Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    પદભાજનીયવણ્ણના

    Padabhājanīyavaṇṇanā

    ૧૭૨. ઉસ્સુક્કવચનન્તિ પાકટસદ્દસઞ્ઞા કિર, સમાનકપદન્તિ વુત્તં હોતિ. ‘‘સુત્વા ભુઞ્જન્તી’’તિ એત્થ વિય સઞ્ચિચ્ચ વોરોપેતુકામસ્સ સઞ્ચિચ્ચપદં વોરોપનપદસ્સ ઉસ્સુક્કં, સઞ્ચેતના ચ જીવિતા વોરોપનઞ્ચ એકસ્સેવાતિ વુત્તં હોતિ. ન કેવલં ચેતસિકમત્તેનેવ હોતિ, પયોગોપિ ઇચ્છિતબ્બો એવાતિ દસ્સેતું વુત્તાનીતિ કિર ઉપતિસ્સત્થેરો. ‘‘જાનિત્વા સઞ્જાનિત્વા ચેચ્ચ અભિવિતરિત્વા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘જાનન્તો…પે॰… વીતિક્કમો’’તિ વોરોપનમ્પિ દસ્સિતં, તસ્મા બ્યઞ્જને આદરં અકત્વા અત્થો દસ્સિતો. વીતિક્કમસઙ્ખાતત્થસિદ્ધિયા હિ પુરિમચેતના અત્થસાધિકા હોતિ. સબ્બસુખુમઅત્તભાવન્તિ રૂપં સન્ધાય વુત્તં, ન અરૂપં. અત્તસઙ્ખાતાનઞ્હિ અરૂપાનં ખન્ધવિભઙ્ગે (વિભ॰ ૧ આદયો) વિય ઇધ ઓળારિકસુખુમતા અનધિપ્પેતા. માતુકુચ્છિસ્મિન્તિ યેભુય્યવચનં, ઓપપાતિકમનુસ્સેપિ પારાજિકમેવ, અરૂપકાયે ઉપક્કમાભાવા તગ્ગહણં કસ્માતિ ચે? અરૂપક્ખન્ધેન સદ્ધિં તસ્સેવ રૂપકાયસ્સ જીવિતિન્દ્રિયસમ્ભવતો. તેન સજીવકોવ મનુસ્સવિગ્ગહોપિ નામ હોતીતિ સિદ્ધં. એત્થ માતુકુચ્છિસ્મિન્તિ મનુસ્સમાતુયા વા તિરચ્છાનમાતુયા વા. વુત્તઞ્હિ પરિવારે (પરિ॰ ૪૮૦) –

    172.Ussukkavacananti pākaṭasaddasaññā kira, samānakapadanti vuttaṃ hoti. ‘‘Sutvā bhuñjantī’’ti ettha viya sañcicca voropetukāmassa sañciccapadaṃ voropanapadassa ussukkaṃ, sañcetanā ca jīvitā voropanañca ekassevāti vuttaṃ hoti. Na kevalaṃ cetasikamatteneva hoti, payogopi icchitabbo evāti dassetuṃ vuttānīti kira upatissatthero. ‘‘Jānitvā sañjānitvā cecca abhivitaritvā’’ti vattabbe ‘‘jānanto…pe… vītikkamo’’ti voropanampi dassitaṃ, tasmā byañjane ādaraṃ akatvā attho dassito. Vītikkamasaṅkhātatthasiddhiyā hi purimacetanā atthasādhikā hoti. Sabbasukhumaattabhāvanti rūpaṃ sandhāya vuttaṃ, na arūpaṃ. Attasaṅkhātānañhi arūpānaṃ khandhavibhaṅge (vibha. 1 ādayo) viya idha oḷārikasukhumatā anadhippetā. Mātukucchisminti yebhuyyavacanaṃ, opapātikamanussepi pārājikameva, arūpakāye upakkamābhāvā taggahaṇaṃ kasmāti ce? Arūpakkhandhena saddhiṃ tasseva rūpakāyassa jīvitindriyasambhavato. Tena sajīvakova manussaviggahopi nāma hotīti siddhaṃ. Ettha mātukucchisminti manussamātuyā vā tiracchānamātuyā vā. Vuttañhi parivāre (pari. 480) –

    ‘‘ઇત્થિં હને ચ માતરં, પુરિસઞ્ચ પિતરં હને;

    ‘‘Itthiṃ hane ca mātaraṃ, purisañca pitaraṃ hane;

    માતરં પિતરં હન્ત્વા, ન તેનાનન્તરં ફુસે;

    Mātaraṃ pitaraṃ hantvā, na tenānantaraṃ phuse;

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા’’તિ.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā’’ti.

    પઠમન્તિ પટિસન્ધિચિત્તમેવ. એકભવપરિયાપન્નાય હિ ચિત્તસન્તતિયા પટિસન્ધિચિત્તં પઠમચિત્તં નામ. ચુતિચિત્તં પચ્છિમં નામ. અઞ્ઞથા અનમતગ્ગે સંસારે પઠમચિત્તં નામ નત્થિ વિના અનન્તરસમનન્તરનત્થિવિગતપચ્ચયેહિ ચિત્તુપ્પત્તિયા અભાવતો. ભાવે વા નવસત્તપાતુભાવદોસપ્પસઙ્ગો. અયં સબ્બપઠમો મનુસ્સવિગ્ગહોતિ કિઞ્ચાપિ ઇમં જીવિતા વોરોપેતું ન સક્કા, તં આદિં કત્વા સન્તતિયા યાવ મરણા ઉપ્પજ્જનકમનુસ્સવિગ્ગહેસુ અપરિમાણેસુ ‘‘સબ્બપઠમો’’તિ દિસ્સતિ. યદા પન યો મનુસ્સવિગ્ગહો પુબ્બાપરિયવસેન સન્તતિપ્પત્તો હોતિ, તદા તં જીવિતા વોરોપેતું સક્કા. સન્તતિં વિકોપેન્તો હિ જીવિતા વોરોપેતિ નામ. એત્થ ચ નાનત્તનયે અધિપ્પેતે સતિ ‘‘સબ્બપઠમો’’તિ વચનં યુજ્જતિ, ન પન એકત્તનયે સન્તતિયા એકત્તા. એકત્તનયો ચ ઇધાધિપ્પેતો ‘‘સન્તતિં વિકોપેતી’’તિ વચનતો, તસ્મા ‘‘સબ્બપઠમો’’તિ વચનં ન યુજ્જતીતિ ચે? ન, સન્તતિપચ્ચુપ્પન્નબહુત્તા. યસ્મા પન સન્તતિ નામ અનેકેસં પુબ્બાપરિયુપ્પત્તિ વુચ્ચતિ, તસ્મા ‘‘અયં સબ્બપઠમો’’તિ વુત્તો, એવમેત્થ દ્વેપિ નયા સઙ્ગહં ગચ્છન્તિ, અઞ્ઞથા ‘‘સન્તતિં વિકોપેતી’’તિ ઇદં વચનં ન સિજ્ઝતિ. કિઞ્ચાપિ એત્થ ‘‘સન્તતિં વિકોપેતી’’તિ વચનતો સન્તતિપચ્ચુપ્પન્નમેવ અધિપ્પેતં, ન અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નં વિય દિસ્સતિ, તથાપિ યસ્મા સન્તતિપચ્ચુપ્પન્ને વિકોપિતે અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નં વિકોપિતમેવ હોતિ, અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્ને પન વિકોપિતે સન્તતિપચ્ચુપ્પન્નં વિકોપિતં હોતીતિ એત્થ વત્તબ્બં નત્થિ. તસ્મા અટ્ઠકથાયં ‘‘તદુભયમ્પિ વોરોપેતું સક્કા, તસ્મા તદેવ સન્ધાય ‘સન્તતિં વિકોપેતી’તિ ઇદં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બ’’ન્તિ આહ. ‘‘સન્તતિં વિકોપેતી’’તિ વચનતો પકતિયા આયુપરિયન્તં પત્વા મરણકસત્તે વીતિક્કમે સતિ અનાપત્તિ વીતિક્કમપચ્ચયા સન્તતિયા અકોપિતત્તા. વીતિક્કમપચ્ચયા ચે આયુપરિયન્તં અપ્પત્વા અન્તરાવ મરણકસત્તે વીતિક્કમપચ્ચયા આપત્તિ, કમ્મબદ્ધો ચાતિ નો તક્કોતિ આચરિયો. ‘‘મરણવણ્ણં વા સંવણ્ણેય્ય, મરણાય વા સમાદપેય્ય, અયમ્પિ પારાજિકો હોતિ અસંવાસો’’તિ વચનતો વા ચેતનાક્ખણે એવ પારાજિકાપત્તિ એકન્તાકુસલત્તા, દુક્ખવેદનત્તા, કાયકમ્મત્તા, વચીકમ્મત્તા, કિરિયત્તા ચાતિ વેદિતબ્બં.

    Paṭhamanti paṭisandhicittameva. Ekabhavapariyāpannāya hi cittasantatiyā paṭisandhicittaṃ paṭhamacittaṃ nāma. Cuticittaṃ pacchimaṃ nāma. Aññathā anamatagge saṃsāre paṭhamacittaṃ nāma natthi vinā anantarasamanantaranatthivigatapaccayehi cittuppattiyā abhāvato. Bhāve vā navasattapātubhāvadosappasaṅgo. Ayaṃ sabbapaṭhamo manussaviggahoti kiñcāpi imaṃ jīvitā voropetuṃ na sakkā, taṃ ādiṃ katvā santatiyā yāva maraṇā uppajjanakamanussaviggahesu aparimāṇesu ‘‘sabbapaṭhamo’’ti dissati. Yadā pana yo manussaviggaho pubbāpariyavasena santatippatto hoti, tadā taṃ jīvitā voropetuṃ sakkā. Santatiṃ vikopento hi jīvitā voropeti nāma. Ettha ca nānattanaye adhippete sati ‘‘sabbapaṭhamo’’ti vacanaṃ yujjati, na pana ekattanaye santatiyā ekattā. Ekattanayo ca idhādhippeto ‘‘santatiṃ vikopetī’’ti vacanato, tasmā ‘‘sabbapaṭhamo’’ti vacanaṃ na yujjatīti ce? Na, santatipaccuppannabahuttā. Yasmā pana santati nāma anekesaṃ pubbāpariyuppatti vuccati, tasmā ‘‘ayaṃ sabbapaṭhamo’’ti vutto, evamettha dvepi nayā saṅgahaṃ gacchanti, aññathā ‘‘santatiṃ vikopetī’’ti idaṃ vacanaṃ na sijjhati. Kiñcāpi ettha ‘‘santatiṃ vikopetī’’ti vacanato santatipaccuppannameva adhippetaṃ, na addhāpaccuppannaṃ viya dissati, tathāpi yasmā santatipaccuppanne vikopite addhāpaccuppannaṃ vikopitameva hoti, addhāpaccuppanne pana vikopite santatipaccuppannaṃ vikopitaṃ hotīti ettha vattabbaṃ natthi. Tasmā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘tadubhayampi voropetuṃ sakkā, tasmā tadeva sandhāya ‘santatiṃ vikopetī’ti idaṃ vuttanti veditabba’’nti āha. ‘‘Santatiṃ vikopetī’’ti vacanato pakatiyā āyupariyantaṃ patvā maraṇakasatte vītikkame sati anāpatti vītikkamapaccayā santatiyā akopitattā. Vītikkamapaccayā ce āyupariyantaṃ appatvā antarāva maraṇakasatte vītikkamapaccayā āpatti, kammabaddho cāti no takkoti ācariyo. ‘‘Maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyya, maraṇāya vā samādapeyya, ayampi pārājiko hoti asaṃvāso’’ti vacanato vā cetanākkhaṇe eva pārājikāpatti ekantākusalattā, dukkhavedanattā, kāyakammattā, vacīkammattā, kiriyattā cāti veditabbaṃ.

    સત્તટ્ઠજવનવારમત્તન્તિ સભાગારમ્મણવસેન વુત્તં, તેનેવ ‘‘સભાગસન્તતિવસેના’’તિઆદિ વુત્તં . અત્તનો પટિપક્ખેન સમન્નાગતત્તા સમનન્તરસ્સ પચ્ચયં હોન્તં યથા પુરે વિય અહુત્વા દુબ્બલસ્સ. ન્તિ જીવિતિન્દ્રિયવિકોપનં.

    Sattaṭṭhajavanavāramattanti sabhāgārammaṇavasena vuttaṃ, teneva ‘‘sabhāgasantativasenā’’tiādi vuttaṃ . Attano paṭipakkhena samannāgatattā samanantarassa paccayaṃ hontaṃ yathā pure viya ahutvā dubbalassa. Tanti jīvitindriyavikopanaṃ.

    ઈતિન્તિ સત્તવિધવિચ્છિકાદીનિ યુદ્ધે ડંસિત્વા મારણત્થં વિસ્સજ્જેન્તિ. પજ્જરકન્તિ સરીરડાહં. સૂચિકન્તિ સૂલં. વિસૂચિકન્તિ સુક્ખમાતિસારંવસયં. પક્ખન્દિયન્તિ રત્તાતિસારં. દ્વત્તિબ્યામસતપ્પમાણે મહાકાયે નિમ્મિનિત્વા ઠિતનાગુદ્ધરણં, કુજ્ઝિત્વા ઓલોકિતે પરેસં કાયે વિસમરણં વા ડાહુપ્પાદનં વા પયોગો નામ.

    Ītinti sattavidhavicchikādīni yuddhe ḍaṃsitvā māraṇatthaṃ vissajjenti. Pajjarakanti sarīraḍāhaṃ. Sūcikanti sūlaṃ. Visūcikanti sukkhamātisāraṃvasayaṃ. Pakkhandiyanti rattātisāraṃ. Dvattibyāmasatappamāṇe mahākāye nimminitvā ṭhitanāguddharaṇaṃ, kujjhitvā olokite paresaṃ kāye visamaraṇaṃ vā ḍāhuppādanaṃ vā payogo nāma.

    કેચીતિ મહાસઙ્ઘિકા. અયં ઇત્થી. કુલુમ્બસ્સાતિ ગબ્ભસ્સ. કથં સા ઇતરસ્સાતિ ચે? તસ્સ દુટ્ઠેન મનસાનુપક્ખિતે સો ચ ગબ્ભો સા ચ ઇદ્ધીતિ ઉભયમ્પિ સહેવ નસ્સતિ, ઘટગ્ગીનં ભેદનિબ્બાયનં વિય એકક્ખણે હોતિ. ‘‘તેસં સુત્તન્તિકેસુ ઓચરિયમાનં ન સમેતી’’તિ લિખિતં, ‘‘તેસં મતં ગહેત્વા ‘થાવરીનમ્પિ અયં યુજ્જતી’તિ વુત્તે તિકવસેન પટિસેધિતબ્બન્તિ અપરે’’તિ વુત્તં. સાહત્થિકનિસ્સગ્ગિયપયોગેસુ સન્નિટ્ઠાપકચેતનાય સત્તમાય સહુપ્પન્નકાયવિઞ્ઞત્તિયા સાહત્થિકતા વેદિતબ્બા. આણત્તિકે પન સત્તહિપિ ચેતનાહિ સહ વચીવિઞ્ઞત્તિસમ્ભવતો સત્તસત્ત સદ્દા એકતો હુત્વા એકેકક્ખરભાવં ગન્ત્વા યત્તકેહિ અક્ખરેહિ અત્તનો અધિપ્પાયં વિઞ્ઞાપેતિ, તદવસાનક્ખરસમુટ્ઠાપિકાય સત્તમચેતનાય સહજાતવચીવિઞ્ઞત્તિયા આણત્તિકતા વેદિતબ્બા. તથા વિજ્જામયપયોગે. કાયેનાણત્તિયં પન સાહત્થિકે વુત્તનયોવ. થાવરપયોગે યાવતા પરસ્સ મરણં હોતિ, તાવતા કમ્મબદ્ધો, આપત્તિ ચ. તતો પરં અતિસઞ્ચરણે કમ્મબદ્ધાતિબહુત્તં વેદિતબ્બં સતિ પરં મરણે. પારાજિકાપત્તિ પનેત્થ એકા. અત્થસાધકચેતના યસ્મા એત્થ ચ દુતિયપારાજિકે ચ લબ્ભતિ, ન અઞ્ઞત્થ, તસ્મા દ્વિન્નમ્પિ સાધારણા ઇમા ગાથાયો –

    Kecīti mahāsaṅghikā. Ayaṃ itthī. Kulumbassāti gabbhassa. Kathaṃ sā itarassāti ce? Tassa duṭṭhena manasānupakkhite so ca gabbho sā ca iddhīti ubhayampi saheva nassati, ghaṭaggīnaṃ bhedanibbāyanaṃ viya ekakkhaṇe hoti. ‘‘Tesaṃ suttantikesu ocariyamānaṃ na sametī’’ti likhitaṃ, ‘‘tesaṃ mataṃ gahetvā ‘thāvarīnampi ayaṃ yujjatī’ti vutte tikavasena paṭisedhitabbanti apare’’ti vuttaṃ. Sāhatthikanissaggiyapayogesu sanniṭṭhāpakacetanāya sattamāya sahuppannakāyaviññattiyā sāhatthikatā veditabbā. Āṇattike pana sattahipi cetanāhi saha vacīviññattisambhavato sattasatta saddā ekato hutvā ekekakkharabhāvaṃ gantvā yattakehi akkharehi attano adhippāyaṃ viññāpeti, tadavasānakkharasamuṭṭhāpikāya sattamacetanāya sahajātavacīviññattiyā āṇattikatā veditabbā. Tathā vijjāmayapayoge. Kāyenāṇattiyaṃ pana sāhatthike vuttanayova. Thāvarapayoge yāvatā parassa maraṇaṃ hoti, tāvatā kammabaddho, āpatti ca. Tato paraṃ atisañcaraṇe kammabaddhātibahuttaṃ veditabbaṃ sati paraṃ maraṇe. Pārājikāpatti panettha ekā. Atthasādhakacetanā yasmā ettha ca dutiyapārājike ca labbhati, na aññattha, tasmā dvinnampi sādhāraṇā imā gāthāyo –

    ‘‘ભૂતધમ્મનિયામા યે, તે ધમ્મા નિયતા મતા;

    ‘‘Bhūtadhammaniyāmā ye, te dhammā niyatā matā;

    ભાવિધમ્મનિયામા યે, તેવ અનિયતા ઇધ.

    Bhāvidhammaniyāmā ye, teva aniyatā idha.

    ‘‘ભૂતધમ્મનિયામાનં, ઠિતાવ સા પચ્ચયટ્ઠિતિ;

    ‘‘Bhūtadhammaniyāmānaṃ, ṭhitāva sā paccayaṭṭhiti;

    ભાવિધમ્મનિયામાનં, સાપેક્ખા પચ્ચયટ્ઠિતિ.

    Bhāvidhammaniyāmānaṃ, sāpekkhā paccayaṭṭhiti.

    ‘‘તેનઞ્ઞા હેતુયા અત્થિ, સાપિ ધમ્મનિયામતા;

    ‘‘Tenaññā hetuyā atthi, sāpi dhammaniyāmatā;

    તસ્સા ફલં અનિયતં, ફલાપેક્ખા નિયામતા.

    Tassā phalaṃ aniyataṃ, phalāpekkhā niyāmatā.

    ‘‘એવઞ્હિ સબ્બધમ્માનં, ઠિતા ધમ્મનિયામતા;

    ‘‘Evañhi sabbadhammānaṃ, ṭhitā dhammaniyāmatā;

    લદ્ધધમ્મનિયામા યા, સાત્થસાધકચેતના.

    Laddhadhammaniyāmā yā, sātthasādhakacetanā.

    ‘‘ચેતનાસિદ્ધિતો પુબ્બે, પચ્છા તસ્સાત્થસિદ્ધિતો;

    ‘‘Cetanāsiddhito pubbe, pacchā tassātthasiddhito;

    અવિસેસેન સબ્બાપિ, છબ્બિધા અત્થસાધિકા.

    Avisesena sabbāpi, chabbidhā atthasādhikā.

    ‘‘આણત્તિયં યતો સક્કા, વિભાવેતું વિભાગતો;

    ‘‘Āṇattiyaṃ yato sakkā, vibhāvetuṃ vibhāgato;

    તસ્મા આણત્તિયંયેવ, વુત્તા સા અત્થસાધિકા.

    Tasmā āṇattiyaṃyeva, vuttā sā atthasādhikā.

    ‘‘મિચ્છત્તે વાપિ સમ્મત્તે, નિયતાનિયતા મતા;

    ‘‘Micchatte vāpi sammatte, niyatāniyatā matā;

    અભિધમ્મે ન સબ્બત્થિ, તત્થ સા નિયતા સિયા.

    Abhidhamme na sabbatthi, tattha sā niyatā siyā.

    ‘‘યા થેય્યચેતના સબ્બા, સહત્થાણત્તિકાપિ વા;

    ‘‘Yā theyyacetanā sabbā, sahatthāṇattikāpi vā;

    અભિધમ્મનયેનાયં, એકન્તનિયતા સિયા.

    Abhidhammanayenāyaṃ, ekantaniyatā siyā.

    ‘‘પાણાતિપાતં નિસ્સાય, સહત્થાણત્તિકાદિકા;

    ‘‘Pāṇātipātaṃ nissāya, sahatthāṇattikādikā;

    અભિધમ્મવસેનેસા, પચ્ચેકં તં દુકં ભજે.

    Abhidhammavasenesā, paccekaṃ taṃ dukaṃ bhaje.

    ‘‘જીવિતિન્દ્રિયુપચ્છેદો, ચેતના ચેતિ તં દ્વયં;

    ‘‘Jīvitindriyupacchedo, cetanā ceti taṃ dvayaṃ;

    ન સાહત્થિકકમ્મેન, પગેવાણત્તિકાસમં.

    Na sāhatthikakammena, pagevāṇattikāsamaṃ.

    ‘‘જીવિતિન્દ્રિયુપચ્છેદો, ચેતના ચેતિ તં દ્વયં;

    ‘‘Jīvitindriyupacchedo, cetanā ceti taṃ dvayaṃ;

    ન સાહત્થિકકમ્મેન, પગેવાણત્તિકાસમં.

    Na sāhatthikakammena, pagevāṇattikāsamaṃ.

    ‘‘જીવિતિન્દ્રિયુપચ્છેદક્ખણે વધકચેતના;

    ‘‘Jīvitindriyupacchedakkhaṇe vadhakacetanā;

    ચિરાઠિતાતિ કો ધમ્મો, નિયામેતિ આપત્તિકં.

    Cirāṭhitāti ko dhammo, niyāmeti āpattikaṃ.

    ‘‘જીવિતિન્દ્રિયુપચ્છેદક્ખણે ચે વધકો સિયા;

    ‘‘Jīvitindriyupacchedakkhaṇe ce vadhako siyā;

    મતો સુત્તો પબુદ્ધો વા, કુસલો વધકો સિયા.

    Mato sutto pabuddho vā, kusalo vadhako siyā.

    ‘‘કુસલત્તિકભેદો ચ, વેદનાત્તિકભેદોપિ;

    ‘‘Kusalattikabhedo ca, vedanāttikabhedopi;

    સિયા તથા ગતો સિદ્ધો, સહત્થા વધકચેતના’’તિ.

    Siyā tathā gato siddho, sahatthā vadhakacetanā’’ti.

    યાનિ પન બીજઉતુકમ્મધમ્મચિત્તનિયામાનિ પઞ્ચ અટ્ઠકથાય આનેત્વા નિદસ્સિતાનિ, તેસુ અયમત્થસાધકચેતના યોગં ગચ્છતીતિ મઞ્ઞે ‘‘અયં અત્થસાધકચેતનાનિયમો નત્થી’’તિ ચેતનાનં મિચ્છત્તસમ્મત્તનિયતાનમ્પિ નત્થિભાવપ્પસઙ્ગતો. ભજાપિયમાના યેન, તેન સબ્બેપિ યથાસમ્ભવં કમ્મચિત્તનિયામે ભજન્તિ ગચ્છન્તીતિ વેદિતબ્બં. જીવિતે આદીનવો મરણવણ્ણદસ્સને ન વિભત્તોવ, ઇધ પન સઙ્કપ્પપદે અત્થતો ‘‘મરણસઞ્ઞી મરણચેતનો મરણાધિપ્પાયો’’તિ એવં અવિભૂતત્તા વિભત્તો, અપાકટત્તા, અનોળારિકત્તા વા અવિભાગા કારિતા વા. નયિદં વિતક્કસ્સ નામન્તિ ન વિતક્કસ્સેવ નામં, કિન્તુ સઞ્ઞાચેતનાનમ્પિ નામન્તિ ગહેતબ્બં. કઙ્ખાવિતરણિયમ્પિ એવમેવ વુત્તં.

    Yāni pana bījautukammadhammacittaniyāmāni pañca aṭṭhakathāya ānetvā nidassitāni, tesu ayamatthasādhakacetanā yogaṃ gacchatīti maññe ‘‘ayaṃ atthasādhakacetanāniyamo natthī’’ti cetanānaṃ micchattasammattaniyatānampi natthibhāvappasaṅgato. Bhajāpiyamānā yena, tena sabbepi yathāsambhavaṃ kammacittaniyāme bhajanti gacchantīti veditabbaṃ. Jīvite ādīnavo maraṇavaṇṇadassane na vibhattova, idha pana saṅkappapade atthato ‘‘maraṇasaññī maraṇacetano maraṇādhippāyo’’ti evaṃ avibhūtattā vibhatto, apākaṭattā, anoḷārikattā vā avibhāgā kāritā vā. Nayidaṃ vitakkassa nāmanti na vitakkasseva nāmaṃ, kintu saññācetanānampi nāmanti gahetabbaṃ. Kaṅkhāvitaraṇiyampi evameva vuttaṃ.

    ૧૭૪. કાયતોતિ વુત્તત્તા ‘‘સત્તિઞસૂ’’તિ વત્તબ્બે વચનસિલિટ્ઠત્થં ‘‘ઉસુસત્તિઆદિના’’તિ વુત્તં. અનુદ્દેસિકે કમ્મસ્સારમ્મણં સો વા હોતિ, અઞ્ઞો વા. ઉભયેહીતિ કિઞ્ચાપિ પઠમપ્પહારો ન સયમેવ સક્કોતિ, દુતિયં લભિત્વા પન સક્કોન્તો જીવિતવિનાસનહેતુ અહોસિ, તદત્થમેવ હિ વધકેન સો દિન્નો, દુતિયો પન અઞ્ઞેન ચિત્તેન દિન્નો, તેન સુટ્ઠુ વુત્તં ‘‘પઠમપ્પહારેનેવા’’તિ, ‘‘ચેતના નામ દારુણાતિ ગરું વત્થું આરબ્ભ પવત્તપુબ્બભાગચેતના પકતિસભાવવધકચેતના, નો દારુણા હોતી’’તિ આચરિયેન લિખિતં. ‘‘પુબ્બભાગચેતના પરિવારા, વધકચેતનાવ દારુણા હોતી’’તિ વુત્તં. યથાધિપ્પાયન્તિ ઉભોપિ પટિવિજ્ઝતિ, સાહત્થિકોપિ સઙ્કેતત્તા ન મુચ્ચતિ કિર.

    174.Kāyatoti vuttattā ‘‘sattiñasū’’ti vattabbe vacanasiliṭṭhatthaṃ ‘‘ususattiādinā’’ti vuttaṃ. Anuddesike kammassārammaṇaṃ so vā hoti, añño vā. Ubhayehīti kiñcāpi paṭhamappahāro na sayameva sakkoti, dutiyaṃ labhitvā pana sakkonto jīvitavināsanahetu ahosi, tadatthameva hi vadhakena so dinno, dutiyo pana aññena cittena dinno, tena suṭṭhu vuttaṃ ‘‘paṭhamappahārenevā’’ti, ‘‘cetanā nāma dāruṇāti garuṃ vatthuṃ ārabbha pavattapubbabhāgacetanā pakatisabhāvavadhakacetanā, no dāruṇā hotī’’ti ācariyena likhitaṃ. ‘‘Pubbabhāgacetanā parivārā, vadhakacetanāva dāruṇā hotī’’ti vuttaṃ. Yathādhippāyanti ubhopi paṭivijjhati, sāhatthikopi saṅketattā na muccati kira.

    કિરિયાવિસેસો અટ્ઠકથાસુ અનાગતો. ‘‘એવં વિજ્ઝ, એવં પહર, એવં ઘાહેહી’તિ પાળિયા સમેતીતિ આચરિયેન ગહિતો’’તિ વદન્તિ. પુરતો પહરિત્વાતિઆદિ વત્થુવિસઙ્કેતમેવ કિર. એતં ગામે ઠિતન્તિ પુગ્ગલોવ નિયમિતો. યો પન લિઙ્ગવસેન ‘‘દીઘં…પે॰… મારેહી’’તિ આણાપેતિ અનિયમેત્વા. યદિ નિયમેત્વા વદતિ, ‘‘એતં દીઘ’’ન્તિ વદેય્યાતિ અપરે. આચરિયા પન ‘‘દીઘન્તિ વુત્તે નિયમિતં હોતિ, એવં અનિયમેત્વા વદતિ, ન પન આણાપકો દીઘાદીસુ અઞ્ઞતરં મારેહીતિ અધિપ્પાયો’’તિ વદન્તિ કિર. ‘‘અત્થો પન ચિત્તેન એકં સન્ધાયપિ અનિયમેત્વા આણાપેતી’’તિ લિખિતં. ‘‘ઇતરો અઞ્ઞં તાદિસં મારેતિ, આણાપકો મુચ્ચતી’’તિ વુત્તં યથાધિપ્પાયં ન ગતત્તા. ‘‘એવં દીઘાદિવસેનાપિ ચિત્તેન અનિયમિતસ્સેવાતિ યુત્તં વિય દિસ્સતી’’તિ અઞ્ઞતરસ્મિં ગણ્ઠિપદે લિખિતં, સુટ્ઠુ વીમંસિત્વા સબ્બં ગહેતબ્બં, ઓકાસસ્સ નિયમિતત્તાતિ એત્થ ઓકાસનિયમં કત્વા નિદ્દિસન્તો તસ્મિં ઓકાસે નિસિન્નં મારેતુકામોવ હોતિ, સયં પન તદા તત્થ નત્થિ. તસ્મા ઓકાસેન સહ અત્તનો જીવિતિન્દ્રિયં આરમ્મણં ન હોતિ, તેન અત્તના મારાપિતો પરો એવ મારાપિતો. કથં? સયં રસ્સો ચ તનુકો ચ હુત્વા પુબ્બભાગે અત્તાનં સન્ધાય આણત્તિક્ખણે ‘‘દીઘં રસ્સં થૂલં બલવન્તં મારેહી’’તિ આણાપેન્તસ્સ ચિત્તં અત્તનિ તસ્સાકારસ્સ નત્થિતાય અઞ્ઞસ્સ તાદિસસ્સ જીવિતિન્દ્રિયં આરમ્મણં કત્વા પવત્તતિ, તેન મૂલટ્ઠસ્સ કમ્મબદ્ધો. એવંસમ્પદમિદન્તિ દટ્ઠબ્બં.

    Kiriyāviseso aṭṭhakathāsu anāgato. ‘‘Evaṃ vijjha, evaṃ pahara, evaṃ ghāhehī’ti pāḷiyā sametīti ācariyena gahito’’ti vadanti. Purato paharitvātiādi vatthuvisaṅketameva kira. Etaṃ gāme ṭhitanti puggalova niyamito. Yo pana liṅgavasena ‘‘dīghaṃ…pe… mārehī’’ti āṇāpeti aniyametvā. Yadi niyametvā vadati, ‘‘etaṃ dīgha’’nti vadeyyāti apare. Ācariyā pana ‘‘dīghanti vutte niyamitaṃ hoti, evaṃ aniyametvā vadati, na pana āṇāpako dīghādīsu aññataraṃ mārehīti adhippāyo’’ti vadanti kira. ‘‘Attho pana cittena ekaṃ sandhāyapi aniyametvā āṇāpetī’’ti likhitaṃ. ‘‘Itaro aññaṃ tādisaṃ māreti, āṇāpako muccatī’’ti vuttaṃ yathādhippāyaṃ na gatattā. ‘‘Evaṃ dīghādivasenāpi cittena aniyamitassevāti yuttaṃ viya dissatī’’ti aññatarasmiṃ gaṇṭhipade likhitaṃ, suṭṭhu vīmaṃsitvā sabbaṃ gahetabbaṃ, okāsassa niyamitattāti ettha okāsaniyamaṃ katvā niddisanto tasmiṃ okāse nisinnaṃ māretukāmova hoti, sayaṃ pana tadā tattha natthi. Tasmā okāsena saha attano jīvitindriyaṃ ārammaṇaṃ na hoti, tena attanā mārāpito paro eva mārāpito. Kathaṃ? Sayaṃ rasso ca tanuko ca hutvā pubbabhāge attānaṃ sandhāya āṇattikkhaṇe ‘‘dīghaṃ rassaṃ thūlaṃ balavantaṃ mārehī’’ti āṇāpentassa cittaṃ attani tassākārassa natthitāya aññassa tādisassa jīvitindriyaṃ ārammaṇaṃ katvā pavattati, tena mūlaṭṭhassa kammabaddho. Evaṃsampadamidanti daṭṭhabbaṃ.

    દૂતપરમ્પરાનિદ્દેસે આણાપેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઇતરસ્સ આરોચેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ આચરિયન્તેવાસીનં યથાસમ્ભવં આરોચને, પટિગ્ગણ્હને દુક્કટં સન્ધાય વુત્તં. ન વધકો પટિગ્ગણ્હાતિ, તસ્સ દુક્કટન્તિ સિદ્ધં હોતિ. તં પન ઓકાસાભાવતો ન વુત્તં. મૂલટ્ઠેન આપજ્જિતબ્બાપત્તિયા હિ તસ્સ ઓકાસો અપરિચ્છિન્નો, તેનસ્સ તસ્મિં ઓકાસે થુલ્લચ્ચયં વુત્તં. વધકો ચે પટિગ્ગણ્હાતિ, મૂલટ્ઠો આચરિયો પુબ્બે આપન્નદુક્કટેન સહ થુલ્લચ્ચયમ્પિ આપજ્જતિ. કસ્મા? મહાજનો હિ તેન પાપે નિયોજિતોતિ. ઇદં પન દુક્કટથુલ્લચ્ચયં વધકો ચે તમત્થં ન સાવેતિ આપજ્જતિ. યદિ સાવેતિ, પારાજિકમેવાપજ્જતિ. કસ્મા? અત્થસાધકચેતનાય અભાવા. અનુગણ્ઠિપદે પન ‘‘પટિગ્ગણ્હતિ, તં દુક્કટં હોતિ. યદિ એવં કસ્મા પાઠે ન વુત્તન્તિ ચે? વધકો પન ‘સાધુ કરોમી’તિ પટિગ્ગણ્હિત્વા તં ન કરોતિ. એવઞ્હિ નિયમે ‘મૂલટ્ઠસ્સ કિં નામ હોતિ, કિમસ્સ દુક્કટાપત્તી’તિ સઞ્જાતકઙ્ખાનં તદત્થદીપનત્થં ‘મૂલટ્ઠસ્સ આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’’તિ વુત્તં. ‘‘વધકો પટિગ્ગણ્હાતિ આપત્તિ દુક્કટસ્સ, મૂલટ્ઠસ્સ ચ આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ વુત્તં ન સિલિસ્સતિ, મૂલટ્ઠેન આપજ્જિતબ્બાપત્તિદસ્સનાધિકારત્તા વધકો પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ વુત્તં.

    Dūtaparamparāniddese āṇāpeti, āpatti dukkaṭassa. Itarassa āroceti, āpatti dukkaṭassāti ācariyantevāsīnaṃ yathāsambhavaṃ ārocane, paṭiggaṇhane dukkaṭaṃ sandhāya vuttaṃ. Na vadhako paṭiggaṇhāti, tassa dukkaṭanti siddhaṃ hoti. Taṃ pana okāsābhāvato na vuttaṃ. Mūlaṭṭhena āpajjitabbāpattiyā hi tassa okāso aparicchinno, tenassa tasmiṃ okāse thullaccayaṃ vuttaṃ. Vadhako ce paṭiggaṇhāti, mūlaṭṭho ācariyo pubbe āpannadukkaṭena saha thullaccayampi āpajjati. Kasmā? Mahājano hi tena pāpe niyojitoti. Idaṃ pana dukkaṭathullaccayaṃ vadhako ce tamatthaṃ na sāveti āpajjati. Yadi sāveti, pārājikamevāpajjati. Kasmā? Atthasādhakacetanāya abhāvā. Anugaṇṭhipade pana ‘‘paṭiggaṇhati, taṃ dukkaṭaṃ hoti. Yadi evaṃ kasmā pāṭhe na vuttanti ce? Vadhako pana ‘sādhu karomī’ti paṭiggaṇhitvā taṃ na karoti. Evañhi niyame ‘mūlaṭṭhassa kiṃ nāma hoti, kimassa dukkaṭāpattī’ti sañjātakaṅkhānaṃ tadatthadīpanatthaṃ ‘mūlaṭṭhassa āpatti thullaccayassā’’’ti vuttaṃ. ‘‘Vadhako paṭiggaṇhāti āpatti dukkaṭassa, mūlaṭṭhassa ca āpatti thullaccayassā’’ti vuttaṃ na silissati, mūlaṭṭhena āpajjitabbāpattidassanādhikārattā vadhako paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassāti vuttaṃ.

    વિસક્કિયદૂતપદનિદ્દેસે ‘‘વત્તુકામતાય ચ કિચ્છેનેત્થ વત્વા પયોજનં નત્થીતિ ભગવતા ન વુત્ત’’ન્તિ વુત્તં. યં પન ‘‘મૂલટ્ઠસ્સેવ દુક્કટ’’ન્તિ અટ્ઠકથાયં વુત્તં. તત્રાયં વિચારણા – આચરિયેન આણત્તેન બુદ્ધરક્ખિતેન તદત્થે સઙ્ઘરક્ખિતસ્સેવ આરોચિતે કિઞ્ચાપિ યો ‘‘સાધૂ’’તિ પટિગ્ગણ્હાતિ, અથ ખો આચરિયસ્સેવેતં દુક્કટં વિસઙ્કેતત્તા, ન બુદ્ધરક્ખિતસ્સ, કસ્મા? અત્થસાધકચેતનાય આપન્નત્તા. તેનેવ ‘‘આણાપકસ્સ ચ વધકસ્સ ચ આપત્તિ પારાજિકસ્સા’’તિ પાળિયં વુત્તં, તં પન મૂલટ્ઠેન આપજ્જિતબ્બદુક્કટં ‘‘મૂલટ્ઠસ્સ અનાપત્તી’’તિ ઇમિના અપરિચ્છિન્નોકાસત્તા ન વુત્તં.

    Visakkiyadūtapadaniddese ‘‘vattukāmatāya ca kicchenettha vatvā payojanaṃ natthīti bhagavatā na vutta’’nti vuttaṃ. Yaṃ pana ‘‘mūlaṭṭhasseva dukkaṭa’’nti aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Tatrāyaṃ vicāraṇā – ācariyena āṇattena buddharakkhitena tadatthe saṅgharakkhitasseva ārocite kiñcāpi yo ‘‘sādhū’’ti paṭiggaṇhāti, atha kho ācariyassevetaṃ dukkaṭaṃ visaṅketattā, na buddharakkhitassa, kasmā? Atthasādhakacetanāya āpannattā. Teneva ‘‘āṇāpakassa ca vadhakassa ca āpatti pārājikassā’’ti pāḷiyaṃ vuttaṃ, taṃ pana mūlaṭṭhena āpajjitabbadukkaṭaṃ ‘‘mūlaṭṭhassa anāpattī’’ti iminā aparicchinnokāsattā na vuttaṃ.

    અવિસઙ્કેતે ‘‘મૂલટ્ઠસ્સ આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ વુત્તત્તા વિસઙ્કેતે આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ સિદ્ધન્તિ વેદિતબ્બં. ‘‘વધકો પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ ઇદં પન દુક્કટં વધકસ્સેવ. સો હિ પઠમં આણાપકં બુદ્ધરક્ખિતં પારાજિકાપત્તિં પાપેત્વા સયં જીવિતા વોરોપેત્વા આપજ્જિસ્સતીતિ કિઞ્ચાપિ પાળિયં ‘‘સો તં જીવિતા વોરોપેતિ, આણાપકસ્સ ચ વધકસ્સ ચ આપત્તિ પારાજિકસ્સા’’તિ ન વુત્તં, તથાપિ તં અત્થતો વુત્તમેવ, ‘‘યતો પારાજિકં પઞ્ઞત્ત’’ન્તિ પુબ્બે વુત્તનયત્તા ચ તં ન વુત્તં. ‘‘સો તં જીવિતા વોરોપેતિ, આપત્તિ સબ્બેસં પારાજિકસ્સા’’તિ હિ પુબ્બે વુત્તં. એત્થ પુબ્બે આચરિયન્તેવાસિકાનં વુત્તદુક્કટથુલ્લચ્ચયાપત્તિયો પઠમમેવ અનાપન્ના પારાજિકાપત્તિયા આપન્નત્તા. તથાપિ વધકસ્સ પારાજિકાપત્તિયા તેસં પારાજિકભાવો પાકટો જાતોતિ કત્વા ‘‘આપત્તિ સબ્બેસં પારાજિકસ્સા’’તિ એકતો વુત્તં, ન તથા ‘‘આણાપકસ્સ, વધકસ્સ ચ આપત્તિ પારાજિકસ્સા’’તિ એત્થ. કસ્મા? વધકસ્સ દુક્કટાપત્તિયા આપન્નત્તા. સો હિ પઠમં દુક્કટાપત્તિં આપજ્જિત્વા પચ્છા પારાજિકં આપજ્જતિ. યદિ પન અન્તેવાસિકા કેવલં આચરિયસ્સ ગરુકતાય સાસનં આરોચેન્તિ સયં અમરણાધિપ્પાયા સમાના પારાજિકેન અનાપત્તિ. અકપ્પિયસાસનહરણપચ્ચયા દુક્કટાપત્તિ હોતિ એવ, ઇમસ્સત્થસ્સ સાધનત્થં ધમ્મપદવત્થૂહિ મિગલુદ્દકસ્સ ભરિયાય સોતાપન્નાય ધનુઉસુસૂલાદિદાનં નિદસ્સનં વદન્તિ એકે. તં તિત્તિરજાતકેન (જા॰ ૧.૪.૭૩ આદયો) સમેતિ, તસ્મા સુત્તઞ્ચ અટ્ઠકથઞ્ચ અનુલોમેતીતિ નો તક્કોતિ આચરિયો. ઇધ પન દૂતપરમ્પરાય ચ ‘‘ઇત્થન્નામસ્સ પાવદ, ઇત્થન્નામો ઇત્થન્નામં પાવદતૂ’’તિ એત્થ અવિસેસેત્વા વુત્તત્તા વાચાય વા આરોચેતુ, હત્થમુદ્દાય વા, પણ્ણેન વા, દૂતેન વા આરોચેતુ, વિસઙ્કેતો નત્થિ. સચે વિસેસેત્વા મૂલટ્ઠો, અન્તરાદૂતો વા વદતિ, તદતિક્કમે વિસઙ્કેતોતિ વેદિતબ્બં.

    Avisaṅkete ‘‘mūlaṭṭhassa āpatti thullaccayassā’’ti vuttattā visaṅkete āpatti dukkaṭassāti siddhanti veditabbaṃ. ‘‘Vadhako paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassā’’ti idaṃ pana dukkaṭaṃ vadhakasseva. So hi paṭhamaṃ āṇāpakaṃ buddharakkhitaṃ pārājikāpattiṃ pāpetvā sayaṃ jīvitā voropetvā āpajjissatīti kiñcāpi pāḷiyaṃ ‘‘so taṃ jīvitā voropeti, āṇāpakassa ca vadhakassa ca āpatti pārājikassā’’ti na vuttaṃ, tathāpi taṃ atthato vuttameva, ‘‘yato pārājikaṃ paññatta’’nti pubbe vuttanayattā ca taṃ na vuttaṃ. ‘‘So taṃ jīvitā voropeti, āpatti sabbesaṃ pārājikassā’’ti hi pubbe vuttaṃ. Ettha pubbe ācariyantevāsikānaṃ vuttadukkaṭathullaccayāpattiyo paṭhamameva anāpannā pārājikāpattiyā āpannattā. Tathāpi vadhakassa pārājikāpattiyā tesaṃ pārājikabhāvo pākaṭo jātoti katvā ‘‘āpatti sabbesaṃ pārājikassā’’ti ekato vuttaṃ, na tathā ‘‘āṇāpakassa, vadhakassa ca āpatti pārājikassā’’ti ettha. Kasmā? Vadhakassa dukkaṭāpattiyā āpannattā. So hi paṭhamaṃ dukkaṭāpattiṃ āpajjitvā pacchā pārājikaṃ āpajjati. Yadi pana antevāsikā kevalaṃ ācariyassa garukatāya sāsanaṃ ārocenti sayaṃ amaraṇādhippāyā samānā pārājikena anāpatti. Akappiyasāsanaharaṇapaccayā dukkaṭāpatti hoti eva, imassatthassa sādhanatthaṃ dhammapadavatthūhi migaluddakassa bhariyāya sotāpannāya dhanuususūlādidānaṃ nidassanaṃ vadanti eke. Taṃ tittirajātakena (jā. 1.4.73 ādayo) sameti, tasmā suttañca aṭṭhakathañca anulometīti no takkoti ācariyo. Idha pana dūtaparamparāya ca ‘‘itthannāmassa pāvada, itthannāmo itthannāmaṃ pāvadatū’’ti ettha avisesetvā vuttattā vācāya vā ārocetu, hatthamuddāya vā, paṇṇena vā, dūtena vā ārocetu, visaṅketo natthi. Sace visesetvā mūlaṭṭho, antarādūto vā vadati, tadatikkame visaṅketoti veditabbaṃ.

    ઇદાનિ ઇમસ્મિંયેવ અધિકારદ્વયે અનુગણ્ઠિપદે વુત્તનયો વુચ્ચતિ – ‘‘વધકો પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ વધકસ્સેવ આપત્તિ, ન આણાપકસ્સ બુદ્ધરક્ખિતસ્સ. યદિ પન સો વજ્ઝમરણામરણેસુ અવસ્સમઞ્ઞતરં કરોતિ, બુદ્ધરક્ખિતસ્સાણત્તિક્ખણે એવ પારાજિકદુક્કટેસુ અઞ્ઞતરં સિયા. ‘‘ઇતિ ચિત્તમનો’’તિ અધિકારતો ‘‘ચિત્તસઙ્કપ્પો’’તિ એત્થાપિ ઇતિ-સદ્દો વિય ‘‘વધકો પટિગ્ગણ્હાતિ, મૂલટ્ઠસ્સ આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ અધિકારતો ‘‘મૂલટ્ઠસ્સ આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ વુત્તમેવ હોતિ. કસ્મા સરૂપેન ન વુત્તન્તિ ચે? તતો ચુત્તરિ નયદાનત્થં. ‘‘મૂલટ્ઠસ્સ આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ હિ વુત્તે મૂલટ્ઠસ્સેવ વસેન નિયમિતત્તા ‘‘પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ દુક્કટં હોતી’’તિ ન ઞાયતિ. ‘‘વધકો પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ હિ અનિયમેત્વા વુત્તે સક્કા ઉભયેસં વસેન દુક્કટે યોજેતું. તસ્મા એવ હિ અટ્ઠકથાચરિયેહિ અધિકારં ગહેત્વા ‘‘સઙ્ઘરક્ખિતેન સમ્પટિચ્છિતે મૂલટ્ઠસ્સેવ દુક્કટન્તિ વેદિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ નેવ અનુઞ્ઞાતં, ન પટિક્ખિત્તં, કેવલન્તુ બુદ્ધરક્ખિતસ્સ અનિયમિતત્તા પટિક્ખિત્તં, તસ્સ પન પારાજિકદુક્કટેસુ અઞ્ઞતરં ભવેય્યાતિ અયમત્થો દીપિતો, તસ્મા તમ્પિ સુવુત્તં. યસ્મા ઉભયેસં વસેન યોજેતું સક્કા, તસ્મા આચરિયેહિ ‘‘પટિગ્ગણ્હન્તસ્સેવેતં દુક્કટ’’ન્તિ વુત્તં. તત્થ મૂલટ્ઠો નેવ અનુઞ્ઞાતો ‘‘મૂલટ્ઠસ્સા’’તિ વચનાભાવતો, ન ચ પટિક્ખિત્તો ‘‘પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ પાળિયા અભાવતો, પટિગ્ગણ્હનપચ્ચયા વધકસ્સ દુક્કટં સિયાતિ નયં દાતું ‘‘મૂલટ્ઠસ્સા’’તિ પાળિયં અવુત્તત્તા ‘‘તં પટિગ્ગણ્હન્તસ્સેવેતં દુક્કટ’’ન્તિ યં વુત્તં, તમ્પિ સુવુત્તં. તત્ર હિ બુદ્ધરક્ખિતસ્સ પટિક્ખિત્તં, વુત્તનયેન પન તસ્સ આપત્તિ અનિયતાતિ. કસ્મા પન અટ્ઠકથાયં અનુત્તાનં પટિગ્ગણ્હનપચ્ચયા વધકસ્સ દુક્કટં અવત્વા મૂલટ્ઠસ્સેવ વસેન દુક્કટં વુત્તન્તિ ચે? અનિટ્ઠનિવારણત્થં. ‘‘સઙ્ઘરક્ખિતેન સમ્પટિચ્છિતે પટિગ્ગણ્હનપચ્ચયા તસ્સ દુક્કટ’’ન્તિ હિ વુત્તે અનન્તરનયેન સરૂપેન વુત્તત્તા ઇધાપિ મૂલટ્ઠસ્સ થુલ્લચ્ચયં અટ્ઠકથાયં વુત્તમેવ હોતીતિ આપજ્જતિ. ઇતિ તં એવં આપન્નં થુલ્લચ્ચયં ઉત્તાનન્તિ તં અવત્વા પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ દુક્કટં વુત્તં. અનુત્તાનત્તા અટ્ઠકથાયન્તિ ઇમં અનિટ્ઠગ્ગહણં નિવારેતું ‘‘મૂલટ્ઠસ્સેવેતં દુક્કટ’’ન્તિ વુત્તં. આચરિયેન હિ વુત્તનયેન પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ દુક્કટમ્પિ ઉત્તાનમેવ. ઉત્તાનઞ્ચ કસ્મા અમ્હાકં ખન્તીતિ વુત્તન્તિ ચે? પટિપત્તિદીપનત્થં. ‘‘પિટકત્તયાદીસુ અપ્પટિહતબુદ્ધિયોપિ આચરિયા સરૂપેન પાળિયં અટ્ઠકથાયઞ્ચ અવુત્તત્તા એવરૂપેસુ નામ ઠાનેસુ એવં પટિપજ્જન્તિ, કિમઙ્ગં પન માદિસોતિ સુહદયા કુલપુત્તા અનાગતે વુત્તનયમનતિક્કમિત્વા સઙ્કરદોસં વિવજ્જેત્વા વણ્ણનાવેલઞ્ચ અનતિક્કમ્મ પટિપજ્જન્તી’’તિ ચ અપરેહિ વુત્તં. અયં પન અટ્ઠકથાય વા અવુત્તત્તા એવરૂપેસુ નામ પાઠો આચરિયેન પચ્છા નિક્ખિત્તત્તા કેસુચિ પોત્થકેસુ ન દિસ્સતીતિ કત્વા સબ્બં લિખિસ્સામ. એવં સન્તે પટિગ્ગહણે આપત્તિયેવ ન સિયા, સઞ્ચરિત્તપટિગ્ગહણમરણાભિનન્દનેસુપિ ચ આપત્તિ હોતિ, મારણપટિગ્ગહણે કથં ન સિયા, તસ્મા પટિગ્ગણ્હન્તસ્સેવેતં દુક્કટં, તેનેવેત્થ ‘‘મૂલટ્ઠસ્સા’’તિ ન વુત્તં. પુરિમનયેપિ ચેતં પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ વેદિતબ્બમેવ, ઓકાસાભાવેન પન ન વુત્તં. તસ્મા યો યો પટિગ્ગણ્હાતિ, તસ્સ તસ્સ તપ્પચ્ચયા આપત્તિયેવાતિ અયમેત્થ અમ્હાકં ખન્તિ. યથા ચેત્થ, એવં અદિન્નાદાનેપીતિ.

    Idāni imasmiṃyeva adhikāradvaye anugaṇṭhipade vuttanayo vuccati – ‘‘vadhako paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassā’’ti vadhakasseva āpatti, na āṇāpakassa buddharakkhitassa. Yadi pana so vajjhamaraṇāmaraṇesu avassamaññataraṃ karoti, buddharakkhitassāṇattikkhaṇe eva pārājikadukkaṭesu aññataraṃ siyā. ‘‘Iti cittamano’’ti adhikārato ‘‘cittasaṅkappo’’ti etthāpi iti-saddo viya ‘‘vadhako paṭiggaṇhāti, mūlaṭṭhassa āpatti thullaccayassā’’ti adhikārato ‘‘mūlaṭṭhassa āpatti dukkaṭassā’’ti vuttameva hoti. Kasmā sarūpena na vuttanti ce? Tato cuttari nayadānatthaṃ. ‘‘Mūlaṭṭhassa āpatti dukkaṭassā’’ti hi vutte mūlaṭṭhasseva vasena niyamitattā ‘‘paṭiggaṇhantassa dukkaṭaṃ hotī’’ti na ñāyati. ‘‘Vadhako paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassā’’ti hi aniyametvā vutte sakkā ubhayesaṃ vasena dukkaṭe yojetuṃ. Tasmā eva hi aṭṭhakathācariyehi adhikāraṃ gahetvā ‘‘saṅgharakkhitena sampaṭicchite mūlaṭṭhasseva dukkaṭanti veditabba’’nti vuttaṃ. Paṭiggaṇhantassa neva anuññātaṃ, na paṭikkhittaṃ, kevalantu buddharakkhitassa aniyamitattā paṭikkhittaṃ, tassa pana pārājikadukkaṭesu aññataraṃ bhaveyyāti ayamattho dīpito, tasmā tampi suvuttaṃ. Yasmā ubhayesaṃ vasena yojetuṃ sakkā, tasmā ācariyehi ‘‘paṭiggaṇhantassevetaṃ dukkaṭa’’nti vuttaṃ. Tattha mūlaṭṭho neva anuññāto ‘‘mūlaṭṭhassā’’ti vacanābhāvato, na ca paṭikkhitto ‘‘paṭiggaṇhantassa āpatti dukkaṭassā’’ti pāḷiyā abhāvato, paṭiggaṇhanapaccayā vadhakassa dukkaṭaṃ siyāti nayaṃ dātuṃ ‘‘mūlaṭṭhassā’’ti pāḷiyaṃ avuttattā ‘‘taṃ paṭiggaṇhantassevetaṃ dukkaṭa’’nti yaṃ vuttaṃ, tampi suvuttaṃ. Tatra hi buddharakkhitassa paṭikkhittaṃ, vuttanayena pana tassa āpatti aniyatāti. Kasmā pana aṭṭhakathāyaṃ anuttānaṃ paṭiggaṇhanapaccayā vadhakassa dukkaṭaṃ avatvā mūlaṭṭhasseva vasena dukkaṭaṃ vuttanti ce? Aniṭṭhanivāraṇatthaṃ. ‘‘Saṅgharakkhitena sampaṭicchite paṭiggaṇhanapaccayā tassa dukkaṭa’’nti hi vutte anantaranayena sarūpena vuttattā idhāpi mūlaṭṭhassa thullaccayaṃ aṭṭhakathāyaṃ vuttameva hotīti āpajjati. Iti taṃ evaṃ āpannaṃ thullaccayaṃ uttānanti taṃ avatvā paṭiggaṇhantassa dukkaṭaṃ vuttaṃ. Anuttānattā aṭṭhakathāyanti imaṃ aniṭṭhaggahaṇaṃ nivāretuṃ ‘‘mūlaṭṭhassevetaṃ dukkaṭa’’nti vuttaṃ. Ācariyena hi vuttanayena paṭiggaṇhantassa dukkaṭampi uttānameva. Uttānañca kasmā amhākaṃ khantīti vuttanti ce? Paṭipattidīpanatthaṃ. ‘‘Piṭakattayādīsu appaṭihatabuddhiyopi ācariyā sarūpena pāḷiyaṃ aṭṭhakathāyañca avuttattā evarūpesu nāma ṭhānesu evaṃ paṭipajjanti, kimaṅgaṃ pana mādisoti suhadayā kulaputtā anāgate vuttanayamanatikkamitvā saṅkaradosaṃ vivajjetvā vaṇṇanāvelañca anatikkamma paṭipajjantī’’ti ca aparehi vuttaṃ. Ayaṃ pana aṭṭhakathāya vā avuttattā evarūpesu nāma pāṭho ācariyena pacchā nikkhittattā kesuci potthakesu na dissatīti katvā sabbaṃ likhissāma. Evaṃ sante paṭiggahaṇe āpattiyeva na siyā, sañcarittapaṭiggahaṇamaraṇābhinandanesupi ca āpatti hoti, māraṇapaṭiggahaṇe kathaṃ na siyā, tasmā paṭiggaṇhantassevetaṃ dukkaṭaṃ, tenevettha ‘‘mūlaṭṭhassā’’ti na vuttaṃ. Purimanayepi cetaṃ paṭiggaṇhantassa veditabbameva, okāsābhāvena pana na vuttaṃ. Tasmā yo yo paṭiggaṇhāti, tassa tassa tappaccayā āpattiyevāti ayamettha amhākaṃ khanti. Yathā cettha, evaṃ adinnādānepīti.

    ૧૭૫. અરહો રહોસઞ્ઞીનિદ્દેસાદીસુ કિઞ્ચાપિ પાળિયં, અટ્ઠકથાયઞ્ચ દુક્કટમેવ વુત્તં, તથાપિ તત્થ પરમ્પરાય સુત્વા મરતૂતિ અધિપ્પાયેન ઉલ્લપન્તસ્સ ઉદ્દેસે સતિ ઉદ્દિટ્ઠસ્સ મરણેન આપત્તિ પારાજિકસ્સ, અસતિ યસ્સ કસ્સચિ મરણેન આપત્તિ પારાજિકસ્સ. ‘‘ઇત્થન્નામો સુત્વા મે વજ્ઝસ્સ આરોચેતૂ’’તિ ઉદ્દિસિત્વા ઉલ્લપન્તસ્સ વિસઙ્કેતતા દૂતપરમ્પરાય વુત્તત્તા વેદિતબ્બા. સચે ‘‘યો કોચિ સુત્વા વદતૂ’’તિ ઉલ્લપતિ, વજ્ઝો સયમેવ સુત્વા મરતિ, વિસઙ્કેતત્તા ન પારાજિકં. યો કોચિ સુત્વા વદતિ, સો ચે મરતિ, પારાજિકં. ‘‘યો કોચિ મમ વચનં સુત્વા તં મારેતૂ’’તિ ઉલ્લપતિ, યો કોચિ સુત્વા મારેતિ, પારાજિકં, સયમેવ સુત્વા મારેતિ, વિસઙ્કેતત્તા ન પારાજિકન્તિ એવં યથાસમ્ભવો વેદિતબ્બો.
