Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. પભઙ્કરત્થેરઅપદાનં

    6. Pabhaṅkarattheraapadānaṃ

    ૫૩.

    53.

    ‘‘પદુમુત્તરભગવતો, લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Padumuttarabhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;

    વિપિને ચેતિયં આસિ, વાળમિગસમાકુલે.

    Vipine cetiyaṃ āsi, vāḷamigasamākule.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘ન કોચિ વિસહિ ગન્તું, ચેતિયં અભિવન્દિતું;

    ‘‘Na koci visahi gantuṃ, cetiyaṃ abhivandituṃ;

    તિણકટ્ઠલતોનદ્ધં, પલુગ્ગં આસિ ચેતિયં.

    Tiṇakaṭṭhalatonaddhaṃ, paluggaṃ āsi cetiyaṃ.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘વનકમ્મિકો તદા આસિં, પિતુમાતુમતેનહં 1;

    ‘‘Vanakammiko tadā āsiṃ, pitumātumatenahaṃ 2;

    અદ્દસં વિપિને થૂપં, લુગ્ગં તિણલતાકુલં.

    Addasaṃ vipine thūpaṃ, luggaṃ tiṇalatākulaṃ.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘દિસ્વાનાહં બુદ્ધથૂપં, ગરુચિત્તં ઉપટ્ઠહિં;

    ‘‘Disvānāhaṃ buddhathūpaṃ, garucittaṃ upaṭṭhahiṃ;

    બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ થૂપોયં, પલુગ્ગો અચ્છતી વને.

    Buddhaseṭṭhassa thūpoyaṃ, paluggo acchatī vane.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘નચ્છન્નં નપ્પતિરૂપં, જાનન્તસ્સ ગુણાગુણં;

    ‘‘Nacchannaṃ nappatirūpaṃ, jānantassa guṇāguṇaṃ;

    બુદ્ધથૂપં અસોધેત્વા, અઞ્ઞં કમ્મં પયોજયે.

    Buddhathūpaṃ asodhetvā, aññaṃ kammaṃ payojaye.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘તિણકટ્ઠઞ્ચ વલ્લિઞ્ચ, સોધયિત્વાન ચેતિયે;

    ‘‘Tiṇakaṭṭhañca valliñca, sodhayitvāna cetiye;

    વન્દિત્વા અટ્ઠ વારાનિ 3, પટિકુટિકો અગચ્છહં.

    Vanditvā aṭṭha vārāni 4, paṭikuṭiko agacchahaṃ.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘તત્થ મે સુકતં બ્યમ્હં, સોવણ્ણં સપભસ્સરં;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, sovaṇṇaṃ sapabhassaraṃ;

    સટ્ઠિયોજનમુબ્બિદ્ધં, તિંસયોજનવિત્થતં.

    Saṭṭhiyojanamubbiddhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘તિસતાનિ ચ વારાનિ, દેવરજ્જમકારયિં;

    ‘‘Tisatāni ca vārāni, devarajjamakārayiṃ;

    પઞ્ચવીસતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.

    Pañcavīsatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘ભવાભવે સંસરન્તો, મહાભોગં લભામહં;

    ‘‘Bhavābhave saṃsaranto, mahābhogaṃ labhāmahaṃ;

    ભોગે મે ઊનતા નત્થિ, સોધનાય ઇદં ફલં.

    Bhoge me ūnatā natthi, sodhanāya idaṃ phalaṃ.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘સિવિકા હત્થિખન્ધેન, વિપિને ગચ્છતો મમ;

    ‘‘Sivikā hatthikhandhena, vipine gacchato mama;

    યં યં દિસાહં ગચ્છામિ, સરણં સમ્પતે 5 વનં.

    Yaṃ yaṃ disāhaṃ gacchāmi, saraṇaṃ sampate 6 vanaṃ.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘ખાણું વા કણ્ટકં વાપિ, નાહં પસ્સામિ ચક્ખુના;

    ‘‘Khāṇuṃ vā kaṇṭakaṃ vāpi, nāhaṃ passāmi cakkhunā;

    પુઞ્ઞકમ્મેન સંયુત્તો, સયમેવાપનીયરે.

    Puññakammena saṃyutto, sayamevāpanīyare.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘કુટ્ઠં ગણ્ડો કિલાસો ચ, અપમારો વિતચ્છિકા;

    ‘‘Kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso ca, apamāro vitacchikā;

    દદ્દુ કચ્છુ 7 ચ મે નત્થિ, સોધનાય ઇદં ફલં.

    Daddu kacchu 8 ca me natthi, sodhanāya idaṃ phalaṃ.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘અઞ્ઞમ્પિ મે અચ્છરિયં, બુદ્ધથૂપસ્સ સોધને 9;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpassa sodhane 10;

    નાભિજાનામિ મે કાયે, જાતં પિળકબિન્દુકં.

    Nābhijānāmi me kāye, jātaṃ piḷakabindukaṃ.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘અઞ્ઞમ્પિ મે અચ્છરિયં, બુદ્ધથૂપમ્હિ સોધિતે 11;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite 12;

    દુવે ભવે સંસરામિ, દેવત્તે અથ માનુસે.

    Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘અઞ્ઞમ્પિ મે અચ્છરિયં, બુદ્ધથૂપમ્હિ સોધિતે;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite;

    સુવણ્ણવણ્ણો સબ્બત્થ, સપ્પભાસો ભવામહં.

    Suvaṇṇavaṇṇo sabbattha, sappabhāso bhavāmahaṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘અઞ્ઞમ્પિ મે અચ્છરિયં, બુદ્ધથૂપમ્હિ સોધિતે;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite;

    અમનાપં વિવજ્જતિ, મનાપં ઉપતિટ્ઠતિ.

    Amanāpaṃ vivajjati, manāpaṃ upatiṭṭhati.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘અઞ્ઞમ્પિ મે અચ્છરિયં, બુદ્ધથૂપમ્હિ સોધિતે;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite;

    વિસુદ્ધં હોતિ મે ચિત્તં, એકગ્ગં સુસમાહિતં.

    Visuddhaṃ hoti me cittaṃ, ekaggaṃ susamāhitaṃ.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘અઞ્ઞમ્પિ મે અચ્છરિયં, બુદ્ધથૂપમ્હિ સોધિતે;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite;

    એકાસને નિસીદિત્વા, અરહત્તમપાપુણિં.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, સોધનાય ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, sodhanāya idaṃ phalaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પભઙ્કરો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pabhaṅkaro thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પભઙ્કરત્થેરસ્સાપદાનં છટ્ઠં.

    Pabhaṅkarattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. પિતુપેતામહેનહં (સી॰), પિતાપેતામહેનહં (સ્યા॰)
    2. pitupetāmahenahaṃ (sī.), pitāpetāmahenahaṃ (syā.)
    3. અટ્ઠ ઠાનાનિ (ક॰)
    4. aṭṭha ṭhānāni (ka.)
    5. સિજ્ઝતે (ક॰)
    6. sijjhate (ka.)
    7. કણ્ડુ (સ્યા॰)
    8. kaṇḍu (syā.)
    9. બુદ્ધથૂપમ્હિ સોધિતે (સ્યા॰)
    10. buddhathūpamhi sodhite (syā.)
    11. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ, તથા ઉપરિપિ
    12. sabbatthapi evameva dissati, tathā uparipi

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact