Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    2. பதா⁴னஸுத்தங்

    2. Padhānasuttaṃ

    427.

    427.

    ‘‘தங் மங் பதா⁴னபஹிதத்தங், நதி³ங் நேரஞ்ஜரங் பதி;

    ‘‘Taṃ maṃ padhānapahitattaṃ, nadiṃ nerañjaraṃ pati;

    விபரக்கம்ம ஜா²யந்தங், யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத்தியா.

    Viparakkamma jhāyantaṃ, yogakkhemassa pattiyā.

    428.

    428.

    ‘‘நமுசீ கருணங் வாசங், பா⁴ஸமானோ உபாக³மி;

    ‘‘Namucī karuṇaṃ vācaṃ, bhāsamāno upāgami;

    ‘கிஸோ த்வமஸி து³ப்³ப³ண்ணோ, ஸந்திகே மரணங் தவ.

    ‘Kiso tvamasi dubbaṇṇo, santike maraṇaṃ tava.

    429.

    429.

    ‘‘‘ஸஹஸ்ஸபா⁴கோ³ மரணஸ்ஸ, ஏகங்ஸோ தவ ஜீவிதங்;

    ‘‘‘Sahassabhāgo maraṇassa, ekaṃso tava jīvitaṃ;

    ஜீவ போ⁴ ஜீவிதங் ஸெய்யோ, ஜீவங் புஞ்ஞானி காஹஸி.

    Jīva bho jīvitaṃ seyyo, jīvaṃ puññāni kāhasi.

    430.

    430.

    ‘‘‘சரதோ ச தே ப்³ரஹ்மசரியங், அக்³கி³ஹுத்தஞ்ச ஜூஹதோ;

    ‘‘‘Carato ca te brahmacariyaṃ, aggihuttañca jūhato;

    பஹூதங் சீயதே புஞ்ஞங், கிங் பதா⁴னேன காஹஸி.

    Pahūtaṃ cīyate puññaṃ, kiṃ padhānena kāhasi.

    431.

    431.

    ‘‘‘து³க்³கோ³ மக்³கோ³ பதா⁴னாய, து³க்கரோ து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வோ’’’;

    ‘‘‘Duggo maggo padhānāya, dukkaro durabhisambhavo’’’;

    இமா கா³தா² ப⁴ணங் மாரோ, அட்டா² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Imā gāthā bhaṇaṃ māro, aṭṭhā buddhassa santike.

    432.

    432.

    தங் ததா²வாதி³னங் மாரங், ப⁴க³வா ஏதத³ப்³ரவி;

    Taṃ tathāvādinaṃ māraṃ, bhagavā etadabravi;

    ‘‘பமத்தப³ந்து⁴ பாபிம, யேனத்தே²ன 1 இதா⁴க³தோ.

    ‘‘Pamattabandhu pāpima, yenatthena 2 idhāgato.

    433.

    433.

    ‘‘அணுமத்தோபி 3 புஞ்ஞேன, அத்தோ² மய்ஹங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Aṇumattopi 4 puññena, attho mayhaṃ na vijjati;

    யேஸஞ்ச அத்தோ² புஞ்ஞேன, தே மாரோ வத்துமரஹதி.

    Yesañca attho puññena, te māro vattumarahati.

    434.

    434.

    ‘‘அத்தி² ஸத்³தா⁴ ததா² 5 வீரியங், பஞ்ஞா ச மம விஜ்ஜதி;

    ‘‘Atthi saddhā tathā 6 vīriyaṃ, paññā ca mama vijjati;

    ஏவங் மங் பஹிதத்தம்பி, கிங் ஜீவமனுபுச்ச²ஸி.

    Evaṃ maṃ pahitattampi, kiṃ jīvamanupucchasi.

    435.

    435.

    ‘‘நதீ³னமபி ஸோதானி, அயங் வாதோ விஸோஸயே;

    ‘‘Nadīnamapi sotāni, ayaṃ vāto visosaye;

    கிஞ்ச மே பஹிதத்தஸ்ஸ, லோஹிதங் நுபஸுஸ்ஸயே.

    Kiñca me pahitattassa, lohitaṃ nupasussaye.

    436.

    436.

    ‘‘லோஹிதே ஸுஸ்ஸமானம்ஹி, பித்தங் ஸெம்ஹஞ்ச ஸுஸ்ஸதி;

    ‘‘Lohite sussamānamhi, pittaṃ semhañca sussati;

    மங்ஸேஸு கீ²யமானேஸு, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸீத³தி;

    Maṃsesu khīyamānesu, bhiyyo cittaṃ pasīdati;

    பி⁴ய்யோ ஸதி ச பஞ்ஞா ச, ஸமாதி⁴ மம திட்ட²தி.

    Bhiyyo sati ca paññā ca, samādhi mama tiṭṭhati.

    437.

    437.

    ‘‘தஸ்ஸ மேவங் விஹரதோ, பத்தஸ்ஸுத்தமவேத³னங்;

    ‘‘Tassa mevaṃ viharato, pattassuttamavedanaṃ;

    காமேஸு 7 நாபெக்க²தே சித்தங், பஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ ஸுத்³த⁴தங்.

    Kāmesu 8 nāpekkhate cittaṃ, passa sattassa suddhataṃ.

    438.

    438.

    ‘‘காமா தே பட²மா ஸேனா, து³தியா அரதி வுச்சதி;

    ‘‘Kāmā te paṭhamā senā, dutiyā arati vuccati;

    ததியா கு²ப்பிபாஸா தே, சதுத்தீ² தண்ஹா பவுச்சதி.

    Tatiyā khuppipāsā te, catutthī taṇhā pavuccati.

    439.

    439.

    ‘‘பஞ்சமங் 9 தி²னமித்³த⁴ங் தே, ச²ட்டா² பீ⁴ரூ பவுச்சதி;

    ‘‘Pañcamaṃ 10 thinamiddhaṃ te, chaṭṭhā bhīrū pavuccati;

    ஸத்தமீ விசிகிச்சா² தே, மக்கோ² த²ம்போ⁴ தே அட்ட²மோ.

    Sattamī vicikicchā te, makkho thambho te aṭṭhamo.

    440.

    440.

    ‘‘லாபோ⁴ ஸிலோகோ ஸக்காரோ, மிச்சா²லத்³தோ⁴ ச யோ யஸோ;

    ‘‘Lābho siloko sakkāro, micchāladdho ca yo yaso;

    யோ சத்தானங் ஸமுக்கங்ஸே, பரே ச அவஜானதி.

    Yo cattānaṃ samukkaṃse, pare ca avajānati.

    441.

    441.

    ‘‘ஏஸா நமுசி தே ஸேனா, கண்ஹஸ்ஸாபி⁴ப்பஹாரினீ;

    ‘‘Esā namuci te senā, kaṇhassābhippahārinī;

    ந நங் அஸூரோ ஜினாதி, ஜெத்வா ச லப⁴தே ஸுக²ங்.

    Na naṃ asūro jināti, jetvā ca labhate sukhaṃ.

    442.

    442.

    ‘‘ஏஸ முஞ்ஜங் பரிஹரே, தி⁴ரத்து² மம 11 ஜீவிதங்;

    ‘‘Esa muñjaṃ parihare, dhiratthu mama 12 jīvitaṃ;

    ஸங்கா³மே மே மதங் ஸெய்யோ, யங் சே ஜீவே பராஜிதோ.

    Saṅgāme me mataṃ seyyo, yaṃ ce jīve parājito.

    443.

    443.

    ‘‘பகா³ள்ஹெத்த² ந தி³ஸ்ஸந்தி, ஏகே ஸமணப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Pagāḷhettha na dissanti, eke samaṇabrāhmaṇā;

    தஞ்ச மக்³க³ங் ந ஜானந்தி, யேன க³ச்ச²ந்தி ஸுப்³ப³தா.

    Tañca maggaṃ na jānanti, yena gacchanti subbatā.

    444.

    444.

    ‘‘ஸமந்தா த⁴ஜினிங் தி³ஸ்வா, யுத்தங் மாரங் ஸவாஹனங்;

    ‘‘Samantā dhajiniṃ disvā, yuttaṃ māraṃ savāhanaṃ;

    யுத்³தா⁴ய பச்சுக்³க³ச்சா²மி, மா மங் டா²னா அசாவயி.

    Yuddhāya paccuggacchāmi, mā maṃ ṭhānā acāvayi.

    445.

    445.

    ‘‘யங் தே தங் நப்பஸஹதி, ஸேனங் லோகோ ஸதே³வகோ;

    ‘‘Yaṃ te taṃ nappasahati, senaṃ loko sadevako;

    தங் தே பஞ்ஞாய பெ⁴ச்சா²மி 13, ஆமங் பத்தங்வ அஸ்மனா 14.

    Taṃ te paññāya bhecchāmi 15, āmaṃ pattaṃva asmanā 16.

    446.

    446.

    ‘‘வஸீகரித்வா 17 ஸங்கப்பங், ஸதிஞ்ச ஸூபதிட்டி²தங்;

    ‘‘Vasīkaritvā 18 saṅkappaṃ, satiñca sūpatiṭṭhitaṃ;

    ரட்டா² ரட்ட²ங் விசரிஸ்ஸங், ஸாவகே வினயங் புதூ².

    Raṭṭhā raṭṭhaṃ vicarissaṃ, sāvake vinayaṃ puthū.

    447.

    447.

    ‘‘தே அப்பமத்தா பஹிதத்தா, மம ஸாஸனகாரகா;

    ‘‘Te appamattā pahitattā, mama sāsanakārakā;

    அகாமஸ்ஸ 19 தே க³மிஸ்ஸந்தி, யத்த² க³ந்த்வா ந ஸோசரே’’.

    Akāmassa 20 te gamissanti, yattha gantvā na socare’’.

    448.

    448.

    ‘‘ஸத்த வஸ்ஸானி ப⁴க³வந்தங், அனுப³ந்தி⁴ங் பதா³பத³ங்;

    ‘‘Satta vassāni bhagavantaṃ, anubandhiṃ padāpadaṃ;

    ஓதாரங் நாதி⁴க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸதீமதோ.

    Otāraṃ nādhigacchissaṃ, sambuddhassa satīmato.

    449.

    449.

    ‘‘மேத³வண்ணங்வ பாஸாணங், வாயஸோ அனுபரியகா³;

    ‘‘Medavaṇṇaṃva pāsāṇaṃ, vāyaso anupariyagā;

    அபெத்த² முது³ங் 21 விந்தே³ம, அபி அஸ்ஸாத³னா ஸியா.

    Apettha muduṃ 22 vindema, api assādanā siyā.

    450.

    450.

    ‘‘அலத்³தா⁴ தத்த² அஸ்ஸாத³ங், வாயஸெத்தோ அபக்கமி;

    ‘‘Aladdhā tattha assādaṃ, vāyasetto apakkami;

    காகோவ ஸேலமாஸஜ்ஜ, நிப்³பி³ஜ்ஜாபேம கோ³தமங்’’.

    Kākova selamāsajja, nibbijjāpema gotamaṃ’’.

    451.

    451.

    தஸ்ஸ ஸோகபரேதஸ்ஸ, வீணா கச்சா² அப⁴ஸ்ஸத²;

    Tassa sokaparetassa, vīṇā kacchā abhassatha;

    ததோ ஸோ து³ம்மனோ யக்கோ², தத்தே²வந்தரதா⁴யதா²தி.

    Tato so dummano yakkho, tatthevantaradhāyathāti.

    பதா⁴னஸுத்தங் து³தியங் நிட்டி²தங்.

    Padhānasuttaṃ dutiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸேனத்தே²ன (?), அத்தனோ அத்தே²ன (அட்ட²॰ ஸங்வண்ணனா)
    2. senatthena (?), attano atthena (aṭṭha. saṃvaṇṇanā)
    3. அணுமத்தேனபி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. aṇumattenapi (sī. syā.)
    5. ததோ (ஸீ॰ பீ॰), தபோ (ஸ்யா॰ க॰)
    6. tato (sī. pī.), tapo (syā. ka.)
    7. காமே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. kāme (sī. syā.)
    9. பஞ்சமீ (ஸீ॰ பீ॰)
    10. pañcamī (sī. pī.)
    11. இத³ (க॰)
    12. ida (ka.)
    13. க³ச்சா²மி (ஸீ॰), வெச்சா²மி (ஸ்யா॰), வஜ்ஜா²மி (க॰)
    14. பக்கங்வ அமுனா (க॰)
    15. gacchāmi (sī.), vecchāmi (syā.), vajjhāmi (ka.)
    16. pakkaṃva amunā (ka.)
    17. வஸிங் கரித்வா (ப³ஹூஸு)
    18. vasiṃ karitvā (bahūsu)
    19. அகாமா (க॰)
    20. akāmā (ka.)
    21. முது³ (ஸீ॰)
    22. mudu (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 2. பதா⁴னஸுத்தவண்ணனா • 2. Padhānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact