Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૧૧. પચ્છાજાતપચ્ચયનિદ્દેસવણ્ણના

    11. Pacchājātapaccayaniddesavaṇṇanā

    ૧૧. પચ્છાજાતપચ્ચયનિદ્દેસે પચ્છાજાતાતિ યસ્સ કાયસ્સ પચ્ચયા હોન્તિ, તસ્મિં ઉપ્પજ્જિત્વા ઠિતે જાતા. પુરેજાતસ્સાતિ તેસં ઉપ્પાદતો પઠમતરં જાતસ્સ જાતિક્ખણં અતિક્કમિત્વા ઠિતિપ્પત્તસ્સ. ઇમસ્સ કાયસ્સાતિ ઇમસ્સ ચતુસમુટ્ઠાનિકતિસમુટ્ઠાનિકભૂતઉપાદારૂપસઙ્ખાતસ્સ કાયસ્સ. એત્થ ચ તિસમુટ્ઠાનિકકાયોતિ આહારસમુટ્ઠાનસ્સ અભાવતો બ્રહ્મપારિસજ્જાદીનં કાયો વેદિતબ્બો. અયમેત્થ પાળિવણ્ણના. અયં પન પચ્છાજાતપચ્ચયો નામ સઙ્ખેપતો ઠપેત્વા આરુપ્પવિપાકે અવસેસા ચતુભૂમકા અરૂપક્ખન્ધા. સો જાતિવસેન કુસલાકુસલવિપાકકિરિયભેદેન ચતુધા ભિજ્જતીતિ એવમેત્થ નાનપ્પકારભેદતો વિઞ્ઞાતબ્બો વિનિચ્છયો.

    11. Pacchājātapaccayaniddese pacchājātāti yassa kāyassa paccayā honti, tasmiṃ uppajjitvā ṭhite jātā. Purejātassāti tesaṃ uppādato paṭhamataraṃ jātassa jātikkhaṇaṃ atikkamitvā ṭhitippattassa. Imassa kāyassāti imassa catusamuṭṭhānikatisamuṭṭhānikabhūtaupādārūpasaṅkhātassa kāyassa. Ettha ca tisamuṭṭhānikakāyoti āhārasamuṭṭhānassa abhāvato brahmapārisajjādīnaṃ kāyo veditabbo. Ayamettha pāḷivaṇṇanā. Ayaṃ pana pacchājātapaccayo nāma saṅkhepato ṭhapetvā āruppavipāke avasesā catubhūmakā arūpakkhandhā. So jātivasena kusalākusalavipākakiriyabhedena catudhā bhijjatīti evamettha nānappakārabhedato viññātabbo vinicchayo.

    એવં ભિન્ને પનેત્થ પઞ્ચવોકારભવે ઉપ્પન્નં ચતુભૂમકકુસલઞ્ચ અકુસલઞ્ચ ઉપ્પાદક્ખણં અતિક્કમિત્વા ઠિતિપ્પત્તસ્સ ચતુસમુટ્ઠાનિકતિસમુટ્ઠાનિકરૂપકાયસ્સ પચ્છાજાતપચ્ચયો હોતિ. વિપાકેપિ ઠપેત્વા પટિસન્ધિવિપાકં અવસેસો કામાવચરરૂપાવચરવિપાકો તસ્સેવ એકન્તેન પચ્છાજાતપચ્ચયો હોતિ. લોકુત્તરોપિ પઞ્ચવોકારે ઉપ્પન્નવિપાકો તસ્સેવ પચ્છાજાતપચ્ચયો હોતિ. તેભૂમકકિરિયાપિ પઞ્ચવોકારે ઉપ્પન્નાવ વુત્તપ્પકારસ્સ કાયસ્સ પચ્છાજાતપચ્ચયો હોતીતિ એવમેત્થ પચ્ચયુપ્પન્નતોપિ વિઞ્ઞાતબ્બો વિનિચ્છયોતિ.

    Evaṃ bhinne panettha pañcavokārabhave uppannaṃ catubhūmakakusalañca akusalañca uppādakkhaṇaṃ atikkamitvā ṭhitippattassa catusamuṭṭhānikatisamuṭṭhānikarūpakāyassa pacchājātapaccayo hoti. Vipākepi ṭhapetvā paṭisandhivipākaṃ avaseso kāmāvacararūpāvacaravipāko tasseva ekantena pacchājātapaccayo hoti. Lokuttaropi pañcavokāre uppannavipāko tasseva pacchājātapaccayo hoti. Tebhūmakakiriyāpi pañcavokāre uppannāva vuttappakārassa kāyassa pacchājātapaccayo hotīti evamettha paccayuppannatopi viññātabbo vinicchayoti.

    પચ્છાજાતપચ્ચયનિદ્દેસવણ્ણના.

    Pacchājātapaccayaniddesavaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi / (૨) પચ્ચયનિદ્દેસો • (2) Paccayaniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact