Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૧. પભઙ્ગુસુત્તં
11. Pabhaṅgusuttaṃ
૩૨. સાવત્થિનિદાનં. ‘‘પભઙ્ગુઞ્ચ, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અપ્પભઙ્ગુઞ્ચ. તં સુણાથ. કિઞ્ચ, ભિક્ખવે, પભઙ્ગુ, કિં અપ્પભઙ્ગુ? રૂપં , ભિક્ખવે, પભઙ્ગુ. યો તસ્સ નિરોધો વૂપસમો અત્થઙ્ગમો, ઇદં અપ્પભઙ્ગુ. વેદના પભઙ્ગુ. યો તસ્સા નિરોધો વૂપસમો અત્થઙ્ગમો, ઇદં અપ્પભઙ્ગુ. સઞ્ઞા પભઙ્ગુ… સઙ્ખારા પભઙ્ગુ. યો તેસં નિરોધો વૂપસમો અત્થઙ્ગમો, ઇદં અપ્પભઙ્ગુ. વિઞ્ઞાણં પભઙ્ગુ. યો તસ્સ નિરોધો વૂપસમો અત્થઙ્ગમો, ઇદં અપ્પભઙ્ગૂ’’તિ. એકાદસમં.
32. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Pabhaṅguñca, bhikkhave, desessāmi appabhaṅguñca. Taṃ suṇātha. Kiñca, bhikkhave, pabhaṅgu, kiṃ appabhaṅgu? Rūpaṃ , bhikkhave, pabhaṅgu. Yo tassa nirodho vūpasamo atthaṅgamo, idaṃ appabhaṅgu. Vedanā pabhaṅgu. Yo tassā nirodho vūpasamo atthaṅgamo, idaṃ appabhaṅgu. Saññā pabhaṅgu… saṅkhārā pabhaṅgu. Yo tesaṃ nirodho vūpasamo atthaṅgamo, idaṃ appabhaṅgu. Viññāṇaṃ pabhaṅgu. Yo tassa nirodho vūpasamo atthaṅgamo, idaṃ appabhaṅgū’’ti. Ekādasamaṃ.
ભારવગ્ગો તતિયો.
Bhāravaggo tatiyo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
ભારં પરિઞ્ઞં અભિજાનં, છન્દરાગં ચતુત્થકં;
Bhāraṃ pariññaṃ abhijānaṃ, chandarāgaṃ catutthakaṃ;
અસ્સાદા ચ તયો વુત્તા, અભિનન્દનમટ્ઠમં;
Assādā ca tayo vuttā, abhinandanamaṭṭhamaṃ;
ઉપ્પાદં અઘમૂલઞ્ચ, એકાદસમો પભઙ્ગૂતિ.
Uppādaṃ aghamūlañca, ekādasamo pabhaṅgūti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. પભઙ્ગુસુત્તવણ્ણના • 11. Pabhaṅgusuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૧. પભઙ્ગુસુત્તવણ્ણના • 11. Pabhaṅgusuttavaṇṇanā