Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૬. ઓવાદસુત્તવણ્ણના

    6. Ovādasuttavaṇṇanā

    ૧૪૯. અત્તનો ઠાનેતિ સબ્રહ્મચારીનં ઓવાદકવિઞ્ઞાપકભાવેન અત્તનો મહાસાવકટ્ઠાને ઠપનત્થં. અથ વા યસ્મા ‘‘અહં દાનિ ન ચિરં ઠસ્સામિ, તથા સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાના, અયં પન વીસંવસ્સતાયુકો, ઓવદન્તો અનુસાસન્તો મમચ્ચયેન ભિક્ખૂનં મયા કાતબ્બકિચ્ચં કરિસ્સતી’’તિ અધિપ્પાયેન ભગવા ઇમં દેસનં આરભિ. તસ્મા અત્તનો ઠાનેતિ સત્થારા કાતબ્બઓવાદદાયકટ્ઠાને. તેનાહ ‘‘એવં પનસ્સા’’તિઆદિ. યથાહ ભગવા ‘‘ઓવદ, કસ્સપ…પે॰… ત્વં વા’’તિ. દુક્ખેન વત્તબ્બા અપ્પદક્ખિણગ્ગાહિભાવતો. દુબ્બચભાવકરણેહીતિ કોધૂપનાહાદીહિ. અનુસાસનિયા પદક્ખિણગ્ગહણં નામ અનુધમ્મચરણં, છિન્નપટિપત્તિ કતા વામગ્ગાહો નામાતિ આહ ‘‘અનુસાસનિ’’ન્તિઆદિ. અતિક્કમ્મ વદન્તેતિ અઞ્ઞમઞ્ઞં અતિક્કમિત્વા અતિમઞ્ઞિત્વા વદન્તે. બહું ભાસિસ્સતીતિ ધમ્મં કથેન્તો કો વિપુલં કત્વા કથેસ્સતિ. અસહિતન્તિ પુબ્બેનાપરં નસહિતં હેતુપમાવિરહિતં. અમધુરન્તિ ન મધુરં ન કણ્ણસુખં ન પેમનીયં. લહુઞ્ઞેવ ઉટ્ઠાતિ અપ્પવત્તનેન કૂલટ્ઠાનં વિય તસ્સ કથનં.

    149.Attano ṭhāneti sabrahmacārīnaṃ ovādakaviññāpakabhāvena attano mahāsāvakaṭṭhāne ṭhapanatthaṃ. Atha vā yasmā ‘‘ahaṃ dāni na ciraṃ ṭhassāmi, tathā sāriputtamoggallānā, ayaṃ pana vīsaṃvassatāyuko, ovadanto anusāsanto mamaccayena bhikkhūnaṃ mayā kātabbakiccaṃ karissatī’’ti adhippāyena bhagavā imaṃ desanaṃ ārabhi. Tasmā attano ṭhāneti satthārā kātabbaovādadāyakaṭṭhāne. Tenāha ‘‘evaṃ panassā’’tiādi. Yathāha bhagavā ‘‘ovada, kassapa…pe… tvaṃ vā’’ti. Dukkhena vattabbā appadakkhiṇaggāhibhāvato. Dubbacabhāvakaraṇehīti kodhūpanāhādīhi. Anusāsaniyā padakkhiṇaggahaṇaṃ nāma anudhammacaraṇaṃ, chinnapaṭipatti katā vāmaggāho nāmāti āha ‘‘anusāsani’’ntiādi. Atikkamma vadanteti aññamaññaṃ atikkamitvā atimaññitvā vadante. Bahuṃ bhāsissatīti dhammaṃ kathento ko vipulaṃ katvā kathessati. Asahitanti pubbenāparaṃ nasahitaṃ hetupamāvirahitaṃ. Amadhuranti na madhuraṃ na kaṇṇasukhaṃ na pemanīyaṃ. Lahuññeva uṭṭhāti appavattanena kūlaṭṭhānaṃ viya tassa kathanaṃ.

    ઓવાદસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ovādasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. ઓવાદસુત્તં • 6. Ovādasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. ઓવાદસુત્તવણ્ણના • 6. Ovādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact