Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. પદુમત્થેરઅપદાનં

    9. Padumattheraapadānaṃ

    ૬૭.

    67.

    ‘‘ચતુસચ્ચં પકાસેન્તો, વરધમ્મપ્પવત્તકો;

    ‘‘Catusaccaṃ pakāsento, varadhammappavattako;

    વસ્સતે 1 અમતં વુટ્ઠિં, નિબ્બાપેન્તો મહાજનં.

    Vassate 2 amataṃ vuṭṭhiṃ, nibbāpento mahājanaṃ.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘સધજં 3 પદુમં ગય્હ, અડ્ઢકોસે ઠિતો અહં;

    ‘‘Sadhajaṃ 4 padumaṃ gayha, aḍḍhakose ṭhito ahaṃ;

    પદુમુત્તરમુનિસ્સ, પહટ્ઠો ઉક્ખિપિમમ્બરે.

    Padumuttaramunissa, pahaṭṭho ukkhipimambare.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘આગચ્છન્તે ચ પદુમે, અબ્ભુતો આસિ તાવદે;

    ‘‘Āgacchante ca padume, abbhuto āsi tāvade;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, પગ્ગણ્હિ વદતં વરો.

    Mama saṅkappamaññāya, paggaṇhi vadataṃ varo.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘કરસેટ્ઠેન પગ્ગય્હ, જલજં પુપ્ફમુત્તમં;

    ‘‘Karaseṭṭhena paggayha, jalajaṃ pupphamuttamaṃ;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે ઠિતો સત્થા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe ṭhito satthā, imā gāthā abhāsatha.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘‘યેનિદં પદુમં ખિત્તં, સબ્બઞ્ઞુમ્હિ વિનાયકે 5;

    ‘‘‘Yenidaṃ padumaṃ khittaṃ, sabbaññumhi vināyake 6;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘‘તિંસકપ્પાનિ દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tiṃsakappāni devindo, devarajjaṃ karissati;

    પથબ્યા રજ્જં સત્તસતં, વસુધં આવસિસ્સતિ.

    Pathabyā rajjaṃ sattasataṃ, vasudhaṃ āvasissati.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘‘તત્થ પત્તં ગણેત્વાન, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Tattha pattaṃ gaṇetvāna, cakkavattī bhavissati;

    આકાસતો પુપ્ફવુટ્ઠિ, અભિવસ્સિસ્સતી તદા.

    Ākāsato pupphavuṭṭhi, abhivassissatī tadā.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ નામેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma nāmena, satthā loke bhavissati.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો’.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘નિક્ખમિત્વાન કુચ્છિમ્હા, સમ્પજાનો પતિસ્સતો;

    ‘‘Nikkhamitvāna kucchimhā, sampajāno patissato;

    જાતિયા પઞ્ચવસ્સોહં, અરહત્તં અપાપુણિં.

    Jātiyā pañcavassohaṃ, arahattaṃ apāpuṇiṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પદુમો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā padumo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પદુમત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Padumattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. વસ્સેતિ (?)
    2. vasseti (?)
    3. સદણ્ડં (સી॰)
    4. sadaṇḍaṃ (sī.)
    5. સબ્બઞ્ઞુતમનાયકે (સ્યા॰ ક॰)
    6. sabbaññutamanāyake (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૯. પદુમત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 9. Padumattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact