Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. ઓવાદસુત્તવણ્ણના
6. Ovādasuttavaṇṇanā
૧૪૯. છટ્ઠે અહં વાતિ કસ્મા આહ? થેરં અત્તનો ઠાને ઠપનત્થં. કિં સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાના નત્થીતિ? અત્થિ. એવં પનસ્સ અહોસિ ‘‘ઇમે ન ચિરં ઠસ્સન્તિ, કસ્સપો પન વીસવસ્સસતાયુકો, સો મયિ પરિનિબ્બુતે સત્તપણ્ણિગુહાયં નિસીદિત્વા ધમ્મવિનયસઙ્ગહં કત્વા મમ સાસનં પઞ્ચવસ્સસહસ્સપરિમાણકાલપવત્તનકં કરિસ્સતિ, અત્તનો તં ઠાને ઠપેમિ, એવં ભિક્ખૂ કસ્સપસ્સ સુસ્સૂસિતબ્બં મઞ્ઞિસ્સન્તી’’તિ. તસ્મા એવમાહ. દુબ્બચાતિ દુક્ખેન વત્તબ્બા. દોવચસ્સકરણેહીતિ દુબ્બચભાવકરણેહિ. અપ્પદક્ખિણગ્ગાહિનોતિ અનુસાસનિં સુત્વા પદક્ખિણં ન ગણ્હન્તિ યથાનુસિટ્ઠં ન પટિપજ્જન્તિ, અપ્પટિપજ્જન્તા વામગાહિનો નામ જાતાતિ દસ્સેતિ. અચ્ચાવદન્તેતિ અતિક્કમ્મ વદન્તે, સુતપરિયત્તિં નિસ્સાય અતિવિય વાદં કરોન્તેતિ અત્થો. કો બહુતરં ભાસિસ્સતીતિ ધમ્મં કથેન્તો કો બહું ભાસિસ્સતિ, કિં ત્વં, ઉદાહુ અહન્તિ? કો સુન્દરતરન્તિ, એકો બહું ભાસન્તો અસહિતં અમધુરં ભાસતિ, એકો સહિતં મધુરં, તં સન્ધાયાહ ‘‘કો સુન્દરતર’’ન્તિ? એકો પન બહુઞ્ચ સુન્દરઞ્ચ કથેન્તો ચિરં ન ભાસતિ, લહુઞ્ઞેવ ઉટ્ઠાતિ, એકો અદ્ધાનં પાપેતિ, તં સન્ધાયાહ ‘‘કો ચિરતર’’ન્તિ? છટ્ઠં.
149. Chaṭṭhe ahaṃ vāti kasmā āha? Theraṃ attano ṭhāne ṭhapanatthaṃ. Kiṃ sāriputtamoggallānā natthīti? Atthi. Evaṃ panassa ahosi ‘‘ime na ciraṃ ṭhassanti, kassapo pana vīsavassasatāyuko, so mayi parinibbute sattapaṇṇiguhāyaṃ nisīditvā dhammavinayasaṅgahaṃ katvā mama sāsanaṃ pañcavassasahassaparimāṇakālapavattanakaṃ karissati, attano taṃ ṭhāne ṭhapemi, evaṃ bhikkhū kassapassa sussūsitabbaṃ maññissantī’’ti. Tasmā evamāha. Dubbacāti dukkhena vattabbā. Dovacassakaraṇehīti dubbacabhāvakaraṇehi. Appadakkhiṇaggāhinoti anusāsaniṃ sutvā padakkhiṇaṃ na gaṇhanti yathānusiṭṭhaṃ na paṭipajjanti, appaṭipajjantā vāmagāhino nāma jātāti dasseti. Accāvadanteti atikkamma vadante, sutapariyattiṃ nissāya ativiya vādaṃ karonteti attho. Ko bahutaraṃ bhāsissatīti dhammaṃ kathento ko bahuṃ bhāsissati, kiṃ tvaṃ, udāhu ahanti? Ko sundarataranti, eko bahuṃ bhāsanto asahitaṃ amadhuraṃ bhāsati, eko sahitaṃ madhuraṃ, taṃ sandhāyāha ‘‘ko sundaratara’’nti? Eko pana bahuñca sundarañca kathento ciraṃ na bhāsati, lahuññeva uṭṭhāti, eko addhānaṃ pāpeti, taṃ sandhāyāha ‘‘ko ciratara’’nti? Chaṭṭhaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. ઓવાદસુત્તં • 6. Ovādasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. ઓવાદસુત્તવણ્ણના • 6. Ovādasuttavaṇṇanā