Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
પચ્ચયુદ્દેસવણ્ણના
Paccayuddesavaṇṇanā
સમાનનેતિ સમાનનયને, સમાહરણે, સમાનકરણે વા અટ્ઠકથાધિપ્પાયં. તત્થ ‘‘દ્વે અનુલોમાનિ ધમ્માનુલોમઞ્ચ પચ્ચયાનુલોમઞ્ચા’’તિઆદિના પરતો વણ્ણયિસ્સન્તિ.
Samānaneti samānanayane, samāharaṇe, samānakaraṇe vā aṭṭhakathādhippāyaṃ. Tattha ‘‘dve anulomāni dhammānulomañca paccayānulomañcā’’tiādinā parato vaṇṇayissanti.
પટ્ઠાનનામત્થોતિ ‘‘પટ્ઠાન’’ન્તિ ઇમસ્સ નામસ્સ અત્થો, તં પન યસ્મા અવયવદ્વારેન સમુદાયે નિરુળ્હં, તસ્મા યથા અવયવેસુ પતિટ્ઠિતં, તમેવ તાવ દસ્સેતું ‘‘તિકપટ્ઠાનાદીનં તિકપટ્ઠાનાદિનામત્થો’’તિ વુત્તં. અથ વા અવયવાનમેવ પટ્ઠાનનામત્થો નિદ્ધારેતબ્બો તંસમુદાયમત્તત્તા પકરણસ્સ. ન હિ સમુદાયો નામ કોચિ અત્થો અત્થીતિ દસ્સેતું ‘‘પટ્ઠાનં…પે॰… નામત્થો’’તિ વુત્તં. તેનેવાહ ‘‘ઇમસ્સ પકરણસ્સ…પે॰… સમોધાનતા ચેત્થ વત્તબ્બા’’તિ. વચનસમુદાયત્થવિજાનનેન વિદિતપટ્ઠાનસામઞ્ઞત્થસ્સ વિત્થારતો પટ્ઠાનકથા વુચ્ચમાના સુખગ્ગહણા હોતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘એવઞ્હિ…પે॰… હોતી’’તિ. તત્થાતિ તાસુ નામત્થયથાવુત્તસમોધાનતાસુ. સબ્બસાધારણસ્સાતિ સબ્બેસં અવયવભૂતાનં તિકપટ્ઠાનાદીનં સમુદાયસ્સ ચ સાધારણસ્સ. અત્થતો આપન્નં નાનાવિધભાવન્તિ પકારગ્ગહણેનેવ પકારાનં અનેકવિધતા ચ ગહિતાવ હોન્તીતિ વુત્તં. પકારેહિ ઠાનન્તિ હિ પટ્ઠાનં, નાનાવિધો પચ્ચયો, તં એત્થ વિભજનવસેન અત્થીતિ પટ્ઠાનં, પકરણં, તદવયવો ચ. એતસ્મિઞ્ચ અત્થનયે સદ્દતોપિ નાનાવિધભાવસિદ્ધિ દસ્સિતાતિ વેદિતબ્બા. તત્થ નાનપ્પકારા પચ્ચયતા, નાનપ્પકારાનં પચ્ચયતા ચ નાનપ્પકારપચ્ચયતાતિ ઉભયમ્પિ સામઞ્ઞનિદ્દેસેન એકસેસનયેન વા એકજ્ઝં ગહિતન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘એકસ્સપિ…પે॰… વેદિતબ્બા’’તિ આહ. અનેકધમ્મભાવતોતિ અનેકે ધમ્મા એતસ્સાતિ અનેકધમ્મો, તબ્ભાવતોતિ યોજેતબ્બં. નાનપ્પકારપચ્ચયતાતિ નાનપ્પકારપચ્ચયભાવો, યો અટ્ઠકથાયં ‘‘નાનપ્પકારપચ્ચયટ્ઠો’’તિ વુત્તો.
Paṭṭhānanāmatthoti ‘‘paṭṭhāna’’nti imassa nāmassa attho, taṃ pana yasmā avayavadvārena samudāye niruḷhaṃ, tasmā yathā avayavesu patiṭṭhitaṃ, tameva tāva dassetuṃ ‘‘tikapaṭṭhānādīnaṃ tikapaṭṭhānādināmattho’’ti vuttaṃ. Atha vā avayavānameva paṭṭhānanāmattho niddhāretabbo taṃsamudāyamattattā pakaraṇassa. Na hi samudāyo nāma koci attho atthīti dassetuṃ ‘‘paṭṭhānaṃ…pe… nāmattho’’ti vuttaṃ. Tenevāha ‘‘imassa pakaraṇassa…pe… samodhānatā cettha vattabbā’’ti. Vacanasamudāyatthavijānanena viditapaṭṭhānasāmaññatthassa vitthārato paṭṭhānakathā vuccamānā sukhaggahaṇā hotīti dassento āha ‘‘evañhi…pe… hotī’’ti. Tatthāti tāsu nāmatthayathāvuttasamodhānatāsu. Sabbasādhāraṇassāti sabbesaṃ avayavabhūtānaṃ tikapaṭṭhānādīnaṃ samudāyassa ca sādhāraṇassa. Atthato āpannaṃ nānāvidhabhāvanti pakāraggahaṇeneva pakārānaṃ anekavidhatā ca gahitāva hontīti vuttaṃ. Pakārehi ṭhānanti hi paṭṭhānaṃ, nānāvidho paccayo, taṃ ettha vibhajanavasena atthīti paṭṭhānaṃ, pakaraṇaṃ, tadavayavo ca. Etasmiñca atthanaye saddatopi nānāvidhabhāvasiddhi dassitāti veditabbā. Tattha nānappakārā paccayatā, nānappakārānaṃ paccayatā ca nānappakārapaccayatāti ubhayampi sāmaññaniddesena ekasesanayena vā ekajjhaṃ gahitanti dassento ‘‘ekassapi…pe… veditabbā’’ti āha. Anekadhammabhāvatoti aneke dhammā etassāti anekadhammo, tabbhāvatoti yojetabbaṃ. Nānappakārapaccayatāti nānappakārapaccayabhāvo, yo aṭṭhakathāyaṃ ‘‘nānappakārapaccayaṭṭho’’ti vutto.
કામં ધમ્મસઙ્ગહાદીસુપિ અત્થેવ પચ્ચયધમ્મવિભાગો, સો પન તત્થ પચ્ચયભાવો ન તથા તપ્પરભાવેન વિભત્તો યથા પટ્ઠાનેતિ દસ્સેન્તો ‘‘એતેન…પે॰… દસ્સેતી’’તિ આહ. સાતિસયવિભાગતં ઇમસ્સ પકરણસ્સ તથા તદવયવાનં.
Kāmaṃ dhammasaṅgahādīsupi attheva paccayadhammavibhāgo, so pana tattha paccayabhāvo na tathā tapparabhāvena vibhatto yathā paṭṭhāneti dassento ‘‘etena…pe… dassetī’’ti āha. Sātisayavibhāgataṃ imassa pakaraṇassa tathā tadavayavānaṃ.
સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ યથાવુત્તગમનં યદધિકરણં, તં દસ્સેતું ‘‘એત્થાતિ વચનસેસો’’તિ. ગમનદેસભાવતોતિ પવત્તિટ્ઠાનભાવતો. અઞ્ઞેહિ ગતિમન્તેહીતિ તીસુ કાલેસુ અપ્પટિહતઞાણાદીહિ. તસ્સ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ.
Sabbaññutaññāṇassa yathāvuttagamanaṃ yadadhikaraṇaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘etthāti vacanaseso’’ti. Gamanadesabhāvatoti pavattiṭṭhānabhāvato. Aññehi gatimantehīti tīsu kālesu appaṭihatañāṇādīhi. Tassa sabbaññutaññāṇassa.
તિવિધેન પરિચ્છેદેન દેસિતેસુ ધમ્મેસુ તિકવોહારોતિ આહ ‘‘તિકાનન્તિ તિકવસેન વુત્તધમ્માન’’ન્તિ. તીણિ પરિમાણાનિ એતેસન્તિ હિ તિકા. સમન્તાતિ સમન્તતો સબ્બભાગતોતિ વુત્તં હોતીતિ આહ ‘‘અનુલોમાદીહિ સબ્બપ્પકારેહિપી’’તિ. ગતાનીતિ પવત્તાનિ. સમન્તચતુવીસતિપટ્ઠાનાનીતિ સમન્તતો અનુલોમાદિસબ્બભાગતો સમોધાનવસેન ચતુવીસતિ પટ્ઠાનાનિ. અનુલોમાદિસબ્બકોટ્ઠાસતોતિ અનુલોમાદિચતુકોટ્ઠાસતો. તિકાદિછછભાવન્તિ તિકાદિદુકદુકપરિયોસાનેહિ છછભાવં. તેનાતિ યથાવુત્તદસ્સનેન. ધમ્માનુલોમાદિસબ્બકોટ્ઠાસતોતિ પચ્ચનીકાદિદુકાદિસહજાતવારાદિપચ્ચયપચ્ચનીયાદિઆરમ્મણમૂલાદીનં ગહણં દટ્ઠબ્બં. યથાવુત્તતો અઞ્ઞસ્સ પકારસ્સ અસમ્ભવતો ‘‘અનૂનેહિ નયેહિ પવત્તાનીતિ વુત્તં હોતી’’તિ આહ. તાનિ પન યથાવુત્તાનિ સમન્તપટ્ઠાનાનિ. અયઞ્ચ અત્થવણ્ણના અટ્ઠકથાવચનેન અઞ્ઞદત્થુ સંસન્દતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘તેનેવાહ…પે॰… વસેના’’તિ.
Tividhena paricchedena desitesu dhammesu tikavohāroti āha ‘‘tikānanti tikavasena vuttadhammāna’’nti. Tīṇi parimāṇāni etesanti hi tikā. Samantāti samantato sabbabhāgatoti vuttaṃ hotīti āha ‘‘anulomādīhi sabbappakārehipī’’ti. Gatānīti pavattāni. Samantacatuvīsatipaṭṭhānānīti samantato anulomādisabbabhāgato samodhānavasena catuvīsati paṭṭhānāni. Anulomādisabbakoṭṭhāsatoti anulomādicatukoṭṭhāsato. Tikādichachabhāvanti tikādidukadukapariyosānehi chachabhāvaṃ. Tenāti yathāvuttadassanena. Dhammānulomādisabbakoṭṭhāsatoti paccanīkādidukādisahajātavārādipaccayapaccanīyādiārammaṇamūlādīnaṃ gahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Yathāvuttato aññassa pakārassa asambhavato ‘‘anūnehi nayehi pavattānīti vuttaṃ hotī’’ti āha. Tāni pana yathāvuttāni samantapaṭṭhānāni. Ayañca atthavaṇṇanā aṭṭhakathāvacanena aññadatthu saṃsandatīti dassento āha ‘‘tenevāha…pe… vasenā’’ti.
હેતુનોતિ હેતુસભાવસ્સ ધમ્મસ્સ. સતિપિ હેતુસભાવસ્સ આરમ્મણપચ્ચયાદિભાવે સવિસેસે તાવ પચ્ચયે દસ્સેન્તેન ‘‘અધિપતિપચ્ચયાદિભૂતસ્સ ચા’’તિ વુત્તં. ‘‘હેતુ હુત્વા પચ્ચયો’’તિ વુત્તે ધમ્મસ્સ હેતુસભાવતા નિદ્ધારિતા, ન પચ્ચયવિસેસોતિ તસ્સ અધિપતિપચ્ચયાદિભાવો ન નિવારિતોતિ આહ ‘‘એતેનપિ સો એવ દોસો આપજ્જતી’’તિ. તેનાતિ હેતુભાવગ્ગહણેન. ઇધાતિ ‘‘હેતુપચ્ચયો’’તિ એત્થ. ધમ્મગ્ગહણન્તિ અલોભાદિધમ્મગ્ગહણં. સત્તિવિસેસો અત્તનો બલં સત્તિકારણભાવો, યો રસોતિપિ વુચ્ચતિ, સ્વાયં અનઞ્ઞસાધારણતાય ધમ્મતો અનઞ્ઞોપિ પચ્ચયન્તરસમવાયેયેવ લબ્ભમાનત્તા અઞ્ઞો વિય કત્વા વુત્તો. તસ્સાતિ હેતુભાવસઙ્ખાતસ્સ સામત્થિયસ્સ. હેતુ હુત્વાતિ એત્થાપિ હેતુભાવવાચકો હેતુસદ્દો, ન હેતુસભાવધમ્મવાચકોતિ આહ ‘‘હેતુ હુત્વા પચ્ચયોતિ ચ વુત્ત’’ન્તિ.
Hetunoti hetusabhāvassa dhammassa. Satipi hetusabhāvassa ārammaṇapaccayādibhāve savisese tāva paccaye dassentena ‘‘adhipatipaccayādibhūtassa cā’’ti vuttaṃ. ‘‘Hetu hutvā paccayo’’ti vutte dhammassa hetusabhāvatā niddhāritā, na paccayavisesoti tassa adhipatipaccayādibhāvo na nivāritoti āha ‘‘etenapi so eva doso āpajjatī’’ti. Tenāti hetubhāvaggahaṇena. Idhāti ‘‘hetupaccayo’’ti ettha. Dhammaggahaṇanti alobhādidhammaggahaṇaṃ. Sattiviseso attano balaṃ sattikāraṇabhāvo, yo rasotipi vuccati, svāyaṃ anaññasādhāraṇatāya dhammato anaññopi paccayantarasamavāyeyeva labbhamānattā añño viya katvā vutto. Tassāti hetubhāvasaṅkhātassa sāmatthiyassa. Hetu hutvāti etthāpi hetubhāvavācako hetusaddo, na hetusabhāvadhammavācakoti āha ‘‘hetu hutvā paccayoti ca vutta’’nti.
એવઞ્ચ કત્વાતિઆદિના યથાવુત્તમત્થં પાળિયા સમત્થેતિ. યદિ એવં અટ્ઠકથાયં ધમ્મસ્સેવ પચ્ચયતાવચનં કથન્તિ આહ ‘‘અટ્ઠકથાયં પના’’તિઆદિ . તેનેવ ચેત્થ અમ્હેહિપિ ‘‘ધમ્મતો અનઞ્ઞોપિ અઞ્ઞો વિય કત્વા’’તિ ચ વુત્તં. યદિ અટ્ઠકથાયં ‘‘યો હિ ધમ્મો, મૂલટ્ઠેન ઉપકારકો ધમ્મો’’તિ ચ આદીસુ ધમ્મેન ધમ્મસત્તિવિભાવનં કતં, અથ કસ્મા ઇધ હેતુભાવેન પચ્ચયોતિ ધમ્મસત્તિયેવ વિભાવિતાતિ ચોદનં મનસિ કત્વા વુત્તં ‘‘ઇધાપિ વા…પે॰… દસ્સેતી’’તિ. ધમ્મસત્તિવિભાવનં પનેત્થ ન સક્કા પટિક્ખિપિતુન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘ન હી’’તિઆદિમાહ. અત્થો એતસ્સ અત્થીતિ અત્થો, અત્થાભિધાયિવચનન્તિ વુત્તં ‘‘એતીતિ એતસ્સ અત્થો વત્તતી’’તિ, તસ્મા અત્થોતિ અત્થવચનન્તિ વુત્તં હોતિ. તેનાહ ‘‘તઞ્ચ ઉપ્પત્તિટ્ઠિતીનં સાધારણવચન’’ન્તિ. તઞ્ચાતિ હિ ‘‘વત્તતી’’તિ વચનં પચ્ચામટ્ઠં. અથ વા એતીતિ એતસ્સ અત્થોતિ ‘‘એતી’’તિ એતસ્સ પદસ્સ અત્થો ‘‘વત્તતી’’તિ એત્થ વત્તનકિરિયા. તઞ્ચાતિ તઞ્ચ વત્તનં. એતસ્મિં પનત્થે સાધારણવચનન્તિ એત્થ વચન-સદ્દો અત્થપરિયાયો વેદિતબ્બો ‘‘વુચ્ચતી’’તિ કત્વા. યદગ્ગેન ઉપ્પત્તિયા પચ્ચયો, તદગ્ગેન ઠિતિયાપિ પચ્ચયોતિ કોચિ આસઙ્કેય્યાતિ તદાસઙ્કાનિવત્તનત્થં વુત્તં ‘‘કોચિ હિ…પે॰… હેતુઆદયો’’તિ. એત્થ ચ યથા ઉપ્પજ્જનારહાનં ઉપ્પત્તિયા પચ્ચયે સતિયેવ ઉપ્પાદો, નાસતિ, એવં તિટ્ઠન્તાનમ્પિ ઠિતિપચ્ચયવસેનેવ ઠાનં યથા જીવિતિન્દ્રિયવસેન સહજાતધમ્માનન્તિ દટ્ઠબ્બં. યે પન અરૂપધમ્માનં ઠિતિં પટિક્ખિપન્તિ, યં વત્તબ્બં, તં હેટ્ઠા વુત્તમેવ.
Evañca katvātiādinā yathāvuttamatthaṃ pāḷiyā samattheti. Yadi evaṃ aṭṭhakathāyaṃ dhammasseva paccayatāvacanaṃ kathanti āha ‘‘aṭṭhakathāyaṃ panā’’tiādi . Teneva cettha amhehipi ‘‘dhammato anaññopi añño viya katvā’’ti ca vuttaṃ. Yadi aṭṭhakathāyaṃ ‘‘yo hi dhammo, mūlaṭṭhena upakārako dhammo’’ti ca ādīsu dhammena dhammasattivibhāvanaṃ kataṃ, atha kasmā idha hetubhāvena paccayoti dhammasattiyeva vibhāvitāti codanaṃ manasi katvā vuttaṃ ‘‘idhāpi vā…pe… dassetī’’ti. Dhammasattivibhāvanaṃ panettha na sakkā paṭikkhipitunti dassento ‘‘na hī’’tiādimāha. Attho etassa atthīti attho, atthābhidhāyivacananti vuttaṃ ‘‘etīti etassa attho vattatī’’ti, tasmā atthoti atthavacananti vuttaṃ hoti. Tenāha ‘‘tañca uppattiṭṭhitīnaṃ sādhāraṇavacana’’nti. Tañcāti hi ‘‘vattatī’’ti vacanaṃ paccāmaṭṭhaṃ. Atha vā etīti etassa atthoti ‘‘etī’’ti etassa padassa attho ‘‘vattatī’’ti ettha vattanakiriyā. Tañcāti tañca vattanaṃ. Etasmiṃ panatthe sādhāraṇavacananti ettha vacana-saddo atthapariyāyo veditabbo ‘‘vuccatī’’ti katvā. Yadaggena uppattiyā paccayo, tadaggena ṭhitiyāpi paccayoti koci āsaṅkeyyāti tadāsaṅkānivattanatthaṃ vuttaṃ ‘‘koci hi…pe… hetuādayo’’ti. Ettha ca yathā uppajjanārahānaṃ uppattiyā paccaye satiyeva uppādo, nāsati, evaṃ tiṭṭhantānampi ṭhitipaccayavaseneva ṭhānaṃ yathā jīvitindriyavasena sahajātadhammānanti daṭṭhabbaṃ. Ye pana arūpadhammānaṃ ṭhitiṃ paṭikkhipanti, yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva.
યથા અધિકરણસાધનો પતિટ્ઠત્થો હેતુ-સદ્દો, એવં કરણસાધનો પવત્તિઅત્થોપિ યુજ્જતીતિ દસ્સેન્તો ‘‘હિનોતી’’તિઆદિમાહ. ‘‘લોભો નિદાનં કમ્માનં સમુદયાયા’’તિઆદિવચનતો હેતૂનં કમ્મનિદાનભાવો વેદિતબ્બો.
Yathā adhikaraṇasādhano patiṭṭhattho hetu-saddo, evaṃ karaṇasādhano pavattiatthopi yujjatīti dassento ‘‘hinotī’’tiādimāha. ‘‘Lobho nidānaṃ kammānaṃ samudayāyā’’tiādivacanato hetūnaṃ kammanidānabhāvo veditabbo.
એતેનાતિ હેતુપચ્ચયતો અઞ્ઞેનેવ કુસલભાવસિદ્ધિવચનેન. એકે આચરિયા. સભાવતોવાતિ એતેન યથા અઞ્ઞેસં રૂપગતં ઓભાસેન્તસ્સ પદીપસ્સ રૂપગતોભાસકેન અઞ્ઞેન પયોજનં નત્થિ સયં ઓભાસનસભાવત્તા, એવં અઞ્ઞેસં કુસલાદિભાવસાધકાનં હેતૂનં અઞ્ઞેન કુસલાદિભાવસાધકેન પયોજનં નત્થિ સયમેવ કુસલાદિસભાવત્તાતિ દસ્સેતિ. ન સભાવસિદ્ધો અલોભાદીનં કુસલાદિભાવો ઉભયસભાવત્તા તંસમ્પયુત્તફસ્સાદીનં વિયાતિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિના. સા પન અઞ્ઞપટિબદ્ધા કુસલાદિતા.
Etenāti hetupaccayato aññeneva kusalabhāvasiddhivacanena. Eke ācariyā. Sabhāvatovāti etena yathā aññesaṃ rūpagataṃ obhāsentassa padīpassa rūpagatobhāsakena aññena payojanaṃ natthi sayaṃ obhāsanasabhāvattā, evaṃ aññesaṃ kusalādibhāvasādhakānaṃ hetūnaṃ aññena kusalādibhāvasādhakena payojanaṃ natthi sayameva kusalādisabhāvattāti dasseti. Na sabhāvasiddho alobhādīnaṃ kusalādibhāvo ubhayasabhāvattā taṃsampayuttaphassādīnaṃ viyāti imamatthaṃ dasseti ‘‘yasmā panā’’tiādinā. Sā pana aññapaṭibaddhā kusalāditā.
ન કોચિ ધમ્મો ન હોતીતિ રૂપાદિભેદેન છબ્બિધેસુ સઙ્ખતાસઙ્ખતપઞ્ઞત્તિધમ્મેસુ કોચિપિ ધમ્મો આરમ્મણપચ્ચયો ન ન હોતિ, સ્વાયં આરમ્મણપચ્ચયભાવો હેટ્ઠા ધાતુવિભઙ્ગવણ્ણનાયં વુત્તોયેવ.
Na koci dhammo na hotīti rūpādibhedena chabbidhesu saṅkhatāsaṅkhatapaññattidhammesu kocipi dhammo ārammaṇapaccayo na na hoti, svāyaṃ ārammaṇapaccayabhāvo heṭṭhā dhātuvibhaṅgavaṇṇanāyaṃ vuttoyeva.
પુરિમાભિસઙ્ખારૂપનિસ્સયન્તિ ‘‘છન્દવતો’’તિઆદિના વુત્તાકારેન પુરિમસિદ્ધં ચિત્તાભિસઙ્ખારકસઙ્ખાતં ઉપનિસ્સયં. ચિત્તેતિ ચિત્તસીસેનાયં નિદ્દેસો દટ્ઠબ્બો. ન હિ ચિત્તમેવ તથાભિસઙ્ખરીયતિ, અથ ખો તંસમ્પયુત્તધમ્માપિ. સાધયમાનાતિ વસે વત્તયમાના. વસવત્તનઞ્ચેત્થ તદાકારાનુવિધાનં. છન્દાદીસુ હિ હીનેસુ મજ્ઝિમેસુ પણીતેસુ તંતંસમ્પયુત્તાપિ તથા તથા પવત્તન્તિ. તેનાહ ‘‘હીનાદિભાવેન તદનુવત્તનતો’’તિ. તેનાતિ અત્તનો વસે વત્તાપનેન, તેસં વા વસે વત્તનેન. તેહિ છન્દાદયો. અધિપતિપચ્ચયા હોન્તિ અત્તાધીનાનં પતિભાવેન પવત્તનતો. ગરુકાતબ્બં આરમ્મણં મહગ્ગતધમ્મલોભનીયધમ્માદિ.
Purimābhisaṅkhārūpanissayanti ‘‘chandavato’’tiādinā vuttākārena purimasiddhaṃ cittābhisaṅkhārakasaṅkhātaṃ upanissayaṃ. Citteti cittasīsenāyaṃ niddeso daṭṭhabbo. Na hi cittameva tathābhisaṅkharīyati, atha kho taṃsampayuttadhammāpi. Sādhayamānāti vase vattayamānā. Vasavattanañcettha tadākārānuvidhānaṃ. Chandādīsu hi hīnesu majjhimesu paṇītesu taṃtaṃsampayuttāpi tathā tathā pavattanti. Tenāha ‘‘hīnādibhāvena tadanuvattanato’’ti. Tenāti attano vase vattāpanena, tesaṃ vā vase vattanena. Tehi chandādayo. Adhipatipaccayā honti attādhīnānaṃ patibhāvena pavattanato. Garukātabbaṃ ārammaṇaṃ mahaggatadhammalobhanīyadhammādi.
તદનન્તરુપ્પાદનિયમોતિ તસ્સ તસ્સેવ ચિત્તસ્સ અનન્તરં ઉપ્પજ્જમાનતં. તંતંસહકારીપચ્ચયવિસિટ્ઠસ્સાતિ તેન તેન આરમ્મણાદિના સહકારીકારણેન તદુપ્પાદનસમત્થતાસઙ્ખાતં વિસેસં પત્તસ્સ. તાયયેવાતિ યા વેખાદાને પુપ્ફનસમત્થતા વેખાપગમે લદ્ધોકાસા, તાયમેવ.
Tadanantaruppādaniyamoti tassa tasseva cittassa anantaraṃ uppajjamānataṃ. Taṃtaṃsahakārīpaccayavisiṭṭhassāti tena tena ārammaṇādinā sahakārīkāraṇena taduppādanasamatthatāsaṅkhātaṃ visesaṃ pattassa. Tāyayevāti yā vekhādāne pupphanasamatthatā vekhāpagame laddhokāsā, tāyameva.
ઉપસગ્ગવસેનપિ અત્થવિસેસો હોતીતિ વુત્તં ‘‘સદ્દત્થમત્તતો નાનાકરણ’’ન્તિ. વચનીયત્થતોતિ ભાવત્થતો. ભાવત્થોપિ હિ વચનગ્ગહણાનુસારેન વિઞ્ઞેય્યત્તા ‘‘વચનીયો’’તિ વુચ્ચતિ. નિરોધુપ્પાદન્તરાભાવતોતિ પુરિમનિરોધસ્સ પચ્છિમુપ્પાદસ્સ ચ બ્યવધાયકાભાવતો. નિરન્તરુપ્પાદનસમત્થતાતિ એતેન નિરોધાનં નિરોધસમકાલુપ્પાદવાદં નિવારેતિ. સતિ હિ સમકાલત્તે બ્યવધાનાસઙ્કા એવ ન સિયા સણ્ઠાનાભાવતો. ઇદમિતો હેટ્ઠા ઉદ્ધં તિરિયન્તિ વિભાગાભાવા અત્તના એકત્તમિવ ઉપનેત્વાતિ યોજના. સણ્ઠાનાભાવેન હિ અપ્પટિઘભાવૂપલક્ખણેન વિભાગાભાવં, તેન એકત્તમિવૂપનયનં સુટ્ઠુ અનન્તરભાવં સાધેતિ, સહાવટ્ઠાનાભાવેન પન અનન્તરમેવ ઉપ્પાદનં.
Upasaggavasenapi atthaviseso hotīti vuttaṃ ‘‘saddatthamattato nānākaraṇa’’nti. Vacanīyatthatoti bhāvatthato. Bhāvatthopi hi vacanaggahaṇānusārena viññeyyattā ‘‘vacanīyo’’ti vuccati. Nirodhuppādantarābhāvatoti purimanirodhassa pacchimuppādassa ca byavadhāyakābhāvato. Nirantaruppādanasamatthatāti etena nirodhānaṃ nirodhasamakāluppādavādaṃ nivāreti. Sati hi samakālatte byavadhānāsaṅkā eva na siyā saṇṭhānābhāvato. Idamito heṭṭhā uddhaṃ tiriyanti vibhāgābhāvā attanā ekattamiva upanetvāti yojanā. Saṇṭhānābhāvena hi appaṭighabhāvūpalakkhaṇena vibhāgābhāvaṃ, tena ekattamivūpanayanaṃ suṭṭhu anantarabhāvaṃ sādheti, sahāvaṭṭhānābhāvena pana anantarameva uppādanaṃ.
વિભાગતો ઞાણેન આકરીયતીતિ આકારો, ધમ્માનં પવત્તિભેદો. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનફલસમાપત્તીનં નિરોધુપ્પાદાનન્તરતાયાતિ યોજના. પુરિમચુતીતિ અસઞ્ઞસત્તુપ્પત્તિતો પુરિમચુતિ. યદિ કાલન્તરતા નત્થિ, કથમિદં ‘‘સત્તાહં નિરોધં સમાપજ્જિત્વા પઞ્ચ કપ્પસતાનિ અતિક્કમિત્વા’’તિ વચનન્તિ આહ ‘‘ન હિ તેસં…પે॰… વુચ્ચેય્યા’’તિ. નનુ તેસં અન્તરા રૂપસન્તાનો પવત્તતેવાતિ અનુયોગં સન્ધાયાહ ‘‘ન ચ…પે॰… અઞ્ઞસન્તાનત્તા’’તિ. યદિ એવં તેસં અઞ્ઞભિન્નસન્તાનં વિય અઞ્ઞમઞ્ઞૂપકારેનપિ ભવિતબ્બન્તિ ચોદનાય વુત્તં ‘‘રૂપારૂપ…પે॰… હોન્તી’’તિ. તેનેતં દસ્સેતિ – યદિપિ રૂપારૂપધમ્મા એકસ્મિં પુગ્ગલે વત્તમાના વિસેસતો અઞ્ઞમઞ્ઞૂપકારકભાવેન વત્તન્તિ, અઞ્ઞમઞ્ઞં પન વિસદિસસભાવતાય વિસુંયેવ સન્તાનભાવેન પવત્તનતો બ્યવધાયકા ન હોન્તિ સન્તતિવસેન મિથુ અપરિયાપન્નત્તા, યતો ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞં વિપ્પયુત્તા, વિસંસટ્ઠા’’તિ ચ વુત્તન્તિ. ઉપકારકો ચ નામ અચ્ચન્તં ભિન્નસન્તાનાનમ્પિ હોતિયેવાતિ ન તાવતા સન્તાનાભેદોતિ ભિય્યોપિ નેસં બ્યવધાયકતાભાવો વેદિતબ્બો. યથા સમાનજાતિકાનં ચિત્તુપ્પાદાનં નિરન્તરતા સુટ્ઠુ અનન્તરભાવેન પાકટા, ન તથા અસમાનજાતિકાનન્તિ અધિપ્પાયેન ‘‘જવનાનન્તરસ્સ જવનસ્સ વિય ભવઙ્ગાનન્તરસ્સ ભવઙ્ગસ્સ વિયા’’તિ વુત્તં.
Vibhāgato ñāṇena ākarīyatīti ākāro, dhammānaṃ pavattibhedo. Nevasaññānāsaññāyatanaphalasamāpattīnaṃ nirodhuppādānantaratāyāti yojanā. Purimacutīti asaññasattuppattito purimacuti. Yadi kālantaratā natthi, kathamidaṃ ‘‘sattāhaṃ nirodhaṃ samāpajjitvā pañca kappasatāni atikkamitvā’’ti vacananti āha ‘‘na hi tesaṃ…pe… vucceyyā’’ti. Nanu tesaṃ antarā rūpasantāno pavattatevāti anuyogaṃ sandhāyāha ‘‘na ca…pe… aññasantānattā’’ti. Yadi evaṃ tesaṃ aññabhinnasantānaṃ viya aññamaññūpakārenapi bhavitabbanti codanāya vuttaṃ ‘‘rūpārūpa…pe… hontī’’ti. Tenetaṃ dasseti – yadipi rūpārūpadhammā ekasmiṃ puggale vattamānā visesato aññamaññūpakārakabhāvena vattanti, aññamaññaṃ pana visadisasabhāvatāya visuṃyeva santānabhāvena pavattanato byavadhāyakā na honti santativasena mithu apariyāpannattā, yato ‘‘aññamaññaṃ vippayuttā, visaṃsaṭṭhā’’ti ca vuttanti. Upakārako ca nāma accantaṃ bhinnasantānānampi hotiyevāti na tāvatā santānābhedoti bhiyyopi nesaṃ byavadhāyakatābhāvo veditabbo. Yathā samānajātikānaṃ cittuppādānaṃ nirantaratā suṭṭhu anantarabhāvena pākaṭā, na tathā asamānajātikānanti adhippāyena ‘‘javanānantarassa javanassa viya bhavaṅgānantarassa bhavaṅgassa viyā’’ti vuttaṃ.
પચ્ચયભાવો ચેત્થાતિ એત્થ ચ-સદ્દો બ્યતિરેકો. સો યેન વિસેસેનેત્થ ઉપ્પાદક્ખણં, તં વિસેસં જોતેતિ. અનન્તરપચ્ચયાદીનન્તિ આદિ-સદ્દેન સમનન્તરપચ્ચયં સઙ્ગણ્હાતિ. પુરેપચ્છાભાવા, તદુપાદિકા વા ઉપ્પાદનિરોધા પુબ્બન્તાપરન્તપરિચ્છેદો, તેન ગહિતાનં ખણત્તયપરિયાપન્નાનન્તિ અત્થો. તેનાહ ‘‘ઉપ્પજ્જતીતિ વચનં અલભન્તાન’’ન્તિ. ઉપ્પાદક્ખણસમઙ્ગી હિ ‘‘ઉપ્પજ્જતી’’તિ વુચ્ચતિ. તથા હિ વુત્તં ‘‘ઉપ્પાદક્ખણે ઉપ્પજ્જમાનં, નો ચ ઉપ્પન્નં, ભઙ્ગક્ખણે ઉપ્પન્નં નો ચ ઉપ્પજ્જમાન’’ન્તિ (યમ॰ ૨.ચિત્તયમક.૮૧). સોતિ અનન્તરાદિપચ્ચયભાવો. અપરિચ્છેદન્તિ કાલવસેન પરિચ્છેદરહિતં. યતોતિ પુબ્બન્તાપરન્તવસેન પરિચ્છેદાભાવતો. તેનેવાતિ કાલવસેન પરિચ્છિજ્જ એવ ધમ્માનં ગહણતો.
Paccayabhāvo cetthāti ettha ca-saddo byatireko. So yena visesenettha uppādakkhaṇaṃ, taṃ visesaṃ joteti. Anantarapaccayādīnanti ādi-saddena samanantarapaccayaṃ saṅgaṇhāti. Purepacchābhāvā, tadupādikā vā uppādanirodhā pubbantāparantaparicchedo, tena gahitānaṃ khaṇattayapariyāpannānanti attho. Tenāha ‘‘uppajjatīti vacanaṃ alabhantāna’’nti. Uppādakkhaṇasamaṅgī hi ‘‘uppajjatī’’ti vuccati. Tathā hi vuttaṃ ‘‘uppādakkhaṇe uppajjamānaṃ, no ca uppannaṃ, bhaṅgakkhaṇe uppannaṃ no ca uppajjamāna’’nti (yama. 2.cittayamaka.81). Soti anantarādipaccayabhāvo. Aparicchedanti kālavasena paricchedarahitaṃ. Yatoti pubbantāparantavasena paricchedābhāvato. Tenevāti kālavasena paricchijja eva dhammānaṃ gahaṇato.
ઉપ્પત્તિયા પચ્ચયભાવેન પાકટેનાતિ ઇદં તસ્સ નિદસ્સનભાવનિદસ્સનં. સિદ્ધઞ્હિ નિદસ્સનં. પચ્ચયુપ્પન્નાનન્તિ પચ્ચયનિબ્બત્તાનં, અત્તનો ફલભૂતાનન્તિ અધિપ્પાયો. સહજાતભાવેનાતિ સહ ઉપ્પન્નભાવેન. અત્તના સહુપ્પન્નધમ્માનઞ્હિ સહુપ્પન્નભાવેન ઉપકારકતા સહજાતપચ્ચયતા. તેન ઠિતિક્ખણેપિ નેસં ઉપકારકતા વેદિતબ્બા. એવઞ્હિ ‘‘પકાસસ્સ પદીપો વિયા’’તિ નિદસ્સનમ્પિ સુટ્ઠુ યુજ્જતિ. પદીપો હિ પકાસસ્સ ઠિતિયાપિ પચ્ચયોતિ.
Uppattiyāpaccayabhāvena pākaṭenāti idaṃ tassa nidassanabhāvanidassanaṃ. Siddhañhi nidassanaṃ. Paccayuppannānanti paccayanibbattānaṃ, attano phalabhūtānanti adhippāyo. Sahajātabhāvenāti saha uppannabhāvena. Attanā sahuppannadhammānañhi sahuppannabhāvena upakārakatā sahajātapaccayatā. Tena ṭhitikkhaṇepi nesaṃ upakārakatā veditabbā. Evañhi ‘‘pakāsassa padīpo viyā’’ti nidassanampi suṭṭhu yujjati. Padīpo hi pakāsassa ṭhitiyāpi paccayoti.
અઞ્ઞમઞ્ઞતાવસેનેવાતિ ઇમિના સહજાતાદિભાવેન અત્તનો ઉપકારકસ્સ ઉપકારકતામત્તં ન અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયતા, અથ ખો અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયભાવવસેનાતિ લક્ખણસઙ્કરાભાવં દસ્સેતિ, ન સહજાતાદિપચ્ચયેહિ વિના અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયસ્સ પવત્તિ. તેનેવાહ ‘‘ન સહજાતતાદિવસેના’’તિ. યદિપિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયો સહજાતાદિપચ્ચયેહિ વિના ન હોતિ, સહજાતાદિપચ્ચયા પન તેન વિનાપિ હોન્તીતિ સહજાતતાદિવિધુરેનેવ પકારેન અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયસ્સ પવત્તીતિ દસ્સેન્તો ‘‘સહજાતાદિ…પે॰… ન હોતી’’તિ વત્વા તમેવત્થં પાકટતરં કાતું ‘‘ન ચ પુરેજાત…પે॰… હોન્તી’’તિ આહ. સહજાતતાદીતિ ચ આદિ-સદ્દેન નિસ્સયઅત્થિઅવિગતાદીનં ગહણં વેદિતબ્બં.
Aññamaññatāvasenevāti iminā sahajātādibhāvena attano upakārakassa upakārakatāmattaṃ na aññamaññapaccayatā, atha kho aññamaññapaccayabhāvavasenāti lakkhaṇasaṅkarābhāvaṃ dasseti, na sahajātādipaccayehi vinā aññamaññapaccayassa pavatti. Tenevāha ‘‘na sahajātatādivasenā’’ti. Yadipi aññamaññapaccayo sahajātādipaccayehi vinā na hoti, sahajātādipaccayā pana tena vināpi hontīti sahajātatādividhureneva pakārena aññamaññapaccayassa pavattīti dassento ‘‘sahajātādi…pe… na hotī’’ti vatvā tamevatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘na ca purejāta…pe… hontī’’ti āha. Sahajātatādīti ca ādi-saddena nissayaatthiavigatādīnaṃ gahaṇaṃ veditabbaṃ.
પથવીધાતુયં પતિટ્ઠાય એવ સેસધાતુયો ઉપાદારૂપાનિ વિય યથાસકકિચ્ચં કરોન્તીતિ વુત્તં ‘‘અધિટ્ઠાનાકારેન પથવીધાતુ સેસધાતૂન’’ન્તિ. એત્થ અધિટ્ઠાનાકારેનાતિ આધારાકારેન. આધારાકારો ચેત્થ નેસં સાતિસયં તદધીનવુત્તિતાય વેદિતબ્બો, યતો ભૂતાનિ અનિદ્દિસિતબ્બટ્ઠાનાનિ વુચ્ચન્તિ. એવઞ્ચ કત્વા ચક્ખાદીનમ્પિ અધિટ્ઠાનાકારેન ઉપકારકતા સુટ્ઠુ યુજ્જતિ. ન હિ યથાવુત્તં તદધીનવુત્તિયા વિસેસં મુઞ્ચિત્વા અઞ્ઞો ચક્ખાદીસુ અદેસકાનં અરૂપધમ્માનં અધિટ્ઠાનાકારો સમ્ભવતિ. યદિપિ યં યં ધમ્મં પટિચ્ચ યે યે ધમ્મા પવત્તન્તિ, તેસં સબ્બેસં તદધીનવુત્તિભાવો, યેન પન પચ્ચયભાવવિસેસેન ચક્ખાદીનં પટુમન્દભાવેસુ ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદયો તદનુવિધાનાકારેનેવ પવત્તન્તિ, સ્વાયમિદં તેસં તદધીનવુત્તિયા સિદ્ધો વિસેસોતિ વુત્તો. એવઞ્હિ પચ્ચયભાવસામઞ્ઞે સતિપિ આરમ્મણપચ્ચયતો નિસ્સયપચ્ચયસ્સ વિસેસો સિદ્ધોતિ વેદિતબ્બો. સ્વાયં ધાતુવિભઙ્ગે વિભાવિતોયેવ. ખન્ધાદયો તંતંનિસ્સયાનં ખન્ધાદીનન્તિ ‘‘ઉપકારકા’’તિ આનેત્વા સમ્બન્ધિતબ્બં.
Pathavīdhātuyaṃ patiṭṭhāya eva sesadhātuyo upādārūpāni viya yathāsakakiccaṃ karontīti vuttaṃ ‘‘adhiṭṭhānākārena pathavīdhātu sesadhātūna’’nti. Ettha adhiṭṭhānākārenāti ādhārākārena. Ādhārākāro cettha nesaṃ sātisayaṃ tadadhīnavuttitāya veditabbo, yato bhūtāni aniddisitabbaṭṭhānāni vuccanti. Evañca katvā cakkhādīnampi adhiṭṭhānākārena upakārakatā suṭṭhu yujjati. Na hi yathāvuttaṃ tadadhīnavuttiyā visesaṃ muñcitvā añño cakkhādīsu adesakānaṃ arūpadhammānaṃ adhiṭṭhānākāro sambhavati. Yadipi yaṃ yaṃ dhammaṃ paṭicca ye ye dhammā pavattanti, tesaṃ sabbesaṃ tadadhīnavuttibhāvo, yena pana paccayabhāvavisesena cakkhādīnaṃ paṭumandabhāvesu cakkhuviññāṇādayo tadanuvidhānākāreneva pavattanti, svāyamidaṃ tesaṃ tadadhīnavuttiyā siddho visesoti vutto. Evañhi paccayabhāvasāmaññe satipi ārammaṇapaccayato nissayapaccayassa viseso siddhoti veditabbo. Svāyaṃ dhātuvibhaṅge vibhāvitoyeva. Khandhādayo taṃtaṃnissayānaṃ khandhādīnanti ‘‘upakārakā’’ti ānetvā sambandhitabbaṃ.
યં કિઞ્ચિ કારણં નિસ્સયોતિ વદતિ, ન વુત્તલક્ખણૂપપન્નમેવ. એતેન પચ્ચયટ્ઠો ઇધ નિસ્સયટ્ઠોતિ દસ્સેતિ. તત્થાતિ નિદ્ધારણે ભુમ્મં. તેન વુત્તં ‘‘નિદ્ધારેતી’’તિ.
Yaṃkiñci kāraṇaṃ nissayoti vadati, na vuttalakkhaṇūpapannameva. Etena paccayaṭṭho idha nissayaṭṭhoti dasseti. Tatthāti niddhāraṇe bhummaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘niddhāretī’’ti.
સુટ્ઠુકતતં દીપેતિ, કસ્સ? ‘‘અત્તનો’’તિ વુત્તસ્સ પકતસદ્દેન વિસેસિયમાનસ્સ પચ્ચયસ્સ. કેન કતન્તિ? અત્તનો કારણેહીતિ સિદ્ધોવાયમત્થો. તથાતિ ફલસ્સ ઉપ્પાદનસમત્થભાવેન. અથ વા તથાતિ નિપ્ફાદનવસેન ઉપસેવનવસેન ચ. તત્થ નિપ્ફાદનં હેતુપચ્ચયસમોધાનેન ફલસ્સ નિબ્બત્તનં, તં સુવિઞ્ઞેય્યન્તિ અનામસિત્વા ઉપસેવનમેવ વિભાવેન્તો ‘‘ઉપસેવિતો વા’’તિ આહ. તત્થ અલ્લીયાપનં પરિભોગવસેન વેદિતબ્બં. તેનાહ ‘‘ઉપભોગૂપસેવન’’ન્તિ. વિજાનનાદિવસેનાતિ વિજાનનસઞ્જાનનાનુભવનાદિવસેન. તેનાતિ યથાવુત્તઉપસેવિતસ્સ પકતભાવેન. અનાગતાનમ્પિ…પે॰… વુત્તા હોતિ, પગેવ અતીતાનં પચ્ચુપ્પન્નાનઞ્ચાતિ અધિપ્પાયો. પચ્ચુપ્પન્નસ્સપિ હિ ‘‘પચ્ચુપ્પન્નં ઉતુ ભોજનં સેનાસનં ઉપનિસ્સાય ઝાનં ઉપ્પાદેન્તી’’તિઆદિવચનતો (પટ્ઠા॰ ૨.૧૮.૮) પકતૂપનિસ્સયભાવે લબ્ભતીતિ.
Suṭṭhukatataṃ dīpeti, kassa? ‘‘Attano’’ti vuttassa pakatasaddena visesiyamānassa paccayassa. Kena katanti? Attano kāraṇehīti siddhovāyamattho. Tathāti phalassa uppādanasamatthabhāvena. Atha vā tathāti nipphādanavasena upasevanavasena ca. Tattha nipphādanaṃ hetupaccayasamodhānena phalassa nibbattanaṃ, taṃ suviññeyyanti anāmasitvā upasevanameva vibhāvento ‘‘upasevito vā’’ti āha. Tattha allīyāpanaṃ paribhogavasena veditabbaṃ. Tenāha ‘‘upabhogūpasevana’’nti. Vijānanādivasenāti vijānanasañjānanānubhavanādivasena. Tenāti yathāvuttaupasevitassa pakatabhāvena. Anāgatānampi…pe… vuttā hoti, pageva atītānaṃ paccuppannānañcāti adhippāyo. Paccuppannassapi hi ‘‘paccuppannaṃ utu bhojanaṃ senāsanaṃ upanissāya jhānaṃ uppādentī’’tiādivacanato (paṭṭhā. 2.18.8) pakatūpanissayabhāve labbhatīti.
યથા યે ધમ્મા યેસં ધમ્માનં પચ્છાજાતપચ્ચયા હોન્તિ, તે તેસં એકંસેન વિપ્પયુત્તઅત્થિઅવિગતપચ્ચયાપિ હોન્તિ, તથા યે ધમ્મા યેસં ધમ્માનં પુરેજાતપચ્ચયા હોન્તિ, તે તેસં નિસ્સયારમ્મણપચ્ચયાપિ હોન્તીતિ ઉભયેસુ ઉભયેસં પચ્ચયાકારાનં લક્ખણતો સઙ્કરાભાવં દસ્સેતું ‘‘વિપ્પયુત્તાકારાદીહિ વિસિટ્ઠા, નિસ્સયારમ્મણાકારાદીહિ વિસિટ્ઠા’’તિ ચ વુત્તં. યથા હિ પચ્છાજાતપુરેજાતાકારા અઞ્ઞમઞ્ઞવિસિટ્ઠા, એવં પચ્છાજાતવિપ્પયુત્તાકારાદયો પુરેજાતનિસ્સયાકારાદયો ચ અઞ્ઞમઞ્ઞવિભત્તસભાવા એવાતિ.
Yathā ye dhammā yesaṃ dhammānaṃ pacchājātapaccayā honti, te tesaṃ ekaṃsena vippayuttaatthiavigatapaccayāpi honti, tathā ye dhammā yesaṃ dhammānaṃ purejātapaccayā honti, te tesaṃ nissayārammaṇapaccayāpi hontīti ubhayesu ubhayesaṃ paccayākārānaṃ lakkhaṇato saṅkarābhāvaṃ dassetuṃ ‘‘vippayuttākārādīhi visiṭṭhā, nissayārammaṇākārādīhi visiṭṭhā’’ti ca vuttaṃ. Yathā hi pacchājātapurejātākārā aññamaññavisiṭṭhā, evaṃ pacchājātavippayuttākārādayo purejātanissayākārādayo ca aññamaññavibhattasabhāvā evāti.
મનોસઞ્ચેતનાહારવસેન પવત્તમાનેહીતિ ઇમિના ચેતનાય સમ્પયુત્તધમ્માનમ્પિ તદનુગુણં અત્તનો પચ્ચયુપ્પન્નેસુ પવત્તિમાહ. તેનેવાતિ ચેતનાહારવસેન ઉપકારકત્તા એવ.
Manosañcetanāhāravasena pavattamānehīti iminā cetanāya sampayuttadhammānampi tadanuguṇaṃ attano paccayuppannesu pavattimāha. Tenevāti cetanāhāravasena upakārakattā eva.
પયોગેન કરણીયસ્સાતિ એતેન ભિન્નજાતિ યં તાદિસં પયોગેન કાતું ન સક્કા, તં નિવત્તેતિ. અનેકવારં પવત્તિયા આસેવનટ્ઠસ્સ પાકટભાવોતિ કત્વા વુત્તં ‘‘પુનપ્પુનં કરણ’’ન્તિ. એકસ્સ પન પચ્ચયધમ્મસ્સ એકવારમેવ પવત્તિ. અત્તસદિસસ્સાતિ અરૂપધમ્મસારમ્મણતાસુક્કકણ્હાદિભાવેહિ અત્તના સદિસસ્સ. ઇદં પચ્ચયુપ્પન્નવિસેસનં, ‘‘અત્તસદિસસભાવતાપાદન’’ન્તિ ઇદં પન પચ્ચયભાવવિસેસનં, તઞ્ચ ભિન્નજાતિયતાદિમેવ વિસદિસસભાવતં નિવત્તેતિ, ન ભૂમન્તરતાદિ. ન હિ પરિત્તા ધમ્મા મહગ્ગતઅપ્પમાણાનં ધમ્માનં આસેવનપચ્ચયા ન હોન્તીતિ. વાસનં વાસં ગાહાપનં, ઇધ પન વાસનં વિય વાસનં, ભાવનન્તિ અત્થો. ગન્થાદીસૂતિ ગન્થસિપ્પાદીસુ. વિસયે ચેતં ભુમ્મં, ન નિદ્ધારણે. તેન ગન્થસિપ્પાદિવિસયા પુરિમસિદ્ધા અજ્ઝયનાદિકિરિયા ‘‘ગન્થાદીસુ પુરિમા પુરિમા’’તિ વુત્તા, સા પન આસેવનાકારા ઇધ ઉદાહરણભાવેન અધિપ્પેતાતિ આહ ‘‘પુરિમા પુરિમા આસેવના વિયાતિ અધિપ્પાયો’’તિ. નિદ્ધારણે એવ વા એતં ભુમ્મં. ગન્થાદિવિસયા હિ આસેવના ગન્થાદીતિ વુત્તા યથા રૂપવિસયજ્ઝાનં રૂપન્તિ વુત્તં ‘‘રૂપી રૂપાનિ પસ્સતી’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૨.૨૪૮; ૩.૩૧૨; પટિ॰ મ॰ ૧.૨૦૯; ધ॰ સ॰ ૨૪૮).
Payogena karaṇīyassāti etena bhinnajāti yaṃ tādisaṃ payogena kātuṃ na sakkā, taṃ nivatteti. Anekavāraṃ pavattiyā āsevanaṭṭhassa pākaṭabhāvoti katvā vuttaṃ ‘‘punappunaṃ karaṇa’’nti. Ekassa pana paccayadhammassa ekavārameva pavatti. Attasadisassāti arūpadhammasārammaṇatāsukkakaṇhādibhāvehi attanā sadisassa. Idaṃ paccayuppannavisesanaṃ, ‘‘attasadisasabhāvatāpādana’’nti idaṃ pana paccayabhāvavisesanaṃ, tañca bhinnajātiyatādimeva visadisasabhāvataṃ nivatteti, na bhūmantaratādi. Na hi parittā dhammā mahaggataappamāṇānaṃ dhammānaṃ āsevanapaccayā na hontīti. Vāsanaṃ vāsaṃ gāhāpanaṃ, idha pana vāsanaṃ viya vāsanaṃ, bhāvananti attho. Ganthādīsūti ganthasippādīsu. Visaye cetaṃ bhummaṃ, na niddhāraṇe. Tena ganthasippādivisayā purimasiddhā ajjhayanādikiriyā ‘‘ganthādīsu purimā purimā’’ti vuttā, sā pana āsevanākārā idha udāharaṇabhāvena adhippetāti āha ‘‘purimā purimā āsevanā viyāti adhippāyo’’ti. Niddhāraṇe eva vā etaṃ bhummaṃ. Ganthādivisayā hi āsevanā ganthādīti vuttā yathā rūpavisayajjhānaṃ rūpanti vuttaṃ ‘‘rūpī rūpāni passatī’’tiādīsu (ma. ni. 2.248; 3.312; paṭi. ma. 1.209; dha. sa. 248).
અત્તનો વિય સમ્પયુત્તધમ્માનમ્પિ કિચ્ચસાધિકા ચેતના ચિત્તસ્સ બ્યાપારભાવેન લક્ખીયતીતિ આહ ‘‘ચિત્તપયોગો ચેતના’’તિ. તાયાતિ તાય ચેતનાય. ઉપ્પન્નકિરિયતાવિસિટ્ઠેતિ ચિત્તપયોગસઙ્ખાતાય ચેતનાકિરિયાય ઉપ્પત્તિયા વિસિટ્ઠે વિસેસં આપન્ને. યસ્મિઞ્હિ સન્તાને કુસલાકુસલચેતના ઉપ્પજ્જતિ, તત્થ યથાબલં તાદિસં વિસેસાધાનં કત્વા નિરુજ્ઝતિ, યતો તત્થેવ અવસેસપચ્ચયસમવાયે તસ્સા ફલભૂતાનિ વિપાકકટત્તારૂપાનિ નિબ્બત્તિસ્સન્તિ. તેનાહ ‘‘સેસપચ્ચય…પે॰… ન અઞ્ઞથા’’તિ. તેસન્તિ વિપાકકટત્તારૂપાનં. તેનાતિ ચિત્તકિરિયભાવેન. કિં વત્તબ્બન્તિ અસહજાતાનમ્પિ ભાવીનં ઉપકારિકા ચેતના સહજાતાનં ઉપકારિકાતિ વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ અત્થો.
Attano viya sampayuttadhammānampi kiccasādhikā cetanā cittassa byāpārabhāvena lakkhīyatīti āha ‘‘cittapayogo cetanā’’ti. Tāyāti tāya cetanāya. Uppannakiriyatāvisiṭṭheti cittapayogasaṅkhātāya cetanākiriyāya uppattiyā visiṭṭhe visesaṃ āpanne. Yasmiñhi santāne kusalākusalacetanā uppajjati, tattha yathābalaṃ tādisaṃ visesādhānaṃ katvā nirujjhati, yato tattheva avasesapaccayasamavāye tassā phalabhūtāni vipākakaṭattārūpāni nibbattissanti. Tenāha ‘‘sesapaccaya…pe… na aññathā’’ti. Tesanti vipākakaṭattārūpānaṃ. Tenāti cittakiriyabhāvena. Kiṃ vattabbanti asahajātānampi bhāvīnaṃ upakārikā cetanā sahajātānaṃ upakārikāti vattabbameva natthīti attho.
નિરુસ્સાહસન્તભાવેનાતિ ઉસ્સાહનં ઉસ્સાહો, નત્થિ એતસ્સ ઉસ્સાહોતિ નિરુસ્સાહો, સો એવ સન્તભાવોતિ નિરુસ્સાહસન્તભાવો, તેન. ઉસ્સાહોતિ ચ કિરિયમયચિત્તુપ્પાદસ્સ પવત્તિઆકારો વેદિતબ્બો, યો બ્યાપારોતિ ચ વુચ્ચતિ, ન વીરિયુસ્સાહો. સ્વાયં યથા અસમુગ્ઘાતિતાનુસયાનં કિરિયમયચિત્તુપ્પાદેસુ સાતિસયો લબ્ભતિ, ન તથા નિરનુસયાનં. તતો એવ તે સન્તસભાવા વિપાકુપ્પાદનબ્યાપારરહિતાવ હોન્તિ, કિરિયમયચિત્તુપ્પાદતાય પન સઉસ્સાહા એવાતિ તતોપિ વિસેસનત્થં ‘‘નિરુસ્સાહસન્તભાવેના’’તિ વુત્તં. એતેનાતિ નિરુસ્સાહસન્તભાવગ્ગહણેન. સારમ્મણાદિભાવેનાતિ સારમ્મણઅરૂપધમ્મચિત્તચેતસિકફસ્સાદિભાવેન. વિસદિસવિપાકભાવં દસ્સેતિ યથાવુત્તઉસ્સાહમત્તરહિતસન્તભાવસ્સ વિપક્કભાવમાપન્નેસુ અરૂપધમ્મેસુ એવ લબ્ભનતો. સોતિ વિપાકભાવો. વિપાકાનં પયોગેન અસાધેતબ્બતાયાતિ ‘‘છન્દવતો કિં નામન સિજ્ઝતી’’તિઆદિના ચિત્તાભિસઙ્ખારપયોગેન યથા કુસલાકુસલા નિપ્ફાદીયન્તિ, એવં વિપાકાનં પયોગેન અનિપ્ફાદેતબ્બત્તા. પયોગેનાતિ કમ્મફલુપ્પત્તિમૂલહેતુભૂતેન પુરિમપયોગેન. યં સન્ધાય વુત્તં ‘‘પયોગસમ્પત્તિં આગમ્મ વિપચ્ચન્તી’’તિઆદિ. અઞ્ઞથાતિ પયોગેન વિના. સેસપચ્ચયેસૂતિ કમ્મસ્સ વિપાકુપ્પાદને સહકારીકારણેસુ. કમ્મસ્સ કટત્તાયેવ પયોગે સતિ અસતિપીતિ વુત્તમેવત્થં અવધારણેન દસ્સેન્તો વિપાકાનં નિરુસ્સાહતં પાકટં કરોતિ. ન કિલેસવૂપસમસન્તભાવો યથા તં સન્તાનેસુ ઝાનસમાપત્તીસૂતિ અધિપ્પાયો. અયઞ્ચ વિપાકાનં સન્તભાવો નાનુમાનિકો, અથ ખો પચ્ચક્ખસિદ્ધોતિ દસ્સેન્તો ‘‘સન્તભાવતોયેવા’’તિઆદિમાહ. તત્થ અભિનિપાતગ્ગહણેન કિચ્ચતો પઞ્ચવિઞ્ઞાણાનિ દસ્સેતિ. તેનેવાહ ‘‘પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ ન કિઞ્ચિ ધમ્મં પટિજાનાતિ અઞ્ઞત્ર અભિનિપાતમત્તા’’તિ. તપ્પચ્ચયવતન્તિ વિપાકપચ્ચયવન્તાનં, વિપાકપચ્ચયેન ઉપકત્તબ્બાનન્તિ અત્થો. અવિપાકાનં રૂપધમ્માનં. વિપાકાનુકુલં પવત્તિન્તિ સન્તસભાવં પચ્ચયભાવમાહ.