Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ખન્ધકકથા

    Khandhakakathā

    મહાવગ્ગો

    Mahāvaggo

    મહાખન્ધકકથા

    Mahākhandhakakathā

    પબ્બજ્જાકથા

    Pabbajjākathā

    ૨૪૪૪.

    2444.

    સીલક્ખન્ધાદિયુત્તેન , સુભક્ખન્ધેન દેસિતે;

    Sīlakkhandhādiyuttena , subhakkhandhena desite;

    ખન્ધકેપિ પવક્ખામિ, સમાસેન વિનિચ્છયં.

    Khandhakepi pavakkhāmi, samāsena vinicchayaṃ.

    ૨૪૪૫.

    2445.

    માતરા અનનુઞ્ઞાતં, પિતરા વાપિ ભિક્ખુનો;

    Mātarā ananuññātaṃ, pitarā vāpi bhikkhuno;

    ભણ્ડુકમ્મમપુચ્છિત્વા, પબ્બાજેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Bhaṇḍukammamapucchitvā, pabbājentassa dukkaṭaṃ.

    ૨૪૪૬.

    2446.

    ઉદ્દેસપરિપુચ્છાય, સયં ચે બ્યાવટો સિયા;

    Uddesaparipucchāya, sayaṃ ce byāvaṭo siyā;

    દહરો આણાપેતબ્બો, પબ્બાજેત્વાનયાતિ ચ.

    Daharo āṇāpetabbo, pabbājetvānayāti ca.

    ૨૪૪૭.

    2447.

    ઉપજ્ઝાયમથુદ્દિસ્સ, અવુત્તો દહરો પન;

    Upajjhāyamathuddissa, avutto daharo pana;

    પબ્બાજેતિ સચે તં સો, સયમેવાપિ વટ્ટતિ.

    Pabbājeti sace taṃ so, sayamevāpi vaṭṭati.

    ૨૪૪૮.

    2448.

    સામણેરોપિ વત્તબ્બો, દહરો નત્થિ તત્થ ચે;

    Sāmaṇeropi vattabbo, daharo natthi tattha ce;

    ‘‘ખણ્ડસીમમિમં નેત્વા, પબ્બાજેત્વાનયા’’તિ ચ.

    ‘‘Khaṇḍasīmamimaṃ netvā, pabbājetvānayā’’ti ca.

    ૨૪૪૯.

    2449.

    સરણાનિ પનેતસ્સ, દાતબ્બાનેવ અત્તના;

    Saraṇāni panetassa, dātabbāneva attanā;

    એવમ્પિ ભિક્ખુનાયેવ, હોતિ પબ્બાજિતો નરો.

    Evampi bhikkhunāyeva, hoti pabbājito naro.

    ૨૪૫૦.

    2450.

    પુરિસં ભિક્ખુતો અઞ્ઞો, પબ્બાજેતિ ન વટ્ટતિ;

    Purisaṃ bhikkhuto añño, pabbājeti na vaṭṭati;

    ઇત્થિં ભિક્ખુનિતો અઞ્ઞો, પબ્બાજેતિ ન વટ્ટતિ.

    Itthiṃ bhikkhunito añño, pabbājeti na vaṭṭati.

    ૨૪૫૧.

    2451.

    સામણેરોપિ વા દાતું, સામણેરીપિ વા તથા;

    Sāmaṇeropi vā dātuṃ, sāmaṇerīpi vā tathā;

    આણત્તિયા ઉભિન્નમ્પિ, કાસાયાનિ લભન્તિ તે.

    Āṇattiyā ubhinnampi, kāsāyāni labhanti te.

    ૨૪૫૨.

    2452.

    સયમેવ ચ યં કિઞ્ચિ, પબ્બાજેન્તેન ભિક્ખુના;

    Sayameva ca yaṃ kiñci, pabbājentena bhikkhunā;

    કેસાપનયનં કત્વા, પઠમં ઉદકે પુન.

    Kesāpanayanaṃ katvā, paṭhamaṃ udake puna.

    ૨૪૫૩.

    2453.

    ન્હાપેતબ્બો સિયા સુટ્ઠુ, ઘંસિત્વા ગોમયાદિના;

    Nhāpetabbo siyā suṭṭhu, ghaṃsitvā gomayādinā;

    સરીરે પીળકા વાપિ, કચ્છુ વા તસ્સ હોન્તિ ચે.

    Sarīre pīḷakā vāpi, kacchu vā tassa honti ce.

    ૨૪૫૪.

    2454.

    માતા યથા નિયંપુત્તં, ન જિગુચ્છતિ સબ્બસો;

    Mātā yathā niyaṃputtaṃ, na jigucchati sabbaso;

    ન્હાપેતબ્બોવ યતિના, તથેવ અજિગુચ્છતા.

    Nhāpetabbova yatinā, tatheva ajigucchatā.

    ૨૪૫૫.

    2455.

    કસ્મા? પનેત્તકેનાપિ, ઉપકારેન સાસને;

    Kasmā? Panettakenāpi, upakārena sāsane;

    સો સદા બલવસ્નેહો, હોતુપજ્ઝાયકાદિસુ.

    So sadā balavasneho, hotupajjhāyakādisu.

    ૨૪૫૬.

    2456.

    વિનોદેત્વા પનુપ્પન્નં, ઉક્કણ્ઠં કુલપુત્તકા;

    Vinodetvā panuppannaṃ, ukkaṇṭhaṃ kulaputtakā;

    સિક્ખાયો પરિપૂરેત્વા, નિબ્બાનં પાપુણન્તિ હિ.

    Sikkhāyo paripūretvā, nibbānaṃ pāpuṇanti hi.

    ૨૪૫૭.

    2457.

    ગન્ધચુણ્ણેન વા પચ્છા, ચુણ્ણેનપિ હલિદ્દિયા;

    Gandhacuṇṇena vā pacchā, cuṇṇenapi haliddiyā;

    સરીરં તસ્સ સીસઞ્ચ, ઉબ્બટ્ટેત્વા પુનપ્પુનં.

    Sarīraṃ tassa sīsañca, ubbaṭṭetvā punappunaṃ.

    ૨૪૫૮.

    2458.

    ગિહિગન્ધં વિનોદેત્વા, કાસાયાનિ પનેકતો;

    Gihigandhaṃ vinodetvā, kāsāyāni panekato;

    દ્વત્તિક્ખત્તું સકિં વાપિ, દાતબ્બાનિસ્સ ભિક્ખુના.

    Dvattikkhattuṃ sakiṃ vāpi, dātabbānissa bhikkhunā.

    ૨૪૫૯.

    2459.

    અથ હત્થેપિ વા તસ્સ, અદત્વા સયમેવ તં;

    Atha hatthepi vā tassa, adatvā sayameva taṃ;

    અચ્છાદેતિ ઉપજ્ઝાયો, વટ્ટતાચરિયોપિ વા.

    Acchādeti upajjhāyo, vaṭṭatācariyopi vā.

    ૨૪૬૦.

    2460.

    નિવાસેતિ અનાણત્તો, સો પારુપતિ વા સયં;

    Nivāseti anāṇatto, so pārupati vā sayaṃ;

    અપનેત્વા તતો સબ્બં, પુન દાતબ્બમેવ તં.

    Apanetvā tato sabbaṃ, puna dātabbameva taṃ.

    ૨૪૬૧.

    2461.

    ભિક્ખુના તુ સહત્થેન, તથા આણત્તિયાપિ વા;

    Bhikkhunā tu sahatthena, tathā āṇattiyāpi vā;

    દિન્નં વટ્ટતિ કાસાવં, નાદિન્નં પન વટ્ટતિ.

    Dinnaṃ vaṭṭati kāsāvaṃ, nādinnaṃ pana vaṭṭati.

    ૨૪૬૨.

    2462.

    તસ્સેવ સન્તકં વાપિ, કા કથા અત્તસન્તકે;

    Tasseva santakaṃ vāpi, kā kathā attasantake;

    વન્દાપેત્વા તત્થ ભિક્ખૂ, કારાપેત્વાન ઉક્કુટિં.

    Vandāpetvā tattha bhikkhū, kārāpetvāna ukkuṭiṃ.

    ૨૪૬૩.

    2463.

    અઞ્જલિં પગ્ગહાપેત્વા, દાતબ્બં સરણત્તયં;

    Añjaliṃ paggahāpetvā, dātabbaṃ saraṇattayaṃ;

    પટિપાટિવસેનેવ, ન ચ ઉપ્પટિપાટિયા.

    Paṭipāṭivaseneva, na ca uppaṭipāṭiyā.

    ૨૪૬૪.

    2464.

    સચે એકપદં વાપિ, દેતિ એકક્ખરમ્પિ વા;

    Sace ekapadaṃ vāpi, deti ekakkharampi vā;

    પટિપાટિં વિરજ્ઝિત્વા, ગહિતં ચે ન વટ્ટતિ.

    Paṭipāṭiṃ virajjhitvā, gahitaṃ ce na vaṭṭati.

    ૨૪૬૫.

    2465.

    તિક્ખત્તું યદિ વા દેતિ, બુદ્ધં સરણમેવ વા;

    Tikkhattuṃ yadi vā deti, buddhaṃ saraṇameva vā;

    તથા સેસેસુ ચેવમ્પિ, ન દિન્નાનેવ હોન્તિ હિ.

    Tathā sesesu cevampi, na dinnāneva honti hi.

    ૨૪૬૬.

    2466.

    કત્વાનુનાસિકન્તાનિ , એકાબદ્ધાનિ વા પન;

    Katvānunāsikantāni , ekābaddhāni vā pana;

    વિચ્છિન્દિત્વાથ મ-ન્તાનિ, દાતબ્બાનિ વિજાનતા.

    Vicchinditvātha ma-ntāni, dātabbāni vijānatā.

    ૨૪૬૭.

    2467.

    ઉપસમ્પદકમ્મં તુ, એકતોસુદ્ધિયા સિયા;

    Upasampadakammaṃ tu, ekatosuddhiyā siyā;

    ન હોતિ પન પબ્બજ્જા, ઉભતોસુદ્ધિયા વિના.

    Na hoti pana pabbajjā, ubhatosuddhiyā vinā.

    ૨૪૬૮.

    2468.

    તસ્મા આચરિયેનાપિ, તથાન્તેવાસિકેનપિ;

    Tasmā ācariyenāpi, tathāntevāsikenapi;

    બુ-દ્ધ-કારાદયો વણ્ણા, ઠાનકરણસમ્પદં.

    Bu-ddha-kārādayo vaṇṇā, ṭhānakaraṇasampadaṃ.

    ૨૪૬૯.

    2469.

    અહાપેન્તેન વત્તબ્બા, પબ્બજ્જાગુણમિચ્છતા;

    Ahāpentena vattabbā, pabbajjāguṇamicchatā;

    એકવણ્ણવિનાસેન, પબ્બજ્જા હિ ન રૂહતિ.

    Ekavaṇṇavināsena, pabbajjā hi na rūhati.

    ૨૪૭૦.

    2470.

    યદિ સિદ્ધાપિ પબ્બજ્જા, સરણાગમનતોવ હિ;

    Yadi siddhāpi pabbajjā, saraṇāgamanatova hi;

    દાતબ્બા દસ સીલાનિ, પૂરણત્થાય ભિક્ખુના.

    Dātabbā dasa sīlāni, pūraṇatthāya bhikkhunā.

    પબ્બજ્જાકથા.

    Pabbajjākathā.

    ૨૪૭૧.

    2471.

    ઉપજ્ઝાયમથાચરિયં, નિસ્સાય વસતા પન;

    Upajjhāyamathācariyaṃ, nissāya vasatā pana;

    કત્તબ્બાનેવ વત્તાનિ, પિયસીલેન ભિક્ખુના.

    Kattabbāneva vattāni, piyasīlena bhikkhunā.

    ૨૪૭૨.

    2472.

    આસનં પઞ્ઞપેતબ્બં, દન્તકટ્ઠં મુખોદકં;

    Āsanaṃ paññapetabbaṃ, dantakaṭṭhaṃ mukhodakaṃ;

    દાતબ્બં તસ્સ કાલેન, સચે યાગુ ભવિસ્સતિ.

    Dātabbaṃ tassa kālena, sace yāgu bhavissati.

    ૨૪૭૩.

    2473.

    યાગુ તસ્સુપનેતબ્બા, સઙ્ઘતો કુલતોપિ વા;

    Yāgu tassupanetabbā, saṅghato kulatopi vā;

    પત્તે વત્તઞ્ચ કાતબ્બં, વત્તં ગામપ્પવેસને.

    Patte vattañca kātabbaṃ, vattaṃ gāmappavesane.

    ૨૪૭૪.

    2474.

    ચીવરે યાનિ વત્તાનિ, વુત્તાનિ હિ મહેસિના;

    Cīvare yāni vattāni, vuttāni hi mahesinā;

    સેનાસને તથા પાદ-પીઠકથલિકાદિસુ.

    Senāsane tathā pāda-pīṭhakathalikādisu.

    ૨૪૭૫.

    2475.

    એવમાદીનિ વત્તાનિ, સબ્બાનિ પન રોગતો;

    Evamādīni vattāni, sabbāni pana rogato;

    વુટ્ઠાનાગમનન્તાનિ, સત્તતિંસસતં સિયું.

    Vuṭṭhānāgamanantāni, sattatiṃsasataṃ siyuṃ.

    ૨૪૭૬.

    2476.

    વત્તભેદેન સબ્બત્થ, દુક્કટં તુ પકાસિતં;

    Vattabhedena sabbattha, dukkaṭaṃ tu pakāsitaṃ;

    અનાદરવસેનેવ, અકરોન્તસ્સ ભિક્ખુનો.

    Anādaravaseneva, akarontassa bhikkhuno.

    ઉપજ્ઝાયાચરિયવત્તકથા.

    Upajjhāyācariyavattakathā.

    ૨૪૭૭.

    2477.

    ઉપજ્ઝાયસ્સ વત્તાનિ, તથા સદ્ધિવિહારિકે;

    Upajjhāyassa vattāni, tathā saddhivihārike;

    સતં તેરસ હોન્તેવ, તથાન્તેવાસિકેપિ ચ.

    Sataṃ terasa honteva, tathāntevāsikepi ca.

    સદ્ધિવિહારિકન્તેવાસિકવત્તકથા.

    Saddhivihārikantevāsikavattakathā.

    ૨૪૭૮.

    2478.

    પક્કન્તે વાપિ વિબ્ભન્તે, પક્ખસઙ્કન્તકે મતે;

    Pakkante vāpi vibbhante, pakkhasaṅkantake mate;

    આણત્તિયા ઉપજ્ઝાયા, પસ્સમ્ભતિ ચ નિસ્સયો.

    Āṇattiyā upajjhāyā, passambhati ca nissayo.

    ૨૪૭૯.

    2479.

    હોતિ આચરિયમ્હાપિ, છધા નિસ્સયભેદનં;

    Hoti ācariyamhāpi, chadhā nissayabhedanaṃ;

    પક્કન્તે વાપિ વિબ્ભન્તે, પક્ખસઙ્કન્તકે મતે.

    Pakkante vāpi vibbhante, pakkhasaṅkantake mate.

    ૨૪૮૦.

    2480.

    આણત્તિયં ઉભિન્નમ્પિ, ધુરનિક્ખેપનેપિ ચ;

    Āṇattiyaṃ ubhinnampi, dhuranikkhepanepi ca;

    એકેકસ્સ ઉભિન્નં વા, નાલયે સતિ ભિજ્જતિ.

    Ekekassa ubhinnaṃ vā, nālaye sati bhijjati.

    ૨૪૮૧.

    2481.

    ઉપજ્ઝાયસમોધાન-ગતસ્સાપિ ચ ભિજ્જતિ;

    Upajjhāyasamodhāna-gatassāpi ca bhijjati;

    દસ્સનં સવનઞ્ચાતિ, સમોધાનં દ્વિધા મતં.

    Dassanaṃ savanañcāti, samodhānaṃ dvidhā mataṃ.

    ૨૪૮૨.

    2482.

    અદ્ધિકસ્સ ગિલાનસ્સ, ગિલાનુપટ્ઠકસ્સ ચ;

    Addhikassa gilānassa, gilānupaṭṭhakassa ca;

    યાચિતસ્સ ન દોસોવ, વસિતું નિસ્સયં વિના.

    Yācitassa na dosova, vasituṃ nissayaṃ vinā.

    ૨૪૮૩.

    2483.

    જાનતા અત્તનો ચેવ, વને ફાસુવિહારતં;

    Jānatā attano ceva, vane phāsuvihārataṃ;

    સભાગે દાયકેસન્તે, વસિતુમ્પિ ચ વટ્ટતિ.

    Sabhāge dāyakesante, vasitumpi ca vaṭṭati.

    નિસ્સયપટિપ્પસ્સમ્ભનકથા.

    Nissayapaṭippassambhanakathā.

    ૨૪૮૪.

    2484.

    કુટ્ઠિં ગણ્ડિં કિલાસિઞ્ચ, સોસિઞ્ચ અપમારિકં;

    Kuṭṭhiṃ gaṇḍiṃ kilāsiñca, sosiñca apamārikaṃ;

    તથા રાજભટં ચોરં, લિખિતં કારભેદકં.

    Tathā rājabhaṭaṃ coraṃ, likhitaṃ kārabhedakaṃ.

    ૨૪૮૫.

    2485.

    કસાહતં નરઞ્ચેવ, પુરિસં લક્ખણાહતં;

    Kasāhataṃ narañceva, purisaṃ lakkhaṇāhataṃ;

    ઇણાયિકઞ્ચ દાસઞ્ચ, પબ્બાજેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Iṇāyikañca dāsañca, pabbājentassa dukkaṭaṃ.

    ૨૪૮૬.

    2486.

    હત્થચ્છિન્નમળચ્છિન્નં, પાદચ્છિન્નઞ્ચ પુગ્ગલં;

    Hatthacchinnamaḷacchinnaṃ, pādacchinnañca puggalaṃ;

    કણ્ણનાસઙ્ગુલિચ્છિન્નં, કણ્ડરચ્છિન્નમેવ ચ.

    Kaṇṇanāsaṅgulicchinnaṃ, kaṇḍaracchinnameva ca.

    ૨૪૮૭.

    2487.

    કાણં કુણિઞ્ચ ખુજ્જઞ્ચ, વામનં ફણહત્થકં;

    Kāṇaṃ kuṇiñca khujjañca, vāmanaṃ phaṇahatthakaṃ;

    ખઞ્જં પક્ખહતઞ્ચેવ, સીપદિં પાપરોગિનં.

    Khañjaṃ pakkhahatañceva, sīpadiṃ pāparoginaṃ.

    ૨૪૮૮.

    2488.

    જરાય દુબ્બલં અન્ધં, બધિરઞ્ચેવ મમ્મનં;

    Jarāya dubbalaṃ andhaṃ, badhirañceva mammanaṃ;

    પીઠસપ્પિં તથા મૂગં, પબ્બાજેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Pīṭhasappiṃ tathā mūgaṃ, pabbājentassa dukkaṭaṃ.

    ૨૪૮૯.

    2489.

    અતિદીઘોતિરસ્સો વા, અતિકાલોપિ વા તથા;

    Atidīghotirasso vā, atikālopi vā tathā;

    અચ્ચોદાતોપિ વા મટ્ઠ-તમ્બલોહનિદસ્સનો.

    Accodātopi vā maṭṭha-tambalohanidassano.

    ૨૪૯૦.

    2490.

    અતિથૂલો અતિકિસ્સો, મહાસીસોપિ વા તથા;

    Atithūlo atikisso, mahāsīsopi vā tathā;

    અતિખુદ્દકસીસેન, સહિતેન યુત્તોપિ વા.

    Atikhuddakasīsena, sahitena yuttopi vā.

    ૨૪૯૧.

    2491.

    કુટકુટકસીસો વા, તથા સિખરસીસકો;

    Kuṭakuṭakasīso vā, tathā sikharasīsako;

    વેળુનાળિસમાનેન, સીસેન ચ યુતો નરો.

    Veḷunāḷisamānena, sīsena ca yuto naro.

    ૨૪૯૨.

    2492.

    કપ્પસીસોપિ પબ્ભાર-સીસો વા વણસીસકો;

    Kappasīsopi pabbhāra-sīso vā vaṇasīsako;

    તથા કણ્ણિકકેસો વા, થૂલકેસોપિ વા તથા.

    Tathā kaṇṇikakeso vā, thūlakesopi vā tathā.

    ૨૪૯૩.

    2493.

    પૂતિનિલ્લોમસીસો વા, જાતિપણ્ડરકેસકો;

    Pūtinillomasīso vā, jātipaṇḍarakesako;

    જાતિયા તમ્બકેસો વા, તથેવાવટ્ટસીસકો.

    Jātiyā tambakeso vā, tathevāvaṭṭasīsako.

    ૨૪૯૪.

    2494.

    સીસલોમેકબદ્ધેહિ, ભમુકેહિ યુતોપિ વા;

    Sīsalomekabaddhehi, bhamukehi yutopi vā;

    સમ્બદ્ધભમુકો વાપિ, નિલ્લોમભમુકોપિ વા.

    Sambaddhabhamuko vāpi, nillomabhamukopi vā.

    ૨૪૯૫.

    2495.

    મહન્તખુદ્દનેત્તો વા, તથા વિસમલોચનો;

    Mahantakhuddanetto vā, tathā visamalocano;

    કેકરો વાપિ ગમ્ભીર-નેત્તો વિસમચક્કલો.

    Kekaro vāpi gambhīra-netto visamacakkalo.

    ૨૪૯૬.

    2496.

    જતુમૂસિકકણ્ણો વા, હત્થિકણ્ણોપિ વા પન;

    Jatumūsikakaṇṇo vā, hatthikaṇṇopi vā pana;

    છિદ્દમત્તકકણ્ણો વા, તથેવાવિદ્ધકણ્ણકો.

    Chiddamattakakaṇṇo vā, tathevāviddhakaṇṇako.

    ૨૪૯૭.

    2497.

    તથા ટઙ્કિતકણ્ણો વા, પૂતિકણ્ણોપિ વા પન;

    Tathā ṭaṅkitakaṇṇo vā, pūtikaṇṇopi vā pana;

    યોનકાદિપ્પભેદોપિ, નાયં પરિસદૂસકો.

    Yonakādippabhedopi, nāyaṃ parisadūsako.

    ૨૪૯૮.

    2498.

    અતિપિઙ્ગલનેત્તો વા, તથા નિપ્પખુમક્ખિ વા;

    Atipiṅgalanetto vā, tathā nippakhumakkhi vā;

    અસ્સુપગ્ઘરનેત્તો વા, પક્કપુપ્ફિતલોચનો.

    Assupaggharanetto vā, pakkapupphitalocano.

    ૨૪૯૯.

    2499.

    તથેવ ચ મહાનાસો, અતિખુદ્દકનાસિકો;

    Tatheva ca mahānāso, atikhuddakanāsiko;

    તથા ચિપિટનાસો વા, નરો કુટિલનાસિકો.

    Tathā cipiṭanāso vā, naro kuṭilanāsiko.

    ૨૫૦૦.

    2500.

    નિચ્ચવિસ્સવનાસો વા, યો વા પન મહામુખો;

    Niccavissavanāso vā, yo vā pana mahāmukho;

    વઙ્કભિન્નમુખો વાપિ, મહાઓટ્ઠોપિ વા પન.

    Vaṅkabhinnamukho vāpi, mahāoṭṭhopi vā pana.

    ૨૫૦૧.

    2501.

    તથા તનુકઓટ્ઠો વા, વિપુલુત્તરઓટ્ઠકો;

    Tathā tanukaoṭṭho vā, vipuluttaraoṭṭhako;

    ઓટ્ઠછિન્નોપિ ઉપ્પક્ક-મુખો એળમુખોપિ વા.

    Oṭṭhachinnopi uppakka-mukho eḷamukhopi vā.

    ૨૫૦૨.

    2502.

    સઙ્ખતુણ્ડોપિ દુગ્ગન્ધ-મુખો વા પન પુગ્ગલો;

    Saṅkhatuṇḍopi duggandha-mukho vā pana puggalo;

    મહાદન્તોપિ અચ્ચન્તં, તથા અસુરદન્તકો.

    Mahādantopi accantaṃ, tathā asuradantako.

    ૨૫૦૩.

    2503.

    હેટ્ઠા ઉપરિતો વાપિ, બહિનિક્ખન્તદન્તકો;

    Heṭṭhā uparito vāpi, bahinikkhantadantako;

    અદન્તો પૂતિદન્તો વા, અતિખુદ્દકદન્તકો.

    Adanto pūtidanto vā, atikhuddakadantako.

    ૨૫૦૪.

    2504.

    યસ્સ દન્તન્તરે દન્તો, કાળકદન્તસન્નિભો;

    Yassa dantantare danto, kāḷakadantasannibho;

    સુખુમોવ ઠિતો, તં ચે, પબ્બાજેતુમ્પિ વટ્ટતિ.

    Sukhumova ṭhito, taṃ ce, pabbājetumpi vaṭṭati.

    ૨૫૦૫.

    2505.

    યો મહાહનુકો પોસો;

    Yo mahāhanuko poso;

    દીઘેન હનુના યુતો;

    Dīghena hanunā yuto;

    ચિપિટહનુકો વાપિ;

    Cipiṭahanuko vāpi;

    રસ્સેન હનુના યુતો.

    Rassena hanunā yuto.

    ૨૫૦૬.

    2506.

    નિમ્મસ્સુદાઠિકો વાપિ, અતિદીઘગલોપિ વા;

    Nimmassudāṭhiko vāpi, atidīghagalopi vā;

    અતિરસ્સગલોપિ વા, ભિન્નગણ્ઠિગલોપિ વા.

    Atirassagalopi vā, bhinnagaṇṭhigalopi vā.

    ૨૫૦૭.

    2507.

    તથા ભટ્ઠંસકૂટો વા, ભિન્નપિટ્ઠિઉરોપિ વા;

    Tathā bhaṭṭhaṃsakūṭo vā, bhinnapiṭṭhiuropi vā;

    સુદીઘરસ્સહત્થો વા, કચ્છુકણ્ડુસમાયુતો.

    Sudīgharassahattho vā, kacchukaṇḍusamāyuto.

    ૨૫૦૮.

    2508.

    મહાનિસદમંસો વા, ઉદ્ધનગ્ગુપમાયુતો;

    Mahānisadamaṃso vā, uddhanaggupamāyuto;

    વાતણ્ડિકો મહાઊરુ, સઙ્ઘટ્ટનકજાણુકો.

    Vātaṇḍiko mahāūru, saṅghaṭṭanakajāṇuko.

    ૨૫૦૯.

    2509.

    ભિન્નજાણુ મહાજાણુ, દીઘજઙ્ઘો વિજઙ્ઘકો;

    Bhinnajāṇu mahājāṇu, dīghajaṅgho vijaṅghako;

    વિકટો વાપિ પણ્હો વા, તથા ઉબ્બદ્ધપિણ્ડિકો.

    Vikaṭo vāpi paṇho vā, tathā ubbaddhapiṇḍiko.

    ૨૫૧૦.

    2510.

    યટ્ઠિજઙ્ઘો મહાજઙ્ઘો, મહાપાદોપિ યો નરો;

    Yaṭṭhijaṅgho mahājaṅgho, mahāpādopi yo naro;

    તથા પિટ્ઠિકપાદો વા, મહાપણ્હિપિ વા પન.

    Tathā piṭṭhikapādo vā, mahāpaṇhipi vā pana.

    ૨૫૧૧.

    2511.

    વઙ્કપાદો નરો યો વા, ગણ્ઠિકઙ્ગુલિકોપિ વા;

    Vaṅkapādo naro yo vā, gaṇṭhikaṅgulikopi vā;

    યો પનન્ધનખો વાપિ, કાળપૂતિનખોપિ ચ.

    Yo panandhanakho vāpi, kāḷapūtinakhopi ca.

    ૨૫૧૨.

    2512.

    ઇચ્ચેવમાદિકં કઞ્ચિ, નરં પરિસદૂસકં;

    Iccevamādikaṃ kañci, naraṃ parisadūsakaṃ;

    પબ્બાજેન્તસ્સ ભિક્ખુસ્સ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Pabbājentassa bhikkhussa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    પરિસદૂસકકથા.

    Parisadūsakakathā.

    ૨૫૧૩.

    2513.

    ‘‘સામણેરજ્જ મા ખાદ, મા ભુઞ્જ ચ પિવા’’તિ ચ;

    ‘‘Sāmaṇerajja mā khāda, mā bhuñja ca pivā’’ti ca;

    નિવારેન્તસ્સ આહારં, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Nivārentassa āhāraṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૫૧૪.

    2514.

    ‘‘નિવારેસ્સામિ આહાર’’-મિતિ વા પત્તચીવરં;

    ‘‘Nivāressāmi āhāra’’-miti vā pattacīvaraṃ;

    અન્તો નિક્ખિપતો સબ્બ-પયોગેસુપિ દુક્કટં.

    Anto nikkhipato sabba-payogesupi dukkaṭaṃ.

    ૨૫૧૫.

    2515.

    દુબ્બચસામણેરસ્સ, અનાચારસ્સ કેવલં;

    Dubbacasāmaṇerassa, anācārassa kevalaṃ;

    દણ્ડકમ્મં હવે કત્વા, હિતકામેન ભિક્ખુના.

    Daṇḍakammaṃ have katvā, hitakāmena bhikkhunā.

    ૨૫૧૬.

    2516.

    યાગું વા પન ભત્તં વા, દસ્સેત્વા કિર ભાસિતું;

    Yāguṃ vā pana bhattaṃ vā, dassetvā kira bhāsituṃ;

    ‘‘આહટે દણ્ડકમ્મે ત્વં, લચ્છસીદ’’ન્તિ વટ્ટતિ.

    ‘‘Āhaṭe daṇḍakamme tvaṃ, lacchasīda’’nti vaṭṭati.

    ૨૫૧૭.

    2517.

    અપરાધાનુરૂપેન , દણ્ડકમ્મં તુ કારયે;

    Aparādhānurūpena , daṇḍakammaṃ tu kāraye;

    વાલિકાસલિલાદીન-માહરાપનમેવ તં.

    Vālikāsalilādīna-māharāpanameva taṃ.

    ૨૫૧૮.

    2518.

    સીસે વા નિક્ખિપાપેતું, પાસાણાદીનિ કાનિચિ;

    Sīse vā nikkhipāpetuṃ, pāsāṇādīni kānici;

    નિપજ્જાપેતુમુણ્હે વા, પાસાણે ભૂમિયાપિ વા.

    Nipajjāpetumuṇhe vā, pāsāṇe bhūmiyāpi vā.

    ૨૫૧૯.

    2519.

    ઉદકં વા પવેસેતું, ન ચ વટ્ટતિ ભિક્ખુનો;

    Udakaṃ vā pavesetuṃ, na ca vaṭṭati bhikkhuno;

    ઇધાવરણમત્તં તુ, દણ્ડકમ્મં પકાસિતં.

    Idhāvaraṇamattaṃ tu, daṇḍakammaṃ pakāsitaṃ.

    નિવારણકથા.

    Nivāraṇakathā.

    ૨૫૨૦.

    2520.

    પક્ખોપક્કમિકાસિત્તા, ચતુત્થો પનુસૂયકો;

    Pakkhopakkamikāsittā, catuttho panusūyako;

    નપુંસકેન પઞ્ચેતે, પણ્ડકા પરિદીપિતા.

    Napuṃsakena pañcete, paṇḍakā paridīpitā.

    ૨૫૨૧.

    2521.

    તેસુ આસિત્તુસૂયાનં, પબ્બજ્જા ન નિવારિતા;

    Tesu āsittusūyānaṃ, pabbajjā na nivāritā;

    ઇતરેસં તુ તિણ્ણમ્પિ, પણ્ડકાનં નિવારિતા.

    Itaresaṃ tu tiṇṇampi, paṇḍakānaṃ nivāritā.

    ૨૫૨૨.

    2522.

    વારિતા યસ્સ પબ્બજ્જા, નાસેતબ્બોતિ સો મતો;

    Vāritā yassa pabbajjā, nāsetabboti so mato;

    તિવિધે પન તે ઞત્વા, પબ્બાજેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Tividhe pana te ñatvā, pabbājentassa dukkaṭaṃ.

    પણ્ડકકથા.

    Paṇḍakakathā.

    ૨૫૨૩.

    2523.

    લિઙ્ગત્થેનો ચ સંવાસ-ત્થેનો તદુભયસ્સ ચ;

    Liṅgattheno ca saṃvāsa-ttheno tadubhayassa ca;

    થેય્યસંવાસકો નામ, તિવિધોપિ પવુચ્ચતિ.

    Theyyasaṃvāsako nāma, tividhopi pavuccati.

    ૨૫૨૪.

    2524.

    સયમેવ ચ યો તત્થ, પબ્બજિત્વા ન ગણ્હતિ;

    Sayameva ca yo tattha, pabbajitvā na gaṇhati;

    ભિક્ખુવસ્સાનિ વા નેવ, યથાવુડ્ઢમ્પિ વન્દનં.

    Bhikkhuvassāni vā neva, yathāvuḍḍhampi vandanaṃ.

    ૨૫૨૫.

    2525.

    લિઙ્ગત્થેનો અયં લિઙ્ગ-મત્તસ્સ થેનતો સિયા;

    Liṅgattheno ayaṃ liṅga-mattassa thenato siyā;

    યો ચ પબ્બજિતો હુત્વા, ભિક્ખુવસ્સાનિ ગણ્હતિ.

    Yo ca pabbajito hutvā, bhikkhuvassāni gaṇhati.

    ૨૫૨૬.

    2526.

    સંવાસં સાદિયન્તોવ, સંવાસત્થેનકો મતો;

    Saṃvāsaṃ sādiyantova, saṃvāsatthenako mato;

    ઉભયત્થેનકો વુત્ત-નયોયેવ, યથાહ ચ.

    Ubhayatthenako vutta-nayoyeva, yathāha ca.

    ૨૫૨૭.

    2527.

    ‘‘રાજદુબ્ભિક્ખકન્તાર-રોગવેરિભયેહિ વા;

    ‘‘Rājadubbhikkhakantāra-rogaveribhayehi vā;

    ચીવરાહરણત્થં વા, લિઙ્ગમાદિયતીધ યો.

    Cīvarāharaṇatthaṃ vā, liṅgamādiyatīdha yo.

    ૨૫૨૮.

    2528.

    સંવાસં નાધિવાસેતિ, યાવ સો સુદ્ધમાનસો;

    Saṃvāsaṃ nādhivāseti, yāva so suddhamānaso;

    થેય્યસંવાસકો નામ, તાવ એસ ન વુચ્ચતિ’’.

    Theyyasaṃvāsako nāma, tāva esa na vuccati’’.

    થેય્યસંવાસકકથા.

    Theyyasaṃvāsakakathā.

    ૨૫૨૯.

    2529.

    ‘‘તિત્થિયોહં ભવિસ્સ’’ન્તિ, ઉપસમ્પન્નભિક્ખુ ચે;

    ‘‘Titthiyohaṃ bhavissa’’nti, upasampannabhikkhu ce;

    સલિઙ્ગેનેવ યો યાતિ, તિત્થિયાનમુપસ્સયં.

    Saliṅgeneva yo yāti, titthiyānamupassayaṃ.

    ૨૫૩૦.

    2530.

    ગચ્છતો પદવારેન, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં;

    Gacchato padavārena, hoti āpatti dukkaṭaṃ;

    હોતિ તિત્થિયપક્કન્તો, લિઙ્ગે તેસં તુ નિસ્સિતે.

    Hoti titthiyapakkanto, liṅge tesaṃ tu nissite.

    ૨૫૩૧.

    2531.

    ‘‘તિત્થિયોહં ભવિસ્સ’’ન્તિ, કુસચીરાદિકં પન;

    ‘‘Titthiyohaṃ bhavissa’’nti, kusacīrādikaṃ pana;

    સયમેવ નિવાસેતિ, સોપિ પક્કન્તકો સિયા.

    Sayameva nivāseti, sopi pakkantako siyā.

    ૨૫૩૨.

    2532.

    નગ્ગો આજીવકાદીનં, ગન્ત્વા તેસં ઉપસ્સયં;

    Naggo ājīvakādīnaṃ, gantvā tesaṃ upassayaṃ;

    લુઞ્ચાપેતિ સચે કેસે, વત્તાનાદિયતીધ વા.

    Luñcāpeti sace kese, vattānādiyatīdha vā.

    ૨૫૩૩.

    2533.

    મોરપિઞ્છાદિકં તેસં, લિઙ્ગં ગણ્હાતિ વા સચે;

    Morapiñchādikaṃ tesaṃ, liṅgaṃ gaṇhāti vā sace;

    સારતો ચેવ વા તેસં, પબ્બજ્જં લદ્ધિમેવ વા.

    Sārato ceva vā tesaṃ, pabbajjaṃ laddhimeva vā.

    ૨૫૩૪.

    2534.

    હોતિ તિત્થિયપક્કન્તો, ન પનેસ વિમુચ્ચતિ;

    Hoti titthiyapakkanto, na panesa vimuccati;

    નગ્ગસ્સ ગચ્છતો વુત્તં, પદવારેન દુક્કટં.

    Naggassa gacchato vuttaṃ, padavārena dukkaṭaṃ.

    ૨૫૩૫.

    2535.

    વુત્તો અનુપસમ્પન્ન-વસેન થેય્યવાસકો;

    Vutto anupasampanna-vasena theyyavāsako;

    તથા તિત્થિયપક્કન્તો, ઉપસમ્પન્નભિક્ખુના.

    Tathā titthiyapakkanto, upasampannabhikkhunā.

    તિત્થિયપક્કન્તકથા.

    Titthiyapakkantakathā.

    ૨૫૩૬.

    2536.

    નાગો વાપિ સુપણ્ણો વા, યક્ખો સક્કોપિ વા ઇધ;

    Nāgo vāpi supaṇṇo vā, yakkho sakkopi vā idha;

    તિરચ્છાનગતો વુત્તો, પબ્બાજેતું ન વટ્ટતિ.

    Tiracchānagato vutto, pabbājetuṃ na vaṭṭati.

    તિરચ્છાનકથા.

    Tiracchānakathā.

    ૨૫૩૭.

    2537.

    પઞ્ચાનન્તરિકે પોસે, પબ્બાજેન્તસ્સ દુક્કટં;

    Pañcānantarike pose, pabbājentassa dukkaṭaṃ;

    ઉભતોબ્યઞ્જનઞ્ચેવ, તથા ભિક્ખુનિદૂસકં.

    Ubhatobyañjanañceva, tathā bhikkhunidūsakaṃ.

    ૨૫૩૮.

    2538.

    એકતોઉપસમ્પન્નં, ભિક્ખુનીનં તુ સન્તિકે;

    Ekatoupasampannaṃ, bhikkhunīnaṃ tu santike;

    દૂસેત્વા પન સો નેવ, ભિક્ખુનીદૂસકો સિયા.

    Dūsetvā pana so neva, bhikkhunīdūsako siyā.

    ૨૫૩૯.

    2539.

    સચે અનુપસમ્પન્ન-દૂસકો ઉપસમ્પદં;

    Sace anupasampanna-dūsako upasampadaṃ;

    લભતેવ ચ પબ્બજ્જં, સા ચ નેવ પરાજિતા.

    Labhateva ca pabbajjaṃ, sā ca neva parājitā.

    એકાદસઅભબ્બપુગ્ગલકથા.

    Ekādasaabhabbapuggalakathā.

    ૨૫૪૦.

    2540.

    નૂપસમ્પાદનીયોવ , અનુપજ્ઝાયકો નરો;

    Nūpasampādanīyova , anupajjhāyako naro;

    કરોતો દુક્કટં હોતિ, ન કુપ્પતિ સચે કતં.

    Karoto dukkaṭaṃ hoti, na kuppati sace kataṃ.

    ૨૫૪૧.

    2541.

    કુપ્પતીતિ વદન્તેકે, ન ગહેતબ્બમેવ તં;

    Kuppatīti vadanteke, na gahetabbameva taṃ;

    સેસેસુપિ અયં ઞેય્યો, નયો સબ્બત્થ વિઞ્ઞુના.

    Sesesupi ayaṃ ñeyyo, nayo sabbattha viññunā.

    ૨૫૪૨.

    2542.

    ઉપસમ્પદકમ્મસ્સ, અભબ્બા પઞ્ચવીસતિ;

    Upasampadakammassa, abhabbā pañcavīsati;

    અજાનિત્વા કતો ચાપિ, ઓસારો નાસનારહો.

    Ajānitvā kato cāpi, osāro nāsanāraho.

    ૨૫૪૩.

    2543.

    હત્થચ્છિન્નાદિબાત્તિંસ, કુટ્ઠિઆદિ ચ તેરસ;

    Hatthacchinnādibāttiṃsa, kuṭṭhiādi ca terasa;

    અપત્તો તેસમોસારો, કતો ચે પન રૂહતિ.

    Apatto tesamosāro, kato ce pana rūhati.

    ૨૫૪૪.

    2544.

    એકૂપજ્ઝાયકો હોતિ;

    Ekūpajjhāyako hoti;

    હોન્તિ આચરિયા તયો;

    Honti ācariyā tayo;

    ઉપસમ્પદાપેક્ખા ચ;

    Upasampadāpekkhā ca;

    હોન્તિ દ્વે વા તયોપિ વા.

    Honti dve vā tayopi vā.

    ૨૫૪૫.

    2545.

    તીહિ આચરિયેહેવ, એકતો અનુસાવનં;

    Tīhi ācariyeheva, ekato anusāvanaṃ;

    ઓસારેત્વા કતં કમ્મં, ન ચ કુપ્પતિ કપ્પતિ.

    Osāretvā kataṃ kammaṃ, na ca kuppati kappati.

    ૨૫૪૬.

    2546.

    એકૂપજ્ઝાયકો હોતિ;

    Ekūpajjhāyako hoti;

    આચરિયોપિ તથેકતો;

    Ācariyopi tathekato;

    ઉપસમ્પદાપેક્ખા ચ;

    Upasampadāpekkhā ca;

    હોન્તિ દ્વે વા તયોપિ વા.

    Honti dve vā tayopi vā.

    ૨૫૪૭.

    2547.

    અનુપુબ્બેન સાવેત્વા, તેસં નામં તુ તેન ચ;

    Anupubbena sāvetvā, tesaṃ nāmaṃ tu tena ca;

    એકતો અનુસાવેત્વા, કતમ્પિ ચ ન કુપ્પતિ.

    Ekato anusāvetvā, katampi ca na kuppati.

    ૨૫૪૮.

    2548.

    નાનુપજ્ઝાયકેનાપિ, નાનાચરિયકેન ચ;

    Nānupajjhāyakenāpi, nānācariyakena ca;

    અઞ્ઞમઞ્ઞાનુસાવેત્વા, કતં કમ્મઞ્ચ વટ્ટતિ.

    Aññamaññānusāvetvā, kataṃ kammañca vaṭṭati.

    ૨૫૪૯.

    2549.

    સુમનો તિસ્સથેરસ્સ, અનુસાવેતિ સિસ્સકં;

    Sumano tissatherassa, anusāveti sissakaṃ;

    તિસ્સો સુમનથેરસ્સ, અનુસાવેતિ સિસ્સકં.

    Tisso sumanatherassa, anusāveti sissakaṃ.

    ૨૫૫૦.

    2550.

    નાનુપજ્ઝાયકેનેવ, એકાચરિયકેનિધ;

    Nānupajjhāyakeneva, ekācariyakenidha;

    ઉપસમ્પદા પટિક્ખિત્તા, બુદ્ધેનાદિચ્ચબન્ધુના.

    Upasampadā paṭikkhittā, buddhenādiccabandhunā.

    મહાખન્ધકકથા.

    Mahākhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact