Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    3. மஹாவக்³கோ³

    3. Mahāvaggo

    1. பப்³ப³ஜ்ஜாஸுத்தங்

    1. Pabbajjāsuttaṃ

    407.

    407.

    பப்³ப³ஜ்ஜங் கித்தயிஸ்ஸாமி, யதா² பப்³ப³ஜி சக்கு²மா;

    Pabbajjaṃ kittayissāmi, yathā pabbaji cakkhumā;

    யதா² வீமங்ஸமானோ ஸோ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயி.

    Yathā vīmaṃsamāno so, pabbajjaṃ samarocayi.

    408.

    408.

    ஸம்பா³தோ⁴யங் க⁴ராவாஸோ, ரஜஸ்ஸாயதனங் இதி;

    Sambādhoyaṃ gharāvāso, rajassāyatanaṃ iti;

    அப்³போ⁴காஸோவ பப்³ப³ஜ்ஜா, இதி தி³ஸ்வான பப்³ப³ஜி.

    Abbhokāsova pabbajjā, iti disvāna pabbaji.

    409.

    409.

    பப்³ப³ஜித்வான காயேன, பாபகம்மங் விவஜ்ஜயி;

    Pabbajitvāna kāyena, pāpakammaṃ vivajjayi;

    வசீது³ச்சரிதங் ஹித்வா, ஆஜீவங் பரிஸோத⁴யி.

    Vacīduccaritaṃ hitvā, ājīvaṃ parisodhayi.

    410.

    410.

    அக³மா ராஜக³ஹங் பு³த்³தோ⁴, மக³தா⁴னங் கி³ரிப்³ப³ஜங்;

    Agamā rājagahaṃ buddho, magadhānaṃ giribbajaṃ;

    பிண்டா³ய அபி⁴ஹாரேஸி, ஆகிண்ணவரலக்க²ணோ.

    Piṇḍāya abhihāresi, ākiṇṇavaralakkhaṇo.

    411.

    411.

    தமத்³த³ஸா பி³ம்பி³ஸாரோ, பாஸாத³ஸ்மிங் பதிட்டி²தோ;

    Tamaddasā bimbisāro, pāsādasmiṃ patiṭṭhito;

    தி³ஸ்வா லக்க²ணஸம்பன்னங், இமமத்த²ங் அபா⁴ஸத².

    Disvā lakkhaṇasampannaṃ, imamatthaṃ abhāsatha.

    412.

    412.

    ‘‘இமங் பொ⁴ந்தோ நிஸாமேத², அபி⁴ரூபோ ப்³ரஹா ஸுசி;

    ‘‘Imaṃ bhonto nisāmetha, abhirūpo brahā suci;

    சரணேன ச ஸம்பன்னோ, யுக³மத்தஞ்ச பெக்க²தி.

    Caraṇena ca sampanno, yugamattañca pekkhati.

    413.

    413.

    ‘‘ஒக்கி²த்தசக்கு² ஸதிமா, நாயங் நீசகுலாமிவ;

    ‘‘Okkhittacakkhu satimā, nāyaṃ nīcakulāmiva;

    ராஜதூ³தாபி⁴தா⁴வந்து, குஹிங் பி⁴க்கு² க³மிஸ்ஸதி’’.

    Rājadūtābhidhāvantu, kuhiṃ bhikkhu gamissati’’.

    414.

    414.

    தே பேஸிதா ராஜதூ³தா, பிட்டி²தோ அனுப³ந்தி⁴ஸுங்;

    Te pesitā rājadūtā, piṭṭhito anubandhisuṃ;

    குஹிங் க³மிஸ்ஸதி பி⁴க்கு², கத்த² வாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Kuhiṃ gamissati bhikkhu, kattha vāso bhavissati.

    415.

    415.

    ஸபதா³னங் சரமானோ, கு³த்தத்³வாரோ ஸுஸங்வுதோ;

    Sapadānaṃ caramāno, guttadvāro susaṃvuto;

    கி²ப்பங் பத்தங் அபூரேஸி, ஸம்பஜானோ படிஸ்ஸதோ.

    Khippaṃ pattaṃ apūresi, sampajāno paṭissato.

    416.

    416.

    பிண்ட³சாரங் சரித்வான, நிக்க²ம்ம நக³ரா முனி;

    Piṇḍacāraṃ caritvāna, nikkhamma nagarā muni;

    பண்ட³வங் அபி⁴ஹாரேஸி, எத்த² வாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Paṇḍavaṃ abhihāresi, ettha vāso bhavissati.

    417.

    417.

    தி³ஸ்வான வாஸூபக³தங், தயோ 1 தூ³தா உபாவிஸுங்;

    Disvāna vāsūpagataṃ, tayo 2 dūtā upāvisuṃ;

    தேஸு ஏகோவ 3 ஆக³ந்த்வா, ராஜினோ படிவேத³யி.

    Tesu ekova 4 āgantvā, rājino paṭivedayi.

    418.

    418.

    ‘‘ஏஸ பி⁴க்கு² மஹாராஜ, பண்ட³வஸ்ஸ புரத்த²தோ 5;

    ‘‘Esa bhikkhu mahārāja, paṇḍavassa puratthato 6;

    நிஸின்னோ ப்³யக்³கு⁴ஸபோ⁴வ, ஸீஹோவ கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே’’.

    Nisinno byagghusabhova, sīhova girigabbhare’’.

    419.

    419.

    ஸுத்வான தூ³தவசனங், ப⁴த்³த³யானேன க²த்தியோ;

    Sutvāna dūtavacanaṃ, bhaddayānena khattiyo;

    தரமானரூபோ நிய்யாஸி, யேன பண்ட³வபப்³ப³தோ.

    Taramānarūpo niyyāsi, yena paṇḍavapabbato.

    420.

    420.

    ஸ யானபூ⁴மிங் யாயித்வா, யானா ஓருய்ஹ க²த்தியோ;

    Sa yānabhūmiṃ yāyitvā, yānā oruyha khattiyo;

    பத்திகோ உபஸங்கம்ம, ஆஸஜ்ஜ நங் உபாவிஸி.

    Pattiko upasaṅkamma, āsajja naṃ upāvisi.

    421.

    421.

    நிஸஜ்ஜ ராஜா ஸம்மோதி³, கத²ங் ஸாரணீயங் ததோ;

    Nisajja rājā sammodi, kathaṃ sāraṇīyaṃ tato;

    கத²ங் ஸோ வீதிஸாரெத்வா, இமமத்த²ங் அபா⁴ஸத².

    Kathaṃ so vītisāretvā, imamatthaṃ abhāsatha.

    422.

    422.

    ‘‘யுவா ச த³ஹரோ சாஸி, பட²முப்பத்திகோ 7 ஸுஸு;

    ‘‘Yuvā ca daharo cāsi, paṭhamuppattiko 8 susu;

    வண்ணாரோஹேன ஸம்பன்னோ, ஜாதிமா விய க²த்தியோ.

    Vaṇṇārohena sampanno, jātimā viya khattiyo.

    423.

    423.

    ‘‘ஸோப⁴யந்தோ அனீகக்³க³ங், நாக³ஸங்க⁴புரக்க²தோ;

    ‘‘Sobhayanto anīkaggaṃ, nāgasaṅghapurakkhato;

    த³தா³மி போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு, ஜாதிங் அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’.

    Dadāmi bhoge bhuñjassu, jātiṃ akkhāhi pucchito’’.

    424.

    424.

    ‘‘உஜுங் ஜனபதோ³ ராஜ, ஹிமவந்தஸ்ஸ பஸ்ஸதோ;

    ‘‘Ujuṃ janapado rāja, himavantassa passato;

    த⁴னவீரியேன ஸம்பன்னோ, கோஸலேஸு 9 நிகேதினோ.

    Dhanavīriyena sampanno, kosalesu 10 niketino.

    425.

    425.

    ‘‘ஆதி³ச்சா 11 நாம கொ³த்தேன, ஸாகியா 12 நாம ஜாதியா;

    ‘‘Ādiccā 13 nāma gottena, sākiyā 14 nāma jātiyā;

    தம்ஹா குலா பப்³ப³ஜிதொம்ஹி, ந காமே அபி⁴பத்த²யங்.

    Tamhā kulā pabbajitomhi, na kāme abhipatthayaṃ.

    426.

    426.

    ‘‘காமெஸ்வாதீ³னவங் தி³ஸ்வா, நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோ;

    ‘‘Kāmesvādīnavaṃ disvā, nekkhammaṃ daṭṭhu khemato;

    பதா⁴னாய க³மிஸ்ஸாமி, எத்த² மே ரஞ்ஜதீ மனோ’’தி.

    Padhānāya gamissāmi, ettha me rañjatī mano’’ti.

    பப்³ப³ஜ்ஜாஸுத்தங் பட²மங் நிட்டி²தங்.

    Pabbajjāsuttaṃ paṭhamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ததோ (ஸீ॰ பீ॰)
    2. tato (sī. pī.)
    3. ஏகோ ச தூ³தோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. eko ca dūto (sī. syā. pī.)
    5. புரக்க²தோ (ஸ்யா॰ க॰)
    6. purakkhato (syā. ka.)
    7. பட²முப்பத்தியா (ஸீ॰), பட²முப்பத்திதோ (ஸ்யா॰)
    8. paṭhamuppattiyā (sī.), paṭhamuppattito (syā.)
    9. கோஸலஸ்ஸ (ஸ்யா॰ க॰)
    10. kosalassa (syā. ka.)
    11. ஆதி³ச்சோ (க॰)
    12. ஸாகியோ (க॰)
    13. ādicco (ka.)
    14. sākiyo (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 1. பப்³ப³ஜ்ஜாஸுத்தவண்ணனா • 1. Pabbajjāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact