Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
પદભાજનીયવણ્ણના
Padabhājanīyavaṇṇanā
૯૨. પુનપિ ‘‘આગન્તુકામા’’તિ વુત્તત્તા ચ સબ્બથા મનુસ્સેહિ અનિવુત્થપુબ્બે અભિનવમાપિતે, ‘‘પુન ન પવિસિસ્સામા’’તિ નિરાલયેહિ પરિચ્ચત્તે ચ ગામે ગામવોહારાભાવા ગામપ્પવેસનાપુચ્છનાદિકિચ્ચં નત્થીતિ વેદિતબ્બં. અરઞ્ઞપરિચ્છેદદસ્સનત્થન્તિ ગામગામૂપચારેસુ દસ્સિતેસુ તદઞ્ઞં અરઞ્ઞન્તિ અરઞ્ઞપરિચ્છેદો સક્કા ઞાતુન્તિ વુત્તં. માતિકાયં પન ગામગ્ગહણેનેવ ગામૂપચારોપિ ગહિતોતિ દટ્ઠબ્બો. ઇન્દખીલેતિ ઉમ્મારે. અરઞ્ઞસઙ્ખેપં ગચ્છતિ તથા અભિધમ્મે વુત્તત્તા. અસતિપિ ઇન્દખીલે ઇન્દખીલટ્ઠાનિયત્તા ‘‘વેમજ્ઝમેવ ઇન્દખીલોતિ વુચ્ચતી’’તિ વુત્તં. યત્થ પન દ્વારબાહાપિ નત્થિ, તત્થ પાકારવેમજ્ઝમેવ ઇન્દખીલોતિ ગહેતબ્બં. લુઠિત્વાતિ પવટ્ટિત્વા.
92.Punapi ‘‘āgantukāmā’’ti vuttattā ca sabbathā manussehi anivutthapubbe abhinavamāpite, ‘‘puna na pavisissāmā’’ti nirālayehi pariccatte ca gāme gāmavohārābhāvā gāmappavesanāpucchanādikiccaṃ natthīti veditabbaṃ. Araññaparicchedadassanatthanti gāmagāmūpacāresu dassitesu tadaññaṃ araññanti araññaparicchedo sakkā ñātunti vuttaṃ. Mātikāyaṃ pana gāmaggahaṇeneva gāmūpacāropi gahitoti daṭṭhabbo. Indakhīleti ummāre. Araññasaṅkhepaṃ gacchati tathā abhidhamme vuttattā. Asatipi indakhīle indakhīlaṭṭhāniyattā ‘‘vemajjhameva indakhīloti vuccatī’’ti vuttaṃ. Yattha pana dvārabāhāpi natthi, tattha pākāravemajjhameva indakhīloti gahetabbaṃ. Luṭhitvāti pavaṭṭitvā.
મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ સુપ્પપાતો વાતિઆદિ માતુગામસ્સ કાકુટ્ઠાપનવસેન ગહેતબ્બં, ન બલદસ્સનવસેન ‘‘માતુગામો ભાજનધોવનઉદકં છડ્ડેતી’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૧.૯૨) ઉપરિ વુચ્ચમાનત્તા, તેનેવ ‘‘લેડ્ડુપાતો’’તિ અવત્વા સુપ્પપાતોતિઆદિ વુત્તં. કુરુન્દટ્ઠકથાયં મહાપચ્ચરિયઞ્ચ ઘરૂપચારોવ ગામોતિ અધિપ્પાયેન ‘‘ઘરૂપચારે ઠિતસ્સ લેડ્ડુપાતો ગામૂપચારો’’તિ વુત્તં. કતપરિક્ખેપોતિ ઇમિના પરિક્ખેપતો બહિ ઉપચારો ન ગહેતબ્બોતિ દસ્સેતિ. સુપ્પમુસલપાતોપિ અપરિક્ખિત્તગેહસ્સેવ, સો ચ યતો પહોતિ, તત્થેવ ગહેતબ્બો, અપ્પહોનટ્ઠાને પન વિજ્જમાનટ્ઠાનમેવ ગહેતબ્બં. યસ્સ પન ઘરસ્સ સમન્તતો પાકારાદીહિ પરિક્ખેપો કતો હોતિ, તત્થ સોવ પરિક્ખેપો ઘરૂપચારોતિ ગહેતબ્બં.
Majjhimassa purisassa suppapāto vātiādi mātugāmassa kākuṭṭhāpanavasena gahetabbaṃ, na baladassanavasena ‘‘mātugāmo bhājanadhovanaudakaṃ chaḍḍetī’’ti (pārā. aṭṭha. 1.92) upari vuccamānattā, teneva ‘‘leḍḍupāto’’ti avatvā suppapātotiādi vuttaṃ. Kurundaṭṭhakathāyaṃ mahāpaccariyañca gharūpacārova gāmoti adhippāyena ‘‘gharūpacāre ṭhitassa leḍḍupāto gāmūpacāro’’ti vuttaṃ. Kataparikkhepoti iminā parikkhepato bahi upacāro na gahetabboti dasseti. Suppamusalapātopi aparikkhittagehasseva, so ca yato pahoti, tattheva gahetabbo, appahonaṭṭhāne pana vijjamānaṭṭhānameva gahetabbaṃ. Yassa pana gharassa samantato pākārādīhi parikkhepo kato hoti, tattha sova parikkhepo gharūpacāroti gahetabbaṃ.
પુબ્બે વુત્તનયેનાતિ પરિક્ખિત્તગામે વુત્તનયેન. સઙ્કરીયતીતિ મિસ્સીયતિ. વિકાલે ગામપ્પવેસને ‘‘પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કમન્તસ્સ આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારં ઓક્કમન્તસ્સ આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૫૧૩) વુત્તત્તા ગામગામૂપચારાનં અસઙ્કરતા ઇચ્છિતબ્બાતિ આહ અસઙ્કરતો ચાતિઆદિ. કેચિ પનેત્થ પાળિયં ‘‘અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારં ઓક્કમન્તસ્સાતિ ઇદં પરિક્ખેપારહટ્ઠાનં સન્ધાય વુત્તં, ન તતો પરં એકલેડ્ડુપાતપરિચ્છિન્નં ઉપચારં . તસ્મા પરિક્ખેપારહટ્ઠાનસઙ્ખાતં ગામં ઓક્કમન્તસ્સેવ આપત્તિ, ન ઉપચાર’’ન્તિ વદન્તિ, તં ન ગહેતબ્બં ‘‘ઘરૂપચારે ઠિતસ્સ મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ લેડ્ડુપાતબ્ભન્તરં ગામો નામ. તતો અઞ્ઞસ્સ લેડ્ડુપાતસ્સ અબ્ભન્તરં ગામૂપચારો નામા’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૧.૯૨) ઇધેવ અટ્ઠકથાયં વુત્તત્તા. વિકાલે ગામપ્પવેસનસિક્ખાપદટ્ઠકથાયઞ્હિ અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારો અદિન્નાદાને વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બોતિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૫૧૨) અયમેવ નયો અતિદિસિતો. તેનેવ માતિકાટ્ઠકથાયમ્પિ ‘‘ય્વાયં અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારો દસ્સિતો, તસ્સ વસેન વિકાલે ગામપ્પવેસનાદીસુ આપત્તિ પરિચ્છિન્દિતબ્બા’’તિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ દુતિયપારાજિકવણ્ણના) વુત્તં, તસ્મા પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કમન્તસ્સ, અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઘરૂપચારતો પટ્ઠાય દુતિયલેડ્ડુપાતસઙ્ખાતં ગામૂપચારં ઓક્કમન્તસ્સ વિકાલે ગામપ્પવેસનાપત્તિ હોતિ, માતિકાયઞ્ચ વિકાલે ગામં પવિસેય્યાતિ ગામગ્ગહણેનેવ ગામૂપચારોપિ ગહિતોતિ વેદિતબ્બં. વિકાલે ગામપ્પવેસનાદીસૂતિ આદિ-સદ્દેન ઘરઘરૂપચારાદીસુ ઠિતાનં ઉપ્પન્નલાભભાજનાદિં સઙ્ગણ્હાતિ.
Pubbe vuttanayenāti parikkhittagāme vuttanayena. Saṅkarīyatīti missīyati. Vikāle gāmappavesane ‘‘parikkhittassa gāmassa parikkhepaṃ atikkamantassa āpatti pācittiyassa. Aparikkhittassa gāmassa upacāraṃ okkamantassa āpatti pācittiyassā’’ti (pāci. 513) vuttattā gāmagāmūpacārānaṃ asaṅkaratā icchitabbāti āha asaṅkarato cātiādi. Keci panettha pāḷiyaṃ ‘‘aparikkhittassa gāmassa upacāraṃ okkamantassāti idaṃ parikkhepārahaṭṭhānaṃ sandhāya vuttaṃ, na tato paraṃ ekaleḍḍupātaparicchinnaṃ upacāraṃ . Tasmā parikkhepārahaṭṭhānasaṅkhātaṃ gāmaṃ okkamantasseva āpatti, na upacāra’’nti vadanti, taṃ na gahetabbaṃ ‘‘gharūpacāre ṭhitassa majjhimassa purisassa leḍḍupātabbhantaraṃ gāmo nāma. Tato aññassa leḍḍupātassa abbhantaraṃ gāmūpacāro nāmā’’ti (pārā. aṭṭha. 1.92) idheva aṭṭhakathāyaṃ vuttattā. Vikāle gāmappavesanasikkhāpadaṭṭhakathāyañhi aparikkhittassa gāmassa upacāro adinnādāne vuttanayeneva veditabboti (pāci. aṭṭha. 512) ayameva nayo atidisito. Teneva mātikāṭṭhakathāyampi ‘‘yvāyaṃ aparikkhittassa gāmassa upacāro dassito, tassa vasena vikāle gāmappavesanādīsu āpatti paricchinditabbā’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. dutiyapārājikavaṇṇanā) vuttaṃ, tasmā parikkhittassa gāmassa parikkhepaṃ atikkamantassa, aparikkhittassa gāmassa gharūpacārato paṭṭhāya dutiyaleḍḍupātasaṅkhātaṃ gāmūpacāraṃ okkamantassa vikāle gāmappavesanāpatti hoti, mātikāyañca vikāle gāmaṃ paviseyyāti gāmaggahaṇeneva gāmūpacāropi gahitoti veditabbaṃ. Vikāle gāmappavesanādīsūti ādi-saddena gharagharūpacārādīsu ṭhitānaṃ uppannalābhabhājanādiṃ saṅgaṇhāti.
નિક્ખમિત્વા બહિ ઇન્દખીલાતિ ઇન્દખીલતો બહિ નિક્ખમિત્વા ઠિતં યં ઠાનં સબ્બમેતં અરઞ્ઞન્તિ યોજના. આચરિયધનુ નામ પકતિહત્થેન નવવિદત્થિપમાણં, જિયાય પન આરોપિતાય સત્તટ્ઠવિદત્થિમત્તન્તિ વદન્તિ.
Nikkhamitvā bahi indakhīlāti indakhīlato bahi nikkhamitvā ṭhitaṃ yaṃ ṭhānaṃ sabbametaṃ araññanti yojanā. Ācariyadhanu nāma pakatihatthena navavidatthipamāṇaṃ, jiyāya pana āropitāya sattaṭṭhavidatthimattanti vadanti.
કપ્પિયન્તિ અનુરૂપવસેન વુત્તં અકપ્પિયસ્સાપિ અપ્પટિગ્ગહિતસ્સ પરિભોગે પાચિત્તિયત્તા. પરિચ્ચાગાદિમ્હિ અકતે ‘‘ઇદં મય્હં સન્તક’’ન્તિ વત્થુસામિના અવિદિતમ્પિ પરિગ્ગહિતમેવ બાલુમ્મત્તાદીનં સન્તકં વિય, તાદિસં અવહરન્તોપિ ઞાતકાદીહિ પચ્છા ઞત્વા વત્થુસામિના ચ અનુબન્ધિતબ્બતો પારાજિકોવ હોતિ. યસ્સ વસેન પુરિસો થેનો હોતિ, તં થેય્યન્તિ આહ ‘‘અવહરણચિત્તસ્સેતં અધિવચન’’ન્તિ. પપઞ્ચસઙ્ખાતિ તણ્હામાનદિટ્ઠિસઙ્ખાતા પપઞ્ચકોટ્ઠાસા. એકો ચિત્તકોટ્ઠાસોતિ ઠાનાચાવનપયોગસમુટ્ઠાપકો એકો ચિત્તકોટ્ઠાસોતિ અત્થો.
Kappiyanti anurūpavasena vuttaṃ akappiyassāpi appaṭiggahitassa paribhoge pācittiyattā. Pariccāgādimhi akate ‘‘idaṃ mayhaṃ santaka’’nti vatthusāminā aviditampi pariggahitameva bālummattādīnaṃ santakaṃ viya, tādisaṃ avaharantopi ñātakādīhi pacchā ñatvā vatthusāminā ca anubandhitabbato pārājikova hoti. Yassa vasena puriso theno hoti, taṃ theyyanti āha ‘‘avaharaṇacittassetaṃ adhivacana’’nti. Papañcasaṅkhāti taṇhāmānadiṭṭhisaṅkhātā papañcakoṭṭhāsā. Eko cittakoṭṭhāsoti ṭhānācāvanapayogasamuṭṭhāpako eko cittakoṭṭhāsoti attho.
અભિયોગવસેનાતિ અટ્ટકરણવસેન. સવિઞ્ઞાણકેનેવાતિ ઇદં સવિઞ્ઞાણકાનઞ્ઞેવ આવેણિકવિનિચ્છયં સન્ધાય વુત્તં. પાણો અપદન્તિઆદીસુ હિ ‘‘પદસા નેસ્સામી’’તિ પઠમં પાદં સઙ્કામેતિ, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સાતિઆદિના પાળિયં (પારા॰ ૧૧૧), ભિક્ખુ દાસં દિસ્વા સુખદુક્ખં પુચ્છિત્વા વા અપુચ્છિત્વા વા ‘‘ગચ્છ, પલાયિત્વા સુખં જીવા’’તિ વદતિ, સો ચે પલાયતિ, દુતિયપદવારે પારાજિકન્તિઆદિના (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧૧૪) અટ્ઠકથાયઞ્ચ યો સવિઞ્ઞાણકાનઞ્ઞેવ આવેણિકો વિનિચ્છયો વુત્તો, સો આરામાદિઅવિઞ્ઞાણકેસુ ન લબ્ભતીતિ તાદિસં સન્ધાય ‘‘સવિઞ્ઞાણકેનેવા’’તિ વુત્તં. યો પન વિનિચ્છયો આરામાદિઅવિઞ્ઞાણકેસુ લબ્ભતિ, સો યસ્મા સવિઞ્ઞાણકેસુ અલબ્ભનકો નામ નત્થિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘નાનાભણ્ડવસેન સવિઞ્ઞાણકાવિઞ્ઞાણકમિસ્સકેના’’તિ. સવિઞ્ઞાણકેન ચ અવિઞ્ઞાણકેન ચાતિ અત્થો. યસ્મા ચેત્થ અવિઞ્ઞાણકેનેવ આદિયનાદીનિ છપિ પદાનિ ન સક્કા યોજેતું ઇરિયાપથવિકોપનસ્સ સવિઞ્ઞાણકવસેનેવ યોજેતબ્બતો, તસ્મા ‘‘અવિઞ્ઞાણકેનેવા’’તિ તતિયં પકારં ન વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં.
Abhiyogavasenāti aṭṭakaraṇavasena. Saviññāṇakenevāti idaṃ saviññāṇakānaññeva āveṇikavinicchayaṃ sandhāya vuttaṃ. Pāṇo apadantiādīsu hi ‘‘padasā nessāmī’’ti paṭhamaṃ pādaṃ saṅkāmeti, āpatti thullaccayassātiādinā pāḷiyaṃ (pārā. 111), bhikkhu dāsaṃ disvā sukhadukkhaṃ pucchitvā vā apucchitvā vā ‘‘gaccha, palāyitvā sukhaṃ jīvā’’ti vadati, so ce palāyati, dutiyapadavāre pārājikantiādinā (pārā. aṭṭha. 1.114) aṭṭhakathāyañca yo saviññāṇakānaññeva āveṇiko vinicchayo vutto, so ārāmādiaviññāṇakesu na labbhatīti tādisaṃ sandhāya ‘‘saviññāṇakenevā’’ti vuttaṃ. Yo pana vinicchayo ārāmādiaviññāṇakesu labbhati, so yasmā saviññāṇakesu alabbhanako nāma natthi, tasmā vuttaṃ ‘‘nānābhaṇḍavasena saviññāṇakāviññāṇakamissakenā’’ti. Saviññāṇakena ca aviññāṇakena cāti attho. Yasmā cettha aviññāṇakeneva ādiyanādīni chapi padāni na sakkā yojetuṃ iriyāpathavikopanassa saviññāṇakavaseneva yojetabbato, tasmā ‘‘aviññāṇakenevā’’ti tatiyaṃ pakāraṃ na vuttanti daṭṭhabbaṃ.
આરામન્તિ ઇદં ઉપલક્ખણમત્તં દાસાદિસવિઞ્ઞાણકસ્સાપિ ઇધ સઙ્ગહેતબ્બતો, નાનાભણ્ડવસેન હેત્થ યોજના દસ્સિયતિ. પરિકપ્પિતટ્ઠાનન્તિ પરિકપ્પિતોકાસં. સુઙ્કઘાતન્તિ એત્થ મગ્ગં ગચ્છન્તેહિ સત્થિકેહિ અત્તના નીયમાનભણ્ડતો રઞ્ઞો દાતબ્બભાગો સુઙ્કો નામ, સો એત્થ હઞ્ઞતિ અદત્વા ગચ્છન્તેહિ અવહરીયતિ, તં વા હન્તિ એત્થ રાજપુરિસા અદદન્તાનં સન્તકં બલક્કારેનાતિ સુઙ્કઘાતો, ‘‘એત્થ પવિટ્ઠેહિ સુઙ્કો દાતબ્બો’’તિ રુક્ખપબ્બતાદિસઞ્ઞાણેન નિયમિતપ્પદેસસ્સેતં અધિવચનં.
Ārāmanti idaṃ upalakkhaṇamattaṃ dāsādisaviññāṇakassāpi idha saṅgahetabbato, nānābhaṇḍavasena hettha yojanā dassiyati. Parikappitaṭṭhānanti parikappitokāsaṃ. Suṅkaghātanti ettha maggaṃ gacchantehi satthikehi attanā nīyamānabhaṇḍato rañño dātabbabhāgo suṅko nāma, so ettha haññati adatvā gacchantehi avaharīyati, taṃ vā hanti ettha rājapurisā adadantānaṃ santakaṃ balakkārenāti suṅkaghāto, ‘‘ettha paviṭṭhehi suṅko dātabbo’’ti rukkhapabbatādisaññāṇena niyamitappadesassetaṃ adhivacanaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પદભાજનીયવણ્ણના • Padabhājanīyavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પદભાજનીયવણ્ણના • Padabhājanīyavaṇṇanā