Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    પાચિત્તિયકથા

    Pācittiyakathā

    ૮૮૯.

    889.

    સમ્પજાનમુસાવાદે , પાચિત્તિયમુદીરિતં;

    Sampajānamusāvāde , pācittiyamudīritaṃ;

    દવા રવા ભણન્તસ્સ, ન દોસુમ્મત્તકાદિનો.

    Davā ravā bhaṇantassa, na dosummattakādino.

    ૮૯૦.

    890.

    અઞ્ઞત્થાપત્તિયો પઞ્ચ, મુસાવાદસ્સ કારણા;

    Aññatthāpattiyo pañca, musāvādassa kāraṇā;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, અદિન્નાદાનતુલ્યકા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, adinnādānatulyakā.

    સમ્પજાનમુસાવાદકથા.

    Sampajānamusāvādakathā.

    ૮૯૧.

    891.

    જાતિઆદીસુ વુત્તેસુ, દસસ્વક્કોસવત્થુસુ;

    Jātiādīsu vuttesu, dasasvakkosavatthusu;

    ભૂતેન વા અભૂતેન, યેન કેનચિ વત્થુના.

    Bhūtena vā abhūtena, yena kenaci vatthunā.

    ૮૯૨.

    892.

    યાય કાયચિ ભાસાય, હત્થમુદ્દાય વા પન;

    Yāya kāyaci bhāsāya, hatthamuddāya vā pana;

    પારાજિકમનાપન્નં, ભિક્ખુમાપન્નમેવ વા.

    Pārājikamanāpannaṃ, bhikkhumāpannameva vā.

    ૮૯૩.

    893.

    અઞ્ઞત્રઞ્ઞાપદેસેન, ઓમસન્તસ્સ ભિક્ખુનો;

    Aññatraññāpadesena, omasantassa bhikkhuno;

    તત્થ પાચિત્તિયાપત્તિ, સમ્બુદ્ધેન પકાસિતા.

    Tattha pācittiyāpatti, sambuddhena pakāsitā.

    ૮૯૪.

    894.

    તેહેવઞ્ઞાપદેસેન , પાળિમુત્તપદેહિપિ;

    Tehevaññāpadesena , pāḷimuttapadehipi;

    સબ્બત્થાનુપસમ્પન્નં, અક્કોસન્તસ્સ દુક્કટં.

    Sabbatthānupasampannaṃ, akkosantassa dukkaṭaṃ.

    ૮૯૫.

    895.

    અનક્કોસિતુકામસ્સ, કેવલં દવકમ્યતા;

    Anakkositukāmassa, kevalaṃ davakamyatā;

    વદતો પન સબ્બત્થ, દુબ્ભાસિતમુદીરિતં.

    Vadato pana sabbattha, dubbhāsitamudīritaṃ.

    ૮૯૬.

    896.

    પવિટ્ઠાનુપસમ્પન્ન-ટ્ઠાને ઇધ ચ ભિક્ખુની;

    Paviṭṭhānupasampanna-ṭṭhāne idha ca bhikkhunī;

    અનાપત્તિ પુરક્ખત્વા, અત્થધમ્માનુસાસનિં.

    Anāpatti purakkhatvā, atthadhammānusāsaniṃ.

    ૮૯૭.

    897.

    વદતો પન ભિક્ખુસ્સ, સમુટ્ઠાનાદયો નયા;

    Vadato pana bhikkhussa, samuṭṭhānādayo nayā;

    અનન્તરસમા વુત્તા, દુક્ખા હોતેત્થ વેદના.

    Anantarasamā vuttā, dukkhā hotettha vedanā.

    ઓમસવાદકથા.

    Omasavādakathā.

    ૮૯૮.

    898.

    આપત્તિ ભિક્ખુપેસુઞ્ઞે, દુવિધાકારતો સિયા;

    Āpatti bhikkhupesuññe, duvidhākārato siyā;

    અત્તનો પિયકામસ્સ, પરભેદત્થિનોપિ વા.

    Attano piyakāmassa, parabhedatthinopi vā.

    ૮૯૯.

    899.

    અક્કોસન્તસ્સ પરિયાય-પાળિમુત્તનયેહિ ચ;

    Akkosantassa pariyāya-pāḷimuttanayehi ca;

    વચનસ્સુપસંહારે, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Vacanassupasaṃhāre, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૯૦૦.

    900.

    તથા અનુપસમ્પન્ન-અક્કોસં હરતોપિ ચ;

    Tathā anupasampanna-akkosaṃ haratopi ca;

    ઠિતા અનુપસમ્પન્ન-ટ્ઠાને ઇધ ચ ભિક્ખુની.

    Ṭhitā anupasampanna-ṭṭhāne idha ca bhikkhunī.

    ૯૦૧.

    901.

    ન ચેવ પિયકામસ્સ, ન ચ ભેદત્થિનોપિ વા;

    Na ceva piyakāmassa, na ca bhedatthinopi vā;

    પાપાનં ગરહત્થાય, વદન્તસ્સ ચ ભિક્ખુનો.

    Pāpānaṃ garahatthāya, vadantassa ca bhikkhuno.

    ૯૦૨.

    902.

    તથા ઉમ્મત્તકાદીનં, અનાપત્તીતિ દીપિતા;

    Tathā ummattakādīnaṃ, anāpattīti dīpitā;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, અદિન્નાદાનસાદિસા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, adinnādānasādisā.

    પેસુઞ્ઞકથા.

    Pesuññakathā.

    ૯૦૩.

    903.

    ઠપેત્વા ભિક્ખુનિં ભિક્ખું, અઞ્ઞેન પિટકત્તયં;

    Ṭhapetvā bhikkhuniṃ bhikkhuṃ, aññena piṭakattayaṃ;

    ધમ્મં સહ ભણન્તસ્સ, તસ્સ પાચિત્તિયં સિયા.

    Dhammaṃ saha bhaṇantassa, tassa pācittiyaṃ siyā.

    ૯૦૪.

    904.

    રાજોવાદાદયો વુત્તા, મહાપચ્ચરિયાદિસુ;

    Rājovādādayo vuttā, mahāpaccariyādisu;

    અનારુળ્હેસુ સઙ્ગીતિં, આપત્તિજનકાતિ હિ.

    Anāruḷhesu saṅgītiṃ, āpattijanakāti hi.

    ૯૦૫.

    905.

    દુક્કટં હોતિ ભિક્ખુસ્મિં, તથા ભિક્ખુનિયાપિ ચ;

    Dukkaṭaṃ hoti bhikkhusmiṃ, tathā bhikkhuniyāpi ca;

    ભિક્ખુસ્સાનુપસમ્પન્ન-સઞ્ઞિનો વિમતિસ્સ વા.

    Bhikkhussānupasampanna-saññino vimatissa vā.

    ૯૦૬.

    906.

    એકતો ઉદ્દિસાપેતિ, સજ્ઝાયં વા કરોતિ યો;

    Ekato uddisāpeti, sajjhāyaṃ vā karoti yo;

    ભણન્તં પગુણં ગન્થં, ઓપાતેતિ ચ યો પન.

    Bhaṇantaṃ paguṇaṃ ganthaṃ, opāteti ca yo pana.

    ૯૦૭.

    907.

    તસ્સ ચાનુપસમ્પન્ન-સન્તિકે ગણ્હતોપિ ચ;

    Tassa cānupasampanna-santike gaṇhatopi ca;

    ઉદ્દેસં તુ અનાપત્તિ, ભણને તેન એકતો.

    Uddesaṃ tu anāpatti, bhaṇane tena ekato.

    ૯૦૮.

    908.

    વાચતો ચ સમુટ્ઠાતિ, વાચાચિત્તદ્વયાપિ ચ;

    Vācato ca samuṭṭhāti, vācācittadvayāpi ca;

    સમુટ્ઠાનમિદં વુત્તં, પદસોધમ્મસઞ્ઞિતં.

    Samuṭṭhānamidaṃ vuttaṃ, padasodhammasaññitaṃ.

    પદસોધમ્મકથા.

    Padasodhammakathā.

    ૯૦૯.

    909.

    સબ્બચ્છન્નપરિચ્છન્ને, નિપજ્જેય્ય સચે પન;

    Sabbacchannaparicchanne, nipajjeyya sace pana;

    યેભુય્યેન પરિચ્છન્ને, છન્ને સેનાસનેપિ વા.

    Yebhuyyena paricchanne, channe senāsanepi vā.

    ૯૧૦.

    910.

    તિસ્સન્નં પન રત્તીનં, ઉદ્ધં યો પન રત્તિયં;

    Tissannaṃ pana rattīnaṃ, uddhaṃ yo pana rattiyaṃ;

    ઠપેત્વા ભિક્ખું અઞ્ઞેન, તસ્સ પાચિત્તિયં સિયા.

    Ṭhapetvā bhikkhuṃ aññena, tassa pācittiyaṃ siyā.

    ૯૧૧.

    911.

    વત્થું યં પન નિદ્દિટ્ઠં, મેથુનસ્સ પહોનકં;

    Vatthuṃ yaṃ pana niddiṭṭhaṃ, methunassa pahonakaṃ;

    આપત્યન્તમસો તેન, તિરચ્છાનગતેનપિ.

    Āpatyantamaso tena, tiracchānagatenapi.

    ૯૧૨.

    912.

    નિપન્ને ઉપસમ્પન્ને, ઇતરો ચે નિપજ્જતિ;

    Nipanne upasampanne, itaro ce nipajjati;

    ઇતરસ્મિં નિપન્ને વા, સચે ભિક્ખુ નિપજ્જતિ.

    Itarasmiṃ nipanne vā, sace bhikkhu nipajjati.

    ૯૧૩.

    913.

    ઉભિન્નં ઉટ્ઠહિત્વા વા, નિપજ્જનપયોગતો;

    Ubhinnaṃ uṭṭhahitvā vā, nipajjanapayogato;

    આપત્તાનુપસમ્પન્ન-ગણનાયપિ વા સિયા.

    Āpattānupasampanna-gaṇanāyapi vā siyā.

    ૯૧૪.

    914.

    સચે પિધાય વા ગબ્ભં, નિપજ્જતિપિધાય વા;

    Sace pidhāya vā gabbhaṃ, nipajjatipidhāya vā;

    આપત્તત્થઙ્ગતે સૂરિયે, ચતુત્થદિવસે સિયા.

    Āpattatthaṅgate sūriye, catutthadivase siyā.

    ૯૧૫.

    915.

    દિયડ્ઢહત્થુબ્બેધેન , પાકારચયનાદિના;

    Diyaḍḍhahatthubbedhena , pākāracayanādinā;

    પરિક્ખિત્તમ્પિ તં સબ્બં, પરિક્ખિત્તન્તિ વુચ્ચતિ.

    Parikkhittampi taṃ sabbaṃ, parikkhittanti vuccati.

    ૯૧૬.

    916.

    ભિક્ખુસ્સન્તમસો દુસ્સ-કુટિયં વસતોપિ ચ;

    Bhikkhussantamaso dussa-kuṭiyaṃ vasatopi ca;

    સહસેય્યાય આપત્તિ, હોતીતિ પરિદીપિતો.

    Sahaseyyāya āpatti, hotīti paridīpito.

    ૯૧૭.

    917.

    સબ્બચ્છન્નપરિચ્છન્ન-યેભુય્યાદિપ્પભેદતો;

    Sabbacchannaparicchanna-yebhuyyādippabhedato;

    સત્ત પાચિત્તિયાનેત્થ, દટ્ઠબ્બાનિ સુબુદ્ધિના.

    Satta pācittiyānettha, daṭṭhabbāni subuddhinā.

    ૯૧૮.

    918.

    અડ્ઢચ્છન્નપરિચ્છન્ને, દુક્કટં પરિદીપિતં;

    Aḍḍhacchannaparicchanne, dukkaṭaṃ paridīpitaṃ;

    સબ્બચૂળપરિચ્છન્ન-છન્નાદીહિપિ પઞ્ચધા.

    Sabbacūḷaparicchanna-channādīhipi pañcadhā.

    ૯૧૯.

    919.

    અનાપત્તિ દિરત્તં વા, તિરત્તં વસતો સહ;

    Anāpatti dirattaṃ vā, tirattaṃ vasato saha;

    અરુણસ્સ પુરેયેવ, તતિયાય ચ રત્તિયા.

    Aruṇassa pureyeva, tatiyāya ca rattiyā.

    ૯૨૦.

    920.

    નિક્ખમિત્વા વસન્તસ્સ, પુન સદ્ધિઞ્ચ ભિક્ખુનો;

    Nikkhamitvā vasantassa, puna saddhiñca bhikkhuno;

    તથા સબ્બપરિચ્છન્ન-સબ્બચ્છન્નાદિકેપિ ચ.

    Tathā sabbaparicchanna-sabbacchannādikepi ca.

    ૯૨૧.

    921.

    એવં અનુપસમ્પન્ને, નિપન્નેપિ નિસીદતો;

    Evaṃ anupasampanne, nipannepi nisīdato;

    સેસા એળકલોમેન, સમુટ્ઠાનાદયો સમા.

    Sesā eḷakalomena, samuṭṭhānādayo samā.

    સહસેય્યકથા.

    Sahaseyyakathā.

    ૯૨૨.

    922.

    સચે તદહુજાતાય, અપિ યો માનુસિત્થિયા;

    Sace tadahujātāya, api yo mānusitthiyā;

    સહસેય્યં પકપ્પેય્ય, તસ્સ પાચિત્તિયં સિયા.

    Sahaseyyaṃ pakappeyya, tassa pācittiyaṃ siyā.

    ૯૨૩.

    923.

    દિસ્સમાનકરૂપાય, યક્ખિયા પેતિયા સહ;

    Dissamānakarūpāya, yakkhiyā petiyā saha;

    રત્તિયં યો નિપજ્જેય્ય, દેવિયા પણ્ડકેન વા.

    Rattiyaṃ yo nipajjeyya, deviyā paṇḍakena vā.

    ૯૨૪.

    924.

    મેથુનવત્થુભૂતાય, તિરચ્છાનગતિત્થિયા;

    Methunavatthubhūtāya, tiracchānagatitthiyā;

    વત્થૂનં ગણનાયસ્સ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Vatthūnaṃ gaṇanāyassa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૯૨૫.

    925.

    ઇધેકદિવસેનેવ , આપત્તિ પરિદીપિતા;

    Idhekadivaseneva , āpatti paridīpitā;

    સેસો અનન્તરે વુત્ત-સદિસોવ વિનિચ્છયો.

    Seso anantare vutta-sadisova vinicchayo.

    દુતિયસહસેય્યકથા.

    Dutiyasahaseyyakathā.

    ૯૨૬.

    926.

    ઉદ્ધં છપ્પઞ્ચવાચાહિ, વિઞ્ઞું પુરિસવિગ્ગહં;

    Uddhaṃ chappañcavācāhi, viññuṃ purisaviggahaṃ;

    વિના ધમ્મં ભણન્તસ્સ, હોતિ પાચિત્તિ ઇત્થિયા.

    Vinā dhammaṃ bhaṇantassa, hoti pācitti itthiyā.

    ૯૨૭.

    927.

    ગાથાપાદો પનેકોવ, એકવાચાતિ સઞ્ઞિતો;

    Gāthāpādo panekova, ekavācāti saññito;

    પદસોધમ્મં નિદ્દિટ્ઠં, ધમ્મમટ્ઠકથમ્પિ વા.

    Padasodhammaṃ niddiṭṭhaṃ, dhammamaṭṭhakathampi vā.

    ૯૨૮.

    928.

    છન્નં ઉપરિ વાચાનં, પદાદીનં વસા પન;

    Channaṃ upari vācānaṃ, padādīnaṃ vasā pana;

    દેસેન્તસ્સ સિયાપત્તિ, પદાદિગણનાય ચ.

    Desentassa siyāpatti, padādigaṇanāya ca.

    ૯૨૯.

    929.

    નિમ્મિનિત્વા ઠિતેનાપિ, સદ્ધિં પુરિસવિગ્ગહં;

    Nimminitvā ṭhitenāpi, saddhiṃ purisaviggahaṃ;

    યક્ખેનપિ ચ પેતેન, તિરચ્છાનગતેનપિ.

    Yakkhenapi ca petena, tiracchānagatenapi.

    ૯૩૦.

    930.

    ઠિતસ્સ માતુગામસ્સ, ધમ્મં યો પન ભાસતિ;

    Ṭhitassa mātugāmassa, dhammaṃ yo pana bhāsati;

    છન્નં ઉપરિ વાચાનં, તસ્સ પાચિત્તિયં સિયા.

    Channaṃ upari vācānaṃ, tassa pācittiyaṃ siyā.

    ૯૩૧.

    931.

    પુરિસે ઇત્થિસઞ્ઞિસ્સ, વિમતિસ્સ ચ પણ્ડકે;

    Purise itthisaññissa, vimatissa ca paṇḍake;

    ઉત્તરિ છહિ વાચાહિ, વદતો હોતિ દુક્કટં.

    Uttari chahi vācāhi, vadato hoti dukkaṭaṃ.

    ૯૩૨.

    932.

    ઇત્થિરૂપં ગહેત્વાન, ઠિતાનં ભાસતોપિ ચ;

    Itthirūpaṃ gahetvāna, ṭhitānaṃ bhāsatopi ca;

    દુક્કટં યક્ખિપેતીનં, તિરચ્છાનગતિત્થિયા.

    Dukkaṭaṃ yakkhipetīnaṃ, tiracchānagatitthiyā.

    ૯૩૩.

    933.

    પુરિસે સતિ વિઞ્ઞુસ્મિં, સયં ઉટ્ઠાય વા પુન;

    Purise sati viññusmiṃ, sayaṃ uṭṭhāya vā puna;

    દેસેન્તસ્સ નિસીદિત્વા, માતુગામસ્સ વા તથા.

    Desentassa nisīditvā, mātugāmassa vā tathā.

    ૯૩૪.

    934.

    અઞ્ઞિસ્સા પુન અઞ્ઞિસ્સા, ઇત્થિયા ભણતોપિ ચ;

    Aññissā puna aññissā, itthiyā bhaṇatopi ca;

    છહિ પઞ્ચહિ વાચાહિ, અનાપત્તિ પકાસિતા.

    Chahi pañcahi vācāhi, anāpatti pakāsitā.

    ૯૩૫.

    935.

    પદસોધમ્મતુલ્યાવ, સમુટ્ઠાનાદયો મતા;

    Padasodhammatulyāva, samuṭṭhānādayo matā;

    અયમેવ વિસેસોતિ, ક્રિયાક્રિયમિદં પન.

    Ayameva visesoti, kriyākriyamidaṃ pana.

    ધમ્મદેસનાકથા.

    Dhammadesanākathā.

    ૯૩૬.

    936.

    મહગ્ગતં પણીતં વા, આરોચેન્તસ્સ ભિક્ખુનો;

    Mahaggataṃ paṇītaṃ vā, ārocentassa bhikkhuno;

    ઠપેત્વા ભિક્ખુનિં ભિક્ખું, ભૂતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Ṭhapetvā bhikkhuniṃ bhikkhuṃ, bhūte pācittiyaṃ siyā.

    ૯૩૭.

    937.

    નો ચે જાનાતિ સો વુત્તં, આરોચેન્તસ્સ ભિક્ખુનો;

    No ce jānāti so vuttaṃ, ārocentassa bhikkhuno;

    પરિયાયવચને ચસ્સ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Pariyāyavacane cassa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૯૩૮.

    938.

    અનાપત્તિ તથારૂપે, કારણે સતિ ભાસતો;

    Anāpatti tathārūpe, kāraṇe sati bhāsato;

    સબ્બસ્સપિ ચ સીલાદિં, વદતો આદિકમ્મિનો.

    Sabbassapi ca sīlādiṃ, vadato ādikammino.

    ૯૩૯.

    939.

    ઉમ્મત્તકપદં એત્થ, ન વુત્તં તદસમ્ભવા;

    Ummattakapadaṃ ettha, na vuttaṃ tadasambhavā;

    ભૂતારોચનકં નામ, સમુટ્ઠાનમિદં મતં.

    Bhūtārocanakaṃ nāma, samuṭṭhānamidaṃ mataṃ.

    ૯૪૦.

    940.

    કાયતો વાચતો કાય-વાચતો ચ તિધા સિયા;

    Kāyato vācato kāya-vācato ca tidhā siyā;

    કુસલાબ્યાકતેહેવ, દ્વિચિત્તઞ્ચ દ્વિવેદનં.

    Kusalābyākateheva, dvicittañca dvivedanaṃ.

    ભૂતારોચનકથા.

    Bhūtārocanakathā.

    ૯૪૧.

    941.

    આપત્તિં પન દુટ્ઠુલ્લં, આરોચેન્તસ્સ ભિક્ખુનો;

    Āpattiṃ pana duṭṭhullaṃ, ārocentassa bhikkhuno;

    આપત્તાનુપસમ્પન્ને, ઠપેત્વા ભિક્ખુસમ્મુતિં.

    Āpattānupasampanne, ṭhapetvā bhikkhusammutiṃ.

    ૯૪૨.

    942.

    સઙ્ઘાદિસેસમાપન્નો, મોચેત્વા અસુચિં અયં;

    Saṅghādisesamāpanno, mocetvā asuciṃ ayaṃ;

    ઘટેત્વા વત્થુનાપત્તિં, વદન્તસ્સેવ વજ્જતા.

    Ghaṭetvā vatthunāpattiṃ, vadantasseva vajjatā.

    ૯૪૩.

    943.

    ઇધ સઙ્ઘાદિસેસાવ, દુટ્ઠુલ્લાપત્તિયો મતા;

    Idha saṅghādisesāva, duṭṭhullāpattiyo matā;

    તસ્મા સુદ્ધસ્સ દુટ્ઠુલ્લં, વદં પાચિત્તિયં ફુસે.

    Tasmā suddhassa duṭṭhullaṃ, vadaṃ pācittiyaṃ phuse.

    ૯૪૪.

    944.

    અદુટ્ઠુલ્લાય દુટ્ઠુલ્લ-સઞ્ઞિનો વિમતિસ્સ વા;

    Aduṭṭhullāya duṭṭhulla-saññino vimatissa vā;

    આપત્તિયોપિ વા સેસા, આરોચેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Āpattiyopi vā sesā, ārocentassa dukkaṭaṃ.

    ૯૪૫.

    945.

    તથા અનુપસમ્પન્ને, દુટ્ઠુલ્લં પઞ્ચધા મતં;

    Tathā anupasampanne, duṭṭhullaṃ pañcadhā mataṃ;

    અજ્ઝાચારમદુટ્ઠુલ્લં, આરોચેતું ન વટ્ટતિ.

    Ajjhācāramaduṭṭhullaṃ, ārocetuṃ na vaṭṭati.

    ૯૪૬.

    946.

    વત્થું વા પન આપત્તિં, આરોચેન્તસ્સ કેવલં;

    Vatthuṃ vā pana āpattiṃ, ārocentassa kevalaṃ;

    અનાપત્તીતિ ઞાતબ્બં, ભિક્ખુસમ્મુતિયા તથા.

    Anāpattīti ñātabbaṃ, bhikkhusammutiyā tathā.

    ૯૪૭.

    947.

    એવમુમ્મત્તકાદીનં, સમુટ્ઠાનાદયો નયા;

    Evamummattakādīnaṃ, samuṭṭhānādayo nayā;

    અદિન્નાદાનતુલ્યાવ, વેદના દુક્ખવેદના.

    Adinnādānatulyāva, vedanā dukkhavedanā.

    દુટ્ઠુલ્લારોચનકથા.

    Duṭṭhullārocanakathā.

    ૯૪૮.

    948.

    ખણેય્ય વા ખણાપેય્ય, પથવિં યો અકપ્પિયં;

    Khaṇeyya vā khaṇāpeyya, pathaviṃ yo akappiyaṃ;

    ભેદાપેય્ય ચ ભિન્દેય્ય, તસ્સ પાચિત્તિયં સિયા.

    Bhedāpeyya ca bhindeyya, tassa pācittiyaṃ siyā.

    ૯૪૯.

    949.

    સયમેવ ખણન્તસ્સ, પથવિં પન ભિક્ખુનો;

    Sayameva khaṇantassa, pathaviṃ pana bhikkhuno;

    પહારસ્મિં પહારસ્મિં, પાચિત્તિયમુદીરિતં.

    Pahārasmiṃ pahārasmiṃ, pācittiyamudīritaṃ.

    ૯૫૦.

    950.

    આણાપેન્તસ્સ એકાવ, દિવસં ખણતોપિ ચ;

    Āṇāpentassa ekāva, divasaṃ khaṇatopi ca;

    પુનપ્પુનાણાપેન્તસ્સ, વાચતો વાચતો સિયા.

    Punappunāṇāpentassa, vācato vācato siyā.

    ૯૫૧.

    951.

    ‘‘ખણ પોક્ખરણિં વાપિં, આવાટં ખણ કૂપકં’’;

    ‘‘Khaṇa pokkharaṇiṃ vāpiṃ, āvāṭaṃ khaṇa kūpakaṃ’’;

    ઇચ્ચેવં તુ વદન્તસ્સ, કોચિ દોસો ન વિજ્જતિ.

    Iccevaṃ tu vadantassa, koci doso na vijjati.

    ૯૫૨.

    952.

    ‘‘ઇમં ખણ ચ ઓકાસં, ઇધ પોક્ખરણિં ખણ;

    ‘‘Imaṃ khaṇa ca okāsaṃ, idha pokkharaṇiṃ khaṇa;

    ઇમસ્મિં ખણ ઓકાસે’’, વત્તુમેવં ન વટ્ટતિ.

    Imasmiṃ khaṇa okāse’’, vattumevaṃ na vaṭṭati.

    ૯૫૩.

    953.

    ‘‘કન્દં ખણ કુરુન્દં વા, થૂણં ખણ ચ ખાણુકં;

    ‘‘Kandaṃ khaṇa kurundaṃ vā, thūṇaṃ khaṇa ca khāṇukaṃ;

    મૂલં ખણ ચ તાલં વા’’, એવં વદતિ વટ્ટતિ.

    Mūlaṃ khaṇa ca tālaṃ vā’’, evaṃ vadati vaṭṭati.

    ૯૫૪.

    954.

    ‘‘ઇમં મૂલં ઇમં વલ્લિં, ઇમં તાલં ઇમં નળં;

    ‘‘Imaṃ mūlaṃ imaṃ valliṃ, imaṃ tālaṃ imaṃ naḷaṃ;

    ખણા’’તિ નિયમેત્વાન, વત્તું પન ન વટ્ટતિ.

    Khaṇā’’ti niyametvāna, vattuṃ pana na vaṭṭati.

    ૯૫૫.

    955.

    ઉસ્સિઞ્ચિતું સચે સક્કા, ઘટેહિ તનુકદ્દમો;

    Ussiñcituṃ sace sakkā, ghaṭehi tanukaddamo;

    ભિક્ખુના અપનેતબ્બો, બહલં ન ચ વટ્ટતિ.

    Bhikkhunā apanetabbo, bahalaṃ na ca vaṭṭati.

    ૯૫૬.

    956.

    ભિજ્જિત્વા નદિયાદીનં, પતિતં તોયસન્તિકે;

    Bhijjitvā nadiyādīnaṃ, patitaṃ toyasantike;

    તટં વટ્ઠં વિકોપેતું, ચાતુમાસમ્પિ વટ્ટતિ.

    Taṭaṃ vaṭṭhaṃ vikopetuṃ, cātumāsampi vaṭṭati.

    ૯૫૭.

    957.

    સચે પતતિ તોયસ્મિં, દેવે વુટ્ઠેપિ વટ્ટતિ;

    Sace patati toyasmiṃ, deve vuṭṭhepi vaṭṭati;

    ચાતુમાસમતિક્કન્તે, તોયે દેવો હિ વસ્સતિ.

    Cātumāsamatikkante, toye devo hi vassati.

    ૯૫૮.

    958.

    પાસાણપિટ્ઠિયં સોણ્ડિં, ખણન્તિ યદિ તત્થ તુ;

    Pāsāṇapiṭṭhiyaṃ soṇḍiṃ, khaṇanti yadi tattha tu;

    રજં પતતિ ચે પુબ્બં, પચ્છા દેવોભિવસ્સતિ.

    Rajaṃ patati ce pubbaṃ, pacchā devobhivassati.

    ૯૫૯.

    959.

    સોધેતું ભિન્દિતું અન્તો-ચાતુમાસં તુ વટ્ટતિ;

    Sodhetuṃ bhindituṃ anto-cātumāsaṃ tu vaṭṭati;

    ચાતુમાસકતો ઉદ્ધં, વિકોપેતું ન વટ્ટતિ.

    Cātumāsakato uddhaṃ, vikopetuṃ na vaṭṭati.

    ૯૬૦.

    960.

    વારિના પઠમં પુણ્ણે, પચ્છા પતતિ ચે રજં;

    Vārinā paṭhamaṃ puṇṇe, pacchā patati ce rajaṃ;

    તં વટ્ટતિ વિકોપેતું, તોયે દેવો હિ વસ્સતિ.

    Taṃ vaṭṭati vikopetuṃ, toye devo hi vassati.

    ૯૬૧.

    961.

    અલ્લીયતિ ફુસાયન્તે, પિટ્ઠિપાસાણકે રજં;

    Allīyati phusāyante, piṭṭhipāsāṇake rajaṃ;

    ચાતુમાસચ્ચયે તમ્પિ, વિકોપેતું ન વટ્ટતિ.

    Cātumāsaccaye tampi, vikopetuṃ na vaṭṭati.

    ૯૬૨.

    962.

    સચે અકતપબ્ભારે, વમ્મિકો પન ઉટ્ઠિતો;

    Sace akatapabbhāre, vammiko pana uṭṭhito;

    યથાસુખં વિકોપેય્ય, ચાતુમાસચ્ચયેપિ ચ.

    Yathāsukhaṃ vikopeyya, cātumāsaccayepi ca.

    ૯૬૩.

    963.

    અબ્ભોકાસે સચે વટ્ઠો, ચાતુમાસં તુ વટ્ટતિ;

    Abbhokāse sace vaṭṭho, cātumāsaṃ tu vaṭṭati;

    રુક્ખે ઉપચિકાદીનં, મત્તિકાયપિ સો નયો.

    Rukkhe upacikādīnaṃ, mattikāyapi so nayo.

    ૯૬૪.

    964.

    મૂસિકુક્કર ગોકણ્ટ-ગણ્ડુપ્પાદમલેસુપિ;

    Mūsikukkara gokaṇṭa-gaṇḍuppādamalesupi;

    અયમેવ નયો વુત્તો, અસમ્બદ્ધેસુ ભૂમિયા.

    Ayameva nayo vutto, asambaddhesu bhūmiyā.

    ૯૬૫.

    965.

    તેહેવ સદિસા હોન્તિ, કસિનઙ્ગલમત્તિકા;

    Teheva sadisā honti, kasinaṅgalamattikā;

    અચ્છિન્ના ભૂમિસમ્બન્ધા, સા જાતપથવી સિયા.

    Acchinnā bhūmisambandhā, sā jātapathavī siyā.

    ૯૬૬.

    966.

    સેનાસનમ્પિ અચ્છન્નં, વિનટ્ઠછદનમ્પિ વા;

    Senāsanampi acchannaṃ, vinaṭṭhachadanampi vā;

    ચાતુમાસકતો ઉદ્ધં, ઓવટ્ઠં ન વિકોપયે.

    Cātumāsakato uddhaṃ, ovaṭṭhaṃ na vikopaye.

    ૯૬૭.

    967.

    તતો ‘‘ગોપાનસિં ભિત્તિં, થમ્ભં વા પદરત્થરં;

    Tato ‘‘gopānasiṃ bhittiṃ, thambhaṃ vā padarattharaṃ;

    ગણ્હિસ્સામી’’તિ સઞ્ઞાય, ગહેતું પન વટ્ટતિ.

    Gaṇhissāmī’’ti saññāya, gahetuṃ pana vaṭṭati.

    ૯૬૮.

    968.

    ગણ્હન્તસ્સિટ્ઠકાદીનિ, સચે પતતિ મત્તિકા;

    Gaṇhantassiṭṭhakādīni, sace patati mattikā;

    અનાપત્તિ સિયાપત્તિ, મત્તિકં યદિ ગણ્હતિ.

    Anāpatti siyāpatti, mattikaṃ yadi gaṇhati.

    ૯૬૯.

    969.

    અતિન્તો મત્તિકાપુઞ્જો, અન્તોગેહે સચે સિયા;

    Atinto mattikāpuñjo, antogehe sace siyā;

    અનોવટ્ઠો ચ ભિક્ખૂનં, સબ્બદા હોતિ કપ્પિયો.

    Anovaṭṭho ca bhikkhūnaṃ, sabbadā hoti kappiyo.

    ૯૭૦.

    970.

    વુટ્ઠે પુન ચ ગેહસ્મિં, ગેહં છાદેન્તિ તં સચે;

    Vuṭṭhe puna ca gehasmiṃ, gehaṃ chādenti taṃ sace;

    ચાતુમાસચ્ચયે સબ્બો, તિન્તો હોતિ અકપ્પિયો.

    Cātumāsaccaye sabbo, tinto hoti akappiyo.

    ૯૭૧.

    971.

    યત્તકં તત્થ તિન્તં તુ, તત્તકં હોત્યકપ્પિયં;

    Yattakaṃ tattha tintaṃ tu, tattakaṃ hotyakappiyaṃ;

    અતિન્તં તત્થ યં યં તુ, તં તં હોતિ હિ કપ્પિયં.

    Atintaṃ tattha yaṃ yaṃ tu, taṃ taṃ hoti hi kappiyaṃ.

    ૯૭૨.

    972.

    તેમિતો વારિના સો ચે, એકાબદ્ધોવ ભૂમિયા;

    Temito vārinā so ce, ekābaddhova bhūmiyā;

    પથવી ચેવ સા જાતા, ન વટ્ટતિ તતો પરં.

    Pathavī ceva sā jātā, na vaṭṭati tato paraṃ.

    ૯૭૩.

    973.

    અબ્ભોકાસે ચ પાકારો, ઓવટ્ઠો મત્તિકામયો;

    Abbhokāse ca pākāro, ovaṭṭho mattikāmayo;

    ચાતુમાસચ્ચયે ‘‘જાતા, પથવી’’તિ પવુચ્ચતિ.

    Cātumāsaccaye ‘‘jātā, pathavī’’ti pavuccati.

    ૯૭૪.

    974.

    તત્થ લગ્ગં રજં સણ્હં, અઘંસન્તોવ મત્તસો;

    Tattha laggaṃ rajaṃ saṇhaṃ, aghaṃsantova mattaso;

    છુપિત્વા અલ્લહત્થેન, સચે ગણ્હાતિ વટ્ટતિ.

    Chupitvā allahatthena, sace gaṇhāti vaṭṭati.

    ૯૭૫.

    975.

    સચે ઇટ્ઠકપાકારો, યેભુય્યકથલે પન;

    Sace iṭṭhakapākāro, yebhuyyakathale pana;

    ઠાને તિટ્ઠતિ સો તસ્મા, વિકોપેય્ય યથાસુખં.

    Ṭhāne tiṭṭhati so tasmā, vikopeyya yathāsukhaṃ.

    ૯૭૬.

    976.

    અબ્ભોકાસે ઠિતં થમ્ભં, ચાલેત્વા પનિતો ચિતો;

    Abbhokāse ṭhitaṃ thambhaṃ, cāletvā panito cito;

    પથવિં તુ વિકોપેત્વા, ગહેતું ન ચ વટ્ટતિ.

    Pathaviṃ tu vikopetvā, gahetuṃ na ca vaṭṭati.

    ૯૭૭.

    977.

    અઞ્ઞમ્પિ સુક્ખરુક્ખં વા, ખાણુકં વાપિ ગણ્હતો;

    Aññampi sukkharukkhaṃ vā, khāṇukaṃ vāpi gaṇhato;

    અયમેવ નયો દોસો, ઉજુમુદ્ધરતો ન ચ.

    Ayameva nayo doso, ujumuddharato na ca.

    ૯૭૮.

    978.

    પાસાણં યદિ વા રુક્ખં, ઉચ્ચાલેત્વા પવટ્ટતિ;

    Pāsāṇaṃ yadi vā rukkhaṃ, uccāletvā pavaṭṭati;

    ન દોસો સુદ્ધચિત્તસ્સ, સચે પથવિ ભિજ્જતિ.

    Na doso suddhacittassa, sace pathavi bhijjati.

    ૯૭૯.

    979.

    ફાલેન્તાનમ્પિ દારૂનિ, સાખાદીનિ ચ કડ્ઢતો;

    Phālentānampi dārūni, sākhādīni ca kaḍḍhato;

    અયમેવ નયો વુત્તો, ભૂમિયં સુદ્ધચેતસો.

    Ayameva nayo vutto, bhūmiyaṃ suddhacetaso.

    ૯૮૦.

    980.

    કણ્ટકં સૂચિમટ્ઠિં વા, ખિલં વા ભૂમિયં પન;

    Kaṇṭakaṃ sūcimaṭṭhiṃ vā, khilaṃ vā bhūmiyaṃ pana;

    આકોટેતું પવેસેતું, ભિક્ખુનો ન ચ વટ્ટતિ.

    Ākoṭetuṃ pavesetuṃ, bhikkhuno na ca vaṭṭati.

    ૯૮૧.

    981.

    ‘‘અહં પસ્સાવધારાય, ભિન્દિસ્સામી’’તિ મેદિનિં;

    ‘‘Ahaṃ passāvadhārāya, bhindissāmī’’ti mediniṃ;

    ભિક્ખુસ્સ પન પસ્સાવ-મેવં કાતું ન વટ્ટતિ.

    Bhikkhussa pana passāva-mevaṃ kātuṃ na vaṭṭati.

    ૯૮૨.

    982.

    અનાપત્તિ કરોન્તસ્સ, સચે ભિજ્જતિ મેદિની;

    Anāpatti karontassa, sace bhijjati medinī;

    સમજ્જતો સમં કાતું, ઘંસિતું ન ચ વટ્ટતિ.

    Samajjato samaṃ kātuṃ, ghaṃsituṃ na ca vaṭṭati.

    ૯૮૩.

    983.

    પાદઙ્ગુટ્ઠેન વા ભૂમિં, લિખિતુમ્પિ ન વટ્ટતિ;

    Pādaṅguṭṭhena vā bhūmiṃ, likhitumpi na vaṭṭati;

    ભિન્દન્તેન ચ પાદેહિ, તથા ચઙ્કમિતુમ્પિ વા.

    Bhindantena ca pādehi, tathā caṅkamitumpi vā.

    ૯૮૪.

    984.

    પથવિં અલ્લહત્થેન, છુપિત્વા સુખુમં રજં;

    Pathaviṃ allahatthena, chupitvā sukhumaṃ rajaṃ;

    અઘંસન્તો ગહેત્વા ચે, હત્થં ધોવતિ વટ્ટતિ.

    Aghaṃsanto gahetvā ce, hatthaṃ dhovati vaṭṭati.

    ૯૮૫.

    985.

    સયં દહતિ ચે ભૂમિં, દહાપેતિ પરેહિ વા;

    Sayaṃ dahati ce bhūmiṃ, dahāpeti parehi vā;

    આપત્તન્તમસો પત્તં, દહન્તસ્સાપિ ભિક્ખુનો.

    Āpattantamaso pattaṃ, dahantassāpi bhikkhuno.

    ૯૮૬.

    986.

    ઠાનેસુ યત્તકેસ્વગ્ગિં, દેતિ દાપેતિ વા પન;

    Ṭhānesu yattakesvaggiṃ, deti dāpeti vā pana;

    તત્તકાનેવ ભિક્ખુસ્સ, હોન્તિ પાચિત્તિયાનિપિ.

    Tattakāneva bhikkhussa, honti pācittiyānipi.

    ૯૮૭.

    987.

    ઠપેતું ભિક્ખુનો અગ્ગિં, ભૂમિયં ન ચ વટ્ટતિ;

    Ṭhapetuṃ bhikkhuno aggiṃ, bhūmiyaṃ na ca vaṭṭati;

    કપાલે પત્તપચને, ઠપેતું પન વટ્ટતિ.

    Kapāle pattapacane, ṭhapetuṃ pana vaṭṭati.

    ૯૮૮.

    988.

    અગ્ગિં ઉપરિ દારૂનં, ઠપેતું ન ચ વટ્ટતિ;

    Aggiṃ upari dārūnaṃ, ṭhapetuṃ na ca vaṭṭati;

    દહન્તો તાનિ ગન્ત્વા સો, ભૂમિં દહતિ ચે પન.

    Dahanto tāni gantvā so, bhūmiṃ dahati ce pana.

    ૯૮૯.

    989.

    એસેવ ચ નયો વુત્તો, ઇટ્ઠકાવાસકાદિસુ;

    Eseva ca nayo vutto, iṭṭhakāvāsakādisu;

    ઠપેતું ઇટ્ઠકાદીનં, મત્થકેસ્વેવ વટ્ટતિ.

    Ṭhapetuṃ iṭṭhakādīnaṃ, matthakesveva vaṭṭati.

    ૯૯૦.

    990.

    કસ્મા પનાતિ ચે? તેસ-મનુપાદાનભાવતો;

    Kasmā panāti ce? Tesa-manupādānabhāvato;

    ખાણુકે સુક્ખરુક્ખે વા, અગ્ગિં દાતું ન વટ્ટતિ.

    Khāṇuke sukkharukkhe vā, aggiṃ dātuṃ na vaṭṭati.

    ૯૯૧.

    991.

    અનાપત્તિ તિણુક્કં તુ, ગહેત્વા પન ગચ્છતો;

    Anāpatti tiṇukkaṃ tu, gahetvā pana gacchato;

    ડય્હમાને તુ હત્થસ્મિં, સચે પાતેતિ ભૂમિયં.

    Ḍayhamāne tu hatthasmiṃ, sace pāteti bhūmiyaṃ.

    ૯૯૨.

    992.

    પુન તં પતિતટ્ઠાને, દત્વા તસ્સ પનિન્ધનં;

    Puna taṃ patitaṭṭhāne, datvā tassa panindhanaṃ;

    અગ્ગિં વટ્ટતિ કાતુન્તિ, મહાપચ્ચરિયં રુતં.

    Aggiṃ vaṭṭati kātunti, mahāpaccariyaṃ rutaṃ.

    ૯૯૩.

    993.

    તસ્સાપથવિયંયેવ, પથવીતિ ચ સઞ્ઞિનો;

    Tassāpathaviyaṃyeva, pathavīti ca saññino;

    વિમતિસ્સુભયત્થાપિ, દુક્કટં પરિયાપુતં.

    Vimatissubhayatthāpi, dukkaṭaṃ pariyāputaṃ.

    ૯૯૪.

    994.

    અનાપત્તિ ‘‘ઇમં જાન, ઇમમાહર દેહિ’’તિ;

    Anāpatti ‘‘imaṃ jāna, imamāhara dehi’’ti;

    વદન્તસ્સ, સચિત્તઞ્ચ, તિસમુટ્ઠાનમેવ ચ.

    Vadantassa, sacittañca, tisamuṭṭhānameva ca.

    પથવીખણનકથા.

    Pathavīkhaṇanakathā.

    મુસાવાદવગ્ગો પઠમો.

    Musāvādavaggo paṭhamo.

    ૯૯૫.

    995.

    ભવન્તસ્સ ચ ભૂતસ્સ, ભૂતગામસ્સ ભિક્ખુનો;

    Bhavantassa ca bhūtassa, bhūtagāmassa bhikkhuno;

    પાતબ્યતાનિમિત્તં તુ, પાચિત્તિયમુદીરિતં.

    Pātabyatānimittaṃ tu, pācittiyamudīritaṃ.

    ૯૯૬.

    996.

    ઉદકટ્ઠો થલટ્ઠોતિ, દુવિધો હોતિ સો પન;

    Udakaṭṭho thalaṭṭhoti, duvidho hoti so pana;

    તિલબીજાદિકો તત્થ, સપણ્ણોપિ અપણ્ણકો.

    Tilabījādiko tattha, sapaṇṇopi apaṇṇako.

    ૯૯૭.

    997.

    ઉદકટ્ઠોતિ વિઞ્ઞેય્યો, સબ્બો સેવાલજાતિકો;

    Udakaṭṭhoti viññeyyo, sabbo sevālajātiko;

    વિકોપેન્તસ્સ તં સબ્બં, તસ્સ પાચિત્તિયં સિયા.

    Vikopentassa taṃ sabbaṃ, tassa pācittiyaṃ siyā.

    ૯૯૮.

    998.

    વિયૂહિત્વા તુ હત્થેન, ન્હાયિતું પન વટ્ટતિ;

    Viyūhitvā tu hatthena, nhāyituṃ pana vaṭṭati;

    હોતિ તસ્સ ચ સબ્બમ્પિ, ઠાનઞ્હિ સકલં જલં.

    Hoti tassa ca sabbampi, ṭhānañhi sakalaṃ jalaṃ.

    ૯૯૯.

    999.

    ઉદકેન વિના ચેચ્ચ, તં પનુદ્ધરિતું જલા;

    Udakena vinā cecca, taṃ panuddharituṃ jalā;

    ન ચ વટ્ટતિ ભિક્ખુસ્સ, ઠાનસઙ્કમનઞ્હિ તં.

    Na ca vaṭṭati bhikkhussa, ṭhānasaṅkamanañhi taṃ.

    ૧૦૦૦.

    1000.

    ઉદકેનુક્ખિપિત્વા તં, પક્ખિપન્તસ્સ વારિસુ;

    Udakenukkhipitvā taṃ, pakkhipantassa vārisu;

    વટ્ટતીતિ ચ નિદ્દિટ્ઠં, સબ્બઅટ્ઠકથાસુપિ.

    Vaṭṭatīti ca niddiṭṭhaṃ, sabbaaṭṭhakathāsupi.

    ૧૦૦૧.

    1001.

    જલે વલ્લિતિણાદીનિ, ઉદ્ધરન્તસ્સ તોયતો;

    Jale vallitiṇādīni, uddharantassa toyato;

    વિકોપેન્તસ્સ વા તત્થ, હોતિ પાચિત્તિ ભિક્ખુનો.

    Vikopentassa vā tattha, hoti pācitti bhikkhuno.

    ૧૦૦૨.

    1002.

    પરેહુપ્પાટિતાનેત્થ, વિકોપેન્તસ્સ દુક્કટં;

    Parehuppāṭitānettha, vikopentassa dukkaṭaṃ;

    ગચ્છન્તિ હિ યતો તાનિ, બીજગામેન સઙ્ગહં.

    Gacchanti hi yato tāni, bījagāmena saṅgahaṃ.

    ૧૦૦૩.

    1003.

    થલટ્ઠે છિન્નરુક્ખાનં, ઠિતો હરિતખાણુકો;

    Thalaṭṭhe chinnarukkhānaṃ, ṭhito haritakhāṇuko;

    ઉદ્ધં વડ્ઢનકો તસ્સ, ભૂતગામેન સઙ્ગહો.

    Uddhaṃ vaḍḍhanako tassa, bhūtagāmena saṅgaho.

    ૧૦૦૪.

    1004.

    નાળિકેરાદિકાનમ્પિ, ખાણુ ઉદ્ધં ન વડ્ઢતિ;

    Nāḷikerādikānampi, khāṇu uddhaṃ na vaḍḍhati;

    તસ્મા તસ્સ કતો હોતિ, બીજગામેન સઙ્ગહો.

    Tasmā tassa kato hoti, bījagāmena saṅgaho.

    ૧૦૦૫.

    1005.

    તથા કદલિયા ખાણુ, ફલિતાય પકાસિતો;

    Tathā kadaliyā khāṇu, phalitāya pakāsito;

    અફલિતાય યો ખાણુ, ભૂતગામેન સો મતો.

    Aphalitāya yo khāṇu, bhūtagāmena so mato.

    ૧૦૦૬.

    1006.

    ફલિતા કદલી યાવ, નીલપણ્ણા ચ તાવ સા;

    Phalitā kadalī yāva, nīlapaṇṇā ca tāva sā;

    નળવેળુતિણાદીન-મયમેવ વિનિચ્છયો.

    Naḷaveḷutiṇādīna-mayameva vinicchayo.

    ૧૦૦૭.

    1007.

    અગ્ગતો પન પટ્ઠાય, યદાયં વેળુ સુસ્સતિ;

    Aggato pana paṭṭhāya, yadāyaṃ veḷu sussati;

    તદા સઙ્ગહિતો હોતિ, બીજગામેન નામસો.

    Tadā saṅgahito hoti, bījagāmena nāmaso.

    ૧૦૦૮.

    1008.

    ઇન્દસાલાદિરુક્ખાનં, બીજગામેન સઙ્ગહો;

    Indasālādirukkhānaṃ, bījagāmena saṅgaho;

    છિન્દિત્વા ઠપિતાનં તુ, વિઞ્ઞેય્યો વિનયઞ્ઞુના.

    Chinditvā ṭhapitānaṃ tu, viññeyyo vinayaññunā.

    ૧૦૦૯.

    1009.

    મણ્ડપાદીનમત્થાય, નિક્ખણન્તિ ચ તે સચે;

    Maṇḍapādīnamatthāya, nikkhaṇanti ca te sace;

    નિગ્ગતે મૂલપણ્ણસ્મિં, ભૂતગામેન સઙ્ગહો.

    Niggate mūlapaṇṇasmiṃ, bhūtagāmena saṅgaho.

    ૧૦૧૦.

    1010.

    મૂલમત્તેપિ વા યેસં, પણ્ણમત્તેપિ વા પન;

    Mūlamattepi vā yesaṃ, paṇṇamattepi vā pana;

    નિગ્ગતેપિ કતો તેસં, બીજગામેન સઙ્ગહો.

    Niggatepi kato tesaṃ, bījagāmena saṅgaho.

    ૧૦૧૧.

    1011.

    સકન્દા પન તાલટ્ઠિ, બીજગામોતિ વુચ્ચતિ;

    Sakandā pana tālaṭṭhi, bījagāmoti vuccati;

    પત્તવટ્ટિ યદા નીલા, નિગ્ગચ્છતિ તદા ન ચ.

    Pattavaṭṭi yadā nīlā, niggacchati tadā na ca.

    ૧૦૧૨.

    1012.

    નાળિકેરતચં ભિત્વા, દન્તસૂચીવ અઙ્કુરો;

    Nāḷikeratacaṃ bhitvā, dantasūcīva aṅkuro;

    નિગ્ગચ્છતિ તદા સોપિ, બીજગામોતિ વુચ્ચતિ.

    Niggacchati tadā sopi, bījagāmoti vuccati.

    ૧૦૧૩.

    1013.

    મિગસિઙ્ગસમાનાય, સતિયા પત્તવટ્ટિયા;

    Migasiṅgasamānāya, satiyā pattavaṭṭiyā;

    અનિગ્ગતેપિ મૂલસ્મિં, ભૂતગામોતિ વુચ્ચતિ.

    Aniggatepi mūlasmiṃ, bhūtagāmoti vuccati.

    ૧૦૧૪.

    1014.

    ન હોન્તિ હરિતા યાવ, વીહિઆદીનમઙ્કુરા;

    Na honti haritā yāva, vīhiādīnamaṅkurā;

    નિગ્ગતેસુપિ પણ્ણેસુ, બીજગામેન સઙ્ગહો.

    Niggatesupi paṇṇesu, bījagāmena saṅgaho.

    ચત્તારો ભાણવારા નિટ્ઠિતા.

    Cattāro bhāṇavārā niṭṭhitā.

    ૧૦૧૫.

    1015.

    અમ્બજમ્બુટ્ઠિકાદીન-મેસેવ ચ વિનિચ્છયો;

    Ambajambuṭṭhikādīna-meseva ca vinicchayo;

    વન્દાકા વાપિ અઞ્ઞં વા, રુક્ખે જાયતિ યં પન.

    Vandākā vāpi aññaṃ vā, rukkhe jāyati yaṃ pana.

    ૧૦૧૬.

    1016.

    રુક્ખોવસ્સ સિયા ઠાનં, વિકોપેતું ન વટ્ટતિ;

    Rukkhovassa siyā ṭhānaṃ, vikopetuṃ na vaṭṭati;

    અમૂલવલ્લિઆદીન-મયમેવ વિનિચ્છયો.

    Amūlavalliādīna-mayameva vinicchayo.

    ૧૦૧૭.

    1017.

    પાકારાદીસુ સેવાલો, અગ્ગબીજન્તિ વુચ્ચતિ;

    Pākārādīsu sevālo, aggabījanti vuccati;

    યાવ દ્વે તીણિ પત્તાનિ, ન સઞ્જાયન્તિ તાવ સો.

    Yāva dve tīṇi pattāni, na sañjāyanti tāva so.

    ૧૦૧૮.

    1018.

    પત્તેસુ પન જાતેસુ, વત્થુ પાચિત્તિયસ્સ સો;

    Pattesu pana jātesu, vatthu pācittiyassa so;

    ઘંસિત્વા પન તં તસ્મા, અપનેતું ન વટ્ટતિ.

    Ghaṃsitvā pana taṃ tasmā, apanetuṃ na vaṭṭati.

    ૧૦૧૯.

    1019.

    સેવાલે બહિ પાનીય-ઘટાદીનં તુ દુક્કટં;

    Sevāle bahi pānīya-ghaṭādīnaṃ tu dukkaṭaṃ;

    અબ્બોહારોવ સો અન્તો, પૂવાદીસુપિ કણ્ણકં.

    Abbohārova so anto, pūvādīsupi kaṇṇakaṃ.

    ૧૦૨૦.

    1020.

    પાસાણદદ્દુસેવાલ-સેલેય્યપ્પભુતીનિ ચ;

    Pāsāṇadaddusevāla-seleyyappabhutīni ca;

    હોન્તિ દુક્કટવત્થૂનિ, અપત્તાનીતિ નિદ્દિસે.

    Honti dukkaṭavatthūni, apattānīti niddise.

    ૧૦૨૧.

    1021.

    પુપ્ફિતં તુ અહિચ્છત્તં, અબ્બોહારિકતં ગતં;

    Pupphitaṃ tu ahicchattaṃ, abbohārikataṃ gataṃ;

    સચે તં મકુળં હોતિ, હોતિ દુક્કટવત્થુકં.

    Sace taṃ makuḷaṃ hoti, hoti dukkaṭavatthukaṃ.

    ૧૦૨૨.

    1022.

    રુક્ખે તચં વિકોપેત્વા, તથા પપ્પટિકમ્પિ ચ;

    Rukkhe tacaṃ vikopetvā, tathā pappaṭikampi ca;

    નિય્યાસમ્પિ પનલ્લસ્મિં, ગહેતું ન ચ વટ્ટતિ.

    Niyyāsampi panallasmiṃ, gahetuṃ na ca vaṭṭati.

    ૧૦૨૩.

    1023.

    નુહિઆદીસુ રુક્ખેસુ, તાલપણ્ણાદિકેસુ વા;

    Nuhiādīsu rukkhesu, tālapaṇṇādikesu vā;

    લિખતો તત્થજાતેસુ, પાચિત્તિયમુદીરયે.

    Likhato tatthajātesu, pācittiyamudīraye.

    ૧૦૨૪.

    1024.

    પુપ્ફં પણ્ડુપલાસં વા, ફલં વા પક્કમેવ વા;

    Pupphaṃ paṇḍupalāsaṃ vā, phalaṃ vā pakkameva vā;

    પાતેન્તસ્સ ચ ચાલેત્વા, પાચિત્તિયમુદીરિતં.

    Pātentassa ca cāletvā, pācittiyamudīritaṃ.

    ૧૦૨૫.

    1025.

    નામેત્વા ફલિનિં સાખં, દાતું વટ્ટતિ ગણ્હતો;

    Nāmetvā phaliniṃ sākhaṃ, dātuṃ vaṭṭati gaṇhato;

    સયં ખાદિતુકામો ચે, દાતુમેવં ન વટ્ટતિ.

    Sayaṃ khāditukāmo ce, dātumevaṃ na vaṭṭati.

    ૧૦૨૬.

    1026.

    ઉક્ખિપિત્વા પરં કઞ્ચિ, ગાહાપેતુમ્પિ વટ્ટતિ;

    Ukkhipitvā paraṃ kañci, gāhāpetumpi vaṭṭati;

    પુપ્ફાનિ ઓચિનન્તેસુ, અયમેવ વિનિચ્છયો.

    Pupphāni ocinantesu, ayameva vinicchayo.

    ૧૦૨૭.

    1027.

    યેસં રુહતિ રુક્ખાનં, સાખા તેસમ્પિ સાખિનં;

    Yesaṃ ruhati rukkhānaṃ, sākhā tesampi sākhinaṃ;

    કપ્પિયં તમકારેત્વા, વિકોપેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Kappiyaṃ tamakāretvā, vikopentassa dukkaṭaṃ.

    ૧૦૨૮.

    1028.

    અયમેવ નયો અલ્લ-સિઙ્ગિવેરાદિકેસુપિ;

    Ayameva nayo alla-siṅgiverādikesupi;

    દુક્કટં બીજગામેસુ, નિદ્દિટ્ઠત્તા મહેસિના.

    Dukkaṭaṃ bījagāmesu, niddiṭṭhattā mahesinā.

    ૧૦૨૯.

    1029.

    ‘‘રુક્ખં છિન્દ લતં છિન્દ, કન્દં મૂલમ્પિ ઉદ્ધર;
