Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩. પહાનસુત્તં

    3. Pahānasuttaṃ

    ૨૫૧. ‘‘તિસ્સો ઇમા, ભિક્ખવે, વેદના. કતમા તિસ્સો? સુખા વેદના, દુક્ખા વેદના, અદુક્ખમસુખા વેદના. સુખાય, ભિક્ખવે, વેદનાય રાગાનુસયો પહાતબ્બો, દુક્ખાય વેદનાય પટિઘાનુસયો પહાતબ્બો, અદુક્ખમસુખાય વેદનાય અવિજ્જાનુસયો પહાતબ્બો. યતો ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો સુખાય વેદનાય રાગાનુસયો પહીનો હોતિ, દુક્ખાય વેદનાય પટિઘાનુસયો પહીનો હોતિ, અદુક્ખમસુખાય વેદનાય અવિજ્જાનુસયો પહીનો હોતિ, અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, ‘ભિક્ખુ નિરનુસયો સમ્મદ્દસો અચ્છેચ્છિ 1 તણ્હં, વિવત્તયિ 2 સંયોજનં, સમ્મા માનાભિસમયા અન્તમકાસિ દુક્ખસ્સા’’’તિ.

    251. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, vedanā. Katamā tisso? Sukhā vedanā, dukkhā vedanā, adukkhamasukhā vedanā. Sukhāya, bhikkhave, vedanāya rāgānusayo pahātabbo, dukkhāya vedanāya paṭighānusayo pahātabbo, adukkhamasukhāya vedanāya avijjānusayo pahātabbo. Yato kho, bhikkhave, bhikkhuno sukhāya vedanāya rāgānusayo pahīno hoti, dukkhāya vedanāya paṭighānusayo pahīno hoti, adukkhamasukhāya vedanāya avijjānusayo pahīno hoti, ayaṃ vuccati, bhikkhave, ‘bhikkhu niranusayo sammaddaso acchecchi 3 taṇhaṃ, vivattayi 4 saṃyojanaṃ, sammā mānābhisamayā antamakāsi dukkhassā’’’ti.

    ‘‘સુખં વેદયમાનસ્સ 5, વેદનં અપ્પજાનતો;

    ‘‘Sukhaṃ vedayamānassa 6, vedanaṃ appajānato;

    સો રાગાનુસયો હોતિ, અનિસ્સરણદસ્સિનો.

    So rāgānusayo hoti, anissaraṇadassino.

    ‘‘દુક્ખં વેદયમાનસ્સ, વેદનં અપ્પજાનતો;

    ‘‘Dukkhaṃ vedayamānassa, vedanaṃ appajānato;

    પટિઘાનુસયો હોતિ, અનિસ્સરણદસ્સિનો.

    Paṭighānusayo hoti, anissaraṇadassino.

    ‘‘અદુક્ખમસુખં સન્તં, ભૂરિપઞ્ઞેન દેસિતં;

    ‘‘Adukkhamasukhaṃ santaṃ, bhūripaññena desitaṃ;

    તઞ્ચાપિ અભિનન્દતિ, નેવ દુક્ખા પમુચ્ચતિ.

    Tañcāpi abhinandati, neva dukkhā pamuccati.

    ‘‘યતો ચ ભિક્ખુ આતાપી, સમ્પજઞ્ઞં ન રિઞ્ચતિ;

    ‘‘Yato ca bhikkhu ātāpī, sampajaññaṃ na riñcati;

    તતો સો વેદના સબ્બા, પરિજાનાતિ પણ્ડિતો.

    Tato so vedanā sabbā, parijānāti paṇḍito.

    ‘‘સો વેદના પરિઞ્ઞાય, દિટ્ઠે ધમ્મે અનાસવો;

    ‘‘So vedanā pariññāya, diṭṭhe dhamme anāsavo;

    કાયસ્સ ભેદા ધમ્મટ્ઠો, સઙ્ખ્યં નોપેતિ વેદગૂ’’તિ. તતિયં;

    Kāyassa bhedā dhammaṭṭho, saṅkhyaṃ nopeti vedagū’’ti. tatiyaṃ;







    Footnotes:
    1. અચ્છેજ્જિ (બહૂસુ)
    2. વાવત્તયિ (સી॰)
    3. acchejji (bahūsu)
    4. vāvattayi (sī.)
    5. વેદિયમાનસ્સ (સી॰ પી॰)
    6. vediyamānassa (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. પહાનસુત્તવણ્ણના • 3. Pahānasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. પહાનસુત્તવણ્ણના • 3. Pahānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact