Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૩. પચ્ચાગમનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
3. Paccāgamaniyattheraapadānavaṇṇanā
સિન્ધુયા નદિયા તીરેતિઆદિકં આયસ્મતો પચ્ચાગમનિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે સિન્ધુયા ગઙ્ગાય સમીપે ચક્કવાકયોનિયં નિબ્બત્તો પુબ્બસમ્ભારયુત્તત્તા પાણિનો અખાદન્તો સેવાલમેવ ભક્ખયન્તો ચરતિ. તસ્મિં સમયે વિપસ્સિભગવા સત્તાનુગ્ગહં કરોન્તો તત્થ અગમાસિ. તસ્મિં ખણે સો ચક્કવાકો વિજ્જોતમાનં ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો તુણ્ડેન સાલરુક્ખતો સાલપુપ્ફં છિન્દિત્વા આગમ્મ પૂજેસિ. સો તેનેવ ચિત્તપ્પસાદેન તતો ચુતો દેવલોકે ઉપ્પન્નો અપરાપરં છકામાવચરસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા તતો ચુતો મનુસ્સલોકે ઉપ્પજ્જિત્વા ચક્કવત્તિસમ્પત્તિઆદયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો પુબ્બચરિતવસેન સત્થરિ પસન્નો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ, ચક્કવાકો હુત્વા ભગવન્તં દિસ્વા કત્થચિ ગન્ત્વા પુપ્ફમાહરિત્વા પૂજિતત્તા પુબ્બપુઞ્ઞનામેન પચ્ચાગમનિયત્થેરોતિ પાકટો.
Sindhuyā nadiyā tīretiādikaṃ āyasmato paccāgamaniyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle sindhuyā gaṅgāya samīpe cakkavākayoniyaṃ nibbatto pubbasambhārayuttattā pāṇino akhādanto sevālameva bhakkhayanto carati. Tasmiṃ samaye vipassibhagavā sattānuggahaṃ karonto tattha agamāsi. Tasmiṃ khaṇe so cakkavāko vijjotamānaṃ bhagavantaṃ disvā pasannamānaso tuṇḍena sālarukkhato sālapupphaṃ chinditvā āgamma pūjesi. So teneva cittappasādena tato cuto devaloke uppanno aparāparaṃ chakāmāvacarasampattiṃ anubhavitvā tato cuto manussaloke uppajjitvā cakkavattisampattiādayo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patto pubbacaritavasena satthari pasanno pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi, cakkavāko hutvā bhagavantaṃ disvā katthaci gantvā pupphamāharitvā pūjitattā pubbapuññanāmena paccāgamaniyattheroti pākaṭo.
૧૩. અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સિન્ધુયા નદિયા તીરેતિઆદિમાહ. સીતિ સદ્દં કુરુમાના ધુનાતિ કમ્પતીતિ સિન્ધુ, નદતિ સદ્દં કરોન્તો ગચ્છતીતિ નદિ. ચક્કવાકો અહં તદાતિ ચક્કં સીઘં ગચ્છન્તં ઇવ ઉદકે વા થલે વા આકાસે વા સીઘં વાતિ ગચ્છતીતિ ચક્કવાકો. તદા વિપસ્સિં ભગવન્તં દસ્સનકાલે અહં ચક્કવાકો અહોસિન્તિ અત્થો. સુદ્ધસેવાલભક્ખોહન્તિ અઞ્ઞગોચરઅમિસ્સત્તા સુદ્ધસેવાલમેવ ખાદન્તો અહં વસામિ. પાપેસુ ચ સુસઞ્ઞતોતિ પુબ્બવાસનાવસેન પાપકરણે સુટ્ઠુ સઞ્ઞતો તીહિ દ્વારેહિ સઞ્ઞતો સુસિક્ખિતો.
13. Attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento sindhuyā nadiyā tīretiādimāha. Sīti saddaṃ kurumānā dhunāti kampatīti sindhu, nadati saddaṃ karonto gacchatīti nadi. Cakkavāko ahaṃ tadāti cakkaṃ sīghaṃ gacchantaṃ iva udake vā thale vā ākāse vā sīghaṃ vāti gacchatīti cakkavāko. Tadā vipassiṃ bhagavantaṃ dassanakāle ahaṃ cakkavāko ahosinti attho. Suddhasevālabhakkhohanti aññagocaraamissattā suddhasevālameva khādanto ahaṃ vasāmi. Pāpesu ca susaññatoti pubbavāsanāvasena pāpakaraṇe suṭṭhu saññato tīhi dvārehi saññato susikkhito.
૧૪. અદ્દસં વિરજં બુદ્ધન્તિ રાગદોસમોહવિરહિતત્તા વિરજં નિક્કિલેસં બુદ્ધં અદ્દસં અદ્દક્ખિં. ગચ્છન્તં અનિલઞ્જસેતિ અનિલઞ્જસે આકાસપથે ગચ્છન્તં બુદ્ધં. તુણ્ડેન મય્હં મુખતુણ્ડેન તાલં સાલપુપ્ફં પગ્ગય્હ પગ્ગહેત્વા વિપસ્સિસ્સાભિરોપયિં વિપસ્સિસ્સ ભગવતો પૂજેસિન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
14.Addasaṃvirajaṃ buddhanti rāgadosamohavirahitattā virajaṃ nikkilesaṃ buddhaṃ addasaṃ addakkhiṃ. Gacchantaṃ anilañjaseti anilañjase ākāsapathe gacchantaṃ buddhaṃ. Tuṇḍena mayhaṃ mukhatuṇḍena tālaṃ sālapupphaṃ paggayha paggahetvā vipassissābhiropayiṃ vipassissa bhagavato pūjesinti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
પચ્ચાગમનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Paccāgamaniyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૩. પચ્ચાગમનિયત્થેરઅપદાનં • 3. Paccāgamaniyattheraapadānaṃ