Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    પદભાજનીયવણ્ણના

    Padabhājanīyavaṇṇanā

    ૧૭૨. બ્યઞ્જને આદરં અકત્વાતિ જાનિત્વા સઞ્જાનિત્વાતિઆદિના બ્યઞ્જનાનુરૂપં અવુત્તત્તા વુત્તં. પાણોતિ જાનન્તોતિ ઇદં મનુસ્સોતિ અજાનિત્વાપિ કેવલં સત્તસઞ્ઞાય એવ પારાજિકભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. વધકચેતનાવસેન ચેતેત્વાતિ ‘‘ઇમં મારેમી’’તિ વધકચેતનાય ચિન્તેત્વા. પકપ્પેત્વાતિ ‘‘વધામિ ન’’ન્તિ એવં ચિત્તેન પરિચ્છિન્દિત્વા. અભિવિતરિત્વાતિ સન્નિટ્ઠાનં કત્વા, તેનાહ ‘‘નિરાસઙ્કચિત્તં પેસેત્વા’’તિ. સિખાપ્પત્તો અત્થોતિ સઞ્ચિચ્ચાતિ પુબ્બકાલકિરિયાવસેન વુત્તસ્સપિ વીતિક્કમભૂતસ્સ અપરકાલકિરિયાયુત્તદસ્સનેન કોટિપ્પત્તો અત્થો. જાતિઉણ્ણા નામ તદહુજાતએળકસ્સ લોમં. એવં વણ્ણપ્પટિભાગન્તિ એવં વણ્ણસણ્ઠાનં. તતો વા ઉદ્ધન્તિ દુતિયસત્તાહાદીસુ અબ્બુદાદિભાવપ્પત્તં સન્ધાય વુત્તં. પરિહીનવેગસ્સ સન્તાનસ્સ પચ્ચયો હોતીતિ સહકારીપચ્ચયો હોતિ, ન જનકો. કમ્મમેવ હિ ખણે ખણે ઉપ્પજ્જમાનાનં કમ્મજરૂપાનં જનકપચ્ચયો, તઞ્ચ પવત્તિયં પુબ્બે ઉપ્પજ્જિત્વા ઠિતં અનુપહતં ચતુસન્તતિરૂપં સહકારીપચ્ચયં લભિત્વાવ કાતું સક્કોતિ, ન અઞ્ઞથા, યેન કેનચિ વિરોધિપચ્ચયેન નિરુદ્ધચક્ખાદિપ્પસાદાનં પુગ્ગલાનં વિજ્જમાનમ્પિ કમ્મં ચક્ખાદિકં જનેતું ન સક્કોતીતિ સિદ્ધમેવ હોતિ.

    172.Byañjane ādaraṃ akatvāti jānitvā sañjānitvātiādinā byañjanānurūpaṃ avuttattā vuttaṃ. Pāṇoti jānantoti idaṃ manussoti ajānitvāpi kevalaṃ sattasaññāya eva pārājikabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Vadhakacetanāvasena cetetvāti ‘‘imaṃ māremī’’ti vadhakacetanāya cintetvā. Pakappetvāti ‘‘vadhāmi na’’nti evaṃ cittena paricchinditvā. Abhivitaritvāti sanniṭṭhānaṃ katvā, tenāha ‘‘nirāsaṅkacittaṃ pesetvā’’ti. Sikhāppatto atthoti sañciccāti pubbakālakiriyāvasena vuttassapi vītikkamabhūtassa aparakālakiriyāyuttadassanena koṭippatto attho. Jātiuṇṇā nāma tadahujātaeḷakassa lomaṃ. Evaṃ vaṇṇappaṭibhāganti evaṃ vaṇṇasaṇṭhānaṃ. Tato vā uddhanti dutiyasattāhādīsu abbudādibhāvappattaṃ sandhāya vuttaṃ. Parihīnavegassa santānassa paccayo hotīti sahakārīpaccayo hoti, na janako. Kammameva hi khaṇe khaṇe uppajjamānānaṃ kammajarūpānaṃ janakapaccayo, tañca pavattiyaṃ pubbe uppajjitvā ṭhitaṃ anupahataṃ catusantatirūpaṃ sahakārīpaccayaṃ labhitvāva kātuṃ sakkoti, na aññathā, yena kenaci virodhipaccayena niruddhacakkhādippasādānaṃ puggalānaṃ vijjamānampi kammaṃ cakkhādikaṃ janetuṃ na sakkotīti siddhameva hoti.

    અતિપાતેન્તોતિ અતિપાતેન્તો વિનાસેન્તો. વુત્તપકારમેવાતિ જીવિતિન્દ્રિયાતિપાતનવિધાનં વુત્તપ્પકારમેવ. સરસેનેવ પતનસભાવસ્સ સણિકં પતિતું અદત્વા અતીવ પાતનં સીઘપાતનં અતિપાતો, પાણસ્સ અતિપાતો પાણાતિપાતો. આથબ્બણિકાતિ અથબ્બણવેદિનો. અથબ્બણન્તિ અથબ્બણવેદવિહિતં. મન્તં પયોજેન્તીતિ અલોણભોજનદબ્બસયનસુસાનગમનાદીહિ પયોગેહિ મન્તં પરિવત્તેન્તિ, તેન યથિચ્છિતપાણવધાદિફલં ઉપપજ્જતિ, તસ્મા તં કાયવચીકમ્મેસુ પવિટ્ઠં. ઈતિન્તિ પીળં. ઉપદ્દવન્તિ તતો અધિકતરં પીળં. પજ્જરકન્તિ વિસમજ્જરં. સૂચિકન્તિ સૂચીહિ વિય વિજ્ઝમાનં સૂલં. વિસૂચિકન્તિ સસૂલં આમાતિસારં. પક્ખન્દિયન્તિ રત્તાતિસારં. વિજ્જં પરિવત્તેત્વાતિ ગન્ધારવિજ્જાદિકં અત્તનો વિજ્જં કતૂપચારં મન્તપઠનક્કમેન પરિજપ્પિત્વા. તેહીતિ તેહિ વત્થૂહિ. પયોજનન્તિ પવત્તનં. અહો વતાયન્તિ અયં તં કુચ્છિગતં. ગબ્ભન્તિ ઇદં કુચ્છિગતં ગબ્ભં. કુલુમ્બસ્સાતિ ગબ્ભસ્સ, કુલસ્સેવ વા, કુટુમ્બસ્સાતિ વુત્તં હોતિ. ભાવનામયિદ્ધિયાતિ અધિટ્ઠાનિદ્ધિં સન્ધાય વુત્તં. તં તેસં ઇચ્છામત્તન્તિ સુત્તત્થતો ન સમેતીતિ અધિપ્પાયો. અથબ્બણિદ્ધિવસેનેવ હિ સુત્તે ‘‘ઇદ્ધિમા ચેતોવસિપ્પત્તો’’તિ વુત્તં, ન ભાવનામયિદ્ધિવસેનાતિ દટ્ઠબ્બં.

    Atipātentoti atipātento vināsento. Vuttapakāramevāti jīvitindriyātipātanavidhānaṃ vuttappakārameva. Saraseneva patanasabhāvassa saṇikaṃ patituṃ adatvā atīva pātanaṃ sīghapātanaṃ atipāto, pāṇassa atipāto pāṇātipāto. Āthabbaṇikāti athabbaṇavedino. Athabbaṇanti athabbaṇavedavihitaṃ. Mantaṃ payojentīti aloṇabhojanadabbasayanasusānagamanādīhi payogehi mantaṃ parivattenti, tena yathicchitapāṇavadhādiphalaṃ upapajjati, tasmā taṃ kāyavacīkammesu paviṭṭhaṃ. Ītinti pīḷaṃ. Upaddavanti tato adhikataraṃ pīḷaṃ. Pajjarakanti visamajjaraṃ. Sūcikanti sūcīhi viya vijjhamānaṃ sūlaṃ. Visūcikanti sasūlaṃ āmātisāraṃ. Pakkhandiyanti rattātisāraṃ. Vijjaṃ parivattetvāti gandhāravijjādikaṃ attano vijjaṃ katūpacāraṃ mantapaṭhanakkamena parijappitvā. Tehīti tehi vatthūhi. Payojananti pavattanaṃ. Aho vatāyanti ayaṃ taṃ kucchigataṃ. Gabbhanti idaṃ kucchigataṃ gabbhaṃ. Kulumbassāti gabbhassa, kulasseva vā, kuṭumbassāti vuttaṃ hoti. Bhāvanāmayiddhiyāti adhiṭṭhāniddhiṃ sandhāya vuttaṃ. Taṃ tesaṃ icchāmattanti suttatthato na sametīti adhippāyo. Athabbaṇiddhivaseneva hi sutte ‘‘iddhimā cetovasippatto’’ti vuttaṃ, na bhāvanāmayiddhivasenāti daṭṭhabbaṃ.

    ઇતરથાતિ પરિયેસેય્યાતિ પદસ્સ ગવેસનમત્તમેવ યથારુતવસેન અત્થો સિયા, તદા પરિયિટ્ઠમત્તેન પરિયેસિત્વા સત્થાદીનં લદ્ધમત્તેનાતિ અત્થો. સસન્તિ હિંસન્તિ એતેનાતિ સત્થન્તિ વધોપકરણસ્સ પાસાણરજ્જુઆદિનો સબ્બસ્સાપિ નામન્તિ આહ લગુળાતિઆદિ. લગુળન્તિ મુગ્ગરસ્સેતં અધિવચનં. સત્થસઙ્ગહોતિ માતિકાયં સત્થહારકન્તિ એત્થ વુત્તસત્થસઙ્ગહો. પરતો વુત્તનયત્તાતિ પરતો નિગમનવસેન વુત્તસ્સ દુતિયપદસ્સ પદભાજને વુત્તનયત્તા. ચિત્તસદ્દસ્સ અત્થદીપનત્થં વુત્તોતિ ચિત્ત-સદ્દસ્સ વિચિત્તાદિઅનેકત્થવિસયત્તા ઇતરેહિ નિવત્તેત્વા વિઞ્ઞાણત્થં નિયમેતું વુત્તો.

    Itarathāti pariyeseyyāti padassa gavesanamattameva yathārutavasena attho siyā, tadā pariyiṭṭhamattena pariyesitvā satthādīnaṃ laddhamattenāti attho. Sasanti hiṃsanti etenāti satthanti vadhopakaraṇassa pāsāṇarajjuādino sabbassāpi nāmanti āha laguḷātiādi. Laguḷanti muggarassetaṃ adhivacanaṃ. Satthasaṅgahoti mātikāyaṃ satthahārakanti ettha vuttasatthasaṅgaho. Parato vuttanayattāti parato nigamanavasena vuttassa dutiyapadassa padabhājane vuttanayattā. Cittasaddassa atthadīpanatthaṃ vuttoti citta-saddassa vicittādianekatthavisayattā itarehi nivattetvā viññāṇatthaṃ niyametuṃ vutto.

    ૧૭૪. કમ્મુના બજ્ઝતીતિ પાણાતિપાતકમ્મુના બજ્ઝતિ, તં કમ્મમસ્સ સિદ્ધન્તિ અત્થો. ઉભયથાપીતિ ઉદ્દિસકાનુદ્દિસકવસેન. પચ્છા વા તેન રોગેનાતિ એતેન અનાગતમ્પિ જીવિતિન્દ્રિયં આરબ્ભ પાણાતિપાતસ્સ પવત્તિં દસ્સેતિ. એવઞ્ચ ‘‘યદા સક્કોતિ, તદા તં જીવિતા વોરોપેહી’’તિ આણત્તિયા ચિરેન સમિદ્ધિયમ્પિ આણત્તિક્ખણેયેવ પાણાતિપાતો. ઓપાતખણનાદિથાવરપયોગેસુ પયોગકરણતો પચ્છા ગહિતપટિસન્ધિકસ્સાપિ સત્તસ્સ મરણે પાણાતિપાતો ચ અનાગતારમ્મણો ઉપપન્નો હોતિ. યં પન સિક્ખાપદવિભઙ્ગે ‘‘પઞ્ચ સિક્ખાપદાનિ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણાયેવા’’તિ વુત્તં, તં પાણાતિપાતાદિતો વિરતિં સન્ધાય વુત્તં, ન પાણાતિપાતાદિન્તિ ગહેતબ્બં. અઞ્ઞચિત્તેનાતિ અમારેતુકામતાચિત્તેન. દુતિયપ્પહારેન મરતીતિ પઠમપ્પહારં વિના દુતિયેનેવ મરતીતિ અત્થો. પઠમપ્પહારેનેવાતિ પઠમપ્પહારસમુટ્ઠાપકચેતનાક્ખણેયેવાતિ અત્થો. કિઞ્ચાપિ પઠમપ્પહારો સયમેવ ન સક્કોતિ મારેતું, દુતિયં પન લભિત્વા સક્કોન્તો જીવિતવિનાસહેતુ હોતિ, તસ્મા પઠમપ્પહારં વિના મરણસ્સ અસિદ્ધત્તા ‘‘પયોગો તેન ચ મરણ’’ન્તિ ઇમિના સંસન્દનતો પઠમપ્પહારેનેવ કમ્મબદ્ધો યુત્તો, ન દુતિયેન તસ્સ અઞ્ઞચિત્તેન દિન્નત્તા. યથા ચેત્થ, એવં અઞ્ઞેન પુગ્ગલેન દુતિયપ્પહારદાનાદીસુ વિય. યદિ પન દુતિયપ્પહારદાયકસ્સાપિ પુગ્ગલસ્સ વધકચેતના અત્થિ, તસ્સાપિ અત્તનો પયોગેનાપિ મતત્તા પયોગક્ખણે પાણાતિપાતોતિ વેદિતબ્બં.

    174.Kammunābajjhatīti pāṇātipātakammunā bajjhati, taṃ kammamassa siddhanti attho. Ubhayathāpīti uddisakānuddisakavasena. Pacchā vā tena rogenāti etena anāgatampi jīvitindriyaṃ ārabbha pāṇātipātassa pavattiṃ dasseti. Evañca ‘‘yadā sakkoti, tadā taṃ jīvitā voropehī’’ti āṇattiyā cirena samiddhiyampi āṇattikkhaṇeyeva pāṇātipāto. Opātakhaṇanādithāvarapayogesu payogakaraṇato pacchā gahitapaṭisandhikassāpi sattassa maraṇe pāṇātipāto ca anāgatārammaṇo upapanno hoti. Yaṃ pana sikkhāpadavibhaṅge ‘‘pañca sikkhāpadāni paccuppannārammaṇāyevā’’ti vuttaṃ, taṃ pāṇātipātādito viratiṃ sandhāya vuttaṃ, na pāṇātipātādinti gahetabbaṃ. Aññacittenāti amāretukāmatācittena. Dutiyappahārena maratīti paṭhamappahāraṃ vinā dutiyeneva maratīti attho. Paṭhamappahārenevāti paṭhamappahārasamuṭṭhāpakacetanākkhaṇeyevāti attho. Kiñcāpi paṭhamappahāro sayameva na sakkoti māretuṃ, dutiyaṃ pana labhitvā sakkonto jīvitavināsahetu hoti, tasmā paṭhamappahāraṃ vinā maraṇassa asiddhattā ‘‘payogo tena ca maraṇa’’nti iminā saṃsandanato paṭhamappahāreneva kammabaddho yutto, na dutiyena tassa aññacittena dinnattā. Yathā cettha, evaṃ aññena puggalena dutiyappahāradānādīsu viya. Yadi pana dutiyappahāradāyakassāpi puggalassa vadhakacetanā atthi, tassāpi attano payogenāpi matattā payogakkhaṇe pāṇātipātoti veditabbaṃ.

    કમ્માપત્તિબ્યત્તિભાવત્થન્તિ આનન્તરિયાદિકમ્મવિભાગસ્સ પારાજિકાદિઆપત્તિવિભાગસ્સ ચ પાકટભાવત્થં. ‘‘એળકં મારેમી’’તિ વિપરીતગ્ગહણેપિ ‘‘ઇમ’’ન્તિ યથાનિપન્નસ્સેવ પરમત્થતો ગહિતત્તા યથાવત્થુકં કમ્મબદ્ધો હોતિયેવાતિ આહ ઇમં વત્થુન્તિઆદિ. ઘાતકો ચ હોતીતિ પાણાતિપાતકમ્મેન બદ્ધોતિ અત્થો. માતાદિગુણમહન્તે આરબ્ભ પવત્તવધકચેતનાય મહાસાવજ્જતાય વુત્તં ‘‘ઇધ પન ચેતના દારુણા હોતી’’તિ.

    Kammāpattibyattibhāvatthanti ānantariyādikammavibhāgassa pārājikādiāpattivibhāgassa ca pākaṭabhāvatthaṃ. ‘‘Eḷakaṃ māremī’’ti viparītaggahaṇepi ‘‘ima’’nti yathānipannasseva paramatthato gahitattā yathāvatthukaṃ kammabaddho hotiyevāti āha imaṃ vatthuntiādi. Ghātako ca hotīti pāṇātipātakammena baddhoti attho. Mātādiguṇamahante ārabbha pavattavadhakacetanāya mahāsāvajjatāya vuttaṃ ‘‘idha pana cetanā dāruṇā hotī’’ti.

    લોહિતકન્તિ લોહિતમક્ખિતં. કમ્મં કરોન્તેતિ યુદ્ધકમ્મં કરોન્તે. યથાધિપ્પાયં ગતેતિ યોધં વિજ્ઝિત્વા પિતરિ વિદ્ધે, યોધં પન અવિજ્ઝિત્વા કેવલં પિતરિ વિદ્ધેપિ વિસઙ્કેતો નત્થિયેવ પિતરિપિ વધકચિત્તસ્સ અત્થિતાય, કેવલં યોધે વિદ્ધેપિ એસેવ નયો. આનન્તરિયં પન નત્થીતિ પિતુવિસયં પાણાતિપાતકમ્મં નત્થીતિ અત્થો.

    Lohitakanti lohitamakkhitaṃ. Kammaṃ karonteti yuddhakammaṃ karonte. Yathādhippāyaṃ gateti yodhaṃ vijjhitvā pitari viddhe, yodhaṃ pana avijjhitvā kevalaṃ pitari viddhepi visaṅketo natthiyeva pitaripi vadhakacittassa atthitāya, kevalaṃ yodhe viddhepi eseva nayo. Ānantariyaṃ pana natthīti pituvisayaṃ pāṇātipātakammaṃ natthīti attho.

    એવં વિજ્ઝાતિ એવં પાદેહિ ભૂમિયં ઠત્વા એવં ધનું ગહેત્વા આકડ્ઢિત્વાતિઆદિના વિજ્ઝનપ્પકારસિક્ખાપનમુખેન આણાપેતીતિ અત્થો. એવં પહરાતિ દળ્હં અસિં ગહેત્વા એવં પહર. એવં ઘાતેહીતિ એવં કમ્મકારણં કત્વા મારેહિ. તત્તકા ઉભિન્નં પાણાતિપાતાતિ અનુદ્દિસિત્વા યેસં કેસઞ્ચિ મારણત્થાય ઉભોહિ પયોગસ્સ કતત્તા વુત્તં. સચે હિ આણાપકો ‘‘એવં વિદ્ધે અસુકો એવં મરતી’’તિ સઞ્ઞાય ‘‘એવં વિજ્ઝા’’તિ આણાપેતિ, નિયમિતસ્સેવ મરણે આણાપકસ્સ કમ્મબદ્ધોતિ વદન્તિ. સચે આણત્તો ‘‘અસુક’’ન્તિ નિયમેત્વા ઉદ્દિસ્સ સરં ખિપતિ, આણાપકો અનિયમેત્વા આણાપેતિ, આણાપકસ્સ યેસં કેસઞ્ચિ મરણેપિ કમ્મબદ્ધો, આણત્તસ્સ પન નિયમિતમરણેયેવાતિ વેદિતબ્બં. મજ્ઝેતિ હત્થિનો પિટ્ઠિનો મજ્ઝે. એતેનાતિ અધિટ્ઠહિત્વા આણાપેતીતિઆદિપાળિવચનેન. તત્થાતિ આણત્તિકપયોગે.

    Evaṃ vijjhāti evaṃ pādehi bhūmiyaṃ ṭhatvā evaṃ dhanuṃ gahetvā ākaḍḍhitvātiādinā vijjhanappakārasikkhāpanamukhena āṇāpetīti attho. Evaṃ paharāti daḷhaṃ asiṃ gahetvā evaṃ pahara. Evaṃ ghātehīti evaṃ kammakāraṇaṃ katvā mārehi. Tattakā ubhinnaṃ pāṇātipātāti anuddisitvā yesaṃ kesañci māraṇatthāya ubhohi payogassa katattā vuttaṃ. Sace hi āṇāpako ‘‘evaṃ viddhe asuko evaṃ maratī’’ti saññāya ‘‘evaṃ vijjhā’’ti āṇāpeti, niyamitasseva maraṇe āṇāpakassa kammabaddhoti vadanti. Sace āṇatto ‘‘asuka’’nti niyametvā uddissa saraṃ khipati, āṇāpako aniyametvā āṇāpeti, āṇāpakassa yesaṃ kesañci maraṇepi kammabaddho, āṇattassa pana niyamitamaraṇeyevāti veditabbaṃ. Majjheti hatthino piṭṭhino majjhe. Etenāti adhiṭṭhahitvā āṇāpetītiādipāḷivacanena. Tatthāti āṇattikapayoge.

    કિઞ્ચાપિ કિરિયાવિસેસો અટ્ઠકથાસુ અનાગતો, પાળિયં પન ‘‘એવં વિજ્ઝ, એવં પહર, એવં ઘાતેહી’’તિ (પારા॰ ૧૭૪) કિરિયાવિસેસસ્સ પરામટ્ઠત્તા આચરિયપરમ્પરા આગતં કિરિયાવિસેસમ્પિ પાળિસંસન્દનતો ગહેત્વા દસ્સેન્તો અપરો નયોતિઆદિમાહ. વિજ્ઝનન્તિ ઉસુસત્તિઆદીહિ વિજ્ઝનં. છેદનન્તિ અસિઆદીહિ હત્થપાદાદિચ્છેદનં. ભેદનન્તિ મુગ્ગરાદીહિ સીસાદિભેદનં દ્વિધાકરણં. સઙ્ખમુણ્ડકન્તિ સીસકટાહે ચમ્મં સહ કેસેહિ ઉપ્પાટેત્વા થૂલસક્ખરાહિ સીસકટાહં ઘંસિત્વા સઙ્ખવણ્ણકરણવસેન સઙ્ખમુણ્ડકમ્મકરણં. એવમાદીતિ આદિ-સદ્દેન બિળઙ્ગથાલિકાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. ઉરે પહરિત્વા પિટ્ઠિયં પહરિત્વા ગીવાયં પહરિત્વાતિઆદિના સરીરાવયવપ્પદેસેસુ પહરણવિજ્ઝનાદિનિયમોપિ કિરિયાવિસેસેયેવ સઙ્ગય્હતિ અટ્ઠકથાસુ સઙ્ખમુણ્ડકાદિસરીરપ્પદેસવિસયાયપિ ઘાતનાય તત્થ પવેસિતત્તા, યં પન સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ પારાજિકકણ્ડ ૨.૧૭૪ પયોગકથાવણ્ણના) પુરતો પહરિત્વા મારેહીતિઆદિકસ્સ અટ્ઠકથાપાઠસ્સ ‘‘પુરિમપસ્સાદીનમ્પિ વત્થુસભાગતો વત્થુગ્ગહણેનેવ ગહણન્તિ આહ પુરતો પહરિત્વાતિઆદી’’તિ એવમધિપ્પાયકથનં, તં સઙ્ખમુણ્ડકાદિકસ્સ સરીરપ્પદેસે કમ્મકારણાકરણસ્સ અટ્ઠકથાય કિરિયાવિસેસવિસયે વુત્તત્તા ન યુજ્જતિ. યથાણત્તં મુઞ્ચિત્વા પુગ્ગલન્તરમારણમેવ હિ વત્થુવિસંવાદો, ન પહરિતું આણત્તં સરીરપ્પદેસવિસંવાદનં, તેનાહ ‘‘વત્થું વિસં વાદેત્વા…પે॰… તતો અઞ્ઞં મારેતિ. પુરતો પહરિત્વા મારેહીતિ વા…પે॰… નત્થિ કમ્મબદ્ધો’’તિ, ઇદં પન યથાણત્તવત્થુસ્મિમ્પિ કિરિયાવિસેસવિસઙ્કેતેન કમ્મબદ્ધાભાવં દસ્સેતું વુત્તન્તિ પઞ્ઞાયતિ. તેન ‘‘વત્થું અવિસંવાદેત્વા મારેન્તી’’તિ એત્તકમેવ અવત્વા ‘‘યથાણત્તિયા’’તિ કિરિયાવિસેસનિયમોપિ દસ્સિતો, ઇતરથા યથાણત્તિયાતિ વચનસ્સ નિરત્થકતાપત્તિતો. વત્થુનિદ્દેસે ચ ‘‘વત્થૂતિ મારેતબ્બો સત્તો’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧૭૪) એત્તકમેવ વુત્તં, ન પન ‘‘યથાણત્તસ્સ પહરિતબ્બસરીરપ્પદેસોપી’’તિ વુત્તં. તસ્મા પુરતો પહરણાદિપિ કિરિયાવિસેસે એવ સઙ્ગય્હતીતિ અમ્હાકં ખન્તિ, વીમંસિત્વા ગહેતબ્બં. વત્થુવિસેસેનાતિ માતુઆદિમતસત્તવિસેસેન. કમ્મવિસેસોતિ આનન્તરિયાદિકમ્મવિસેસો. આપત્તિવિસેસોતિ પારાજિકાદિઆપત્તિવિસેસો.

    Kiñcāpi kiriyāviseso aṭṭhakathāsu anāgato, pāḷiyaṃ pana ‘‘evaṃ vijjha, evaṃ pahara, evaṃ ghātehī’’ti (pārā. 174) kiriyāvisesassa parāmaṭṭhattā ācariyaparamparā āgataṃ kiriyāvisesampi pāḷisaṃsandanato gahetvā dassento aparo nayotiādimāha. Vijjhananti ususattiādīhi vijjhanaṃ. Chedananti asiādīhi hatthapādādicchedanaṃ. Bhedananti muggarādīhi sīsādibhedanaṃ dvidhākaraṇaṃ. Saṅkhamuṇḍakanti sīsakaṭāhe cammaṃ saha kesehi uppāṭetvā thūlasakkharāhi sīsakaṭāhaṃ ghaṃsitvā saṅkhavaṇṇakaraṇavasena saṅkhamuṇḍakammakaraṇaṃ. Evamādīti ādi-saddena biḷaṅgathālikādiṃ saṅgaṇhāti. Ure paharitvā piṭṭhiyaṃ paharitvā gīvāyaṃ paharitvātiādinā sarīrāvayavappadesesu paharaṇavijjhanādiniyamopi kiriyāviseseyeva saṅgayhati aṭṭhakathāsu saṅkhamuṇḍakādisarīrappadesavisayāyapi ghātanāya tattha pavesitattā, yaṃ pana sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pārājikakaṇḍa 2.174 payogakathāvaṇṇanā) purato paharitvā mārehītiādikassa aṭṭhakathāpāṭhassa ‘‘purimapassādīnampi vatthusabhāgato vatthuggahaṇeneva gahaṇanti āha purato paharitvātiādī’’ti evamadhippāyakathanaṃ, taṃ saṅkhamuṇḍakādikassa sarīrappadese kammakāraṇākaraṇassa aṭṭhakathāya kiriyāvisesavisaye vuttattā na yujjati. Yathāṇattaṃ muñcitvā puggalantaramāraṇameva hi vatthuvisaṃvādo, na paharituṃ āṇattaṃ sarīrappadesavisaṃvādanaṃ, tenāha ‘‘vatthuṃ visaṃ vādetvā…pe… tato aññaṃ māreti. Purato paharitvā mārehīti vā…pe… natthi kammabaddho’’ti, idaṃ pana yathāṇattavatthusmimpi kiriyāvisesavisaṅketena kammabaddhābhāvaṃ dassetuṃ vuttanti paññāyati. Tena ‘‘vatthuṃ avisaṃvādetvā mārentī’’ti ettakameva avatvā ‘‘yathāṇattiyā’’ti kiriyāvisesaniyamopi dassito, itarathā yathāṇattiyāti vacanassa niratthakatāpattito. Vatthuniddese ca ‘‘vatthūti māretabbo satto’’ti (pārā. aṭṭha. 2.174) ettakameva vuttaṃ, na pana ‘‘yathāṇattassa paharitabbasarīrappadesopī’’ti vuttaṃ. Tasmā purato paharaṇādipi kiriyāvisese eva saṅgayhatīti amhākaṃ khanti, vīmaṃsitvā gahetabbaṃ. Vatthuvisesenāti mātuādimatasattavisesena. Kammavisesoti ānantariyādikammaviseso. Āpattivisesoti pārājikādiāpattiviseso.

    યદા કદાચિ પુબ્બણ્હેતિ આણત્તદિવસતો અઞ્ઞસ્સપિ યસ્સ કસ્સચિ દિવસસ્સ પુબ્બણ્હે. એતં ગામે ઠિતન્તિ ગામો પુગ્ગલનિયમનત્થં વુત્તો, ન ઓકાસનિયમનત્થં, તસ્મા ‘‘યત્થ કત્થચિ મારેતિ, નત્થિ વિસઙ્કેતો’’તિ વુત્તં, એતેન કાલોકાસઆવુધઇઅયાપથકિરિયાવિસેસાનં નિયમિચ્છાય અસતિ યેન કેનચિ પકારેન મરણમેવ ઇચ્છન્તસ્સ આણાપકસ્સ મુખારુળ્હવસેન વુત્તસ્સ દેસકાલાદિનિયમસ્સ વિસઙ્કેતેપિ કમ્મબદ્ધોયેવાતિ ઞાપિતં હોતિ. યો પન ચિત્તેન યત્થ કત્થચિ યદા કદાચિ યેન કેનચિ પકારેન મરણમેવ ઇચ્છન્તોપિ કાલાદિવિસઙ્કેતેન અકુસલતો ચોદનતો વા મુચ્ચિતુકામો લેસેન કાલાદિનિયમં કરોતિ, તસ્સ મનુસ્સવિગ્ગહપારાજિકતો પરિયાયેન અમુચ્ચનતો કાલાદિવિસઙ્કેતેપિ કમ્મબદ્ધોવાતિ ગહેત્વા વિચારણતો ગહેતબ્બં, કેચિ પનેતં ન ઇચ્છન્તિ, વીમંસિતબ્બં. તુણ્ડેનાતિ અગ્ગકોટિયા. થરુનાતિ ખગ્ગમુટ્ઠિના. એતં ગચ્છન્તન્તિ ગમનેન પુગ્ગલોવ નિયમિતો, ન ઇરિયાપથો, તેનાહ ‘‘નત્થિ વિસઙ્કેત’’ન્તિ.

    Yadā kadāci pubbaṇheti āṇattadivasato aññassapi yassa kassaci divasassa pubbaṇhe. Etaṃ gāme ṭhitanti gāmo puggalaniyamanatthaṃ vutto, na okāsaniyamanatthaṃ, tasmā ‘‘yattha katthaci māreti, natthi visaṅketo’’ti vuttaṃ, etena kālokāsaāvudhaiayāpathakiriyāvisesānaṃ niyamicchāya asati yena kenaci pakārena maraṇameva icchantassa āṇāpakassa mukhāruḷhavasena vuttassa desakālādiniyamassa visaṅketepi kammabaddhoyevāti ñāpitaṃ hoti. Yo pana cittena yattha katthaci yadā kadāci yena kenaci pakārena maraṇameva icchantopi kālādivisaṅketena akusalato codanato vā muccitukāmo lesena kālādiniyamaṃ karoti, tassa manussaviggahapārājikato pariyāyena amuccanato kālādivisaṅketepi kammabaddhovāti gahetvā vicāraṇato gahetabbaṃ, keci panetaṃ na icchanti, vīmaṃsitabbaṃ. Tuṇḍenāti aggakoṭiyā. Tharunāti khaggamuṭṭhinā. Etaṃ gacchantanti gamanena puggalova niyamito, na iriyāpatho, tenāha ‘‘natthi visaṅketa’’nti.

    ‘‘દીઘં મારેહી’’તિ વુત્તેપિ દીઘસણ્ઠાનાનં બહુભાવતો ‘‘ઇત્થન્નામં એવરૂપઞ્ચ દીઘ’’ન્તિ અઞ્ઞેસં અસાધારણલક્ખણેન અનિદ્દિટ્ઠત્તા ‘‘અનિયમેત્વા આણાપેતી’’તિ વુત્તં, તેનેવાહ ‘‘યં કિઞ્ચિ તાદિસં મારેમી’’તિ. એત્થ ચ ચિત્તેન બહૂસુ દીઘસણ્ઠાનેસુ એકં નિયમેત્વા વુત્તેપિ વાચાય અનિયમિતત્તા અઞ્ઞસ્મિં તાદિસે મારિતે નત્થિ વિસઙ્કેતોતિ વદન્તિ. અત્તાનં મુઞ્ચિત્વા પરપાણિમ્હિ પાણસઞ્ઞિતાલક્ખણસ્સ અઙ્ગસ્સ અભાવતો નેવત્થિ પાણાતિપાતોતિ આહ ‘‘આણાપકો મુચ્ચતી’’તિ. અત્તાનં ઉદ્દિસ્સ ‘‘અસુકટ્ઠાને નિસિન્ન’’ન્તિ ઓકાસનિયમે તસ્મિં પદેસે નિસિન્નસ્સ યસ્સ કસ્સચિ જીવિતિન્દ્રિયં આરબ્ભ વધકચિત્તં ઉપ્પજ્જતીતિ વુત્તં ‘‘નેવ વધકો મુચ્ચતિ ન આણાપકો’’તિ. ઓકાસઞ્હિ નિયમેત્વા નિદ્દિસન્તો તસ્મિં ઓકાસે નિસિન્નં મારેતુકામો હોતિ, સયં પન તદા તત્થ નત્થિ, તસ્મા ઓકાસેન સહ તત્થ નિસિન્નસ્સેવ જીવિતિન્દ્રિયં આરમ્મણં હોતિ, ન અત્તનોતિ ગહેતબ્બં. સચે પન સયં તત્થેવ નિસીદિત્વા અત્તનો નિસિન્નટ્ઠાનમેવ નિયમેત્વા ‘‘મારેહી’’તિ વુત્તેપિ અઞ્ઞો તત્થ નિસિન્નો મારિયતિ, તસ્સાપિ અત્તનોપિ જીવિતં આરબ્ભ વધકચેતના પવત્તતિ, પરસ્મિં તત્થ મારિતે આણાપકસ્સ કમ્મબદ્ધોતિ ગહેતબ્બં. એવરૂપે ઠાને ચિત્તપ્પવત્તિનિયમો બુદ્ધવિસયો, ન અઞ્ઞેસં વિસયોતિ આહ ‘‘તસ્મા એત્થ ન અનાદરિયં કાતબ્બ’’ન્તિ.

    ‘‘Dīghaṃ mārehī’’ti vuttepi dīghasaṇṭhānānaṃ bahubhāvato ‘‘itthannāmaṃ evarūpañca dīgha’’nti aññesaṃ asādhāraṇalakkhaṇena aniddiṭṭhattā ‘‘aniyametvā āṇāpetī’’ti vuttaṃ, tenevāha ‘‘yaṃ kiñci tādisaṃ māremī’’ti. Ettha ca cittena bahūsu dīghasaṇṭhānesu ekaṃ niyametvā vuttepi vācāya aniyamitattā aññasmiṃ tādise mārite natthi visaṅketoti vadanti. Attānaṃ muñcitvā parapāṇimhi pāṇasaññitālakkhaṇassa aṅgassa abhāvato nevatthi pāṇātipātoti āha ‘‘āṇāpako muccatī’’ti. Attānaṃ uddissa ‘‘asukaṭṭhāne nisinna’’nti okāsaniyame tasmiṃ padese nisinnassa yassa kassaci jīvitindriyaṃ ārabbha vadhakacittaṃ uppajjatīti vuttaṃ ‘‘neva vadhako muccati na āṇāpako’’ti. Okāsañhi niyametvā niddisanto tasmiṃ okāse nisinnaṃ māretukāmo hoti, sayaṃ pana tadā tattha natthi, tasmā okāsena saha tattha nisinnasseva jīvitindriyaṃ ārammaṇaṃ hoti, na attanoti gahetabbaṃ. Sace pana sayaṃ tattheva nisīditvā attano nisinnaṭṭhānameva niyametvā ‘‘mārehī’’ti vuttepi añño tattha nisinno māriyati, tassāpi attanopi jīvitaṃ ārabbha vadhakacetanā pavattati, parasmiṃ tattha mārite āṇāpakassa kammabaddhoti gahetabbaṃ. Evarūpe ṭhāne cittappavattiniyamo buddhavisayo, na aññesaṃ visayoti āha ‘‘tasmā ettha na anādariyaṃ kātabba’’nti.

    એવં આણાપેન્તસ્સ આચરિયસ્સ તાવ દુક્કટન્તિ સચે આણત્તિકો યથાધિપ્પાયં ન ગચ્છતિ, આચરિયસ્સ આણત્તિક્ખણે દુક્કટં. સચે પન સો યથાધિપ્પાયં ગચ્છતિ, યં પરતો થુલ્લચ્ચયં વુત્તં, આણત્તિક્ખણે તદેવ હોતિ. અથ સો અવસ્સં ઘાતેતિ, યં પરતો ‘‘આપત્તિ સબ્બેસં પારાજિકસ્સા’’તિ (પારા॰ ૧૭૪) વુત્તં, તતો ઇમસ્સ આણત્તિક્ખણેયેવ પારાજિકં હોતિ, ન દુક્કટથુલ્લચ્ચયાનીતિ ગહેતબ્બં. તેસમ્પિ દુક્કટન્તિ બુદ્ધરક્ખિતાદીનમ્પિ આરોચનપચ્ચયા દુક્કટં, ઇદઞ્ચ યથાણત્તિવસેન સઙ્ઘરક્ખિતસ્સ જીવિતા વોરોપને અસતિ યુજ્જતિ, વોરોપને સતિ તેસમ્પિ આરોચનક્ખણેયેવ પારાજિકં. પટિગ્ગહિતમત્તેતિ ઇદં અવસ્સં પટિગ્ગહણસભાવદીપનત્થં વુત્તં, ન પટિગ્ગહિતક્ખણેયેવ થુલ્લચ્ચયન્તિ દસ્સનત્થં. સચે હિ સો અવસ્સં પટિગ્ગહેસ્સતિ, કમ્મં પન ન નિપ્ફાદેસ્સતિ, તદા આચરિયસ્સ આણત્તિક્ખણેયેવ થુલ્લચ્ચયં હોતીતિ દટ્ઠબ્બં.

    Evaṃāṇāpentassa ācariyassa tāva dukkaṭanti sace āṇattiko yathādhippāyaṃ na gacchati, ācariyassa āṇattikkhaṇe dukkaṭaṃ. Sace pana so yathādhippāyaṃ gacchati, yaṃ parato thullaccayaṃ vuttaṃ, āṇattikkhaṇe tadeva hoti. Atha so avassaṃ ghāteti, yaṃ parato ‘‘āpatti sabbesaṃ pārājikassā’’ti (pārā. 174) vuttaṃ, tato imassa āṇattikkhaṇeyeva pārājikaṃ hoti, na dukkaṭathullaccayānīti gahetabbaṃ. Tesampi dukkaṭanti buddharakkhitādīnampi ārocanapaccayā dukkaṭaṃ, idañca yathāṇattivasena saṅgharakkhitassa jīvitā voropane asati yujjati, voropane sati tesampi ārocanakkhaṇeyeva pārājikaṃ. Paṭiggahitamatteti idaṃ avassaṃ paṭiggahaṇasabhāvadīpanatthaṃ vuttaṃ, na paṭiggahitakkhaṇeyeva thullaccayanti dassanatthaṃ. Sace hi so avassaṃ paṭiggahessati, kammaṃ pana na nipphādessati, tadā ācariyassa āṇattikkhaṇeyeva thullaccayaṃ hotīti daṭṭhabbaṃ.

    મૂલટ્ઠસ્સેવ દુક્કટન્તિ ઇદં મહાઅટ્ઠકથાયં આગતનયદસ્સનમત્તં, ન પનેતં અત્તના અધિપ્પેતં, તેનાહ એવં સન્તેતિઆદિ, એવં મહાઅટ્ઠકથાયં વુત્તનયેન અત્થે સતીતિ અત્થો. પટિગ્ગહણે આપત્તિયેવ ન સિયાતિ વધકસ્સ ‘‘સાધુ સુટ્ઠૂ’’તિ મરણપટિગ્ગહણે દુક્કટાપત્તિ નેવ સિયા, એવં અનોળારિકવિસયેપિ તાવ દુક્કટં, કિમઙ્ગં પન મરણપટિગ્ગહણેતિ દસ્સનત્થં સઞ્ચરિત્તપટિગ્ગહણાદિ નિદસ્સિતં. ‘‘અહો વત ઇત્થન્નામો હતો અસ્સા’’તિ એવં મરણાભિનન્દનદસ્સનત્થં સઞ્ચરિત્તપટિગ્ગહણાદિભિનન્દને દુક્કટે સતિ પગેવ ‘‘અહં તં મારેસ્સામી’’તિ મરણપટિગ્ગહણેતિ અધિપ્પાયો. પટિગ્ગણ્હન્તસ્સેવેતં દુક્કટન્તિ અવધારણેન સઙ્ઘરક્ખિતસ્સ પટિગ્ગહણપચ્ચયા મૂલટ્ઠસ્સ નત્થેવ આપત્તીતિ દસ્સેતિ, વિસઙ્કેતત્તા પઠમં આણત્તદુક્કટમેવસ્સ હોતિ. કેચિ પન ‘‘મૂલટ્ઠસ્સાપિ દુક્કટમેવા’’તિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં એકેન પયોગેન દ્વિન્નં દુક્કટાનં અસમ્ભવા. પુરિમનયેતિ સમનન્તરાતીતે અવિસક્કિયદૂતનિદ્દેસે. એતન્તિ દુક્કટં. ઓકાસાભાવેનાતિ મૂલટ્ઠસ્સ થુલ્લચ્ચયસ્સ વુચ્ચમાનત્તા પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ દુક્કટં ન વુત્તં ઓકાસાભાવેન, ન પન આપત્તિઅભાવતોતિ અધિપ્પાયો.

    Mūlaṭṭhasseva dukkaṭanti idaṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ āgatanayadassanamattaṃ, na panetaṃ attanā adhippetaṃ, tenāha evaṃ santetiādi, evaṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttanayena atthe satīti attho. Paṭiggahaṇe āpattiyeva na siyāti vadhakassa ‘‘sādhu suṭṭhū’’ti maraṇapaṭiggahaṇe dukkaṭāpatti neva siyā, evaṃ anoḷārikavisayepi tāva dukkaṭaṃ, kimaṅgaṃ pana maraṇapaṭiggahaṇeti dassanatthaṃ sañcarittapaṭiggahaṇādi nidassitaṃ. ‘‘Aho vata itthannāmo hato assā’’ti evaṃ maraṇābhinandanadassanatthaṃ sañcarittapaṭiggahaṇādibhinandane dukkaṭe sati pageva ‘‘ahaṃ taṃ māressāmī’’ti maraṇapaṭiggahaṇeti adhippāyo. Paṭiggaṇhantassevetaṃ dukkaṭanti avadhāraṇena saṅgharakkhitassa paṭiggahaṇapaccayā mūlaṭṭhassa nattheva āpattīti dasseti, visaṅketattā paṭhamaṃ āṇattadukkaṭamevassa hoti. Keci pana ‘‘mūlaṭṭhassāpi dukkaṭamevā’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ ekena payogena dvinnaṃ dukkaṭānaṃ asambhavā. Purimanayeti samanantarātīte avisakkiyadūtaniddese. Etanti dukkaṭaṃ. Okāsābhāvenāti mūlaṭṭhassa thullaccayassa vuccamānattā paṭiggaṇhantassa dukkaṭaṃ na vuttaṃ okāsābhāvena, na pana āpattiabhāvatoti adhippāyo.

    ૧૭૫. સયં સઙ્ઘત્થેરત્તા ‘‘ઉપટ્ઠાનકાલે’’તિ વુત્તં. વાચાય વાચાય દુક્કટન્તિ ‘‘યો કોચિ મમ વચનં સુત્વા ઇમં મારેતૂ’’તિ ઇમિના અધિપ્પાયેન અવત્વા કેવલં મરણાભિનન્દનવસેનેવ વુત્તત્તા ચોરાપિ નામ તં ન હનન્તીતિઆદિવાચાયપિ દુક્કટમેવ વુત્તં. દ્વિન્નં ઉદ્દિસ્સાતિ દ્વે ઉદ્દિસ્સ, દ્વિન્નં વા મરણં ઉદ્દિસ્સ. ઉભો ઉદ્દિસ્સ મરણં સંવણ્ણેન્તસ્સ પયોગસમુટ્ઠાપિકાય ચેતનાય એકત્તેપિ ‘‘દ્વે પાણાતિપાતા’’તિ વત્તબ્બતાસઙ્ખાતં બલવભાવં આપજ્જિત્વા પટિસન્ધિપવત્તીસુ મહાવિપાકત્તા ‘‘અકુસલરાસી’’તિ વુત્તં, બહૂ ઉદ્દિસ્સ મરણસંવણ્ણનેપિ એસેવ નયો. તત્તકા પાણાતિપાતાતિ યત્તકા સંવણ્ણનં સુત્વા મરિસ્સન્તિ, તત્તકાનમ્પિ વત્તમાનં અનાગતઞ્ચ જીવિતિન્દ્રિયં સબ્બં આલમ્બિત્વાવ ચેતનાય પવત્તનતો તત્તકા પાણાતિપાતા હોન્તિ, તત્તકાહિ ચેતનાહિ દાતબ્બં પવત્તિવિપાકં એકાવ સા ચેતના દાતું સક્કોતીતિ અત્થો, પટિસન્ધિવિપાકં પન સયઞ્ચ પુબ્બાપરચેતના ચ એકેકમેવ દાતું સક્કોતીતિ ગહેતબ્બં.

    175. Sayaṃ saṅghattherattā ‘‘upaṭṭhānakāle’’ti vuttaṃ. Vācāya vācāya dukkaṭanti ‘‘yo koci mama vacanaṃ sutvā imaṃ māretū’’ti iminā adhippāyena avatvā kevalaṃ maraṇābhinandanavaseneva vuttattā corāpi nāma taṃ na hanantītiādivācāyapi dukkaṭameva vuttaṃ. Dvinnaṃ uddissāti dve uddissa, dvinnaṃ vā maraṇaṃ uddissa. Ubho uddissa maraṇaṃ saṃvaṇṇentassa payogasamuṭṭhāpikāya cetanāya ekattepi ‘‘dve pāṇātipātā’’ti vattabbatāsaṅkhātaṃ balavabhāvaṃ āpajjitvā paṭisandhipavattīsu mahāvipākattā ‘‘akusalarāsī’’ti vuttaṃ, bahū uddissa maraṇasaṃvaṇṇanepi eseva nayo. Tattakā pāṇātipātāti yattakā saṃvaṇṇanaṃ sutvā marissanti, tattakānampi vattamānaṃ anāgatañca jīvitindriyaṃ sabbaṃ ālambitvāva cetanāya pavattanato tattakā pāṇātipātā honti, tattakāhi cetanāhi dātabbaṃ pavattivipākaṃ ekāva sā cetanā dātuṃ sakkotīti attho, paṭisandhivipākaṃ pana sayañca pubbāparacetanā ca ekekameva dātuṃ sakkotīti gahetabbaṃ.

    ૧૭૬. યેસં હત્થતોતિ યેસં ઞાતકપવારિતાદીનં હત્થતો, ઇદઞ્ચ ભિક્ખુનો રૂપિયમૂલસ્સ અભાવં સન્ધાય વુત્તં, અત્તનોવ ધનઞ્ચે, સયમેવ મૂલં ગહેત્વા મુઞ્ચતિ, મૂલં પન અગ્ગહેત્વાપિ પોત્થકસ્સ પોત્થકસામિનો સન્તકત્તાપાદનમેવેત્થ પમાણન્તિ ગહેતબ્બં. લેખાદસ્સનકોતૂહલકાતિ સુન્દરક્ખરં દિસ્વા વા ‘‘કીદિસં નુ ખો પોત્થક’’ન્તિ વા ઓલોકેતુકામા.

    176.Yesaṃ hatthatoti yesaṃ ñātakapavāritādīnaṃ hatthato, idañca bhikkhuno rūpiyamūlassa abhāvaṃ sandhāya vuttaṃ, attanova dhanañce, sayameva mūlaṃ gahetvā muñcati, mūlaṃ pana aggahetvāpi potthakassa potthakasāmino santakattāpādanamevettha pamāṇanti gahetabbaṃ. Lekhādassanakotūhalakāti sundarakkharaṃ disvā vā ‘‘kīdisaṃ nu kho potthaka’’nti vā oloketukāmā.

    પાણાતિપાતસ્સ પયોગત્તાતિ સરીરતો પાણવિયોજનસ્સ નિટ્ઠાપકપયોગત્તા. ઓપાતખણનત્થં પન કુદાલાદિઅત્થાય અયોબીજસમુટ્ઠાપનત્થં અકપ્પિયપથવિં વા કુદાલદણ્ડાદીનં અત્થાય ભૂતગામં વિકોપેન્તસ્સ પાચિત્તિયમેવ. પાણાતિપાતપયોગત્તાભાવા અદિન્નાદાનપુબ્બપયઓગે વિય દુતિયપરિયેસનાદીસુપિ એત્થ દુક્કટટ્ઠાને દુક્કટં, મુસાવાદાદિપાચિત્તિયટ્ઠાને પાચિત્તિયમેવાતિ ગહેતબ્બં. પમાણેતિ અત્તના સલ્લક્ખિતે પમાણે. તચ્છેત્વાતિ ઉન્નતપ્પદેસં તચ્છેત્વા. પંસુપચ્છિન્તિ સબ્બન્તિમં પંસુપચ્છિં. એત્તકં અલન્તિ નિટ્ઠાપેતુકામતાય સબ્બન્તિમપયઓગસાધિકા ચેતના સન્નિટ્ઠાપકચેતના, મહાઅટ્ઠકથાયં ‘‘એકસ્મિં દિવસે અવૂપસન્તેનેવ પયોગેન ખણિત્વા નિટ્ઠાપેન્તં સન્ધાય સબ્બન્તિમા સન્નિટ્ઠાપકચેતના વુત્તા, ઇતરાસુ પન અટ્ઠકથાસુ ‘‘ઇમસ્મિં પતિત્વા મરન્તૂ’’તિ અધિપ્પાયેન એકસ્મિં દિવસે કિઞ્ચિ ખણિત્વા અપરસ્મિમ્પિ દિવસે તતો કિઞ્ચિ કિઞ્ચિ ખણિત્વા નિટ્ઠાપેન્તં સન્ધાય વુત્તન્તિ એવં અટ્ઠકથાનં અઞ્ઞમઞ્ઞવિરોધો ઞાતબ્બો. અત્તનો ધમ્મતાયાતિ અજાનિત્વા, પક્ખલિત્વા વા. અરહન્તાપિ સઙ્ગહં ગચ્છન્તીતિ અઞ્ઞેહિ પાતિયમાનાનં અમરિતુકામાનમ્પિ અરહન્તાનં મરણં સમ્ભવતીતિ વુત્તં. પુરિમનયેતિ ‘‘મરિતુકામા ઇધ મરિસ્સન્તી’’તિ વુત્તનયે. વિસઙ્કેતોતિ મરિતુકામાનં મારેતુકામાનઞ્ચ ઉદ્દિસ્સ ખતત્તા અમરિતુકામાનં મરણે કમ્મબદ્ધો નત્થીતિ અત્થો.

    Pāṇātipātassa payogattāti sarīrato pāṇaviyojanassa niṭṭhāpakapayogattā. Opātakhaṇanatthaṃ pana kudālādiatthāya ayobījasamuṭṭhāpanatthaṃ akappiyapathaviṃ vā kudāladaṇḍādīnaṃ atthāya bhūtagāmaṃ vikopentassa pācittiyameva. Pāṇātipātapayogattābhāvā adinnādānapubbapayaoge viya dutiyapariyesanādīsupi ettha dukkaṭaṭṭhāne dukkaṭaṃ, musāvādādipācittiyaṭṭhāne pācittiyamevāti gahetabbaṃ. Pamāṇeti attanā sallakkhite pamāṇe. Tacchetvāti unnatappadesaṃ tacchetvā. Paṃsupacchinti sabbantimaṃ paṃsupacchiṃ. Ettakaṃ alanti niṭṭhāpetukāmatāya sabbantimapayaogasādhikā cetanā sanniṭṭhāpakacetanā, mahāaṭṭhakathāyaṃ ‘‘ekasmiṃ divase avūpasanteneva payogena khaṇitvā niṭṭhāpentaṃ sandhāya sabbantimā sanniṭṭhāpakacetanā vuttā, itarāsu pana aṭṭhakathāsu ‘‘imasmiṃ patitvā marantū’’ti adhippāyena ekasmiṃ divase kiñci khaṇitvā aparasmimpi divase tato kiñci kiñci khaṇitvā niṭṭhāpentaṃ sandhāya vuttanti evaṃ aṭṭhakathānaṃ aññamaññavirodho ñātabbo. Attano dhammatāyāti ajānitvā, pakkhalitvā vā. Arahantāpi saṅgahaṃ gacchantīti aññehi pātiyamānānaṃ amaritukāmānampi arahantānaṃ maraṇaṃ sambhavatīti vuttaṃ. Purimanayeti ‘‘maritukāmā idha marissantī’’ti vuttanaye. Visaṅketoti maritukāmānaṃ māretukāmānañca uddissa khatattā amaritukāmānaṃ maraṇe kammabaddho natthīti attho.

    તત્થ પતિતં બહિ નીહરિત્વાતિ ઇદં તત્થ પતનપચ્ચયા મરણસ્સ પવત્તત્તા વુત્તં. આવાટે પતિત્વા થોકં ચિરાયિત્વા ગચ્છન્તં ગહેત્વા મારિતે તત્થ પતિતરોગેન પીળિતસ્સ ગચ્છતો પક્ખલિત્વા પાસાણાદીસુ પતનેનાપિ મરણેપિ ઓપાતખણકો ન મુચ્ચતીતિ વેદિતબ્બં. અમરિતુકામા વાતિ અધિપ્પાયસ્સ સમ્ભવતો ઓપપાતિકે ઉત્તરિતું અસક્કુણિત્વા મતેપિ પારાજિકં વુત્તં. ‘‘નિબ્બત્તિત્વા’’તિ વુત્તત્તા પતનં ન દિસ્સતીતિ ચે? તત્થસ્સ નિબ્બત્તિયેવ પતનન્તિ નત્થિ વિરોધો. યસ્મા માતુયા પતિત્વા પરિવત્તિતલિઙ્ગાય મતાય સો માતુઘાતકો હોતિ, ન કેવલં મનુસ્સપુરિસઘાતકો, તસ્મા પતિતસ્સેવ વસેન આપત્તીતિ અધિપ્પાયેન ‘‘પતનરૂપં પમાણ’’ન્તિ વુત્તં, ઇદં પન અકારણં ‘‘લિઙ્ગે પરિવત્તેપિ એકસન્તાનત્તસ્સ અવિગતત્તા. મનુસ્સભૂતં માતરં વા પિતરં વા અપિ પરિવત્તલિઙ્ગં જીવિતા વોરોપેન્તસ્સ કમ્મં આનન્તરિય’’ન્તિ હિ અટ્ઠકથાયં વુત્તં. યેન પન સભાવેન સત્તા જાયન્તિ, તેનેવ મરન્તિ, સોવ તેસં રૂપન્તરગ્ગહણેપિ સભાવોતિ ‘‘મરણરૂપમેવ પમાણં, તસ્મા પાચિત્તિય’’ન્તિ વુત્તો. પચ્છિમો વાદો પમાણં, એવં સન્તે પાળિયં ‘‘યક્ખો વા પેતો વા તિરચ્છાનગતમનુસ્સવિગ્ગહો વા તસ્મિં પતતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. પતિતે દુક્ખા વેદના ઉપ્પજ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. મરતિ, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ કસ્મા વુત્તન્તિ ચે? નાયં દોસો. ‘‘યક્ખો વા પેતો વા’’તિ હિ પઠમં સકરૂપં દસ્સેત્વા રૂપન્તરં ગહેત્વાપિ ઠિતેયેવ યક્ખપેતે દસ્સેતું ‘‘તિરચ્છાનગતમનુસ્સવિગ્ગહો વા’’તિ વુત્તં. તસ્મા તિરચ્છાનગતવિગ્ગહો મનુસ્સવિગ્ગહો વા યક્ખો વા પેતો વાતિ એવમેત્થ યોજના કાતબ્બા. કેચિ પન ‘‘મનુસ્સવિગ્ગહેન ઠિતતિરચ્છાનગતાનં આવેણિકં કત્વા થુલ્લચ્ચયં વુત્તં વિય દિસ્સતી’’તિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં તિરચ્છાનો વા મનુસ્સવિગ્ગહોતિ વત્તબ્બતો, અટ્ઠકથાસુ ચ ઇમસ્સ વિસેસસ્સ અવુત્તત્તા. યક્ખપેતરૂપેન મતેપિ એસેવ નયોતિ ઇમિના મરણરૂપસ્સેવ પમાણત્તા થુલ્લચ્ચયં અતિદિસતિ.
