Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૪. પદસુત્તં
4. Padasuttaṃ
૫૨૪. ‘‘સેય્યથાપિ , ભિક્ખવે, યાનિ કાનિચિ જઙ્ગલાનં 1 પાણાનં પદજાતાનિ સબ્બાનિ તાનિ હત્થિપદે સમોધાનં ગચ્છન્તિ, હત્થિપદં તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં – મહન્તત્તેન; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, યાનિ કાનિચિ પદાનિ બોધાય સંવત્તન્તિ , પઞ્ઞિન્દ્રિયં પદં તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં – બોધાય. કતમાનિ ચ, ભિક્ખવે, પદાનિ બોધાય સંવત્તન્તિ? સદ્ધિન્દ્રિયં, ભિક્ખવે, પદં, તં બોધાય સંવત્તતિ; વીરિયિન્દ્રિયં પદં, તં બોધાય સંવત્તતિ; સતિન્દ્રિયં પદં, તં બોધાય સંવત્તતિ; સમાધિન્દ્રિયં પદં, તં બોધાય સંવત્તતિ; પઞ્ઞિન્દ્રિયં પદં, તં બોધાય સંવત્તતિ. સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, યાનિ કાનિચિ જઙ્ગલાનં પાણાનં પદજાતાનિ સબ્બાનિ તાનિ હત્થિપદે સમોધાનં ગચ્છન્તિ, હત્થિપદં તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં – મહન્તત્તેન; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, યાનિ કાનિચિ પદાનિ બોધાય સંવત્તન્તિ, પઞ્ઞિન્દ્રિયં પદં તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં – બોધાયા’’તિ. ચતુત્થં.
524. ‘‘Seyyathāpi , bhikkhave, yāni kānici jaṅgalānaṃ 2 pāṇānaṃ padajātāni sabbāni tāni hatthipade samodhānaṃ gacchanti, hatthipadaṃ tesaṃ aggamakkhāyati, yadidaṃ – mahantattena; evameva kho, bhikkhave, yāni kānici padāni bodhāya saṃvattanti , paññindriyaṃ padaṃ tesaṃ aggamakkhāyati, yadidaṃ – bodhāya. Katamāni ca, bhikkhave, padāni bodhāya saṃvattanti? Saddhindriyaṃ, bhikkhave, padaṃ, taṃ bodhāya saṃvattati; vīriyindriyaṃ padaṃ, taṃ bodhāya saṃvattati; satindriyaṃ padaṃ, taṃ bodhāya saṃvattati; samādhindriyaṃ padaṃ, taṃ bodhāya saṃvattati; paññindriyaṃ padaṃ, taṃ bodhāya saṃvattati. Seyyathāpi, bhikkhave, yāni kānici jaṅgalānaṃ pāṇānaṃ padajātāni sabbāni tāni hatthipade samodhānaṃ gacchanti, hatthipadaṃ tesaṃ aggamakkhāyati, yadidaṃ – mahantattena; evameva kho, bhikkhave, yāni kānici padāni bodhāya saṃvattanti, paññindriyaṃ padaṃ tesaṃ aggamakkhāyati, yadidaṃ – bodhāyā’’ti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪-૫. પદસુત્તાદિવણ્ણના • 4-5. Padasuttādivaṇṇanā