Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    પબ્બજ્જાકથાવણ્ણના

    Pabbajjākathāvaṇṇanā

    ૨૫. આળમ્બરન્તિ પણવં. વિકેસિકન્તિ વિપ્પકિણ્ણકેસં. વિક્ખેળિકન્તિ વિસ્સન્દમાનલાલં . સુસાનં મઞ્ઞેતિ સુસાનં વિય અદ્દસ સકં પરિજનન્તિ સમ્બન્ધો. ઉદાનં ઉદાનેસીતિ સંવેગવસપ્પવત્તં વચનં નિચ્છારેસિ. ઉપસ્સટ્ઠન્તિ દુક્ખેન સમ્મિસ્સં, દુક્ખોતિણ્ણં સબ્બસત્તકાયજાતન્તિ અત્થો.

    25.Āḷambaranti paṇavaṃ. Vikesikanti vippakiṇṇakesaṃ. Vikkheḷikanti vissandamānalālaṃ . Susānaṃ maññeti susānaṃ viya addasa sakaṃ parijananti sambandho. Udānaṃ udānesīti saṃvegavasappavattaṃ vacanaṃ nicchāresi. Upassaṭṭhanti dukkhena sammissaṃ, dukkhotiṇṇaṃ sabbasattakāyajātanti attho.

    ૨૬. ઇદં ખો યસાતિ ભગવા નિબ્બાનં સન્ધાયાહ. અનુપુબ્બિં કથન્તિ અનુપટિપાટિકથં. આદીનવન્તિ દોસં. ઓકારન્તિ નિહીનતા નિહીનજનસેવિતત્તા. સંકિલેસન્તિ તેહિ સત્તાનં સંકિલેસનં, સંકિલેસવિસયન્તિ વા અત્થો. કલ્લચિત્તન્તિ અરોગચિત્તં. સામં અત્તનાવ ઉક્કંસો ઉક્ખિપનં એતિસ્સન્તિ સામુક્કંસિકા, સચ્ચદેસના. તસ્સા સરૂપદસ્સનં ‘‘દુક્ખ’’ન્તિઆદિ.

    26.Idaṃ kho yasāti bhagavā nibbānaṃ sandhāyāha. Anupubbiṃ kathanti anupaṭipāṭikathaṃ. Ādīnavanti dosaṃ. Okāranti nihīnatā nihīnajanasevitattā. Saṃkilesanti tehi sattānaṃ saṃkilesanaṃ, saṃkilesavisayanti vā attho. Kallacittanti arogacittaṃ. Sāmaṃ attanāva ukkaṃso ukkhipanaṃ etissanti sāmukkaṃsikā, saccadesanā. Tassā sarūpadassanaṃ ‘‘dukkha’’ntiādi.

    ૨૭. અસ્સદૂતેતિ અસ્સઆરુળ્હે દૂતે. ઇદ્ધાભિસઙ્ખારન્તિ ઇદ્ધિકિરિયં. અભિસઙ્ખરેસિ અકાસિ.

    27.Assadūteti assaāruḷhe dūte. Iddhābhisaṅkhāranti iddhikiriyaṃ. Abhisaṅkharesi akāsi.

    ૨૮. યથાદિટ્ઠન્તિ પઠમમગ્ગેન દિટ્ઠં ચતુસ્સચ્ચભૂમિં સેસમગ્ગત્તયેન પચ્ચવેક્ખન્તસ્સ, પસ્સન્તસ્સાતિ અત્થો. માતુ નો જીવિતન્તિ એત્થ નોતિ નિપાતમત્તં, માતુ જીવિતન્તિ અત્થો. યસસ્સ ખીણાસવત્તા ‘‘એહિ ભિક્ખુ, સ્વાક્ખાતો ધમ્મો, ચર બ્રહ્મચરિય’’ન્તિ એત્તકેનેવ ભગવા ઉપસમ્પદં અદાસિ. ખીણાસવાનઞ્હિ એત્તકેનેવ ઉપસમ્પદા અનુઞ્ઞાતા પુબ્બેવ દુક્ખસ્સ પરિક્ખીણત્તા. ચર બ્રહ્મચરિયન્તિ સાસનબ્રહ્મચરિયસઙ્ખાતં સિક્ખાપદપૂરણં સન્ધાય વુત્તં, ન મગ્ગબ્રહ્મચરિયં.

    28.Yathādiṭṭhanti paṭhamamaggena diṭṭhaṃ catussaccabhūmiṃ sesamaggattayena paccavekkhantassa, passantassāti attho. Mātu no jīvitanti ettha noti nipātamattaṃ, mātu jīvitanti attho. Yasassa khīṇāsavattā ‘‘ehi bhikkhu, svākkhāto dhammo, cara brahmacariya’’nti ettakeneva bhagavā upasampadaṃ adāsi. Khīṇāsavānañhi ettakeneva upasampadā anuññātā pubbeva dukkhassa parikkhīṇattā. Cara brahmacariyanti sāsanabrahmacariyasaṅkhātaṃ sikkhāpadapūraṇaṃ sandhāya vuttaṃ, na maggabrahmacariyaṃ.

    ૩૦. સેટ્ઠાનુસેટ્ઠીનન્તિ સેટ્ઠિનો ચ અનુસેટ્ઠિનો ચ પવેણીવસેન આગતા યેસં કુલાનં સન્તિ, તેસં સેટ્ઠાનુસેટ્ઠીનં કુલાનં. ઓરકોતિ લામકો.

    30.Seṭṭhānuseṭṭhīnanti seṭṭhino ca anuseṭṭhino ca paveṇīvasena āgatā yesaṃ kulānaṃ santi, tesaṃ seṭṭhānuseṭṭhīnaṃ kulānaṃ. Orakoti lāmako.

    ૩૨-૩૩. મા એકેન દ્વેતિ એકેન મગ્ગેન દ્વે ભિક્ખૂ મા અગમિત્થ. વિસુદ્ધે સત્તે, ગુણે વા મારેતીતિ મારો. પાપે નિયુત્તો પાપિમા.

    32-33.Mā ekena dveti ekena maggena dve bhikkhū mā agamittha. Visuddhe satte, guṇe vā māretīti māro. Pāpe niyutto pāpimā.

    સબ્બપાસેહીતિ સબ્બકિલેસપાસેહિ. યે દિબ્બા યે ચ માનુસાતિ યે દિબ્બકામગુણનિસ્સિતા, માનુસકકામગુણનિસ્સિતા ચ કિલેસપાસા નામ અત્થિ, સબ્બેહિ તેહિ. ‘‘ત્વં બુદ્ધો’’તિ દેવમનુસ્સેહિ કરિયમાનસક્કારસમ્પટિચ્છનં સન્ધાય વદતિ.

    Sabbapāsehīti sabbakilesapāsehi. Ye dibbā ye ca mānusāti ye dibbakāmaguṇanissitā, mānusakakāmaguṇanissitā ca kilesapāsā nāma atthi, sabbehi tehi. ‘‘Tvaṃ buddho’’ti devamanussehi kariyamānasakkārasampaṭicchanaṃ sandhāya vadati.

    અન્તલિક્ખે ચરન્તે પઞ્ચાભિઞ્ઞેપિ બન્ધતીતિ અન્તલિક્ખચરો, રાગપાસો. મારો પન પાસમ્પિ અન્તલિક્ખચરં મઞ્ઞતિ. માનસોતિ મનોસમ્પયુત્તો.

    Antalikkhe carante pañcābhiññepi bandhatīti antalikkhacaro, rāgapāso. Māro pana pāsampi antalikkhacaraṃ maññati. Mānasoti manosampayutto.

    જાનાતિ મન્તિ સો કિર ‘‘મહાનુભાવો અઞ્ઞો દેવપુત્તો નિવારેતીતિ ભીતો નિવત્તિસ્સતિ નુ ખો’’તિસઞ્ઞાય વત્વા ‘‘નિહતો ત્વમસિ અન્તકા’’તિ વુત્તે ‘‘જાનાતિ મ’’ન્તિ દુમ્મનો પલાયિ.

    Jānāti manti so kira ‘‘mahānubhāvo añño devaputto nivāretīti bhīto nivattissati nu kho’’tisaññāya vatvā ‘‘nihato tvamasi antakā’’ti vutte ‘‘jānāti ma’’nti dummano palāyi.

    ૩૪. પરિવિતક્કો ઉદપાદીતિ યસ્મા એહિભિક્ખુભાવાય ઉપનિસ્સયરહિતાનમ્પિ પબ્બજિતુકામતા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ, બુદ્ધા ચ તે ન પબ્બાજેન્તિ, તસ્મા તેસમ્પિ પબ્બજ્જાવિધિં દસ્સેન્તો એવં પરિવિતક્કેસીતિ દટ્ઠબ્બં. ઉપનિસ્સયસમ્પન્ના પન ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા એહિભિક્ખુભાવેનેવ પબ્બજન્તિ. યે પટિક્ખિત્તપુગ્ગલાતિ સમ્બન્ધો. સયં પબ્બાજેતબ્બોતિ એત્થ ‘‘કેસમસ્સું ઓહારેત્વા’’તિઆદિવચનતો કેસચ્છેદનકાસાયચ્છાદનસરણદાનાનિ પબ્બજ્જા નામ, તેસુ પચ્છિમદ્વયં ભિક્ખૂહિ એવ કાતબ્બં, કારેતબ્બં વા. ‘‘પબ્બાજેહી’’તિ ઇદં તિવિધમ્પિ સન્ધાય વુત્તં. ખણ્ડસીમં નેત્વાતિ ભણ્ડુકમ્મારોચનપરિહરણત્થં. ભિક્ખૂનઞ્હિ અનારોચેત્વા એકસીમાય ‘‘એતસ્સ કેસે છિન્દા’’તિ અઞ્ઞં આણાપેતુમ્પિ ન વટ્ટતિ. પબ્બાજેત્વાતિ કેસાદિચ્છેદનમેવ સન્ધાય વુત્તં ‘‘કાસાયાનિ અચ્છાદેત્વા’’તિ વિસું વુત્તત્તા. પબ્બાજેતું ન લભતીતિ સરણદાનં સન્ધાય વુત્તં, અનુપસમ્પન્નેન ભિક્ખુઆણત્તિયા દિન્નમ્પિ સરણં ન રુહતિ.

    34.Parivitakko udapādīti yasmā ehibhikkhubhāvāya upanissayarahitānampi pabbajitukāmatā uppajjissati, buddhā ca te na pabbājenti, tasmā tesampi pabbajjāvidhiṃ dassento evaṃ parivitakkesīti daṭṭhabbaṃ. Upanissayasampannā pana bhagavantaṃ upasaṅkamitvā ehibhikkhubhāveneva pabbajanti. Ye paṭikkhittapuggalāti sambandho. Sayaṃ pabbājetabboti ettha ‘‘kesamassuṃ ohāretvā’’tiādivacanato kesacchedanakāsāyacchādanasaraṇadānāni pabbajjā nāma, tesu pacchimadvayaṃ bhikkhūhi eva kātabbaṃ, kāretabbaṃ vā. ‘‘Pabbājehī’’ti idaṃ tividhampi sandhāya vuttaṃ. Khaṇḍasīmaṃ netvāti bhaṇḍukammārocanapariharaṇatthaṃ. Bhikkhūnañhi anārocetvā ekasīmāya ‘‘etassa kese chindā’’ti aññaṃ āṇāpetumpi na vaṭṭati. Pabbājetvāti kesādicchedanameva sandhāya vuttaṃ ‘‘kāsāyāni acchādetvā’’ti visuṃ vuttattā. Pabbājetuṃ na labhatīti saraṇadānaṃ sandhāya vuttaṃ, anupasampannena bhikkhuāṇattiyā dinnampi saraṇaṃ na ruhati.

    યસસ્સીતિ પરિવારસમ્પન્નો. નિજ્જીવનિસ્સત્તભાવન્તિ ‘‘કેસા નામ ઇમસ્મિં સરીરે પાટિયેક્કો કોટ્ઠાસો અચેતનો અબ્યાકતો સુઞ્ઞો નિસ્સત્તો થદ્ધો પથવીધાતૂ’’તિઆદિનયં સઙ્ગણ્હાતિ, સબ્બં વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૩૧૧) આગતનયેન ગહેતબ્બં. પુબ્બેતિ પુબ્બબુદ્ધુપ્પાદેસુ. મદ્દિતસઙ્ખારોતિ વિપસ્સનાવસેન વુત્તં. ભાવિતભાવનોતિ સમથવસેનાપિ.

    Yasassīti parivārasampanno. Nijjīvanissattabhāvanti ‘‘kesā nāma imasmiṃ sarīre pāṭiyekko koṭṭhāso acetano abyākato suñño nissatto thaddho pathavīdhātū’’tiādinayaṃ saṅgaṇhāti, sabbaṃ visuddhimagge (visuddhi. 1.311) āgatanayena gahetabbaṃ. Pubbeti pubbabuddhuppādesu. Madditasaṅkhāroti vipassanāvasena vuttaṃ. Bhāvitabhāvanoti samathavasenāpi.

    કાસાયાનિ તિક્ખત્તું વા…પે॰… પટિગ્ગાહાપેતબ્બોતિ એત્થ ‘‘સબ્બદુક્ખનિસ્સરણત્થાય ઇમં કાસાવં ગહેત્વા’’તિ વા ‘‘તં કાસાવં દત્વા’’તિ વા વત્વા ‘‘પબ્બાજેથ મં, ભન્તે, અનુકમ્પં ઉપાદાયા’’તિ એવં યાચનપુબ્બકં ચીવરં પટિચ્છાપેતિ. અથાપીતિઆદિ તિક્ખત્તું પટિગ્ગાહાપનતો પરં કત્તબ્બવિધિદસ્સનં. અથાપીતિ તતો પરમ્પીતિ અત્થો. કેચિ પન ‘‘ચીવરં અપ્પટિગ્ગાહાપેત્વા પબ્બજનપ્પકારભેદદસ્સનત્થં ‘‘અથાપી’’તિ વુત્તં, અથાપીતિ ચ અથ વાતિ અત્થો’’તિ વદન્તિ. ‘‘અદિન્નં ન વટ્ટતી’’તિ ઇમિના પબ્બજ્જા ન રુહતીતિ દસ્સેતિ.

    Kāsāyāni tikkhattuṃ vā…pe… paṭiggāhāpetabboti ettha ‘‘sabbadukkhanissaraṇatthāya imaṃ kāsāvaṃ gahetvā’’ti vā ‘‘taṃ kāsāvaṃ datvā’’ti vā vatvā ‘‘pabbājetha maṃ, bhante, anukampaṃ upādāyā’’ti evaṃ yācanapubbakaṃ cīvaraṃ paṭicchāpeti. Athāpītiādi tikkhattuṃ paṭiggāhāpanato paraṃ kattabbavidhidassanaṃ. Athāpīti tato parampīti attho. Keci pana ‘‘cīvaraṃ appaṭiggāhāpetvā pabbajanappakārabhedadassanatthaṃ ‘‘athāpī’’ti vuttaṃ, athāpīti ca atha vāti attho’’ti vadanti. ‘‘Adinnaṃ na vaṭṭatī’’ti iminā pabbajjā na ruhatīti dasseti.

    પાદે વન્દાપેત્વાતિ પાદાભિમુખં નમાપેત્વા. દૂરે વન્દન્તોપિ હિ પાદે વન્દતીતિ વુચ્ચતિ. ઉપજ્ઝાયેન વાતિ એત્થ યસ્સ સન્તિકે ઉપજ્ઝં ગણ્હાતિ, અયં ઉપજ્ઝાયો. આભિસમાચારિકેસુ વિનયનત્થં યં આચરિયં કત્વા નિય્યાતેન્તિ, અયં આચરિયો. સચે પન ઉપજ્ઝાયો સયમેવ સબ્બં સિક્ખાપેતિ, અઞ્ઞસ્મિં ન નિય્યાતેતિ, ઉપજ્ઝાયોવસ્સ આચરિયોપિ હોતિ, યથા ઉપસમ્પદાકાલે સયમેવ કમ્મવાચં વાચેન્તો ઉપજ્ઝાયોવ કમ્મવાચાચરિયોપિ હોતિ.

    Pādevandāpetvāti pādābhimukhaṃ namāpetvā. Dūre vandantopi hi pāde vandatīti vuccati. Upajjhāyena vāti ettha yassa santike upajjhaṃ gaṇhāti, ayaṃ upajjhāyo. Ābhisamācārikesu vinayanatthaṃ yaṃ ācariyaṃ katvā niyyātenti, ayaṃ ācariyo. Sace pana upajjhāyo sayameva sabbaṃ sikkhāpeti, aññasmiṃ na niyyāteti, upajjhāyovassa ācariyopi hoti, yathā upasampadākāle sayameva kammavācaṃ vācento upajjhāyova kammavācācariyopi hoti.

    અનુનાસિકન્તં કત્વા દાનકાલે અન્તરા વિચ્છેદો ન કાતબ્બોતિ આહ ‘‘એકસમ્બન્ધાની’’તિ.

    Anunāsikantaṃ katvā dānakāle antarā vicchedo na kātabboti āha ‘‘ekasambandhānī’’ti.

    ‘‘આભિસમાચારિકેસુ વિનેતબ્બો’’તિ ઇમિના સેખિયવત્તખન્ધકવત્તેસુ, અઞ્ઞેસુ

    ‘‘Ābhisamācārikesu vinetabbo’’ti iminā sekhiyavattakhandhakavattesu, aññesu

    ચ સુક્કવિસ્સટ્ઠિઆદિલોકવજ્જસિક્ખાપદેસુ સામણેરેહિ વત્તિતબ્બં, તત્થ અવત્તમાનો અલજ્જી, દણ્ડકમ્મારહો ચ હોતીતિ દસ્સેતિ.

    Ca sukkavissaṭṭhiādilokavajjasikkhāpadesu sāmaṇerehi vattitabbaṃ, tattha avattamāno alajjī, daṇḍakammāraho ca hotīti dasseti.

    પબ્બજ્જાકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pabbajjākathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૭. પબ્બજ્જાકથા • 7. Pabbajjākathā
    ૮. મારકથા • 8. Mārakathā
    ૯. પબ્બજ્જૂપસમ્પદાકથા • 9. Pabbajjūpasampadākathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પબ્બજ્જાકથા • Pabbajjākathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પબ્બજ્જાકથાવણ્ણના • Pabbajjākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. પબ્બજ્જાકથા • 7. Pabbajjākathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact