Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    પાચિત્તિયકથા

    Pācittiyakathā

    ૨૧૨૯.

    2129.

    લસુણં ભણ્ડિકં વુત્તં, ન એકદ્વિતિમિઞ્જકં;

    Lasuṇaṃ bhaṇḍikaṃ vuttaṃ, na ekadvitimiñjakaṃ;

    આમકં માગધંયેવ, ‘‘ખાદિસ્સામી’’તિ ગણ્હતિ.

    Āmakaṃ māgadhaṃyeva, ‘‘khādissāmī’’ti gaṇhati.

    ૨૧૩૦.

    2130.

    ગહણે દુક્કટં તસ્સા, પાચિત્તિ યદિ ખાદતિ;

    Gahaṇe dukkaṭaṃ tassā, pācitti yadi khādati;

    અજ્ઝોહારવસેનેવ, પાચિત્તિં પરિદીપયે.

    Ajjhohāravaseneva, pācittiṃ paridīpaye.

    ૨૧૩૧.

    2131.

    દ્વે તયો ભણ્ડિકે સદ્ધિં, સઙ્ખાદિત્વા સચે પન;

    Dve tayo bhaṇḍike saddhiṃ, saṅkhāditvā sace pana;

    અજ્ઝોહરતિ યા તસ્સા, એકં પાચિત્તિયં સિયા.

    Ajjhoharati yā tassā, ekaṃ pācittiyaṃ siyā.

    ૨૧૩૨.

    2132.

    ભિન્દિત્વા તત્થ એકેકં, મિઞ્જં ખાદન્તિયા પન;

    Bhinditvā tattha ekekaṃ, miñjaṃ khādantiyā pana;

    મિઞ્જાનં ગણનાયસ્સા, પાચિત્તિગણના સિયા.

    Miñjānaṃ gaṇanāyassā, pācittigaṇanā siyā.

    ૨૧૩૩.

    2133.

    પલણ્ડુકો ભઞ્જનકો, હરિતો ચાપલોપિ ચ;

    Palaṇḍuko bhañjanako, harito cāpalopi ca;

    લસુણા પન ચત્તારો, વટ્ટન્તેવ સભાવતો.

    Lasuṇā pana cattāro, vaṭṭanteva sabhāvato.

    ૨૧૩૪.

    2134.

    પલણ્ડુકો પણ્ડુવણ્ણો, ભઞ્જનો લોહિતોપિ ચ;

    Palaṇḍuko paṇḍuvaṇṇo, bhañjano lohitopi ca;

    હરિતો હરિતવણ્ણો, ચાપલો સેતકોપિ ચ.

    Harito haritavaṇṇo, cāpalo setakopi ca.

    ૨૧૩૫.

    2135.

    એકા મિઞ્જા પલણ્ડુસ્સ, ભઞ્જનસ્સ દુવે સિયું;

    Ekā miñjā palaṇḍussa, bhañjanassa duve siyuṃ;

    તિસ્સો હરિતકસ્સાપિ, ચાપલો હોત્યમિઞ્જકો.

    Tisso haritakassāpi, cāpalo hotyamiñjako.

    ૨૧૩૬.

    2136.

    સૂપમંસાદિસંપાકે , સાળવુત્તરિભઙ્ગકે;

    Sūpamaṃsādisaṃpāke , sāḷavuttaribhaṅgake;

    ન દોસુમ્મત્તિકાદીનં, સમુટ્ઠાનેળકૂપમં.

    Na dosummattikādīnaṃ, samuṭṭhāneḷakūpamaṃ.

    પઠમં.

    Paṭhamaṃ.

    ૨૧૩૭.

    2137.

    સમ્બાધે ઉપકચ્છેસુ, મુત્તસ્સ કરણેપિ વા;

    Sambādhe upakacchesu, muttassa karaṇepi vā;

    એકલોમમ્પિ પાચિત્તિ, સંહરાપેન્તિયા સિયા.

    Ekalomampi pācitti, saṃharāpentiyā siyā.

    ૨૧૩૮.

    2138.

    બહુકેપિ તથા લોમે, સંહરાપેન્તિયા પન;

    Bahukepi tathā lome, saṃharāpentiyā pana;

    પયોગગણનાયસ્સા, ન લોમગણનાય હિ.

    Payogagaṇanāyassā, na lomagaṇanāya hi.

    ૨૧૩૯.

    2139.

    ન દોસો સતિ આબાધે, લોમકે સંહરન્તિયા;

    Na doso sati ābādhe, lomake saṃharantiyā;

    સમુટ્ઠાનાદયો મગ્ગ- સંવિધાનસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo magga- saṃvidhānasamā matā.

    દુતિયં.

    Dutiyaṃ.

    ૨૧૪૦.

    2140.

    હોતિ અન્તમસો મુત્ત-કરણસ્સ તલઘાતને;

    Hoti antamaso mutta-karaṇassa talaghātane;

    કેસરેનાપિ રાગેન, પાચિત્તિ પદુમસ્સ વા.

    Kesarenāpi rāgena, pācitti padumassa vā.

    ૨૧૪૧.

    2141.

    ગણ્ડં તત્થ વણં વાપિ, ન દોસો પહરન્તિયા;

    Gaṇḍaṃ tattha vaṇaṃ vāpi, na doso paharantiyā;

    સમુટ્ઠાનાદયો તુલ્યા, પઠમન્તિમવત્થુના.

    Samuṭṭhānādayo tulyā, paṭhamantimavatthunā.

    તતિયં.

    Tatiyaṃ.

    ૨૧૪૨.

    2142.

    યા પનુપ્પલપત્તમ્પિ, બ્યઞ્જને ભિક્ખુનત્તનો;

    Yā panuppalapattampi, byañjane bhikkhunattano;

    કામરાગપરેતા તુ, પવેસેતિ ન વટ્ટતિ.

    Kāmarāgaparetā tu, paveseti na vaṭṭati.

    ૨૧૪૩.

    2143.

    ઇદં વત્થુવસેનેવ, વુત્તં તુ જતુમટ્ઠકં;

    Idaṃ vatthuvaseneva, vuttaṃ tu jatumaṭṭhakaṃ;

    દણ્ડમેલાળુકં વાપિ, મુત્તસ્સ કરણે પન.

    Daṇḍamelāḷukaṃ vāpi, muttassa karaṇe pana.

    ૨૧૪૪.

    2144.

    સમ્ફસ્સં સાદિયન્તિયા, પવેસેતિ સચે પન;

    Samphassaṃ sādiyantiyā, paveseti sace pana;

    પવેસાપેતિ વા તસ્મિં, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Pavesāpeti vā tasmiṃ, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૧૪૫.

    2145.

    આબાધપચ્ચયા દોસો, નત્થિ ઉમ્મત્તિકાય વા;

    Ābādhapaccayā doso, natthi ummattikāya vā;

    તલઘાતકતુલ્યાવ, સમુટ્ઠાનાદયો મતા.

    Talaghātakatulyāva, samuṭṭhānādayo matā.

    ચતુત્થં.

    Catutthaṃ.

    ૨૧૪૬.

    2146.

    અઙ્ગુલીનં પન દ્વિન્નં, અગ્ગપબ્બદ્વયાધિકં;

    Aṅgulīnaṃ pana dvinnaṃ, aggapabbadvayādhikaṃ;

    પાચિત્તિયં પવેસેત્વા, દકસુદ્ધિં કરોન્તિયા.

    Pācittiyaṃ pavesetvā, dakasuddhiṃ karontiyā.

    ૨૧૪૭.

    2147.

    એકિસ્સાઙ્ગુલિયા તીણિ, પબ્બાનિ પન દીઘતો;

    Ekissāṅguliyā tīṇi, pabbāni pana dīghato;

    પાચિત્તિયં ભવે સુદ્ધિં, પવેસેત્વાદિયન્તિયા.

    Pācittiyaṃ bhave suddhiṃ, pavesetvādiyantiyā.

    ૨૧૪૮.

    2148.

    ચતુન્નં વાપિ તિસ્સન્નં, એકપબ્બમ્પિ યા પન;

    Catunnaṃ vāpi tissannaṃ, ekapabbampi yā pana;

    વિત્થારતો પવેસેતિ, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Vitthārato paveseti, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૧૪૯.

    2149.

    ઇતિ સબ્બપ્પકારેન, મહાપચ્ચરિયા પન;

    Iti sabbappakārena, mahāpaccariyā pana;

    અભિબ્યત્તતરં કત્વા, અયમત્થો વિભાવિતો.

    Abhibyattataraṃ katvā, ayamattho vibhāvito.

    ૨૧૫૦.

    2150.

    દોસો દ્વઙ્ગુલપબ્બે વા, નત્થિ આબાધકારણા;

    Doso dvaṅgulapabbe vā, natthi ābādhakāraṇā;

    અધિકમ્પિ પવેસેત્વા, દકસુદ્ધિં કરોન્તિયા.

    Adhikampi pavesetvā, dakasuddhiṃ karontiyā.

    ૨૧૫૧.

    2151.

    તથા ઉમ્મત્તિકાદીન-મનાપત્તિ પકાસિતા;

    Tathā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, તલઘાતસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, talaghātasamā matā.

    પઞ્ચમં.

    Pañcamaṃ.

    ૨૧૫૨.

    2152.

    ભુઞ્જતો પન ભિક્ખુસ્સ, પાનીયં વા વિધૂપનં;

    Bhuñjato pana bhikkhussa, pānīyaṃ vā vidhūpanaṃ;

    ગહેત્વા ઉપતિટ્ઠેય્ય, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Gahetvā upatiṭṭheyya, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૧૫૩.

    2153.

    ગહિતા ઉદકેનેવ, ખીરતક્કાદયો રસા;

    Gahitā udakeneva, khīratakkādayo rasā;

    ‘‘બીજની’’તિ ચ યા કાચિ, વત્થકોણાદિ વુચ્ચતિ.

    ‘‘Bījanī’’ti ca yā kāci, vatthakoṇādi vuccati.

    ૨૧૫૪.

    2154.

    હત્થપાસે ઇધટ્ઠાન-પચ્ચયાપત્તિ દીપિતા;

    Hatthapāse idhaṭṭhāna-paccayāpatti dīpitā;

    પહારપચ્ચયા વુત્તં, ખન્ધકે દુક્કટં વિસું.

    Pahārapaccayā vuttaṃ, khandhake dukkaṭaṃ visuṃ.

    ૨૧૫૫.

    2155.

    હત્થપાસં જહિત્વા વા, ઉપતિટ્ઠન્તિયા પન;

    Hatthapāsaṃ jahitvā vā, upatiṭṭhantiyā pana;

    ખાદતો ખાદનં વાપિ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Khādato khādanaṃ vāpi, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૧૫૬.

    2156.

    ન દોસો દેતિ દાપેતિ, તથા ઉમ્મત્તિકાય વા;

    Na doso deti dāpeti, tathā ummattikāya vā;

    ઇદં એળકલોમેન, સમુટ્ઠાનં સમં મતં.

    Idaṃ eḷakalomena, samuṭṭhānaṃ samaṃ mataṃ.

    છટ્ઠં.

    Chaṭṭhaṃ.

    ૨૧૫૭.

    2157.

    વિઞ્ઞત્વા આમકં ધઞ્ઞં, ભજ્જિત્વા યદિ ભિક્ખુની;

    Viññatvā āmakaṃ dhaññaṃ, bhajjitvā yadi bhikkhunī;

    કોટ્ટેત્વા ચ પચિત્વા ચ, પાચિત્તિ પરિભુઞ્જતિ.

    Koṭṭetvā ca pacitvā ca, pācitti paribhuñjati.

    ૨૧૫૮.

    2158.

    ન કેવલં તુ ધઞ્ઞાનં, ગહણેયેવ દુક્કટં;

    Na kevalaṃ tu dhaññānaṃ, gahaṇeyeva dukkaṭaṃ;

    હરણેપિ ચ ધઞ્ઞાનં, તથા સુક્ખાપને પન.

    Haraṇepi ca dhaññānaṃ, tathā sukkhāpane pana.

    ૨૧૫૯.

    2159.

    ભજ્જનત્થાય ધઞ્ઞાનં, કપલ્લુદ્ધનસજ્જને;

    Bhajjanatthāya dhaññānaṃ, kapalluddhanasajjane;

    અગ્ગિસ્સ કરણે દબ્બિ-સજ્જને ચ, કપલ્લકે.

    Aggissa karaṇe dabbi-sajjane ca, kapallake.

    ૨૧૬૦.

    2160.

    ધઞ્ઞપક્ખિપને તત્થ, દબ્બિયા ઘટ્ટકોટ્ટને;

    Dhaññapakkhipane tattha, dabbiyā ghaṭṭakoṭṭane;

    પપ્ફોટનાદિકે સબ્બ-પયોગે દુક્કટં ભવે.

    Papphoṭanādike sabba-payoge dukkaṭaṃ bhave.

    ૨૧૬૧.

    2161.

    ભોજનઞ્ચેવ વિઞ્ઞત્તિ, પમાણં ઇદમેત્થ હિ;

    Bhojanañceva viññatti, pamāṇaṃ idamettha hi;

    વિઞ્ઞત્વા વા સયં તસ્મા, ભજ્જનાદીનિ અઞ્ઞતો.

    Viññatvā vā sayaṃ tasmā, bhajjanādīni aññato.

    ૨૧૬૨.

    2162.

    વિઞ્ઞાપેત્વા પનઞ્ઞાય, ભજ્જનાદીનિ વા સયં;

    Viññāpetvā panaññāya, bhajjanādīni vā sayaṃ;

    કારાપેત્વાપિ કત્વા વા, અજ્ઝોહરતિ યા પન.

    Kārāpetvāpi katvā vā, ajjhoharati yā pana.

    ૨૧૬૩.

    2163.

    અજ્ઝોહારપયોગેસુ, તસ્સા પાચિત્તિયો સિયું;

    Ajjhohārapayogesu, tassā pācittiyo siyuṃ;

    માતરં વાપિ યાચિત્વા, પાચિત્તિ પરિભુઞ્જતિ.

    Mātaraṃ vāpi yācitvā, pācitti paribhuñjati.

    ૨૧૬૪.

    2164.

    ભજ્જનાદીનિ કત્વા વા, કારાપેત્વાપિ વા પન;

    Bhajjanādīni katvā vā, kārāpetvāpi vā pana;

    અવિઞ્ઞત્તિ સયં લદ્ધં, દુક્કટં પરિભુઞ્જતિ.

    Aviññatti sayaṃ laddhaṃ, dukkaṭaṃ paribhuñjati.

    ૨૧૬૫.

    2165.

    વિઞ્ઞત્તિયા પનઞ્ઞાય, લદ્ધં તાય સયમ્પિ વા;

    Viññattiyā panaññāya, laddhaṃ tāya sayampi vā;

    કારાપેત્વાપિ કત્વા વા, તથા અજ્ઝોહરન્તિયા.

    Kārāpetvāpi katvā vā, tathā ajjhoharantiyā.

    ૨૧૬૬.

    2166.

    સેદકમ્માદિઅત્થાય, ધઞ્ઞવિઞ્ઞત્તિયા પન;

    Sedakammādiatthāya, dhaññaviññattiyā pana;

    ઠપેત્વા સત્ત ધઞ્ઞાનિ, સેસવિઞ્ઞત્તિયાપિ ચ.

    Ṭhapetvā satta dhaññāni, sesaviññattiyāpi ca.

    ૨૧૬૭.

    2167.

    અનાપત્તીતિ ઞાતબ્બં, તથા ઉમ્મત્તિકાય ચ;

    Anāpattīti ñātabbaṃ, tathā ummattikāya ca;

    ઞાતકાનમ્પિ ધઞ્ઞં તુ, આમકં ન ચ વટ્ટતિ.

    Ñātakānampi dhaññaṃ tu, āmakaṃ na ca vaṭṭati.

    ૨૧૬૮.

    2168.

    વિના વિઞ્ઞત્તિયા લદ્ધં, નવકમ્મેસુ વટ્ટતિ;

    Vinā viññattiyā laddhaṃ, navakammesu vaṭṭati;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, અદ્ધાનસદિસા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, addhānasadisā matā.

    સત્તમં.

    Sattamaṃ.

    ૨૧૬૯.

    2169.

    ઉચ્ચારં વાપિ પસ્સાવં, સઙ્કારં વા વિઘાસકં;

    Uccāraṃ vāpi passāvaṃ, saṅkāraṃ vā vighāsakaṃ;

    છડ્ડેય્ય વા તિરોકુટ્ટે, છડ્ડાપેય્ય પરેહિ વા.

    Chaḍḍeyya vā tirokuṭṭe, chaḍḍāpeyya parehi vā.

    ૨૧૭૦.

    2170.

    હોતિ પાચિત્તિયં તસ્સા, પાકારેપિ અયં નયો;

    Hoti pācittiyaṃ tassā, pākārepi ayaṃ nayo;

    છડ્ડેન્તિયા પનેકેક-મનેકાપત્તિ દીપિતા.

    Chaḍḍentiyā panekeka-manekāpatti dīpitā.

    ૨૧૭૧.

    2171.

    એતાનિ પન વત્થૂનિ, ચત્તારિ સકલાનિપિ;

    Etāni pana vatthūni, cattāri sakalānipi;

    એકેનેવ પયોગેન, એકા છડ્ડેન્તિયા સિયા.

    Ekeneva payogena, ekā chaḍḍentiyā siyā.

    ૨૧૭૨.

    2172.

    આણત્તિયમ્પિ એસેવ, નયો ઞેય્યો વિભાવિના;

    Āṇattiyampi eseva, nayo ñeyyo vibhāvinā;

    છડ્ડને દન્તકટ્ઠસ્સ, પાચિત્તિ પરિદીપિતા.

    Chaḍḍane dantakaṭṭhassa, pācitti paridīpitā.

    ૨૧૭૩.

    2173.

    સબ્બત્થ પન ભિક્ખુસ્સ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં;

    Sabbattha pana bhikkhussa, hoti āpatti dukkaṭaṃ;

    અવલઞ્જેપિ વા ઠાને, ઓલોકેત્વાપિ વા પન.

    Avalañjepi vā ṭhāne, oloketvāpi vā pana.

    ૨૧૭૪.

    2174.

    છડ્ડેન્તિયા અનાપત્તિ, તથા ઉમ્મત્તિકાય વા;

    Chaḍḍentiyā anāpatti, tathā ummattikāya vā;

    સઞ્ચરિત્તસમુટ્ઠાનં, ક્રિયાક્રિયમિદં સિયા.

    Sañcarittasamuṭṭhānaṃ, kriyākriyamidaṃ siyā.

    અટ્ઠમં.

    Aṭṭhamaṃ.

    ૨૧૭૫.

    2175.

    ખેત્તે વા નાળિકેરાદિ-આરામે વાપિ યા પન;

    Khette vā nāḷikerādi-ārāme vāpi yā pana;

    રોપિમે હરિતટ્ઠાને, યત્થ કત્થચિ ભિક્ખુની.

    Ropime haritaṭṭhāne, yattha katthaci bhikkhunī.

    ૨૧૭૬.

    2176.

    તાનિ ચત્તારિ વત્થૂનિ, સચે છડ્ડેતિ વા સયં;

    Tāni cattāri vatthūni, sace chaḍḍeti vā sayaṃ;

    છડ્ડાપેતિ તથા વુત્ત-નયો આપત્તિનિચ્છયો.

    Chaḍḍāpeti tathā vutta-nayo āpattinicchayo.

    ૨૧૭૭.

    2177.

    ભુઞ્જમાના નિસીદિત્વા, ખેત્તે તુ હરિતે તથા;

    Bhuñjamānā nisīditvā, khette tu harite tathā;

    ઉચ્છુઆદીનિ ખાદન્તી, ગચ્છન્તી પન તત્થ યા.

    Ucchuādīni khādantī, gacchantī pana tattha yā.

    ૨૧૭૮.

    2178.

    છડ્ડેતિ યદિ ઉચ્છિટ્ઠં, ઉદકં ચલકાનિ વા;

    Chaḍḍeti yadi ucchiṭṭhaṃ, udakaṃ calakāni vā;

    હોતિ પાચિત્તિયં તસ્સા, ભિક્ખુનો હોતિ દુક્કટં.

    Hoti pācittiyaṃ tassā, bhikkhuno hoti dukkaṭaṃ.

    ૨૧૭૯.

    2179.

    છડ્ડેન્તિયા સિયાપત્તિ, ઠાને અન્તમસો જલં;

    Chaḍḍentiyā siyāpatti, ṭhāne antamaso jalaṃ;

    પિવિત્વા મત્થકચ્છિન્નં, નાળિકેરમ્પિ તાદિસે.

    Pivitvā matthakacchinnaṃ, nāḷikerampi tādise.

    ૨૧૮૦.

    2180.

    કસિતે તુ પનટ્ઠાને, બીજનિક્ખેપને કતે;

    Kasite tu panaṭṭhāne, bījanikkhepane kate;

    ન ઉટ્ઠેતઙ્કુરં યાવ, સબ્બેસં તાવ દુક્કટં.

    Na uṭṭhetaṅkuraṃ yāva, sabbesaṃ tāva dukkaṭaṃ.

    ૨૧૮૧.

    2181.

    લાયિતમ્પિ મનુસ્સાનં, ખેત્તં રક્ખતિ ચે પુન;

    Lāyitampi manussānaṃ, khettaṃ rakkhati ce puna;

    રોહનત્થાય તત્થસ્સા, યથાવત્થુકમેવ હિ.

    Rohanatthāya tatthassā, yathāvatthukameva hi.

    ૨૧૮૨.

    2182.

    ન દોસો છડ્ડિતે ખેત્તે, સબ્બં છડ્ડેન્તિયા પન;

    Na doso chaḍḍite khette, sabbaṃ chaḍḍentiyā pana;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, અટ્ઠમેન સમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, aṭṭhamena samā matā.

    નવમં.

    Navamaṃ.

    ૨૧૮૩.

    2183.

    નચ્ચં વા પન ગીતં વા, વાદિતં વાપિ ભિક્ખુની;

    Naccaṃ vā pana gītaṃ vā, vāditaṃ vāpi bhikkhunī;

    દસ્સનત્થાય ગચ્છેય્ય, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Dassanatthāya gaccheyya, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૧૮૪.

    2184.

    દસ્સનત્થાય નચ્ચસ્સ, ગીતસ્સ સવનાય ચ;

    Dassanatthāya naccassa, gītassa savanāya ca;

    ગચ્છન્તિયા સિયા તસ્સા, પદવારેન દુક્કટં.

    Gacchantiyā siyā tassā, padavārena dukkaṭaṃ.

    ૨૧૮૫.

    2185.

    સચે એકપયોગેન, ઓલોકેન્તી ચ પસ્સતિ;

    Sace ekapayogena, olokentī ca passati;

    સુણાતિ તેસં ગીતમ્પિ, એકા પાચિત્તિ દીપિતા.

    Suṇāti tesaṃ gītampi, ekā pācitti dīpitā.

    ૨૧૮૬.

    2186.

    અઞ્ઞસ્મિમ્પિ દિસાભાગે, નચ્ચં પસ્સતિ ચે પન;

    Aññasmimpi disābhāge, naccaṃ passati ce pana;

    સુણાતિ અઞ્ઞતો ગીતં, વિસું પાચિત્તિયો સિયું.

    Suṇāti aññato gītaṃ, visuṃ pācittiyo siyuṃ.

    ૨૧૮૭.

    2187.

    પયોગગણનાયેત્થ, આપત્તિગણના સિયા;

    Payogagaṇanāyettha, āpattigaṇanā siyā;

    નચ્ચિતું ગાયિતું નેવ, સયં લભતિ ભિક્ખુની.

    Naccituṃ gāyituṃ neva, sayaṃ labhati bhikkhunī.

    ૨૧૮૮.

    2188.

    ‘‘અઞ્ઞં નચ્ચાતિ વાદેહિ’’, ઇતિ વત્તું ન વટ્ટતિ;

    ‘‘Aññaṃ naccāti vādehi’’, iti vattuṃ na vaṭṭati;

    ‘‘ઉપટ્ઠાનં કરોમા’’તિ, વુત્તે વા સમ્પટિચ્છિતું.

    ‘‘Upaṭṭhānaṃ karomā’’ti, vutte vā sampaṭicchituṃ.

    ૨૧૮૯.

    2189.

    તસ્સા પાચિત્તિ સબ્બત્થ, ભિક્ખુનો હોતિ દુક્કટં;

    Tassā pācitti sabbattha, bhikkhuno hoti dukkaṭaṃ;

    ‘‘ઉપટ્ઠાનં કરોમા’’તિ, વુત્તે ભિક્ખુનિયા પન.

    ‘‘Upaṭṭhānaṃ karomā’’ti, vutte bhikkhuniyā pana.

    ૨૧૯૦.

    2190.

    ‘‘ઉપટ્ઠાનં પસત્થ’’ન્તિ, વત્તુમેવં તુ વટ્ટતિ;

    ‘‘Upaṭṭhānaṃ pasattha’’nti, vattumevaṃ tu vaṭṭati;

    આરામેયેવ ઠત્વા વા, યા પસ્સતિ સુણાતિ વા.

    Ārāmeyeva ṭhatvā vā, yā passati suṇāti vā.

    ૨૧૯૧.

    2191.

    અત્તનો ચ ઠિતોકાસં, આગન્ત્વા ચ પયોજિતં;

    Attano ca ṭhitokāsaṃ, āgantvā ca payojitaṃ;

    ગન્ત્વા પસ્સન્તિયા વાપિ, તથારૂપા હિ કારણા.

    Gantvā passantiyā vāpi, tathārūpā hi kāraṇā.

    ૨૧૯૨.

    2192.

    પસ્સન્તિયા તથા મગ્ગં, નચ્ચં પટિપથેપિ ચ;

    Passantiyā tathā maggaṃ, naccaṃ paṭipathepi ca;

    તથા ઉમ્મત્તિકાદીન-મનાપત્તાપદાસુપિ.

    Tathā ummattikādīna-manāpattāpadāsupi.

    ૨૧૯૩.

    2193.

    ઇદમેળકલોમેન, સમુટ્ઠાનં સમં મતં;

    Idameḷakalomena, samuṭṭhānaṃ samaṃ mataṃ;

    લોકવજ્જમિદં પાપ-ચિત્તઞ્ચેવ તિવેદનં.

    Lokavajjamidaṃ pāpa-cittañceva tivedanaṃ.

    દસમં.

    Dasamaṃ.

    લસુણવગ્ગો પઠમો.

    Lasuṇavaggo paṭhamo.

    ૨૧૯૪.

    2194.

    યાધ રત્તન્ધકારસ્મિં, અપ્પદીપે પનેકિકા;

    Yādha rattandhakārasmiṃ, appadīpe panekikā;

    સન્તિટ્ઠતિ સચે સદ્ધિં, પુરિસેન ચ ભિક્ખુની.

    Santiṭṭhati sace saddhiṃ, purisena ca bhikkhunī.

    ૨૧૯૫.

    2195.

    તસ્સા પાચિત્તિયં વુત્તં, સદ્ધિં વા સલ્લપન્તિયા;

    Tassā pācittiyaṃ vuttaṃ, saddhiṃ vā sallapantiyā;

    હત્થપાસં સમાગન્ત્વા, રહસ્સાદવસેન તુ.

    Hatthapāsaṃ samāgantvā, rahassādavasena tu.

    ૨૧૯૬.

    2196.

    હત્થપાસં જહિત્વા વા, પુરિસસ્સ સચે પન;

    Hatthapāsaṃ jahitvā vā, purisassa sace pana;

    અજહિત્વાપિ વા યક્ખ-પેતાદીનમ્પિ ભિક્ખુની.

    Ajahitvāpi vā yakkha-petādīnampi bhikkhunī.

    ૨૧૯૭.

    2197.

    સન્તિટ્ઠતિ ચ યા તસ્સા, દુક્કટં પરિદીપિતં;

    Santiṭṭhati ca yā tassā, dukkaṭaṃ paridīpitaṃ;

    અનાપત્તિ સચે કોચિ, દુતિયા વિઞ્ઞુ વિજ્જતિ.

    Anāpatti sace koci, dutiyā viññu vijjati.

    ૨૧૯૮.

    2198.

    તથા ઉમ્મત્તિકાદીન-મથઞ્ઞવિહિતાય વા;

    Tathā ummattikādīna-mathaññavihitāya vā;

    થેય્યસત્થસમુટ્ઠાનં, ક્રિયં સઞ્ઞાવિમોક્ખકં.

    Theyyasatthasamuṭṭhānaṃ, kriyaṃ saññāvimokkhakaṃ.

    પઠમં.

    Paṭhamaṃ.

    ૨૧૯૯.

    2199.

    દુતિયે તુ ‘‘પટિચ્છન્ને, ઓકાસે’’તિ ઇદં પન;

    Dutiye tu ‘‘paṭicchanne, okāse’’ti idaṃ pana;

    અધિકં ઇતરં સબ્બં, પઠમેન સમં મતં.

    Adhikaṃ itaraṃ sabbaṃ, paṭhamena samaṃ mataṃ.

    દુતિયં.

    Dutiyaṃ.

    ૨૨૦૦.

    2200.

    તતિયેપિ ચતુત્થેપિ, અપુબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ;

    Tatiyepi catutthepi, apubbaṃ natthi kiñcipi;

    સમાનં પઠમેનેવ, સમુટ્ઠાનાદિના સહ.

    Samānaṃ paṭhameneva, samuṭṭhānādinā saha.

    તતિયચતુત્થાનિ.

    Tatiyacatutthāni.

    ૨૨૦૧.

    2201.

    છદનન્તો નિસીદિત્વા, અનોવસ્સપ્પદેસકં;

    Chadananto nisīditvā, anovassappadesakaṃ;

    અજ્ઝોકાસે નિસીદિત્વા, ઉપચારમ્પિ વા સચે.

    Ajjhokāse nisīditvā, upacārampi vā sace.

    ૨૨૦૨.

    2202.

    અતિક્કમેતિ યા, હોતિ, દુક્કટં પઠમે પદે;

    Atikkameti yā, hoti, dukkaṭaṃ paṭhame pade;

    દુતિયે ચ પદે તસ્સા, પાચિત્તિ પરિયાપુતા.

    Dutiye ca pade tassā, pācitti pariyāputā.

    ૨૨૦૩.

    2203.

    પલ્લઙ્કસ્સ અનોકાસે, દુક્કટં સમુદીરિતં;

    Pallaṅkassa anokāse, dukkaṭaṃ samudīritaṃ;

    તથાપુટ્ઠે અનાપુટ્ઠ-સઞ્ઞાય વિચિકિચ્છતો.

    Tathāpuṭṭhe anāpuṭṭha-saññāya vicikicchato.

    ૨૨૦૪.

    2204.

    અસંહારિમેનાપત્તિ, ગિલાનાયાપદાસુ વા;

    Asaṃhārimenāpatti, gilānāyāpadāsu vā;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, કથિનેન સમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, kathinena samā matā.

    પઞ્ચમં.

    Pañcamaṃ.

    ૨૨૦૫.

    2205.

    એકાપત્તિ નિસીદિત્વા, હોતિ ગચ્છન્તિયા પન;

    Ekāpatti nisīditvā, hoti gacchantiyā pana;

    એકાવ અનિસીદિત્વા, નિપજ્જિત્વા વજન્તિયા.

    Ekāva anisīditvā, nipajjitvā vajantiyā.

    ૨૨૦૬.

    2206.

    નિસીદિત્વા નિપજ્જિત્વા, હોન્તિ ગચ્છન્તિયા દુવે;

    Nisīditvā nipajjitvā, honti gacchantiyā duve;

    સેસં અનન્તરેનેવ, સમુટ્ઠાનાદિના સમં.

    Sesaṃ anantareneva, samuṭṭhānādinā samaṃ.

    છટ્ઠં.

    Chaṭṭhaṃ.

    ૨૨૦૭.

    2207.

    છટ્ઠેન સત્તમં તુલ્યં, અટ્ઠમે નત્થિ કિઞ્ચિપિ;

    Chaṭṭhena sattamaṃ tulyaṃ, aṭṭhame natthi kiñcipi;

    વત્તબ્બં તિસમુટ્ઠાનં, સચિત્તં દુક્ખવેદનં.

    Vattabbaṃ tisamuṭṭhānaṃ, sacittaṃ dukkhavedanaṃ.

    સત્તમટ્ઠમાનિ.

    Sattamaṭṭhamāni.

    ૨૨૦૮.

    2208.

    નિરયબ્રહ્મચરિયેહિ, અત્તાનં વા પરમ્પિ વા;

    Nirayabrahmacariyehi, attānaṃ vā parampi vā;

    અભિસપેય્ય પાચિત્તિ, વાચતો વાચતો સિયા

    Abhisapeyya pācitti, vācato vācato siyā

    ૨૨૦૯.

    2209.

    ઠપેત્વા નિરયઞ્ચેવ, બ્રહ્મચરિયઞ્ચ યા પન;

    Ṭhapetvā nirayañceva, brahmacariyañca yā pana;

    ‘‘સુનખી સૂકરી કાકી, કાણા કુણી’’તિઆદિના.

    ‘‘Sunakhī sūkarī kākī, kāṇā kuṇī’’tiādinā.

    ૨૨૧૦.

    2210.

    અક્કોસતિ ચ વાચાય, વાચાયાપત્તિ દુક્કટં;

    Akkosati ca vācāya, vācāyāpatti dukkaṭaṃ;

    તિકપાચિત્તિયં વુત્તં, સેસાય તિકદુક્કટં.

    Tikapācittiyaṃ vuttaṃ, sesāya tikadukkaṭaṃ.

    ૨૨૧૧.

    2211.

    પુરક્ખત્વા વદન્તીન-મત્થધમ્માનુસાસનિં;

    Purakkhatvā vadantīna-matthadhammānusāsaniṃ;

    અનાપત્તટ્ઠમેનેવ, સમુટ્ઠાનાદયો સમા.

    Anāpattaṭṭhameneva, samuṭṭhānādayo samā.

    નવમં.

    Navamaṃ.

    ૨૨૧૨.

    2212.

    રોદન્તિયા વધિત્વા વા, પાચિત્તિ પરિદીપિતા;

    Rodantiyā vadhitvā vā, pācitti paridīpitā;

    દ્વીસુ તેસુ પનેકેકં, દુક્કટં તુ કરોન્તિયા.

    Dvīsu tesu panekekaṃ, dukkaṭaṃ tu karontiyā.

    ૨૨૧૩.

    2213.

    સેસમુત્તાનમેવેત્થ, સમુટ્ઠાનાદયો પન;

    Sesamuttānamevettha, samuṭṭhānādayo pana;

    ધુરનિક્ખેપતુલ્યાવ, ક્રિયામત્તં વિસેસકં.

    Dhuranikkhepatulyāva, kriyāmattaṃ visesakaṃ.

    દસમં.

    Dasamaṃ.

    અન્ધકારવગ્ગો દુતિયો.

    Andhakāravaggo dutiyo.

    ૨૨૧૪.

    2214.

    ન્હાયતિ નગ્ગા યા પન હુત્વા;

    Nhāyati naggā yā pana hutvā;

    સબ્બપયોગે દુક્કટમસ્સા;

    Sabbapayoge dukkaṭamassā;

    તસ્સ ચ વોસાને જિનવુત્તં;

    Tassa ca vosāne jinavuttaṃ;

    ભિક્ખુનિ દોસં સા સમુપેતિ.

    Bhikkhuni dosaṃ sā samupeti.

    ૨૨૧૫.

    2215.

    અચ્છિન્નચીવરા નટ્ઠ-ચીવરા આપદાસુ વા;

    Acchinnacīvarā naṭṭha-cīvarā āpadāsu vā;

    ન દોસેળકલોમેન, સમુટ્ઠાનાદયો સમા.

    Na doseḷakalomena, samuṭṭhānādayo samā.

    પઠમં.

    Paṭhamaṃ.

    ૨૨૧૬.

    2216.

    દુતિયે પન વત્તબ્બં, અપુબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ;

    Dutiye pana vattabbaṃ, apubbaṃ natthi kiñcipi;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, સઞ્ચરિત્તસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, sañcarittasamā matā.

    દુતિયં.

    Dutiyaṃ.

    ૨૨૧૭.

    2217.

    દુસ્સિબ્બિતં વિસિબ્બેત્વા, સિબ્બનત્થાય ચીવરં;

    Dussibbitaṃ visibbetvā, sibbanatthāya cīvaraṃ;

    અનન્તરાય તં પચ્છા, યા ન સિબ્બેય્ય ભિક્ખુની.

    Anantarāya taṃ pacchā, yā na sibbeyya bhikkhunī.

    ૨૨૧૮.

    2218.

    ઠપેત્વા ચતુપઞ્ચાહં, ‘‘ન સિબ્બિસ્સામ્યહ’’ન્તિ હિ;

    Ṭhapetvā catupañcāhaṃ, ‘‘na sibbissāmyaha’’nti hi;

    ધુરે નિક્ખિત્તમત્તેવ, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Dhure nikkhittamatteva, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૨૧૯.

    2219.

    પચ્છા સિબ્બતિ પાચિત્તિ, નિક્ખિપિત્વા ધુરં સચે;

    Pacchā sibbati pācitti, nikkhipitvā dhuraṃ sace;

    તિકપાચિત્તિયં વુત્તં, સેસાય તિકદુક્કટં.

    Tikapācittiyaṃ vuttaṃ, sesāya tikadukkaṭaṃ.

    ૨૨૨૦.

    2220.

    વુત્તં ઉભિન્નમઞ્ઞસ્મિં, પરિક્ખારે તુ દુક્કટં;

    Vuttaṃ ubhinnamaññasmiṃ, parikkhāre tu dukkaṭaṃ;

    અનાપત્તિ ગિલાનાય, અન્તરાયેપિ વા સતિ.

    Anāpatti gilānāya, antarāyepi vā sati.

    ૨૨૨૧.

    2221.

    અતિક્કમેતિ પઞ્ચાહં, કરોન્તી વાપિ ચીવરં;

    Atikkameti pañcāhaṃ, karontī vāpi cīvaraṃ;

    ધુરનિક્ખેપનં નામ, સમુટ્ઠાનમિદં મતં.

    Dhuranikkhepanaṃ nāma, samuṭṭhānamidaṃ mataṃ.

    તતિયં.

    Tatiyaṃ.

    ૨૨૨૨.

    2222.

    પઞ્ચાહિકં તુ સઙ્ઘાટિ-ચારં યાતિક્કમેય્ય હિ;

    Pañcāhikaṃ tu saṅghāṭi-cāraṃ yātikkameyya hi;

    હોતિ પાચિત્તિયાપત્તિ, છટ્ઠે તસ્સારુણુગ્ગમે.

    Hoti pācittiyāpatti, chaṭṭhe tassāruṇuggame.

    ૨૨૨૩.

    2223.

    એકસ્મિં ચીવરે એકા, પઞ્ચ પઞ્ચસુ દીપિતા;

    Ekasmiṃ cīvare ekā, pañca pañcasu dīpitā;

    તિચીવરઞ્ચ સંકચ્ચિ, દકસાટીતિ પઞ્ચ તુ.

    Ticīvarañca saṃkacci, dakasāṭīti pañca tu.

    ૨૨૨૪.

    2224.

    તિકપાચિત્તિ પઞ્ચાહા-નતિક્કન્તે દ્વિદુક્કટં;

    Tikapācitti pañcāhā-natikkante dvidukkaṭaṃ;

    પઞ્ચમે દિવસે પઞ્ચ, ચીવરાનિ નિસેવતિ.

    Pañcame divase pañca, cīvarāni nisevati.

    ૨૨૨૫.

    2225.

    ઓતાપેતિ ગિલાનાય, અનાપત્તિપદાસુપિ;

    Otāpeti gilānāya, anāpattipadāsupi;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, કથિનેન સમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, kathinena samā matā.

    ચતુત્થં.

    Catutthaṃ.

    ૨૨૨૬.

    2226.

    ગહેત્વા યા અનાપુચ્છા, સઙ્કમેતબ્બચીવરં;

    Gahetvā yā anāpucchā, saṅkametabbacīvaraṃ;

    પરિભુઞ્જતિ અઞ્ઞિસ્સા, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Paribhuñjati aññissā, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૨૨૭.

    2227.

    તિકપાચિત્તિયં વુત્તં, સેસાય તિકદુક્કટં;

    Tikapācittiyaṃ vuttaṃ, sesāya tikadukkaṭaṃ;

    અચ્છિન્નચીવરા નટ્ઠ-ચીવરા આપદાસુ વા.

    Acchinnacīvarā naṭṭha-cīvarā āpadāsu vā.

    ૨૨૨૮.

    2228.

    તથા ઉમ્મત્તિકાદીન-મનાપત્તિ પકાસિતા;

    Tathā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    કથિનેન સમુટ્ઠાનં, તુલ્યમેતં ક્રિયાક્રિયં.

    Kathinena samuṭṭhānaṃ, tulyametaṃ kriyākriyaṃ.

    પઞ્ચમં.

    Pañcamaṃ.

    ૨૨૨૯.

    2229.

    યા હિ ભિક્ખુનિ સઙ્ઘસ્સ, લભિતબ્બં તુ ચીવરં;

    Yā hi bhikkhuni saṅghassa, labhitabbaṃ tu cīvaraṃ;

    નિવારેતિ સચે તસ્સા, પાચિત્તિ પરિદીપયે.

    Nivāreti sace tassā, pācitti paridīpaye.

    ૨૨૩૦.

    2230.

    ગણસ્સાપિ ચ એકિસ્સા, લાભે આપત્તિ દુક્કટં;

    Gaṇassāpi ca ekissā, lābhe āpatti dukkaṭaṃ;

    તથેવઞ્ઞં પરિક્ખારં, નિવારેતિ સચે પન.

    Tathevaññaṃ parikkhāraṃ, nivāreti sace pana.

    ૨૨૩૧.

    2231.

    આનિસંસં નિદસ્સેત્વા, નિવારેતિ ન દોસતા;

    Ānisaṃsaṃ nidassetvā, nivāreti na dosatā;

    અદિન્નાદાનતુલ્યાવ, સમુટ્ઠાનાદયો મતા.

    Adinnādānatulyāva, samuṭṭhānādayo matā.

    છટ્ઠં.

    Chaṭṭhaṃ.

    ૨૨૩૨.

    2232.

    ચીવરાનં વિભઙ્ગં યા, પટિસેધેય્ય ધમ્મિકં;

    Cīvarānaṃ vibhaṅgaṃ yā, paṭisedheyya dhammikaṃ;

    હોતિ પાચિત્તિયં તસ્સા, દુક્કટં પરિદીપિતં.

    Hoti pācittiyaṃ tassā, dukkaṭaṃ paridīpitaṃ.

    ૨૨૩૩.

    2233.

    અધમ્મે ધમ્મસઞ્ઞાય, ઉભો વેમતિકાય વા;

    Adhamme dhammasaññāya, ubho vematikāya vā;

    આનિસંસં નિદસ્સેત્વા, પટિસેધેન્તિયા પન.

    Ānisaṃsaṃ nidassetvā, paṭisedhentiyā pana.

    ૨૨૩૪.

    2234.

    તથા ઉમ્મત્તિકાદીન-મનાપત્તિ પકાસિતા;

    Tathā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, અનન્તરસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, anantarasamā matā.

    સત્તમં.

    Sattamaṃ.

    ૨૨૩૫.

    2235.

    નિવાસનૂપગં વાપિ, તથા પારુપનૂપગં;

    Nivāsanūpagaṃ vāpi, tathā pārupanūpagaṃ;

    કપ્પબિન્દુકતં કિઞ્ચિ, મુઞ્ચિત્વા સહધમ્મિકે.

    Kappabindukataṃ kiñci, muñcitvā sahadhammike.

    ૨૨૩૬.

    2236.

    પિતરોપિ પનઞ્ઞસ્સ, દદેય્ય યદિ ચીવરં;

    Pitaropi panaññassa, dadeyya yadi cīvaraṃ;

    યસ્સ કસ્સચિ તસ્સાપિ, પાચિત્તિ પરિયાપુતા.

    Yassa kassaci tassāpi, pācitti pariyāputā.

    ૨૨૩૭.

    2237.

    ગણનાય વસેનેત્થ, ચીવરાનં તુ તા પન;

    Gaṇanāya vasenettha, cīvarānaṃ tu tā pana;

    પાચિત્તિયો ગણેતબ્બા, ભિક્ખુનો દુક્કટં સિયા.

    Pācittiyo gaṇetabbā, bhikkhuno dukkaṭaṃ siyā.

    ૨૨૩૮.

    2238.

    તાવકાલિકમઞ્ઞેસ-મનાપત્તિ દદાતિ ચે;

    Tāvakālikamaññesa-manāpatti dadāti ce;

    સઞ્ચરિત્તસમા વુત્તા, સમુટ્ઠાનાદયો નયા.

    Sañcarittasamā vuttā, samuṭṭhānādayo nayā.

    અટ્ઠમં.

    Aṭṭhamaṃ.

    ૨૨૩૯.

    2239.

    ચીવરસ્સ વિભઙ્ગં યા, નિસેધેત્વાન ચીવરે;

    Cīvarassa vibhaṅgaṃ yā, nisedhetvāna cīvare;

    કાલં અતિક્કમેય્યસ્સા, દુબ્બલાસાય દોસતા.

    Kālaṃ atikkameyyassā, dubbalāsāya dosatā.

    ૨૨૪૦.

    2240.

    અદુબ્બલે તુ ચીવરે, સુદુબ્બલન્તિ ચેતસા;

    Adubbale tu cīvare, sudubbalanti cetasā;

    ઉભોસુ કઙ્ખિતાય વા, અવોચ દુક્કટં જિનો.

    Ubhosu kaṅkhitāya vā, avoca dukkaṭaṃ jino.

    ૨૨૪૧.

    2241.

    આનિસંસં નિદસ્સેત્વા, નિવારેતિ ન દોસતા;

    Ānisaṃsaṃ nidassetvā, nivāreti na dosatā;

    અદિન્નાદાનતુલ્યાવ, સમુટ્ઠાનાદયો મતા.

    Adinnādānatulyāva, samuṭṭhānādayo matā.

    નવમં.

    Navamaṃ.

    ૨૨૪૨.

    2242.

    ધમ્મિકં કથિનુદ્ધારં, યા નિવારેય્ય ભિક્ખુની;

    Dhammikaṃ kathinuddhāraṃ, yā nivāreyya bhikkhunī;

    તસ્સા પાચિત્તિયાપત્તિ, મુનિન્દેન પકાસિતા.

    Tassā pācittiyāpatti, munindena pakāsitā.

    ૨૨૪૩.

    2243.

    આનિસંસો મહા હોતિ, યસ્સ અત્થારમૂલકો;

    Ānisaṃso mahā hoti, yassa atthāramūlako;

    ઉદ્ધારમૂલકો અપ્પો, ન દાતબ્બો પનીદિસો.

    Uddhāramūlako appo, na dātabbo panīdiso.

    ૨૨૪૪.

    2244.

    આનિસંસો મહા હોતિ, યસ્સ ઉબ્ભારમૂલકો;

    Ānisaṃso mahā hoti, yassa ubbhāramūlako;

    અત્થારમૂલકો અપ્પો, દાતબ્બો એવરૂપકો.

    Atthāramūlako appo, dātabbo evarūpako.

    ૨૨૪૫.

    2245.

    તથા સમાનિસંસોપિ, સદ્ધાપાલનકારણા;

    Tathā samānisaṃsopi, saddhāpālanakāraṇā;

    આનિસંસં નિદસ્સેત્વા, પટિસેધેતિ વટ્ટતિ.

    Ānisaṃsaṃ nidassetvā, paṭisedheti vaṭṭati.

    ૨૨૪૬.

    2246.

    સેસં પન અસેસેન, સત્તમેન સમં મતં;

    Sesaṃ pana asesena, sattamena samaṃ mataṃ;

    સમુટ્ઠાનાદિના સદ્ધિં, અપુબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ.

    Samuṭṭhānādinā saddhiṃ, apubbaṃ natthi kiñcipi.

    દસમં.

    Dasamaṃ.

    નગ્ગવગ્ગો તતિયો.

    Naggavaggo tatiyo.

    ૨૨૪૭.

    2247.

    એકાય તુ નિપન્નાય, અપરા વા નિપજ્જતુ;

    Ekāya tu nipannāya, aparā vā nipajjatu;

    નિપજ્જેય્યું સહેવ દ્વે, દ્વિન્નં પાચિત્તિયં સિયા.

    Nipajjeyyuṃ saheva dve, dvinnaṃ pācittiyaṃ siyā.

    ૨૨૪૮.

    2248.

    આપત્તિબહુકા ઞેય્યા, પુનપ્પુનં નિપજ્જને;

    Āpattibahukā ñeyyā, punappunaṃ nipajjane;

    એકાય ચ નિપન્નાય, સચે એકા નિસીદતિ.

    Ekāya ca nipannāya, sace ekā nisīdati.

    ૨૨૪૯.

    2249.

    ઉભો વાપિ નિસીદન્તિ, સમં, ઉમ્મત્તિકાય વા;

    Ubho vāpi nisīdanti, samaṃ, ummattikāya vā;

    અનાપત્તિ સમુટ્ઠાનં, એળકેન સમં મતં.

    Anāpatti samuṭṭhānaṃ, eḷakena samaṃ mataṃ.

    પઠમં.

    Paṭhamaṃ.

    ૨૨૫૦.

    2250.

    પાવારકટસારાદિં, સન્થરિત્વા પનેકકં;

    Pāvārakaṭasārādiṃ, santharitvā panekakaṃ;

    સંહારિમેસુ તેનેવ, પારુપિત્વા સચે પન.

    Saṃhārimesu teneva, pārupitvā sace pana.

    ૨૨૫૧.

    2251.

    નિપજ્જન્તિ સહેવ દ્વે, તાસં પાચિત્તિયં સિયા;

    Nipajjanti saheva dve, tāsaṃ pācittiyaṃ siyā;

    એકસ્મિં દુક્કટં દ્વિન્નં, વુત્તં તુ દ્વિકદુક્કટં.

    Ekasmiṃ dukkaṭaṃ dvinnaṃ, vuttaṃ tu dvikadukkaṭaṃ.

    ૨૨૫૨.

    2252.

    વવત્થાનં નિદસ્સેત્વા, નિપજ્જન્તિ સચે પન;

    Vavatthānaṃ nidassetvā, nipajjanti sace pana;

    ન દોસુમ્મત્તિકાદીનં, સેસં તુલ્યં પનાદિના.

    Na dosummattikādīnaṃ, sesaṃ tulyaṃ panādinā.

    દુતિયં.

    Dutiyaṃ.

    ૨૨૫૩.

    2253.

    પુરતો ચ અનાપુચ્છા, યદિ ચઙ્કમનાદયો;

    Purato ca anāpucchā, yadi caṅkamanādayo;

    કરેય્ય પન પાચિત્તિ, અઞ્ઞિસ્સાફાસુકારણા.

    Kareyya pana pācitti, aññissāphāsukāraṇā.

    ૨૨૫૪.

    2254.

    નિવત્તનાનં ગણનાય તસ્સા;

    Nivattanānaṃ gaṇanāya tassā;

    પાચિત્તિયાનં ગણના ચ ઞેય્યા;

    Pācittiyānaṃ gaṇanā ca ñeyyā;

    પયોગતોયેવ ભવન્તિ દોસા;

    Payogatoyeva bhavanti dosā;

    નિપજ્જનટ્ઠાનનિસીદનાનં.

    Nipajjanaṭṭhānanisīdanānaṃ.

    ૨૨૫૫.

    2255.

    ઉદ્દેસાદીસુ પાચિત્તિ, પદાનં ગણનાવસા;

    Uddesādīsu pācitti, padānaṃ gaṇanāvasā;

    તિકપાચિત્તિયં વુત્તં, સેસાય તિકદુક્કટં.

    Tikapācittiyaṃ vuttaṃ, sesāya tikadukkaṭaṃ.

    ૨૨૫૬.

    2256.

    ન ચ અફાસુકામાય, આપુચ્છા પુરતો પન;

    Na ca aphāsukāmāya, āpucchā purato pana;

    તસ્સા ચઙ્કમનાદીનિ, અનાપત્તિ કરોન્તિયા.

    Tassā caṅkamanādīni, anāpatti karontiyā.

    ૨૨૫૭.

    2257.

    અદિન્નાદાનતુલ્યાવ , સમુટ્ઠાનાદયો નયા;

    Adinnādānatulyāva , samuṭṭhānādayo nayā;

    ક્રિયાક્રિયમિદં પાપ- માનસં દુક્ખવેદનં.

    Kriyākriyamidaṃ pāpa- mānasaṃ dukkhavedanaṃ.

    તતિયં.

    Tatiyaṃ.

    ૨૨૫૮.

    2258.

    સયં અનન્તરાયા યા, દુક્ખિતં સહજીવિનિં;

    Sayaṃ anantarāyā yā, dukkhitaṃ sahajīviniṃ;

    નુપટ્ઠાપેય્ય ચઞ્ઞાય, નુપટ્ઠેય્ય સયમ્પિ વા.

    Nupaṭṭhāpeyya caññāya, nupaṭṭheyya sayampi vā.

    ૨૨૫૯.

    2259.

    ધુરે નિક્ખિત્તમત્તેવ, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા;

    Dhure nikkhittamatteva, tassā pācittiyaṃ siyā;

    અન્તેવાસિનિયા વાપિ, દુક્કટં ઇતરાય વા.

    Antevāsiniyā vāpi, dukkaṭaṃ itarāya vā.

    ૨૨૬૦.

    2260.

    અનાપત્તિ ગિલાનાય, ગવેસિત્વાલભન્તિયા;

    Anāpatti gilānāya, gavesitvālabhantiyā;

    આપદુમ્મત્તિકાદીનં, ધુરનિક્ખેપનોદયં.

    Āpadummattikādīnaṃ, dhuranikkhepanodayaṃ.

    ચતુત્થં.

    Catutthaṃ.

    ૨૨૬૧.

    2261.

    સકં પુગ્ગલિકં દત્વા, સકવાટં ઉપસ્સયં;

    Sakaṃ puggalikaṃ datvā, sakavāṭaṃ upassayaṃ;

    સયં ઉપસ્સયા તમ્હા, નિક્કડ્ઢતિ સચે પન.

    Sayaṃ upassayā tamhā, nikkaḍḍhati sace pana.

    ૨૨૬૨.

    2262.

    એકેનેવ પયોગેન, દ્વારાદીસુ બહૂનિપિ;

    Ekeneva payogena, dvārādīsu bahūnipi;

    તં નિક્કડ્ઢન્તિયા તસ્સા, એકં પાચિત્તિયં સિયા.

    Taṃ nikkaḍḍhantiyā tassā, ekaṃ pācittiyaṃ siyā.

    ૨૨૬૩.

    2263.

    પયોગગણનાયેત્થ, પાચિત્તિગણના મતા;

    Payogagaṇanāyettha, pācittigaṇanā matā;

    આણત્તિયમ્પિ એસેવ, નયો વુત્તો મહેસિના.

    Āṇattiyampi eseva, nayo vutto mahesinā.

    ૨૨૬૪.

    2264.

    ‘‘એત્તકાવ ઇમં દ્વારા, નિક્કડ્ઢાહી’’તિ ભાસતિ;

    ‘‘Ettakāva imaṃ dvārā, nikkaḍḍhāhī’’ti bhāsati;

    એકાયાણત્તિયા દ્વાર-ગણનાપત્તિયો સિયું.

    Ekāyāṇattiyā dvāra-gaṇanāpattiyo siyuṃ.

    ૨૨૬૫.

    2265.

    દુક્કટં અકવાટમ્હા, સેસાય તિકદુક્કટં;

    Dukkaṭaṃ akavāṭamhā, sesāya tikadukkaṭaṃ;

    ઉભિન્નં પન સબ્બત્થ, પરિક્ખારેસુ દુક્કટં.

    Ubhinnaṃ pana sabbattha, parikkhāresu dukkaṭaṃ.

    ૨૨૬૬.
