Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૫. પદુમકૂટાગારિયત્થેરઅપદાનં
5. Padumakūṭāgāriyattheraapadānaṃ
૩૫૩.
353.
‘‘પિયદસ્સી નામ ભગવા, સયમ્ભૂ લોકનાયકો;
‘‘Piyadassī nāma bhagavā, sayambhū lokanāyako;
વિવેકકામો સમ્બુદ્ધો, સમાધિકુસલો મુનિ.
Vivekakāmo sambuddho, samādhikusalo muni.
૩૫૪.
354.
‘‘વનસણ્ડં સમોગય્હ, પિયદસ્સી મહામુનિ;
‘‘Vanasaṇḍaṃ samogayha, piyadassī mahāmuni;
પંસુકૂલં પત્થરિત્વા, નિસીદિ પુરિસુત્તમો.
Paṃsukūlaṃ pattharitvā, nisīdi purisuttamo.
૩૫૫.
355.
પસદં મિગમેસન્તો, આહિણ્ડામિ અહં તદા.
Pasadaṃ migamesanto, āhiṇḍāmi ahaṃ tadā.
૩૫૬.
356.
‘‘તત્થદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, ઓઘતિણ્ણમનાસવં;
‘‘Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ;
પુપ્ફિતં સાલરાજંવ, સતરંસિંવ ઉગ્ગતં.
Pupphitaṃ sālarājaṃva, sataraṃsiṃva uggataṃ.
૩૫૭.
357.
‘‘દિસ્વાનહં દેવદેવં, પિયદસ્સિં મહાયસં;
‘‘Disvānahaṃ devadevaṃ, piyadassiṃ mahāyasaṃ;
જાતસ્સરં સમોગય્હ, પદુમં આહરિં તદા.
Jātassaraṃ samogayha, padumaṃ āhariṃ tadā.
૩૫૮.
358.
‘‘આહરિત્વાન પદુમં, સતપત્તં મનોરમં;
‘‘Āharitvāna padumaṃ, satapattaṃ manoramaṃ;
કૂટાગારં કરિત્વાન, છાદયિં પદુમેનહં.
Kūṭāgāraṃ karitvāna, chādayiṃ padumenahaṃ.
૩૫૯.
359.
‘‘અનુકમ્પકો કારુણિકો, પિયદસ્સી મહામુનિ;
‘‘Anukampako kāruṇiko, piyadassī mahāmuni;
સત્તરત્તિન્દિવં બુદ્ધો, કૂટાગારે વસી જિનો.
Sattarattindivaṃ buddho, kūṭāgāre vasī jino.
૩૬૦.
360.
‘‘પુરાણં છડ્ડયિત્વાન, નવેન છાદયિં અહં;
‘‘Purāṇaṃ chaḍḍayitvāna, navena chādayiṃ ahaṃ;
અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, અટ્ઠાસિં તાવદે અહં.
Añjaliṃ paggahetvāna, aṭṭhāsiṃ tāvade ahaṃ.
૩૬૧.
361.
‘‘વુટ્ઠહિત્વા સમાધિમ્હા, પિયદસ્સી મહામુનિ;
‘‘Vuṭṭhahitvā samādhimhā, piyadassī mahāmuni;
દિસં અનુવિલોકેન્તો, નિસીદિ લોકનાયકો.
Disaṃ anuvilokento, nisīdi lokanāyako.
૩૬૨.
362.
‘‘તદા સુદસ્સનો નામ, ઉપટ્ઠાકો મહિદ્ધિકો;
‘‘Tadā sudassano nāma, upaṭṭhāko mahiddhiko;
ચિત્તમઞ્ઞાય બુદ્ધસ્સ, પિયદસ્સિસ્સ સત્થુનો.
Cittamaññāya buddhassa, piyadassissa satthuno.
૩૬૩.
363.
‘‘અસીતિયા સહસ્સેહિ, ભિક્ખૂહિ પરિવારિતો;
‘‘Asītiyā sahassehi, bhikkhūhi parivārito;
વનન્તે સુખમાસીનં, ઉપેસિ લોકનાયકં.
Vanante sukhamāsīnaṃ, upesi lokanāyakaṃ.
૩૬૪.
364.
‘‘યાવતા વનસણ્ડમ્હિ, અધિવત્થા ચ દેવતા;
‘‘Yāvatā vanasaṇḍamhi, adhivatthā ca devatā;
બુદ્ધસ્સ ચિત્તમઞ્ઞાય, સબ્બે સન્નિપતું તદા.
Buddhassa cittamaññāya, sabbe sannipatuṃ tadā.
૩૬૫.
365.
‘‘સમાગતેસુ યક્ખેસુ, કુમ્ભણ્ડે સહરક્ખસે;
‘‘Samāgatesu yakkhesu, kumbhaṇḍe saharakkhase;
૩૬૬.
366.
‘‘‘યો મં સત્તાહં પૂજેસિ, આવાસઞ્ચ અકાસિ મે;
‘‘‘Yo maṃ sattāhaṃ pūjesi, āvāsañca akāsi me;
તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.
Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.
૩૬૭.
367.
‘‘‘સુદુદ્દસં સુનિપુણં, ગમ્ભીરં સુપ્પકાસિતં;
‘‘‘Sududdasaṃ sunipuṇaṃ, gambhīraṃ suppakāsitaṃ;
ઞાણેન કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.
Ñāṇena kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.
૩૬૮.
368.
‘‘‘ચતુદ્દસાનિ કપ્પાનિ, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;
‘‘‘Catuddasāni kappāni, devarajjaṃ karissati;
૩૬૯.
369.
૩૭૦.
370.
‘‘‘તત્થ પુપ્ફમયં બ્યમ્હં, આકાસે ધારયિસ્સતિ;
‘‘‘Tattha pupphamayaṃ byamhaṃ, ākāse dhārayissati;
યથા પદુમપત્તમ્હિ, તોયં ન ઉપલિમ્પતિ.
Yathā padumapattamhi, toyaṃ na upalimpati.
૩૭૧.
371.
‘‘‘તથેવીમસ્સ ઞાણમ્હિ, કિલેસા નોપલિમ્પરે;
‘‘‘Tathevīmassa ñāṇamhi, kilesā nopalimpare;
મનસા વિનિવટ્ટેત્વા, પઞ્ચ નીવરણે અયં.
Manasā vinivaṭṭetvā, pañca nīvaraṇe ayaṃ.
૩૭૨.
372.
‘‘‘ચિત્તં જનેત્વા નેક્ખમ્મે, અગારા પબ્બજિસ્સતિ;
‘‘‘Cittaṃ janetvā nekkhamme, agārā pabbajissati;
૩૭૩.
373.
‘‘‘રુક્ખમૂલે વસન્તસ્સ, નિપકસ્સ સતીમતો;
‘‘‘Rukkhamūle vasantassa, nipakassa satīmato;
તત્થ પુપ્ફમયં બ્યમ્હં, મત્થકે ધારયિસ્સતિ.
Tattha pupphamayaṃ byamhaṃ, matthake dhārayissati.
૩૭૪.
374.
‘‘‘ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;
‘‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;
દત્વાન ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો’.
Datvāna bhikkhusaṅghassa, nibbāyissatināsavo’.
૩૭૫.
375.
૩૭૬.
376.
‘‘ચીવરે પિણ્ડપાતે ચ, ચેતના મે ન વિજ્જતિ;
‘‘Cīvare piṇḍapāte ca, cetanā me na vijjati;
પુઞ્ઞકમ્મેન સંયુત્તો, લભામિ પરિનિટ્ઠિતં.
Puññakammena saṃyutto, labhāmi pariniṭṭhitaṃ.
૩૭૭.
377.
‘‘ગણનાતો અસઙ્ખેય્યા, કપ્પકોટી બહૂ મમ;
‘‘Gaṇanāto asaṅkheyyā, kappakoṭī bahū mama;
રિત્તકા તે અતિક્કન્તા, પમુત્તા લોકનાયકા.
Rittakā te atikkantā, pamuttā lokanāyakā.
૩૭૮.
378.
‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, પિયદસ્સી વિનાયકો;
‘‘Aṭṭhārase kappasate, piyadassī vināyako;
તમહં પયિરુપાસિત્વા, ઇમં યોનિં ઉપાગતો.
Tamahaṃ payirupāsitvā, imaṃ yoniṃ upāgato.
૩૭૯.
379.
તમહં ઉપગન્ત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં.
Tamahaṃ upagantvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
૩૮૦.
380.
‘‘દુક્ખસ્સન્તકરો બુદ્ધો, મગ્ગં મે દેસયી જિનો;
‘‘Dukkhassantakaro buddho, maggaṃ me desayī jino;
તસ્સ ધમ્મં સુણિત્વાન, પત્તોમ્હિ અચલં પદં.
Tassa dhammaṃ suṇitvāna, pattomhi acalaṃ padaṃ.
૩૮૧.
381.
‘‘તોસયિત્વાન સમ્બુદ્ધં, ગોતમં સક્યપુઙ્ગવં;
‘‘Tosayitvāna sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;
સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.
Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.
૩૮૨.
382.
‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, યં બુદ્ધમભિપૂજયિં;
‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
૩૮૩.
383.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
સબ્બાસવા પરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.
Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.
૩૮૪.
384.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૩૮૫.
385.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા પદુમકૂટાગારિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā padumakūṭāgāriyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
પદુમકૂટાગારિયત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.
Padumakūṭāgāriyattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.
Footnotes: