Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    9. பப்³ப³தராஜஸுத்தங்

    9. Pabbatarājasuttaṃ

    49. ‘‘ஹிமவந்தங், பி⁴க்க²வே, பப்³ப³தராஜங் நிஸ்ஸாய மஹாஸாலா தீஹி வட்³டீ⁴ஹி வட்³ட⁴ந்தி. கதமாஹி தீஹி? ஸாகா²பத்தபலாஸேன வட்³ட⁴ந்தி, தசபபடிகாய வட்³ட⁴ந்தி , பெ²க்³கு³ஸாரேன வட்³ட⁴ந்தி. ஹிமவந்தங், பி⁴க்க²வே, பப்³ப³தராஜங் நிஸ்ஸாய மஹாஸாலா இமாஹி தீஹி வட்³டீ⁴ஹி வட்³ட⁴ந்தி.

    49. ‘‘Himavantaṃ, bhikkhave, pabbatarājaṃ nissāya mahāsālā tīhi vaḍḍhīhi vaḍḍhanti. Katamāhi tīhi? Sākhāpattapalāsena vaḍḍhanti, tacapapaṭikāya vaḍḍhanti , pheggusārena vaḍḍhanti. Himavantaṃ, bhikkhave, pabbatarājaṃ nissāya mahāsālā imāhi tīhi vaḍḍhīhi vaḍḍhanti.

    ‘‘ஏவமேவங் கோ², பி⁴க்க²வே, ஸத்³த⁴ங் குலபதிங் நிஸ்ஸாய அந்தோ ஜனோ தீஹி வட்³டீ⁴ஹி வட்³ட⁴தி. கதமாஹி தீஹி? ஸத்³தா⁴ய வட்³ட⁴தி, ஸீலேன வட்³ட⁴தி, பஞ்ஞாய வட்³ட⁴தி. ஸத்³த⁴ங், பி⁴க்க²வே, குலபதிங் நிஸ்ஸாய அந்தோ ஜனோ இமாஹி தீஹி வட்³டீ⁴ஹி வட்³ட⁴தீ’’தி.

    ‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, saddhaṃ kulapatiṃ nissāya anto jano tīhi vaḍḍhīhi vaḍḍhati. Katamāhi tīhi? Saddhāya vaḍḍhati, sīlena vaḍḍhati, paññāya vaḍḍhati. Saddhaṃ, bhikkhave, kulapatiṃ nissāya anto jano imāhi tīhi vaḍḍhīhi vaḍḍhatī’’ti.

    ‘‘யதா²பி பப்³ப³தோ ஸேலோ, அரஞ்ஞஸ்மிங் ப்³ரஹாவனே;

    ‘‘Yathāpi pabbato selo, araññasmiṃ brahāvane;

    தங் ருக்கா² உபனிஸ்ஸாய, வட்³ட⁴ந்தே தே வனப்பதீ.

    Taṃ rukkhā upanissāya, vaḍḍhante te vanappatī.

    ‘‘ததே²வ ஸீலஸம்பன்னங், ஸத்³த⁴ங் குலபதிங் இத⁴;

    ‘‘Tatheva sīlasampannaṃ, saddhaṃ kulapatiṃ idha;

    உபனிஸ்ஸாய வட்³ட⁴ந்தி, புத்ததா³ரா ச ப³ந்த⁴வா;

    Upanissāya vaḍḍhanti, puttadārā ca bandhavā;

    அமச்சா ஞாதிஸங்கா⁴ ச, யே சஸ்ஸ அனுஜீவினோ.

    Amaccā ñātisaṅghā ca, ye cassa anujīvino.

    ‘‘த்யாஸ்ஸ ஸீலவதோ ஸீலங், சாக³ங் ஸுசரிதானி ச;

    ‘‘Tyāssa sīlavato sīlaṃ, cāgaṃ sucaritāni ca;

    பஸ்ஸமானானுகுப்³ப³ந்தி, அத்தமத்த²ங் 1 விசக்க²ணா.

    Passamānānukubbanti, attamatthaṃ 2 vicakkhaṇā.

    ‘‘இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, மக்³க³ங் ஸுக³திகா³மினங்;

    ‘‘Idha dhammaṃ caritvāna, maggaṃ sugatigāminaṃ;

    நந்தி³னோ தே³வலோகஸ்மிங், மோத³ந்தி காமகாமினோ’’தி. நவமங்;

    Nandino devalokasmiṃ, modanti kāmakāmino’’ti. navamaṃ;







    Footnotes:
    1. யே ப⁴வந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. ye bhavanti (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 9. பப்³ப³தராஜஸுத்தவண்ணனா • 9. Pabbatarājasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 9. பப்³ப³தராஜஸுத்தவண்ணனா • 9. Pabbatarājasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact