Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. પદીપોપમસુત્તવણ્ણના

    8. Padīpopamasuttavaṇṇanā

    ૯૮૪. ‘‘નેવ કાયોપિ કિલમતિ ન ચક્ખૂની’’તિ અટ્ઠકથાયં પદુદ્ધારો કતો. ‘‘કાયોપિ કિલમતિ, ચક્ખૂનિપિ વિહઞ્ઞન્તી’’તિ વત્વા યત્થ યથા હોતિ, તાનિ દસ્સેતું ‘‘ધાતુકમ્મટ્ઠાનસ્મિં હી’’તિઆદિ વુત્તં. ચક્ખૂનિ ફન્દન્તિ કિલમન્તીતિઆદિ અતિવેલં ઉપનિજ્ઝાયને હોતીતિ કત્વા વુત્તં. ઇમસ્મિં પન કમ્મટ્ઠાનેતિ આનાપાનકમ્મટ્ઠાને. એવમાહાતિ ‘‘ભિક્ખુ ચેપિ આકઙ્ખેય્ય, નેવ કાયો કિલમેય્યા’’તિ એવમાહ.

    984. ‘‘Neva kāyopi kilamati na cakkhūnī’’ti aṭṭhakathāyaṃ paduddhāro kato. ‘‘Kāyopi kilamati, cakkhūnipi vihaññantī’’ti vatvā yattha yathā hoti, tāni dassetuṃ ‘‘dhātukammaṭṭhānasmiṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Cakkhūni phandanti kilamantītiādi ativelaṃ upanijjhāyane hotīti katvā vuttaṃ. Imasmiṃ pana kammaṭṭhāneti ānāpānakammaṭṭhāne. Evamāhāti ‘‘bhikkhu cepi ākaṅkheyya, neva kāyo kilameyyā’’ti evamāha.

    લબ્ભતીતિ અટ્ઠકથાધિપ્પાયે ઠત્વા વુત્તં, પરતો આગતેન થેરવાદેન સો અનિચ્છિતો. ન હિ તારકરૂપમુત્તાવળિકાદિસદિસં નિમિત્તૂપટ્ઠાનાકારમત્તં ખણમત્તટ્ઠાયિનં કસિણનિમિત્તેસુ વિય ઉગ્ઘાટનં કાતું સક્કોતિ. તેનાહ ‘‘ન લબ્ભતેવા’’તિ. આનિસંસદસ્સનત્થં ગહિતો, આનાપાનસ્સતિસમાધિસ્મિં સિદ્ધે અયં ગુણો સુખેનેવ ઇજ્ઝતીતિ. યસ્મા ભિક્ખૂતિ ઇમસ્મિં વારે નાગતન્તિ યથા પુરિમવારે ‘‘ભિક્ખુ ચેપિ આકઙ્ખેય્યા’’તિ આગતં, એવં ઇધ ‘‘ભાવિતે ખો, ભિક્ખવે, આનાપાનસ્સતિસમાધિમ્હી’’તિ આગતવારે ભિક્ખુગ્ગહણમકતં, તસ્મા ‘‘સો’’તિ ન વુત્તં.

    Labbhatīti aṭṭhakathādhippāye ṭhatvā vuttaṃ, parato āgatena theravādena so anicchito. Na hi tārakarūpamuttāvaḷikādisadisaṃ nimittūpaṭṭhānākāramattaṃ khaṇamattaṭṭhāyinaṃ kasiṇanimittesu viya ugghāṭanaṃ kātuṃ sakkoti. Tenāha ‘‘na labbhatevā’’ti. Ānisaṃsadassanatthaṃ gahito, ānāpānassatisamādhismiṃ siddhe ayaṃ guṇo sukheneva ijjhatīti. Yasmā bhikkhūti imasmiṃ vāre nāgatanti yathā purimavāre ‘‘bhikkhu cepi ākaṅkheyyā’’ti āgataṃ, evaṃ idha ‘‘bhāvite kho, bhikkhave, ānāpānassatisamādhimhī’’ti āgatavāre bhikkhuggahaṇamakataṃ, tasmā ‘‘so’’ti na vuttaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. પદીપોપમસુત્તં • 8. Padīpopamasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. પદીપોપમસુત્તવણ્ણના • 8. Padīpopamasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact