Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૮. પાદપીઠિયત્થેરઅપદાનં
8. Pādapīṭhiyattheraapadānaṃ
૫૦.
50.
‘‘સુમેધો નામ સમ્બુદ્ધો, અગ્ગો કારુણિકો મુનિ;
‘‘Sumedho nāma sambuddho, aggo kāruṇiko muni;
તારયિત્વા બહૂ સત્તે, નિબ્બુતો સો મહાયસો.
Tārayitvā bahū satte, nibbuto so mahāyaso.
૫૧.
51.
‘‘સીહાસનસ્સ સામન્તા, સુમેધસ્સ મહેસિનો;
‘‘Sīhāsanassa sāmantā, sumedhassa mahesino;
પસન્નચિત્તો સુમનો, પાદપીઠમકારયિં.
Pasannacitto sumano, pādapīṭhamakārayiṃ.
૫૨.
52.
‘‘કત્વાન કુસલં કમ્મં, સુખપાકં સુખુદ્રયં;
‘‘Katvāna kusalaṃ kammaṃ, sukhapākaṃ sukhudrayaṃ;
પુઞ્ઞકમ્મેન સંયુત્તો, તાવતિંસમગચ્છહં.
Puññakammena saṃyutto, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
૫૩.
53.
‘‘તત્થ મે વસમાનસ્સ, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિનો;
‘‘Tattha me vasamānassa, puññakammasamaṅgino;
પદાનિ ઉદ્ધરન્તસ્સ, સોણ્ણપીઠા ભવન્તિ મે.
Padāni uddharantassa, soṇṇapīṭhā bhavanti me.
૫૪.
54.
‘‘લાભા તેસં સુલદ્ધં વો, યે લભન્તિ ઉપસ્સુતિં;
‘‘Lābhā tesaṃ suladdhaṃ vo, ye labhanti upassutiṃ;
નિબ્બુતે કારં કત્વાન, લભન્તિ વિપુલં સુખં.
Nibbute kāraṃ katvāna, labhanti vipulaṃ sukhaṃ.
૫૫.
55.
‘‘મયાપિ સુકતં કમ્મં, વાણિજ્જં સુપ્પયોજિતં;
‘‘Mayāpi sukataṃ kammaṃ, vāṇijjaṃ suppayojitaṃ;
પાદપીઠં કરિત્વાન, સોણ્ણપીઠં લભામહં.
Pādapīṭhaṃ karitvāna, soṇṇapīṭhaṃ labhāmahaṃ.
૫૬.
56.
૫૭.
57.
‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, યં કમ્મમકરિં તદા;
‘‘Tiṃsakappasahassamhi, yaṃ kammamakariṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પાદપીઠસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, pādapīṭhassidaṃ phalaṃ.
૫૮.
58.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.
૫૯.
59.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૬૦.
60.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા પાદપીઠિયો થેરો ઇમા ગાથાયો
Itthaṃ sudaṃ āyasmā pādapīṭhiyo thero imā gāthāyo
અભાસિત્થાતિ.
Abhāsitthāti.
પાદપીઠિયત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.
Pādapīṭhiyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā