Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૨. પહાનસુત્તવણ્ણના
2. Pahānasuttavaṇṇanā
૨૪. દુતિયે સબ્બપ્પહાનાયાતિ સબ્બસ્સ પહાનાય. ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતન્તિ ચક્ખુસમ્ફસ્સં મૂલપચ્ચયં કત્વા ઉપ્પન્ના સમ્પટિચ્છનસન્તીરણવોટ્ઠબ્બનજવનવેદના. ચક્ખુવિઞ્ઞાણસમ્પયુત્તાય પન વત્તબ્બમેવ નત્થિ. સોતદ્વારાદિવેદનાપચ્ચયાદીસુપિ એસેવ નયો. એત્થ પન મનોતિ ભવઙ્ગચિત્તં. ધમ્માતિ આરમ્મણં. મનોવિઞ્ઞાણન્તિ સહાવજ્જનકજવનં. મનોસમ્ફસ્સોતિ ભવઙ્ગસહજાતો સમ્ફસ્સો. વેદયિતન્તિ સહાવજ્જનવેદનાય જવનવેદના. ભવઙ્ગસમ્પયુત્તાય પન વત્તબ્બમેવ નત્થિ. આવજ્જનં ભવઙ્ગતો અમોચેત્વા મનોતિ સહાવજ્જનેન ભવઙ્ગં દટ્ઠબ્બં. ધમ્માતિ આરમ્મણં. મનોવિઞ્ઞાણન્તિ જવનવિઞ્ઞાણં. મનોસમ્ફસ્સોતિ ભવઙ્ગસહજાતો સમ્ફસ્સો. વેદયિતન્તિ જવનસહજાતા વેદના. સહાવજ્જનેન ભવઙ્ગસહજાતાપિ વટ્ટતિયેવ. યા પનેત્થ દેસના અનુસિટ્ઠિઆણા, અયં પણ્ણત્તિ નામાતિ.
24. Dutiye sabbappahānāyāti sabbassa pahānāya. Cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitanti cakkhusamphassaṃ mūlapaccayaṃ katvā uppannā sampaṭicchanasantīraṇavoṭṭhabbanajavanavedanā. Cakkhuviññāṇasampayuttāya pana vattabbameva natthi. Sotadvārādivedanāpaccayādīsupi eseva nayo. Ettha pana manoti bhavaṅgacittaṃ. Dhammāti ārammaṇaṃ. Manoviññāṇanti sahāvajjanakajavanaṃ. Manosamphassoti bhavaṅgasahajāto samphasso. Vedayitanti sahāvajjanavedanāya javanavedanā. Bhavaṅgasampayuttāya pana vattabbameva natthi. Āvajjanaṃ bhavaṅgato amocetvā manoti sahāvajjanena bhavaṅgaṃ daṭṭhabbaṃ. Dhammāti ārammaṇaṃ. Manoviññāṇanti javanaviññāṇaṃ. Manosamphassoti bhavaṅgasahajāto samphasso. Vedayitanti javanasahajātā vedanā. Sahāvajjanena bhavaṅgasahajātāpi vaṭṭatiyeva. Yā panettha desanā anusiṭṭhiāṇā, ayaṃ paṇṇatti nāmāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. પહાનસુત્તં • 2. Pahānasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. પહાનસુત્તવણ્ણના • 2. Pahānasuttavaṇṇanā