Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. પદુમપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં

    10. Padumapupphiyattheraapadānaṃ

    ૫૧.

    51.

    ‘‘પોક્ખરવનં પવિટ્ઠો, ભઞ્જન્તો પદુમાનિહં;

    ‘‘Pokkharavanaṃ paviṭṭho, bhañjanto padumānihaṃ;

    તત્થદ્દસં ફુસ્સં બુદ્ધં 1, બાત્તિંસવરલક્ખણં.

    Tatthaddasaṃ phussaṃ buddhaṃ 2, bāttiṃsavaralakkhaṇaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘પદુમપુપ્ફં ગહેત્વાન, આકાસે ઉક્ખિપિં અહં;

    ‘‘Padumapupphaṃ gahetvāna, ākāse ukkhipiṃ ahaṃ;

    પાપકમ્મં સરિત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Pāpakammaṃ saritvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘પબ્બજિત્વાન કાયેન, મનસા સંવુતેન ચ;

    ‘‘Pabbajitvāna kāyena, manasā saṃvutena ca;

    વચીદુચ્ચરિતં હિત્વા, આજીવં પરિસોધયિં.

    Vacīduccaritaṃ hitvā, ājīvaṃ parisodhayiṃ.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘દ્વેનવુતે ઇતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘પદુમાભાસનામા ચ, અટ્ઠારસ મહીપતી;

    ‘‘Padumābhāsanāmā ca, aṭṭhārasa mahīpatī;

    અટ્ઠારસેસુ કપ્પેસુ, અટ્ઠતાલીસમાસિસું.

    Aṭṭhārasesu kappesu, aṭṭhatālīsamāsisuṃ.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પદુમપુપ્ફિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ;

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā padumapupphiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti;

    પદુમપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Padumapupphiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    તિમિરવગ્ગો નવમો.

    Timiravaggo navamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    તિમિરનઙ્ગલીપુપ્ફ, નિપ્પન્નઞ્જલિકો અધો;

    Timiranaṅgalīpuppha, nippannañjaliko adho;

    દ્વે રંસિસઞ્ઞી ફલદો, સદ્દસઞ્ઞી ચ સેચકો;

    Dve raṃsisaññī phalado, saddasaññī ca secako;

    પદ્મપુપ્ફી ચ ગાથાયો, છપ્પઞ્ઞાસ પકિત્તિતા.

    Padmapupphī ca gāthāyo, chappaññāsa pakittitā.







    Footnotes:
    1. અદ્દસં ફુસ્સસમ્બુદ્ધં (સી॰ સ્યા॰)
    2. addasaṃ phussasambuddhaṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧૦. પદુમપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 10. Padumapupphiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact