Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. પચ્ચુગ્ગમનિયત્થેરઅપદાનં

    3. Paccuggamaniyattheraapadānaṃ

    ૧૧.

    11.

    ‘‘સીહં યથા વનચરં, નિસભાજાનિયં યથા;

    ‘‘Sīhaṃ yathā vanacaraṃ, nisabhājāniyaṃ yathā;

    કકુધં વિલસન્તંવ, આગચ્છન્તં નરાસભં.

    Kakudhaṃ vilasantaṃva, āgacchantaṃ narāsabhaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘સિદ્ધત્થં લોકપજ્જોતં, સબ્બલોકતિકિચ્છકં;

    ‘‘Siddhatthaṃ lokapajjotaṃ, sabbalokatikicchakaṃ;

    અકાસિં પચ્ચુગ્ગમનં, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Akāsiṃ paccuggamanaṃ, vippasannena cetasā.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, પચ્ચુગ્ગચ્છિં નરાસભં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, paccuggacchiṃ narāsabhaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પચ્ચુગ્ગમને ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, paccuggamane idaṃ phalaṃ.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘સત્તતિંસે 1 ઇતો કપ્પે, એકો આસિં જનાધિપો;

    ‘‘Sattatiṃse 2 ito kappe, eko āsiṃ janādhipo;

    સપરિવારોતિ નામેન, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Saparivāroti nāmena, cakkavattī mahabbalo.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પચ્ચુગ્ગમનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā paccuggamaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પચ્ચુગ્ગમનિયત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Paccuggamaniyattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સત્તવીસે (સી॰ સ્યા॰)
    2. sattavīse (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૧૦. પણ્ણદાયકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-10. Paṇṇadāyakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact