Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    પકિણ્ણકકથાવણ્ણના

    Pakiṇṇakakathāvaṇṇanā

    બહુ એકતો દારુઆદિભારિયસ્સ એકસ્સ ભણ્ડસ્સ ઉક્ખિપનકાલે ‘‘ગણ્હથ ઉક્ખિપથા’’તિ વચીપયોગેન સદ્ધિં કાયપયોગસબ્ભાવટ્ઠાનં સન્ધાય ‘‘સાહત્થિકાણત્તિક’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘ત્વં એતં વત્થું ગણ્હ, અહં અઞ્ઞ’’ન્તિ એવં પવત્તે પન અવહારે અત્તના ગહિતં સાહત્થિકમેવ, પરેન ગાહાપિતં આણત્તિકમેવ, તેનેવ તદુભયગ્ઘેન પઞ્ચમાસેપિ પારાજિકં ન હોતિ, એકેકભણ્ડગ્ઘવસેન થુલ્લચ્ચયાદિમેવ હોતિ. વુત્તઞ્હિ ‘‘સાહત્થિકં વા આણત્તિકસ્સ અઙ્ગં ન હોતી’’તિઆદિ. ઉપનિક્ખિત્તભણ્ડં ભણ્ડદેય્યઞ્ચ અદાતુકામતાય ‘‘દેમિ દમ્મી’’તિ વિક્ખિપન્તો તુણ્હીભાવેન વિહેઠેન્તોપિ તેન તેન કાયવિકારાદિકિરિયાય પરસ્સ ધુરં નિક્ખિપાપેસીતિ ‘‘કિરિયાસમુટ્ઠાનઞ્ચા’’તિ વુત્તં.

    Bahu ekato dāruādibhāriyassa ekassa bhaṇḍassa ukkhipanakāle ‘‘gaṇhatha ukkhipathā’’ti vacīpayogena saddhiṃ kāyapayogasabbhāvaṭṭhānaṃ sandhāya ‘‘sāhatthikāṇattika’’nti vuttaṃ. ‘‘Tvaṃ etaṃ vatthuṃ gaṇha, ahaṃ añña’’nti evaṃ pavatte pana avahāre attanā gahitaṃ sāhatthikameva, parena gāhāpitaṃ āṇattikameva, teneva tadubhayagghena pañcamāsepi pārājikaṃ na hoti, ekekabhaṇḍagghavasena thullaccayādimeva hoti. Vuttañhi ‘‘sāhatthikaṃ vā āṇattikassa aṅgaṃ na hotī’’tiādi. Upanikkhittabhaṇḍaṃ bhaṇḍadeyyañca adātukāmatāya ‘‘demi dammī’’ti vikkhipanto tuṇhībhāvena viheṭhentopi tena tena kāyavikārādikiriyāya parassa dhuraṃ nikkhipāpesīti ‘‘kiriyāsamuṭṭhānañcā’’ti vuttaṃ.

    પદભાજનીયવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Padabhājanīyavaṇṇanānayo niṭṭhito.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact