Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. પચ્ચુપટ્ઠાનસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં

    9. Paccupaṭṭhānasaññakattheraapadānaṃ

    ૭૨.

    72.

    ‘‘અત્થદસ્સિમ્હિ સુગતે, નિબ્બુતે સમનન્તરા;

    ‘‘Atthadassimhi sugate, nibbute samanantarā;

    યક્ખયોનિં ઉપપજ્જિં, યસં પત્તો ચહં તદા.

    Yakkhayoniṃ upapajjiṃ, yasaṃ patto cahaṃ tadā.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘દુલ્લદ્ધં વત મે આસિ, દુપ્પભાતં દુરુટ્ઠિતં;

    ‘‘Dulladdhaṃ vata me āsi, duppabhātaṃ duruṭṭhitaṃ;

    યં મે ભોગે વિજ્જમાને, પરિનિબ્બાયિ ચક્ખુમા.

    Yaṃ me bhoge vijjamāne, parinibbāyi cakkhumā.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, સાગરો નામ સાવકો;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, sāgaro nāma sāvako;

    મમુદ્ધરિતુકામો સો, આગચ્છિ મમ સન્તિકં.

    Mamuddharitukāmo so, āgacchi mama santikaṃ.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘કિં નુ સોચસિ મા ભાયિ, ચર ધમ્મં સુમેધસ;

    ‘‘Kiṃ nu socasi mā bhāyi, cara dhammaṃ sumedhasa;

    અનુપ્પદિન્ના બુદ્ધેન, સબ્બેસં બીજસમ્પદા.

    Anuppadinnā buddhena, sabbesaṃ bījasampadā.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘સો ચે પૂજેય્ય સમ્બુદ્ધં, તિટ્ઠન્તં લોકનાયકં;

    ‘‘So ce pūjeyya sambuddhaṃ, tiṭṭhantaṃ lokanāyakaṃ;

    ધાતું સાસપમત્તમ્પિ, નિબ્બુતસ્સાપિ પૂજયે.

    Dhātuṃ sāsapamattampi, nibbutassāpi pūjaye.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘સમે ચિત્તપ્પસાદમ્હિ, સમં પુઞ્ઞં મહગ્ગતં;

    ‘‘Same cittappasādamhi, samaṃ puññaṃ mahaggataṃ;

    તસ્મા થૂપં કરિત્વાન, પૂજેહિ જિનધાતુયો.

    Tasmā thūpaṃ karitvāna, pūjehi jinadhātuyo.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘સાગરસ્સ વચો સુત્વા, બુદ્ધથૂપં અકાસહં;

    ‘‘Sāgarassa vaco sutvā, buddhathūpaṃ akāsahaṃ;

    પઞ્ચવસ્સે પરિચરિં, મુનિનો થૂપમુત્તમં.

    Pañcavasse paricariṃ, munino thūpamuttamaṃ.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘તેન કમ્મેન દ્વિપદિન્દ, લોકજેટ્ઠ નરાસભ;

    ‘‘Tena kammena dvipadinda, lokajeṭṭha narāsabha;

    સમ્પત્તિં અનુભોત્વાન, અરહત્તમપાપુણિં.

    Sampattiṃ anubhotvāna, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘ભૂરિપઞ્ઞા ચ ચત્તારો, સત્તકપ્પસતે ઇતો;

    ‘‘Bhūripaññā ca cattāro, sattakappasate ito;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પચ્ચુપટ્ઠાનસઞ્ઞકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā paccupaṭṭhānasaññako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પચ્ચુપટ્ઠાનસઞ્ઞકત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Paccupaṭṭhānasaññakattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૯. પચ્ચુપટ્ઠાનસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 9. Paccupaṭṭhānasaññakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact