Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૬. પદુમચ્છદનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
6. Padumacchadaniyattheraapadānavaṇṇanā
નિબ્બુતે લોકનાથમ્હીતિઆદિકં આયસ્મતો પદુમચ્છદનિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતપુઞ્ઞસમ્ભારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો રતનત્તયે પસન્નો પરિનિબ્બુતસ્સ વિપસ્સિસ્સ ભગવતો ચિતકં પદુમપુપ્ફેહિ પૂજેસિ. સો તેનેવ ચિત્તપ્પસાદેન યાવતાયુકં ઠત્વા તતો સુગતીસુયેવ સંસરન્તો દિબ્બસમ્પત્તિં મનુસ્સસમ્પત્તિઞ્ચાતિ દ્વે સમ્પત્તિયો અનેકક્ખત્તું અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં અમ્હાકં સમ્માસમ્બુદ્ધકાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સત્થરિ પસીદિત્વા સાસને પબ્બજિતો ઘટેન્તો વાયમન્તો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ. તસ્સ રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાદીસુ તત્થ તત્થ વિહરન્તસ્સ વિહારો પદુમપુપ્ફેહિ છાદીયતિ, તેન સો પદુમચ્છદનિયત્થેરોતિ પાકટો.
Nibbutelokanāthamhītiādikaṃ āyasmato padumacchadaniyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katapuññasambhāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patto ratanattaye pasanno parinibbutassa vipassissa bhagavato citakaṃ padumapupphehi pūjesi. So teneva cittappasādena yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato sugatīsuyeva saṃsaranto dibbasampattiṃ manussasampattiñcāti dve sampattiyo anekakkhattuṃ anubhavitvā imasmiṃ amhākaṃ sammāsambuddhakāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patto satthari pasīditvā sāsane pabbajito ghaṭento vāyamanto nacirasseva arahā ahosi. Tassa rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīsu tattha tattha viharantassa vihāro padumapupphehi chādīyati, tena so padumacchadaniyattheroti pākaṭo.
૮૩. અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સવસેન પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નિબ્બુતે લોકનાથમ્હીતિઆદિમાહ. તત્થ નિબ્બુતેતિ ખન્ધપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બુતે સત્થરિ, વિપસ્સિસ્સ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ સરીરે ચિતમાનિયમાને ચિતકે આરોપિતે સુફુલ્લં પદુમકલાપં અહં ગહેત્વા ચિતકં આરોપયિં પૂજેસિન્તિ અત્થો. સેસગાથાસુ હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
83. Attano pubbakammaṃ saritvā somanassavasena pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nibbute lokanāthamhītiādimāha. Tattha nibbuteti khandhaparinibbānena parinibbute satthari, vipassissa sammāsambuddhassa sarīre citamāniyamāne citake āropite suphullaṃ padumakalāpaṃ ahaṃ gahetvā citakaṃ āropayiṃ pūjesinti attho. Sesagāthāsu heṭṭhā vuttanayattā uttānatthamevāti.
પદુમચ્છદનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Padumacchadaniyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. પદુમચ્છદનિયત્થેરઅપદાનં • 6. Padumacchadaniyattheraapadānaṃ