Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
પદભાજનીયવણ્ણના
Padabhājanīyavaṇṇanā
૯૨. ગામા વા અરઞ્ઞા વાતિ લક્ખણાનુપઞ્ઞત્તિકત્તા પઠમપઞ્ઞત્તિયા આદિમ્હિ વુત્તા. યતો વા અપક્કન્તા, સો અમનુસ્સો નામ. ‘‘અમનુસ્સગામં અપારુપિત્વા, ગામપ્પવેસનઞ્ચ અનાપુચ્છા પવિસિતું વટ્ટતી’’તિ અનુગણ્ઠિપદે વુત્તં. ‘‘યતો ગામતો આગન્તુકામા એવ અપક્કન્તા, તં ગામં એવં પવિસિતું ન વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ એકે. કેચિ પન ‘‘યક્ખપરિગ્ગહભૂતોપિ આપણાદીસુ દિસ્સમાનેસુ એવ ‘ગામો’તિ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ, અદિસ્સમાનેસુ પવેસને અનાપત્તી’’તિ વદન્તિ. ‘‘ગામો એવ ઉપચારો ગામૂપચારોતિ એવં કમ્મધારયવસેન ગહિતે કુરુન્દટ્ઠકથાદીસુ વુત્તમ્પિ સુવુત્તમેવ હોતી’’તિ વદન્તિ. ‘‘તસ્સ ઘરૂપચારો ગામોતિ આપજ્જતી’’તિ વચનં પટિક્ખિપતિ. ‘‘ગામસ્સુપચારો ચ ગામો ચ ગામૂપચારો ચા’’તિ વદન્તિ, તં વિરુજ્ઝતિ, ન. ‘‘ઇમેસં લાભાદીસુ લક્ખણં સન્ધાય મહાઅટ્ઠકથાયં ‘ઘરં ઘરૂપચારો’તિઆદિ વુત્તં, તં ન મયં પટિક્ખિપામા’’તિ ચ વદન્તિ. ‘‘કતપરિક્ખેપો ચાતિ ઘરસ્સ સમન્તતો તત્તકો ઉપચારો નામા’’તિ ગણ્ઠિપદે લિખિતં. અનુગણ્ઠિપદે પન ‘‘યો યો અટ્ઠકથાવાદો વા થેરવાદો વા પચ્છા વુચ્ચતીતિ ઇતો અનાગતં સન્ધાય વુત્તં, નાતીતં. યદિ અતીતમ્પિ સન્ધાય વુત્તં, મહાપદુમથેરવાદોવ પમાણં જાતન્તિ આપજ્જતિ, તસ્મા અનાગતમેવ સન્ધાય વુત્તન્તિ આચરિયા કથયન્તી’’તિ વુત્તં. સેસમ્પીતિ ગામૂપચારલક્ખણમ્પિ.
92.Gāmā vā araññā vāti lakkhaṇānupaññattikattā paṭhamapaññattiyā ādimhi vuttā. Yato vā apakkantā, so amanusso nāma. ‘‘Amanussagāmaṃ apārupitvā, gāmappavesanañca anāpucchā pavisituṃ vaṭṭatī’’ti anugaṇṭhipade vuttaṃ. ‘‘Yato gāmato āgantukāmā eva apakkantā, taṃ gāmaṃ evaṃ pavisituṃ na vaṭṭatī’’ti vadanti eke. Keci pana ‘‘yakkhapariggahabhūtopi āpaṇādīsu dissamānesu eva ‘gāmo’ti saṅkhyaṃ gacchati, adissamānesu pavesane anāpattī’’ti vadanti. ‘‘Gāmo eva upacāro gāmūpacāroti evaṃ kammadhārayavasena gahite kurundaṭṭhakathādīsu vuttampi suvuttameva hotī’’ti vadanti. ‘‘Tassa gharūpacāro gāmoti āpajjatī’’ti vacanaṃ paṭikkhipati. ‘‘Gāmassupacāro ca gāmo ca gāmūpacāro cā’’ti vadanti, taṃ virujjhati, na. ‘‘Imesaṃ lābhādīsu lakkhaṇaṃ sandhāya mahāaṭṭhakathāyaṃ ‘gharaṃ gharūpacāro’tiādi vuttaṃ, taṃ na mayaṃ paṭikkhipāmā’’ti ca vadanti. ‘‘Kataparikkhepocāti gharassa samantato tattako upacāro nāmā’’ti gaṇṭhipade likhitaṃ. Anugaṇṭhipade pana ‘‘yo yo aṭṭhakathāvādo vā theravādo vā pacchā vuccatīti ito anāgataṃ sandhāya vuttaṃ, nātītaṃ. Yadi atītampi sandhāya vuttaṃ, mahāpadumatheravādova pamāṇaṃ jātanti āpajjati, tasmā anāgatameva sandhāya vuttanti ācariyā kathayantī’’ti vuttaṃ. Sesampīti gāmūpacāralakkhaṇampi.
તત્રાયં નયોતિ તસ્સ ગામૂપચારસ્સ ગહણે અયં નયો. વિકાલેગામપ્પવેસનાદીસૂતિ એત્થ ‘‘ગામપ્પવેસનઞ્હિ બહિ એવ આપુચ્છિતબ્બ’’ન્તિ ગણ્ઠિપદે વુત્તં. ‘‘તં અટ્ઠકથાય ન સમેતી’’તિ વદન્તિ. ‘‘ગામસઙ્ખાતૂપચારં સન્ધાય વુત્ત’’ન્તિ ગહિતે સમેતીતિ મમ તક્કો. ‘‘આદિ-સદ્દતો ઘરે ઠિતાનં દિન્નલાભભાજનાદીની’’તિ ગણ્ઠિપદે વુત્તં. ‘‘ગામૂપચારે ઠિતાનં પાપુણિતબ્બલાભં સઞ્ચિચ્ચ અદેન્તાનં પારાજિક’’ન્તિ અનુગણ્ઠિપદે વુત્તં. કિઞ્ચાપિ કુરુન્દિઆદીસુ પાળિયં વુત્તવચનાનુલોમવસેન વુત્તત્તા ‘‘પમાદલેખા’’તિ ન વત્તબ્બં, મહાઅટ્ઠકથાયં વુત્તવિનિચ્છયો સઙ્ગીતિતો પટ્ઠાય આગતો. ‘‘યઞ્ચેતં મહાઅટ્ઠકથાય’’ન્તિઆદિ સીહળદીપે અટ્ઠકથાચરિયેહિ વુત્તં ‘‘વિનિચ્છયનયો’’તિ ચ. લેડ્ડુપાતેનેવ પરિચ્છિન્દિતબ્બોતિ પરિક્ખેપારહટ્ઠાનં, ન ઉપચારં. સો હિ તતો અપરેન લેડ્ડુપાતેન પરચ્છિન્નો. ઇમસ્મિં અદિન્નાદાનસિક્ખાપદેતિ નિયમેન અઞ્ઞત્થ અઞ્ઞથાતિ અત્થતો વુત્તં હોતિ. તેન વા નિયમેન યથારુતવસેનાપિ અત્થો ઇધ યુજ્જતિ. અભિધમ્મે પનાતિઆદિના અઞ્ઞથાપિ અત્થાપત્તિસિદ્ધં દસ્સેતિ.
Tatrāyaṃ nayoti tassa gāmūpacārassa gahaṇe ayaṃ nayo. Vikālegāmappavesanādīsūti ettha ‘‘gāmappavesanañhi bahi eva āpucchitabba’’nti gaṇṭhipade vuttaṃ. ‘‘Taṃ aṭṭhakathāya na sametī’’ti vadanti. ‘‘Gāmasaṅkhātūpacāraṃ sandhāya vutta’’nti gahite sametīti mama takko. ‘‘Ādi-saddato ghare ṭhitānaṃ dinnalābhabhājanādīnī’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ. ‘‘Gāmūpacāre ṭhitānaṃ pāpuṇitabbalābhaṃ sañcicca adentānaṃ pārājika’’nti anugaṇṭhipade vuttaṃ. Kiñcāpi kurundiādīsu pāḷiyaṃ vuttavacanānulomavasena vuttattā ‘‘pamādalekhā’’ti na vattabbaṃ, mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttavinicchayo saṅgītito paṭṭhāya āgato. ‘‘Yañcetaṃ mahāaṭṭhakathāya’’ntiādi sīhaḷadīpe aṭṭhakathācariyehi vuttaṃ ‘‘vinicchayanayo’’ti ca. Leḍḍupāteneva paricchinditabboti parikkhepārahaṭṭhānaṃ, na upacāraṃ. So hi tato aparena leḍḍupātena paracchinno. Imasmiṃ adinnādānasikkhāpadeti niyamena aññattha aññathāti atthato vuttaṃ hoti. Tena vā niyamena yathārutavasenāpi attho idha yujjati. Abhidhamme panātiādinā aññathāpi atthāpattisiddhaṃ dasseti.
‘‘પરિચ્ચાગાદિમ્હિ અકતે ‘ઇદં મમ સન્તક’ન્તિ અવિદિતમ્પિ પરપરિગ્ગહિતમેવ પુત્તકાનં પિતુ અચ્ચયેન સન્તકં વિય, તં અત્થતો અપરિચ્ચત્તે સઙ્ગહં ગચ્છતી’’તિ ગણ્ઠિપદે વુત્તં. ‘‘થેનસ્સ કમ્મં થેય્યં, થેનેન ગહેતબ્બભૂતં ભણ્ડં. થેય્યન્તિ સઙ્ખાતન્તિ થેય્યસઙ્ખાત’’ન્તિ પોરાણગણ્ઠિપદે વુત્તં. તં થેય્યં યસ્સ થેનસ્સ કમ્મં, સો યસ્મા થેય્યચિત્તો અવહરણચિત્તો હોતિ, તસ્મા ‘‘થેય્યસઙ્ખાત’’ન્તિ પદં ઉદ્ધરિત્વા ‘‘થેય્યચિત્તો અવહરણચિત્તો’’તિ પદભાજનમ્પિ તેસં પોરાણાનં યુજ્જતેવ, તથાપિ અટ્ઠકથાયં વુત્તનયેનેવ ગહેતબ્બં. ‘‘યઞ્ચ પુબ્બભાગે ‘અવહરિસ્સામી’તિ પવત્તં ચિત્તં, યઞ્ચ ગમનાદિસાધકં, પરામસનાદિસાધકં વા મજ્ઝે પવત્તં, યઞ્ચ ઠાનાચાવનપયોગસાધકં , તેસુ અયમેવેકો પચ્છિમો ચિત્તકોટ્ઠાસો ઇધ અધિપ્પેતો ‘થેનો’તિ અપરે’’તિ અનુગણ્ઠિપદે વુત્તં. ઊનમાસકમાસપાદાદીસુ ‘‘અવહરણચિત્તેસુ એકચિત્તકોટ્ઠાસોતિ આચરિયા વદન્તી’’તિ વુત્તં.
‘‘Pariccāgādimhi akate ‘idaṃ mama santaka’nti aviditampi parapariggahitameva puttakānaṃ pitu accayena santakaṃ viya, taṃ atthato apariccatte saṅgahaṃ gacchatī’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ. ‘‘Thenassa kammaṃ theyyaṃ, thenena gahetabbabhūtaṃ bhaṇḍaṃ. Theyyanti saṅkhātanti theyyasaṅkhāta’’nti porāṇagaṇṭhipade vuttaṃ. Taṃ theyyaṃ yassa thenassa kammaṃ, so yasmā theyyacitto avaharaṇacitto hoti, tasmā ‘‘theyyasaṅkhāta’’nti padaṃ uddharitvā ‘‘theyyacitto avaharaṇacitto’’ti padabhājanampi tesaṃ porāṇānaṃ yujjateva, tathāpi aṭṭhakathāyaṃ vuttanayeneva gahetabbaṃ. ‘‘Yañca pubbabhāge ‘avaharissāmī’ti pavattaṃ cittaṃ, yañca gamanādisādhakaṃ, parāmasanādisādhakaṃ vā majjhe pavattaṃ, yañca ṭhānācāvanapayogasādhakaṃ , tesu ayameveko pacchimo cittakoṭṭhāso idha adhippeto ‘theno’ti apare’’ti anugaṇṭhipade vuttaṃ. Ūnamāsakamāsapādādīsu ‘‘avaharaṇacittesu ekacittakoṭṭhāsoti ācariyā vadantī’’ti vuttaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પદભાજનીયવણ્ણના • Padabhājanīyavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પદભાજનીયવણ્ણના • Padabhājanīyavaṇṇanā