Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૩. પચ્ચવેક્ખણસુત્તં

    3. Paccavekkhaṇasuttaṃ

    ૫૩. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન ભગવા અત્તનો અનેકે પાપકે અકુસલે ધમ્મે પહીને પચ્ચવેક્ખમાનો નિસિન્નો હોતિ, અનેકે ચ કુસલે ધમ્મે ભાવનાપારિપૂરિં ગતે.

    53. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bhagavā attano aneke pāpake akusale dhamme pahīne paccavekkhamāno nisinno hoti, aneke ca kusale dhamme bhāvanāpāripūriṃ gate.

    અથ ખો ભગવા 1 અત્તનો અનેકે પાપકે અકુસલે ધમ્મે પહીને વિદિત્વા અનેકે ચ કુસલે ધમ્મે ભાવનાપારિપૂરિં ગતે 2 તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā 3 attano aneke pāpake akusale dhamme pahīne viditvā aneke ca kusale dhamme bhāvanāpāripūriṃ gate 4 tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘અહુ પુબ્બે તદા નાહુ, નાહુ પુબ્બે તદા અહુ;

    ‘‘Ahu pubbe tadā nāhu, nāhu pubbe tadā ahu;

    ન ચાહુ ન ચ ભવિસ્સતિ, ન ચેતરહિ વિજ્જતી’’તિ. તતિયં;

    Na cāhu na ca bhavissati, na cetarahi vijjatī’’ti. tatiyaṃ;







    Footnotes:
    1. એતમત્થં વિદિત્વા (સી॰ ક॰)
    2. એતમત્થં વિદિત્વા (સી॰ ક॰)
    3. etamatthaṃ viditvā (sī. ka.)
    4. etamatthaṃ viditvā (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૩. પચ્ચવેક્ખણસુત્તવણ્ણના • 3. Paccavekkhaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact