Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
પહિતેયેવઅનુજાનનકથાવણ્ણના
Pahiteyevaanujānanakathāvaṇṇanā
૧૯૯. ‘‘અનુજાનામિ ભિક્ખવે, સઙ્ઘકરણીયેન ગન્તું, સત્તાહં સન્નિવત્તો કાતબ્બો’’તિ વચનતો અન્તોવસ્સે સંહારિકભાવેન ગન્તું વટ્ટતિ. તત્થ ધમ્મછન્દવસેનપિ આગતે સઙ્ઘસ્સ આયમુખં વિનસ્સતિ. તતો ‘‘સેનાસનાનિ કત્વા’’તિ ચ વુત્તં. આગતન્તિ આગમનં. ભાવેત્થ તપચ્ચયોયં. સઙ્ઘકરણીયેન ગન્તુન્તિ એત્થ ‘‘સેનાસનપટિસંયુત્તેસુ એવ સઙ્ઘકરણીયેસુ, ન અઞ્ઞેસૂ’’તિ ધમ્મસિરિત્થેરો વદતિ કિર. અટ્ઠકથાયમ્પિ તં પદં ઉદ્ધરિત્વા ‘‘યં કિઞ્ચિ ઉપોસથાગારાદીસુ સેનાસનેસૂ’’તિઆદિના સેનાસનમેવ દસ્સિતં, તસ્મા ઉપપરિક્ખિતબ્બં.
199. ‘‘Anujānāmi bhikkhave, saṅghakaraṇīyena gantuṃ, sattāhaṃ sannivatto kātabbo’’ti vacanato antovasse saṃhārikabhāvena gantuṃ vaṭṭati. Tattha dhammachandavasenapi āgate saṅghassa āyamukhaṃ vinassati. Tato ‘‘senāsanāni katvā’’ti ca vuttaṃ. Āgatanti āgamanaṃ. Bhāvettha tapaccayoyaṃ. Saṅghakaraṇīyena gantunti ettha ‘‘senāsanapaṭisaṃyuttesu eva saṅghakaraṇīyesu, na aññesū’’ti dhammasiritthero vadati kira. Aṭṭhakathāyampi taṃ padaṃ uddharitvā ‘‘yaṃ kiñci uposathāgārādīsu senāsanesū’’tiādinā senāsanameva dassitaṃ, tasmā upaparikkhitabbaṃ.
અનિમન્તિતેન ગન્તું ન વટ્ટતીતિ તસ્સ રત્તિચ્છેદો ચ દુક્કટાપત્તિ ચ હોતિ, તં ‘‘વસ્સચ્છેદો’’તિ ચ વદન્તિ. નિમન્તિતોયેવ નામ હોતીતિ એત્થ ઉપાસકેહિ ‘‘ઇમસ્મિં નામ દિવસે દાનાદીનિ કરોમ, સબ્બે સન્નિપતન્તૂ’’તિ કતાયપિ કતિકાય ગન્તું વટ્ટતિ. પવારણાય નવમિતો પટ્ઠાય પંસુકૂલિકચીવરં પરિયેસિતું કાવીરપટ્ટને વિય સબ્બેસં ગન્તું વટ્ટતિ અનુસંવચ્છરં નિયમતો ઉપાસકેહિ સજ્જિત્વા ઠપનતો. વુત્તમ્પિ ચેતં અન્ધકટ્ઠકથાયં ‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘેન વા કતિકા કતા ‘સમન્તા ભિક્ખૂ ગચ્છન્તૂ’તિ, ઘોસનં વા કતં ઉપાસકેહિ, તત્થ ગચ્છન્તસ્સ રત્તિચ્છેદો નત્થીતિ તથા ‘અનુસંવચ્છરં આગચ્છન્તૂ’તિ સકિં નિમન્તિતેપિ વટ્ટતી’’તિ ચ ‘‘ચીવરકાલતો પટ્ઠાય નિયમં કત્વા સમન્તતો આગતાનં સજ્જેત્વા દાનતો કાવીરપટ્ટને ઘોસેત્વા કરણાકારો પઞ્ઞાયતીતિ અપરે’’તિ ચ. આચરિયા પન એવં ન વદન્તિ.
Animantitena gantuṃ na vaṭṭatīti tassa ratticchedo ca dukkaṭāpatti ca hoti, taṃ ‘‘vassacchedo’’ti ca vadanti. Nimantitoyeva nāma hotīti ettha upāsakehi ‘‘imasmiṃ nāma divase dānādīni karoma, sabbe sannipatantū’’ti katāyapi katikāya gantuṃ vaṭṭati. Pavāraṇāya navamito paṭṭhāya paṃsukūlikacīvaraṃ pariyesituṃ kāvīrapaṭṭane viya sabbesaṃ gantuṃ vaṭṭati anusaṃvaccharaṃ niyamato upāsakehi sajjitvā ṭhapanato. Vuttampi cetaṃ andhakaṭṭhakathāyaṃ ‘‘bhikkhusaṅghena vā katikā katā ‘samantā bhikkhū gacchantū’ti, ghosanaṃ vā kataṃ upāsakehi, tattha gacchantassa ratticchedo natthīti tathā ‘anusaṃvaccharaṃ āgacchantū’ti sakiṃ nimantitepi vaṭṭatī’’ti ca ‘‘cīvarakālato paṭṭhāya niyamaṃ katvā samantato āgatānaṃ sajjetvā dānato kāvīrapaṭṭane ghosetvā karaṇākāro paññāyatīti apare’’ti ca. Ācariyā pana evaṃ na vadanti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૧૨. પહિતેયેવ અનુજાનના • 112. Pahiteyeva anujānanā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પહિતેયેવઅનુજાનનકથા • Pahiteyevaanujānanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પહિતેયેવ અનુજાનનકથાવણ્ણના • Pahiteyeva anujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પહિતેયેવઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Pahiteyevaanujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૧૨. પહિતેયેવઅનુજાનનકથા • 112. Pahiteyevaanujānanakathā