Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. પદુમપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    10. Padumapūjakattheraapadānavaṇṇanā

    હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિકં આયસ્મતો પદુમપૂજકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સકસિપ્પે નિપ્ફત્તિં પત્વા તત્થ સારં અપસ્સન્તો બુદ્ધુપ્પત્તિતો પુરેતરં ઉપ્પન્નત્તા ઓવાદાનુસાસનં અલભિત્વા ઘરાવાસં પહાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તસ્સ અવિદૂરે ગોતમકં નામ પબ્બતં નિસ્સાય અસ્સમં કારેત્વા પઞ્ચાભિઞ્ઞા અટ્ઠ સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા ઝાનસુખેનેવ વિહાસિ. તદા પદુમુત્તરો ભગવા બુદ્ધો હુત્વા સત્તે સંસારતો ઉદ્ધરન્તો તસ્સાનુકમ્પાય હિમવન્તં અગમાસિ. તાપસો ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો સકસિસ્સે સમાનેત્વા તેહિ પદુમપુપ્ફાનિ આહરાપેત્વા પૂજેસિ. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં કુલગેહે નિબ્બત્તો સદ્ધો પસન્નો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Himavantassāvidūretiādikaṃ āyasmato padumapūjakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto viññutaṃ patvā sakasippe nipphattiṃ patvā tattha sāraṃ apassanto buddhuppattito puretaraṃ uppannattā ovādānusāsanaṃ alabhitvā gharāvāsaṃ pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā himavantassa avidūre gotamakaṃ nāma pabbataṃ nissāya assamaṃ kāretvā pañcābhiññā aṭṭha samāpattiyo nibbattetvā jhānasukheneva vihāsi. Tadā padumuttaro bhagavā buddho hutvā satte saṃsārato uddharanto tassānukampāya himavantaṃ agamāsi. Tāpaso bhagavantaṃ disvā pasannamānaso sakasisse samānetvā tehi padumapupphāni āharāpetvā pūjesi. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ kulagehe nibbatto saddho pasanno pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.

    ૯૭. સો અત્તનો પુઞ્ઞકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિમાહ. ગોતમો નામ પબ્બતોતિ અનેકેસં યક્ખદેવતાનં આવાસભાવેન અધિટ્ઠાનવસેન ગોતમસ્સ ભવનત્તા ગોતમોતિ પાકટો અહોસિ. પવત્તતિ તિટ્ઠતીતિ પબ્બતો. નાગરુક્ખેહિ સઞ્છન્નોતિ રુહતિ તિટ્ઠતીતિ રુક્ખો. અથ વા પથવિં ખનન્તો ઉદ્ધં રુહતીતિ રુક્ખો, નાના અનેકપ્પકારા ચમ્પકકપ્પૂરનાગઅગરુચન્દનાદયો રુક્ખાતિ નાનારુક્ખા, તેહિ નાનારુક્ખેહિ સઞ્છન્નો પરિકિણ્ણો ગોતમો પબ્બતોતિ સમ્બન્ધો. મહાભૂતગણાલયોતિ ભવન્તિ જાયન્તિ ઉપ્પજ્જન્તિ વડ્ઢન્તિ ચાતિ ભૂતા, મહન્તા ચ તે ભૂતા ચાતિ મહાભૂતા, મહાભૂતાનં ગણો સમૂહોતિ મહાભૂતગણો, મહાભૂતગણસ્સ આલયો પતિટ્ઠાતિ મહાભૂતગણાલયો.

    97. So attano puññakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento himavantassāvidūretiādimāha. Gotamo nāma pabbatoti anekesaṃ yakkhadevatānaṃ āvāsabhāvena adhiṭṭhānavasena gotamassa bhavanattā gotamoti pākaṭo ahosi. Pavattati tiṭṭhatīti pabbato. Nāgarukkhehi sañchannoti ruhati tiṭṭhatīti rukkho. Atha vā pathaviṃ khananto uddhaṃ ruhatīti rukkho, nānā anekappakārā campakakappūranāgaagarucandanādayo rukkhāti nānārukkhā, tehi nānārukkhehi sañchanno parikiṇṇo gotamo pabbatoti sambandho. Mahābhūtagaṇālayoti bhavanti jāyanti uppajjanti vaḍḍhanti cāti bhūtā, mahantā ca te bhūtā cāti mahābhūtā, mahābhūtānaṃ gaṇo samūhoti mahābhūtagaṇo, mahābhūtagaṇassa ālayo patiṭṭhāti mahābhūtagaṇālayo.

    ૯૮. વેમજ્ઝમ્હિ ચ તસ્સાસીતિ તસ્સ ગોતમસ્સ પબ્બતસ્સ વેમજ્ઝે અબ્ભન્તરે અસ્સમો અભિનિમ્મિતો નિપ્ફાદિતો કતોતિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનમેવાતિ.

    98.Vemajjhamhi ca tassāsīti tassa gotamassa pabbatassa vemajjhe abbhantare assamo abhinimmito nipphādito katoti attho. Sesaṃ uttānamevāti.

    પદુમપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Padumapūjakattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    તેરસમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Terasamavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧૦. પદુમપૂજકત્થેરઅપદાનં • 10. Padumapūjakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact