Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૨. પદુમવગ્ગો
2. Padumavaggo
[૨૬૧] ૧. પદુમજાતકવણ્ણના
[261] 1. Padumajātakavaṇṇanā
યથા કેસા ચ મસ્સૂ ચાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો આનન્દબોધિમ્હિ માલાપૂજકારકે ભિક્ખૂ આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ કાલિઙ્ગબોધિજાતકે આવિભવિસ્સતિ. સો પન આનન્દત્થેરેન રોપિતત્તા ‘‘આનન્દબોધી’’તિ જાતો. થેરેન હિ જેતવનદ્વારકોટ્ઠકે બોધિસ્સ રોપિતભાવો સકલજમ્બુદીપે પત્થરિ. અથેકચ્ચે જનપદવાસિનો ભિક્ખૂ ‘‘આનન્દબોધિમ્હિ માલાપૂજં કરિસ્સામા’’તિ જેતવનં આગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા પુનદિવસે સાવત્થિં પવિસિત્વા ઉપ્પલવીથિં ગન્ત્વા માલં અલભિત્વા આગન્ત્વા આનન્દત્થેરસ્સ આરોચેસું – ‘‘આવુસો, મયં ‘બોધિમ્હિ માલાપૂજં કરિસ્સામા’તિ ઉપ્પલવીથિં ગન્ત્વા એકમાલમ્પિ ન લભિમ્હા’’તિ. થેરો ‘‘અહં વો, આવુસો, આહરિસ્સામી’’તિ ઉપ્પલવીથિં ગન્ત્વા બહૂ નીલુપ્પલકલાપે ઉક્ખિપાપેત્વા આગમ્મ તેસં દાપેસિ, તે તાનિ ગહેત્વા બોધિસ્સ પૂજં કરિંસુ. તં પવત્તિં સુત્વા ધમ્મસભાયં ભિક્ખૂ થેરસ્સ ગુણકથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, જાનપદા ભિક્ખૂ અપ્પપુઞ્ઞા ઉપ્પલવીથિં ગન્ત્વા માલં ન લભિંસુ, થેરો પન ગન્ત્વાવ આહરાપેસી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ વત્તુછેકા કથાકુસલા માલં લભન્તિ, પુબ્બેપિ લભિંસુયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Yathākesā ca massū cāti idaṃ satthā jetavane viharanto ānandabodhimhi mālāpūjakārake bhikkhū ārabbha kathesi. Vatthu kāliṅgabodhijātake āvibhavissati. So pana ānandattherena ropitattā ‘‘ānandabodhī’’ti jāto. Therena hi jetavanadvārakoṭṭhake bodhissa ropitabhāvo sakalajambudīpe patthari. Athekacce janapadavāsino bhikkhū ‘‘ānandabodhimhi mālāpūjaṃ karissāmā’’ti jetavanaṃ āgantvā satthāraṃ vanditvā punadivase sāvatthiṃ pavisitvā uppalavīthiṃ gantvā mālaṃ alabhitvā āgantvā ānandattherassa ārocesuṃ – ‘‘āvuso, mayaṃ ‘bodhimhi mālāpūjaṃ karissāmā’ti uppalavīthiṃ gantvā ekamālampi na labhimhā’’ti. Thero ‘‘ahaṃ vo, āvuso, āharissāmī’’ti uppalavīthiṃ gantvā bahū nīluppalakalāpe ukkhipāpetvā āgamma tesaṃ dāpesi, te tāni gahetvā bodhissa pūjaṃ kariṃsu. Taṃ pavattiṃ sutvā dhammasabhāyaṃ bhikkhū therassa guṇakathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, jānapadā bhikkhū appapuññā uppalavīthiṃ gantvā mālaṃ na labhiṃsu, thero pana gantvāva āharāpesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva vattuchekā kathākusalā mālaṃ labhanti, pubbepi labhiṃsuyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો સેટ્ઠિપુત્તો અહોસિ. અન્તોનગરે ચ એકસ્મિં સરે પદુમાનિ પુપ્ફન્તિ. એકો છિન્નનાસો પુરિસો તં સરં રક્ખતિ. અથેકદિવસં બારાણસિયં ઉસ્સવે ઘુટ્ઠે માલં પિળન્ધિત્વા ઉસ્સવં કીળિતુકામા તયો સેટ્ઠિપુત્તા ‘‘નાસચ્છિન્નસ્સ અભૂતેન વણ્ણં વત્વા માલં યાચિસ્સામા’’તિ તસ્સ પદુમાનિ ભઞ્જનકાલે સરસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા એકમન્તં અટ્ઠંસુ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto seṭṭhiputto ahosi. Antonagare ca ekasmiṃ sare padumāni pupphanti. Eko chinnanāso puriso taṃ saraṃ rakkhati. Athekadivasaṃ bārāṇasiyaṃ ussave ghuṭṭhe mālaṃ piḷandhitvā ussavaṃ kīḷitukāmā tayo seṭṭhiputtā ‘‘nāsacchinnassa abhūtena vaṇṇaṃ vatvā mālaṃ yācissāmā’’ti tassa padumāni bhañjanakāle sarassa santikaṃ gantvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu.
તેસુ એકો તં આમન્તેત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Tesu eko taṃ āmantetvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૩૧.
31.
‘‘યથા કેસા ચ મસ્સૂ ચ, છિન્નં છિન્નં વિરૂહતિ;
‘‘Yathā kesā ca massū ca, chinnaṃ chinnaṃ virūhati;
એવં રુહતુ તે નાસા, પદુમં દેહિ યાચિતો’’તિ.
Evaṃ ruhatu te nāsā, padumaṃ dehi yācito’’ti.
સો તસ્સ કુજ્ઝિત્વા પદુમં ન અદાસિ.
So tassa kujjhitvā padumaṃ na adāsi.
અથસ્સ દુતિયો દુતિયં ગાથમાહ –
Athassa dutiyo dutiyaṃ gāthamāha –
૩૨.
32.
‘‘યથા સારદિકં બીજં, ખેત્તે વુત્તં વિરૂહતિ;
‘‘Yathā sāradikaṃ bījaṃ, khette vuttaṃ virūhati;
એવં રુહતુ તે નાસા, પદુમં દેહિ યાચિતો’’તિ.
Evaṃ ruhatu te nāsā, padumaṃ dehi yācito’’ti.
તત્થ સારદિકન્તિ સરદસમયે ગહેત્વા નિક્ખિત્તં સારસમ્પન્નં બીજં. સો તસ્સપિ કુજ્ઝિત્વા પદુમં ન અદાસિ.
Tattha sāradikanti saradasamaye gahetvā nikkhittaṃ sārasampannaṃ bījaṃ. So tassapi kujjhitvā padumaṃ na adāsi.
અથસ્સ તતિયો તતિયં ગાથમાહ –
Athassa tatiyo tatiyaṃ gāthamāha –
૩૩.
33.
‘‘ઉભોપિ પલપન્તેતે, અપિ પદ્માનિ દસ્સતિ;
‘‘Ubhopi palapantete, api padmāni dassati;
વજ્જું વા તે ન વા વજ્જું, નત્થિ નાસાય રૂહના;
Vajjuṃ vā te na vā vajjuṃ, natthi nāsāya rūhanā;
દેહિ સમ્મ પદુમાનિ, અહં યાચામિ યાચિતો’’તિ.
Dehi samma padumāni, ahaṃ yācāmi yācito’’ti.
તત્થ ઉભોપિ પલપન્તેતેતિ એતે દ્વેપિ મુસા વદન્તિ. અપિ પદ્માનીતિ ‘‘અપિ નામ નો પદુમાનિ દસ્સતી’’તિ ચિન્તેત્વા એવં વદન્તિ. વજ્જું વા તે ન વા વજ્જુન્તિ ‘‘તવ નાસા રુહતૂ’’તિ એવં વદેય્યું વા ન વા વદેય્યું, એતેસં વચનં અપ્પમાણં, સબ્બત્થાપિ નત્થિ નાસાય રુહના, અહં પન તે નાસં પટિચ્ચ ન કિઞ્ચિ વદામિ, કેવલં યાચામિ, તસ્સ મે દેહિ, સમ્મ, પદુમાનિ યાચિતોતિ.
Tattha ubhopi palapanteteti ete dvepi musā vadanti. Api padmānīti ‘‘api nāma no padumāni dassatī’’ti cintetvā evaṃ vadanti. Vajjuṃ vāte na vā vajjunti ‘‘tava nāsā ruhatū’’ti evaṃ vadeyyuṃ vā na vā vadeyyuṃ, etesaṃ vacanaṃ appamāṇaṃ, sabbatthāpi natthi nāsāya ruhanā, ahaṃ pana te nāsaṃ paṭicca na kiñci vadāmi, kevalaṃ yācāmi, tassa me dehi, samma, padumāni yācitoti.
તં સુત્વા પદુમસરગોપકો ‘‘ઇમેહિ દ્વીહિ મુસાવાદો કથિતો, તુમ્હેહિ સભાવો કથિતો, તુમ્હાકં અનુચ્છવિકાનિ પદુમાની’’તિ મહન્તં પદુમકલાપં આદાય તસ્સ દત્વા અત્તનો પદુમસરમેવ ગતો.
Taṃ sutvā padumasaragopako ‘‘imehi dvīhi musāvādo kathito, tumhehi sabhāvo kathito, tumhākaṃ anucchavikāni padumānī’’ti mahantaṃ padumakalāpaṃ ādāya tassa datvā attano padumasarameva gato.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા પદુમલાભી સેટ્ઠિપુત્તો અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā padumalābhī seṭṭhiputto ahameva ahosi’’nti.
પદુમજાતકવણ્ણના પઠમા.
Padumajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૬૧. પદુમજાતકં • 261. Padumajātakaṃ