Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૫. ઓપવય્હત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    5. Opavayhattheraapadānavaṇṇanā

    પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિકં આયસ્મતો ઓપવય્હત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરજિનાદિચ્ચે લોકે પાતુભૂતે એકસ્મિં વિભવસમ્પન્નકુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય મહદ્ધનો મહાભોગો ઘરાવાસં વસમાનો સાસને પસન્નો સત્થરિ પસાદબહુમાનો આજાનીયેન સિન્ધવેન પૂજં અકાસિ, પૂજેત્વા ચ પન ‘‘બુદ્ધાદીનં સમણાનં હત્થિઅસ્સાદયો ન કપ્પન્તિ, કપ્પિયભણ્ડં દસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તં અગ્ઘાપેત્વા તદગ્ઘનકેન કહાપણેન કપ્પિયં કપ્પાસિકકમ્બલકોજવાદિકં ચીવરં કપ્પૂરતક્કોલાદિકં ભેસજ્જપરિક્ખારઞ્ચ અદાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન યાવતાયુકં ઠત્વા તતો ચુતો દેવેસુ ચ મનુસ્સેસુ ચ હત્થિઅસ્સાદિઅનેકવાહનસમ્પન્નો સુખં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સદ્ધાસમ્પન્નો સાસને પબ્બજિત્વા કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા મગ્ગપટિપાટિયા અરહત્તે પતિટ્ઠાસિ, પુબ્બે કતપુઞ્ઞસમ્ભારવસેન ઓપવય્હત્થેરોતિ પાકટો અહોસિ.

    Padumuttarabuddhassātiādikaṃ āyasmato opavayhattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarajinādicce loke pātubhūte ekasmiṃ vibhavasampannakule nibbatto vuddhimanvāya mahaddhano mahābhogo gharāvāsaṃ vasamāno sāsane pasanno satthari pasādabahumāno ājānīyena sindhavena pūjaṃ akāsi, pūjetvā ca pana ‘‘buddhādīnaṃ samaṇānaṃ hatthiassādayo na kappanti, kappiyabhaṇḍaṃ dassāmī’’ti cintetvā taṃ agghāpetvā tadagghanakena kahāpaṇena kappiyaṃ kappāsikakambalakojavādikaṃ cīvaraṃ kappūratakkolādikaṃ bhesajjaparikkhārañca adāsi. So tena puññakammena yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cuto devesu ca manussesu ca hatthiassādianekavāhanasampanno sukhaṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patto saddhāsampanno sāsane pabbajitvā kammaṭṭhānaṃ gahetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā maggapaṭipāṭiyā arahatte patiṭṭhāsi, pubbe katapuññasambhāravasena opavayhattheroti pākaṭo ahosi.

    ૩૩. સો ‘‘કેન નુ ખો કારણેન ઇદં મયા સન્તિપદં અધિગત’’ન્તિ ઉપધારેન્તો પુબ્બકમ્મં ઞાણેન પચ્ચક્ખતો ઞત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં ઉદાનવસેન પકાસેન્તો પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિમાહ. તં વુત્તત્થમેવ. આજાનીયમદાસહન્તિ આજાનીયં ઉત્તમજાતિસિન્ધવં અહં અદાસિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.

    33. So ‘‘kena nu kho kāraṇena idaṃ mayā santipadaṃ adhigata’’nti upadhārento pubbakammaṃ ñāṇena paccakkhato ñatvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ udānavasena pakāsento padumuttarabuddhassātiādimāha. Taṃ vuttatthameva. Ājānīyamadāsahanti ājānīyaṃ uttamajātisindhavaṃ ahaṃ adāsiṃ pūjesinti attho.

    ૩૫. સપત્તભારોતિ સસ્સ અત્તનો પત્તાનિ અટ્ઠ પરિક્ખારાનિ ભારાનિ યસ્સ સો સપત્તભારો, અટ્ઠપરિક્ખારયુત્તોતિ અત્થો.

    35.Sapattabhāroti sassa attano pattāni aṭṭha parikkhārāni bhārāni yassa so sapattabhāro, aṭṭhaparikkhārayuttoti attho.

    ૩૬. ખમનીયમદાસહન્તિ ખમનીયયોગ્ગં ચીવરાદિકપ્પિયપરિક્ખારન્તિ અત્થો.

    36.Khamanīyamadāsahanti khamanīyayoggaṃ cīvarādikappiyaparikkhāranti attho.

    ૪૦. ચરિમોતિ પરિયોસાનો કોટિપ્પત્તો ભવોતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    40.Carimoti pariyosāno koṭippatto bhavoti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    ઓપવય્હત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Opavayhattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૫. ઓપવય્હત્થેરઅપદાનં • 5. Opavayhattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact