Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. પદુમપૂજકત્થેરઅપદાનં

    10. Padumapūjakattheraapadānaṃ

    ૯૭.

    97.

    ‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે , ગોતમો નામ પબ્બતો;

    ‘‘Himavantassāvidūre , gotamo nāma pabbato;

    નાનારુક્ખેહિ સઞ્છન્નો, મહાભૂતગણાલયો.

    Nānārukkhehi sañchanno, mahābhūtagaṇālayo.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘વેમજ્ઝમ્હિ ચ તસ્સાસિ, અસ્સમો અભિનિમ્મિતો;

    ‘‘Vemajjhamhi ca tassāsi, assamo abhinimmito;

    પુરક્ખતો સસિસ્સેહિ, વસામિ અસ્સમે અહં.

    Purakkhato sasissehi, vasāmi assame ahaṃ.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘આયન્તુ મે સિસ્સગણા, પદુમં આહરન્તુ મે;

    ‘‘Āyantu me sissagaṇā, padumaṃ āharantu me;

    બુદ્ધપૂજં કરિસ્સામિ, દ્વિપદિન્દસ્સ તાદિનો.

    Buddhapūjaṃ karissāmi, dvipadindassa tādino.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘એવન્તિ તે પટિસ્સુત્વા, પદુમં આહરિંસુ મે;

    ‘‘Evanti te paṭissutvā, padumaṃ āhariṃsu me;

    તથા નિમિત્તં કત્વાહં, બુદ્ધસ્સ અભિરોપયિં.

    Tathā nimittaṃ katvāhaṃ, buddhassa abhiropayiṃ.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘સિસ્સે તદા સમાનેત્વા, સાધુકં અનુસાસહં;

    ‘‘Sisse tadā samānetvā, sādhukaṃ anusāsahaṃ;

    મા ખો તુમ્હે પમજ્જિત્થ, અપ્પમાદો સુખાવહો.

    Mā kho tumhe pamajjittha, appamādo sukhāvaho.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘એવં સમનુસાસિત્વા, તે સિસ્સે વચનક્ખમે;

    ‘‘Evaṃ samanusāsitvā, te sisse vacanakkhame;

    અપ્પમાદગુણે યુત્તો, તદા કાલઙ્કતો અહં.

    Appamādaguṇe yutto, tadā kālaṅkato ahaṃ.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘એકપઞ્ઞાસકપ્પમ્હિ, રાજા આસિં જલુત્તમો;

    ‘‘Ekapaññāsakappamhi, rājā āsiṃ jaluttamo;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પદુમપૂજકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ;

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā padumapūjako thero imā gāthāyo abhāsitthāti;

    પદુમપૂજકત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Padumapūjakattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    સેરેય્યવગ્ગો તેરસમો.

    Sereyyavaggo terasamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સેરેય્યકો પુપ્ફથૂપિ, પાયસો ગન્ધથોમકો;

    Sereyyako pupphathūpi, pāyaso gandhathomako;

    આસનિ ફલસઞ્ઞી ચ, ગણ્ઠિપદુમપુપ્ફિયો;

    Āsani phalasaññī ca, gaṇṭhipadumapupphiyo;

    પઞ્ચુત્તરસતા ગાથા, ગણિતા અત્થદસ્સિભિ.

    Pañcuttarasatā gāthā, gaṇitā atthadassibhi.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧૦. પદુમપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 10. Padumapūjakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact