Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    પાળિમુત્તકવિનિચ્છયવણ્ણના

    Pāḷimuttakavinicchayavaṇṇanā

    તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉચ્ચાવચે પત્તે ધારેન્તિ, ઉચ્ચાવચાનિ પત્તમણ્ડલાનિ ધારેન્તી’’તિ (ચુળવ॰ ૨૫૩) એવમાદીનિ વત્થૂનિ નિસ્સાય ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઉચ્ચાવચા પત્તા ધારેતબ્બા, યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિઆદિના નયેન અકપ્પિયપરિક્ખારેસુ ચ દુક્કટં પઞ્ઞત્તં. કસ્મા? તદનુલોમત્તા. યત્થાપિ ન પઞ્ઞત્તં, તત્થ ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઉચ્ચાવચાનિ છત્તાનિ ધારેતબ્બાનિ, યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૨૬૯-૨૭૦) નયેન દુક્કટં સમ્ભવતિ, તસ્મા ‘‘તત્રાયં પાળિમુત્તકો’’તિ આરભિત્વા સબ્બપરિક્ખારેસુ વણ્ણમટ્ઠં, સવિકારં વા કરોન્તસ્સ આપત્તિ દુક્કટન્તિ દીપેન્તેન ‘‘ન વટ્ટતી’’તિ વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. એત્થાહ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઠપેત્વા પહરણિં સબ્બં લોહભણ્ડં, ઠપેત્વા આસન્દિં પલ્લઙ્કં દારુપત્તં દારુપાદુકં સબ્બં દારુભણ્ડં, ઠપેત્વા કતકઞ્ચ કુમ્ભકારિકઞ્ચ સબ્બં મત્તિકાભણ્ડ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૯૩) વુત્તત્તા યથાઠપિતં વજ્જેત્વા ઇતરં સબ્બં વણ્ણમટ્ઠમ્પિ સવિકારમ્પિ અવિસેસેન વટ્ટતીતિ? વુચ્ચતે – તં ન યુત્તં યથાદસ્સિતપાળિવિરોધતો, તસ્મા ‘‘ઠપેત્વા પહરણિ’’ન્તિ એવં જાતિવસેન અયં પાળિ પવત્તા, યથાદસ્સિતા પાળિ વણ્ણમટ્ઠાદિવિકારપટિસેધનવસેન પવત્તાતિ એવં ઉભયમ્પિ ન વિરુજ્ઝતિ, તસ્મા યથાવુત્તમેવ. આરગ્ગેન નિખાદનગ્ગેન, ‘‘આરગ્ગેરિવ સાસપો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૨.૪૫૮; ધ॰ પ॰ ૪૦૧; સુ॰ નિ॰ ૬૩૦) એત્થ વુત્તનયતો આરગ્ગેન.

    Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū uccāvace patte dhārenti, uccāvacāni pattamaṇḍalāni dhārentī’’ti (cuḷava. 253) evamādīni vatthūni nissāya ‘‘na, bhikkhave, uccāvacā pattā dhāretabbā, yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’tiādinā nayena akappiyaparikkhāresu ca dukkaṭaṃ paññattaṃ. Kasmā? Tadanulomattā. Yatthāpi na paññattaṃ, tattha ‘‘na, bhikkhave, uccāvacāni chattāni dhāretabbāni, yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’tiādinā (cūḷava. 269-270) nayena dukkaṭaṃ sambhavati, tasmā ‘‘tatrāyaṃ pāḷimuttako’’ti ārabhitvā sabbaparikkhāresu vaṇṇamaṭṭhaṃ, savikāraṃ vā karontassa āpatti dukkaṭanti dīpentena ‘‘na vaṭṭatī’’ti vuttanti veditabbaṃ. Etthāha – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ṭhapetvā paharaṇiṃ sabbaṃ lohabhaṇḍaṃ, ṭhapetvā āsandiṃ pallaṅkaṃ dārupattaṃ dārupādukaṃ sabbaṃ dārubhaṇḍaṃ, ṭhapetvā katakañca kumbhakārikañca sabbaṃ mattikābhaṇḍa’’nti (cūḷava. 293) vuttattā yathāṭhapitaṃ vajjetvā itaraṃ sabbaṃ vaṇṇamaṭṭhampi savikārampi avisesena vaṭṭatīti? Vuccate – taṃ na yuttaṃ yathādassitapāḷivirodhato, tasmā ‘‘ṭhapetvā paharaṇi’’nti evaṃ jātivasena ayaṃ pāḷi pavattā, yathādassitā pāḷi vaṇṇamaṭṭhādivikārapaṭisedhanavasena pavattāti evaṃ ubhayampi na virujjhati, tasmā yathāvuttameva. Āraggena nikhādanaggena, ‘‘āraggeriva sāsapo’’ti (ma. ni. 2.458; dha. pa. 401; su. ni. 630) ettha vuttanayato āraggena.

    પટ્ટમુખે વાતિ પટ્ટકોટિયં. પરિયન્તેતિ ચીવરપરિયન્તે. વેણિઉહુમુનિયુપેઞ્ઞામ. અગ્ઘિયન્તિ ચેતિયં. ગયમુગ્ગરન્તિ તુલાદણ્ડસણ્ઠાનં, ગયા સીસે સૂચિકા હોતિ, મુખપત્તા લદ્રા. ઉક્કિરન્તિ નીહરન્તિ કરોન્તિ ઠપેન્તિ. કોણસુત્તપિળકા નામ ગણ્ઠિકપટ્ટાદિકોણેસુ સુત્તમયપિળકા. યં એત્થ ચીવરં વા પત્તો વા ‘‘ન વટ્ટતી’’તિ વુત્તો, તત્થ અધિટ્ઠાનં રુહતિ, વિકપ્પનાપિ રુહતીતિ વેદિતબ્બં. દેડ્ડુભોતિ ઉદકસપ્પો. અચ્છીતિ કુઞ્જરક્ખિ. ગોમુત્તકન્તિ ગોમુત્તસણ્ઠાના રાજિયો. કુઞ્ચિકાય સેનાસનપરિક્ખારત્તા સુવણ્ણરૂપિયમયાપિ વટ્ટતીતિ છાયા દિસ્સતિ, ‘‘કુઞ્ચિકાય વણ્ણમટ્ઠકમ્મં ન વટ્ટતી’’તિ વચનતો અઞ્ઞે કપ્પિયલોહાદિમયાવ કુઞ્ચિકા કપ્પન્તિ પરિહરણીયપરિક્ખારત્તા. આરકણ્ટકો પોત્થકાદિકરણસત્થકજાતિ. ‘‘આમણ્ડકસારકો આમલકફલમયો’’તિ વદન્તિ . તાલપણ્ણબીજનીઆદીસુ ‘‘વણ્ણમટ્ઠકમ્મં વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. કિઞ્ચાપિ તાનિ કુઞ્ચિકા વિય પરિહરણીયાનિ, અથ ખો ‘‘ઉચ્ચાવચાનિ ન ધારેતબ્બાની’’તિ પટિક્ખેપાભાવતો વુત્તં. કેવલઞ્હિ તાનિ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, વિધૂપનઞ્ચ તાલવણ્ટઞ્ચા’’તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૨૬૯) વુત્તાનિ. ગણ્ઠિપદે પન ‘‘તેલભાજનેસુ વણ્ણમટ્ઠકમ્મં વટ્ટતીતિ સેનાસનપરિક્ખારત્તા’’તિ વુત્તં. રાજવલ્લભાતિ રાજકુલૂપકા. સીમાતિ ઇધાધિપ્પેતા ભૂમિ, બદ્ધસીમા ચ. ‘‘યેસં સન્તકા તેસં સીમા, તત્થ પરેહિ ન કત્તબ્બ’’ન્તિ અનુગણ્ઠિપદે વુત્તં. ‘‘ભૂમિ ચ સીમા ચ યેસં સન્તકા, તેહિ એવ વારેતબ્બા. યેસં પન અઞ્ઞેસં ભૂમિયં સીમા કતા, તે વારેતું ન ઇસ્સરા’’તિ વદન્તિ . ‘‘સઙ્ઘભેદાદીનં કારણત્તા ‘મા કરોથા’તિ પટિસેધેતબ્બા એવા’’તિ અન્ધકટ્ઠકથાયં વુત્તં કિર.

    Paṭṭamukhe vāti paṭṭakoṭiyaṃ. Pariyanteti cīvarapariyante. Veṇiuhumuniyupeññāma. Agghiyanti cetiyaṃ. Gayamuggaranti tulādaṇḍasaṇṭhānaṃ, gayā sīse sūcikā hoti, mukhapattā ladrā. Ukkiranti nīharanti karonti ṭhapenti. Koṇasuttapiḷakā nāma gaṇṭhikapaṭṭādikoṇesu suttamayapiḷakā. Yaṃ ettha cīvaraṃ vā patto vā ‘‘na vaṭṭatī’’ti vutto, tattha adhiṭṭhānaṃ ruhati, vikappanāpi ruhatīti veditabbaṃ. Deḍḍubhoti udakasappo. Acchīti kuñjarakkhi. Gomuttakanti gomuttasaṇṭhānā rājiyo. Kuñcikāya senāsanaparikkhārattā suvaṇṇarūpiyamayāpi vaṭṭatīti chāyā dissati, ‘‘kuñcikāya vaṇṇamaṭṭhakammaṃ na vaṭṭatī’’ti vacanato aññe kappiyalohādimayāva kuñcikā kappanti pariharaṇīyaparikkhārattā. Ārakaṇṭako potthakādikaraṇasatthakajāti. ‘‘Āmaṇḍakasārako āmalakaphalamayo’’ti vadanti . Tālapaṇṇabījanīādīsu ‘‘vaṇṇamaṭṭhakammaṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Kiñcāpi tāni kuñcikā viya pariharaṇīyāni, atha kho ‘‘uccāvacāni na dhāretabbānī’’ti paṭikkhepābhāvato vuttaṃ. Kevalañhi tāni ‘‘anujānāmi, bhikkhave, vidhūpanañca tālavaṇṭañcā’’tiādinā (cūḷava. 269) vuttāni. Gaṇṭhipade pana ‘‘telabhājanesu vaṇṇamaṭṭhakammaṃ vaṭṭatīti senāsanaparikkhārattā’’ti vuttaṃ. Rājavallabhāti rājakulūpakā. Sīmāti idhādhippetā bhūmi, baddhasīmā ca. ‘‘Yesaṃ santakā tesaṃ sīmā, tattha parehi na kattabba’’nti anugaṇṭhipade vuttaṃ. ‘‘Bhūmi ca sīmā ca yesaṃ santakā, tehi eva vāretabbā. Yesaṃ pana aññesaṃ bhūmiyaṃ sīmā katā, te vāretuṃ na issarā’’ti vadanti . ‘‘Saṅghabhedādīnaṃ kāraṇattā ‘mā karothā’ti paṭisedhetabbā evā’’ti andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ kira.

    ૮૬-૭. દારુકુટિકં કાતું, કત્તુન્તિ ચ અત્થિ. ખણ્ડાખણ્ડિકન્તિ ફલાફલં વિય દટ્ઠબ્બં. આણાપેહીતિ વચનં અનિટ્ઠે એવ વુચ્ચતીતિ કત્વા બન્ધં આણાપેસિ. ઇસ્સરિયમત્તાયાતિ સમિદ્ધિયં મત્તાસદ્દોતિ ઞાપેતિ.

    86-7. Dārukuṭikaṃ kātuṃ, kattunti ca atthi. Khaṇḍākhaṇḍikanti phalāphalaṃ viya daṭṭhabbaṃ. Āṇāpehīti vacanaṃ aniṭṭhe eva vuccatīti katvā bandhaṃ āṇāpesi. Issariyamattāyāti samiddhiyaṃ mattāsaddoti ñāpeti.

    ૮૮. ‘‘એવરૂપં વાચં ભાસિત્વા’’તિ ચ પાઠો. લોમેન ત્વં મુત્તો, મા પુનપિ એવરૂપમકાસીતિ ઇદં કિં બ્યાપાદદીપકં, દારૂસુપિ લોભક્ખન્ધદીપકં વચનં સોતાપન્નસ્સ સતો તસ્સ રાજસ્સ પતિરૂપં. નનુ નામ ‘‘પુબ્બે કતં સુકતં ભન્તે, વદેય્યાથ પુનપિ યેનત્થો’’તિ પવારેત્વા અતીવ પીતિપામોજ્જં ઉપ્પાદેતબ્બં તેન સિયાતિ? સચ્ચમેતં સોતાપન્નત્તા અતીવ બુદ્ધમામકો ધમ્મમામકો સઙ્ઘમામકો ચ, તસ્મા ભિક્ખૂનં અકપ્પિયં અસહન્તો, સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિયા ચ ઓકાસં કત્તુકામો ‘‘સુપયુત્તાનિ મે દારૂની’’તિ તુટ્ઠચિત્તોપિ એવમાહાતિ વેદિતબ્બં. ઇમેહિ નામ એવરૂપે ઠાને. ‘‘આગતપદાનુરૂપેનાતિ અઞ્ઞેહિ વા પદેહિ, ઇતો થોકતરેહિ વા આગતકાલે તદનુરૂપા યોજના કાતબ્બા’’તિ ગણ્ઠિપદે વુત્તં. ‘‘ન કેવલં ઇમસ્મિંયેવ સિક્ખાપદે, અઞ્ઞેસુપિ આગચ્છન્તિ, તસ્મા તત્થ તત્થ આગતપદાનુરૂપેન યોજના વેદિતબ્બા’’તિ અનુગણ્ઠિપદે વુત્તં. ઉજ્ઝાયનત્થો અદિન્નસ્સાદિન્નત્તાવ, તે ઉજ્ઝાયિંસુ.

    88. ‘‘Evarūpaṃ vācaṃ bhāsitvā’’ti ca pāṭho. Lomena tvaṃ mutto, mā punapi evarūpamakāsīti idaṃ kiṃ byāpādadīpakaṃ, dārūsupi lobhakkhandhadīpakaṃ vacanaṃ sotāpannassa sato tassa rājassa patirūpaṃ. Nanu nāma ‘‘pubbe kataṃ sukataṃ bhante, vadeyyātha punapi yenattho’’ti pavāretvā atīva pītipāmojjaṃ uppādetabbaṃ tena siyāti? Saccametaṃ sotāpannattā atīva buddhamāmako dhammamāmako saṅghamāmako ca, tasmā bhikkhūnaṃ akappiyaṃ asahanto, sikkhāpadapaññattiyā ca okāsaṃ kattukāmo ‘‘supayuttāni me dārūnī’’ti tuṭṭhacittopi evamāhāti veditabbaṃ. Imehi nāma evarūpe ṭhāne. ‘‘Āgatapadānurūpenāti aññehi vā padehi, ito thokatarehi vā āgatakāle tadanurūpā yojanā kātabbā’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ. ‘‘Na kevalaṃ imasmiṃyeva sikkhāpade, aññesupi āgacchanti, tasmā tattha tattha āgatapadānurūpena yojanā veditabbā’’ti anugaṇṭhipade vuttaṃ. Ujjhāyanattho adinnassādinnattāva, te ujjhāyiṃsu.

    રુદ્રદામકો નામ રુદ્રદામકાદીહિ ઉપ્પાદિતો. બારાણસિનગરાદીસુ તેહિ તેહિ રાજૂહિ પોરાણસત્થાનુરૂપં લક્ખણસમ્પન્ના ઉપ્પાદિતા નીલકહાપણા. તેસં કિર તિભાગં અગ્ઘતિ રુદ્રદામકો, તસ્મા તસ્સ પાદો થુલ્લચ્ચયવત્થુ હોતિ. માસકો પન ઇધ અપ્પમાણં. કહાપણો કિઞ્ચિકાલે ઊનવીસતિમાસકો હોતિ, કિઞ્ચિ કાલે અતિરેકવીસતિમાસકો. તસ્મા તસ્સ કહાપણસ્સ ચતુત્થભાગો પઞ્ચમાસકો વિય અતિરેકપઞ્ચમાસકો વા ઊનપઞ્ચમાસકો વા પાદોતિ વેદિતબ્બં. ઇમસ્સત્થસ્સ દીપનત્થં ‘‘તદા રાજગહે વીસતિમાસકો કહાપણો હોતી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ રજતમયો સુવણ્ણમયો તમ્બમયો ચ કહાપણો હોતિ. સુવણ્ણભૂમિયં વિય પાદોપિ યત્થ તમ્બમયોવ કતો હોતિ, તત્થ સોવ પાદોતિ આચરિયો. યસ્મા પાદો એકનીલકહાપણગ્ઘનકો, તસ્મા તસ્સ પાદસ્સ ચતુત્થભાગોવ સિયા પાદોતિ એકે. ઇદં ન યુજ્જતિ. યો ચ તત્થ પાદારહો ભણ્ડો, તસ્સ ચતુત્થભાગસ્સેવ પારાજિકવત્થુભાવપ્પસઙ્ગતો. યદિ પાદારહં ભણ્ડં પારાજિકવત્થુ, સિદ્ધં ‘‘સોવ પાદો પચ્છિમં પારાજિકવત્થૂ’’તિ . ન હિ સબ્બત્થ ભણ્ડં ગહેત્વા નીલકહાપણગ્ઘેન અગ્ઘાપેન્તિ. યસ્મા તસ્સ તસ્સેવ કહાપણગ્ઘેન અગ્ઘાપેન્તિ, તસ્મા તસ્સ તસ્સ જનપદસ્સ પાદોવ પાદોતિ તદગ્ઘનકમેવ પાદગ્ઘનકન્તિ સિદ્ધં, ‘‘સો ચ ખો પોરાણસ્સ નીલકહાપણસ્સ વસેન, ન ઇતરેસન્તિ યત્થ પન નીલકહાપણા વળઞ્જં ગચ્છન્તિ, તત્થેવા’’તિ કેચિ વદન્તિ, ઉપપરિક્ખિત્વા ગહેતબ્બં.

    Rudradāmako nāma rudradāmakādīhi uppādito. Bārāṇasinagarādīsu tehi tehi rājūhi porāṇasatthānurūpaṃ lakkhaṇasampannā uppāditā nīlakahāpaṇā. Tesaṃ kira tibhāgaṃ agghati rudradāmako, tasmā tassa pādo thullaccayavatthu hoti. Māsako pana idha appamāṇaṃ. Kahāpaṇo kiñcikāle ūnavīsatimāsako hoti, kiñci kāle atirekavīsatimāsako. Tasmā tassa kahāpaṇassa catutthabhāgo pañcamāsako viya atirekapañcamāsako vā ūnapañcamāsako vā pādoti veditabbaṃ. Imassatthassa dīpanatthaṃ ‘‘tadā rājagahe vīsatimāsako kahāpaṇo hotī’’tiādi vuttaṃ. Tattha rajatamayo suvaṇṇamayo tambamayo ca kahāpaṇo hoti. Suvaṇṇabhūmiyaṃ viya pādopi yattha tambamayova kato hoti, tattha sova pādoti ācariyo. Yasmā pādo ekanīlakahāpaṇagghanako, tasmā tassa pādassa catutthabhāgova siyā pādoti eke. Idaṃ na yujjati. Yo ca tattha pādāraho bhaṇḍo, tassa catutthabhāgasseva pārājikavatthubhāvappasaṅgato. Yadi pādārahaṃ bhaṇḍaṃ pārājikavatthu, siddhaṃ ‘‘sova pādo pacchimaṃ pārājikavatthū’’ti . Na hi sabbattha bhaṇḍaṃ gahetvā nīlakahāpaṇagghena agghāpenti. Yasmā tassa tasseva kahāpaṇagghena agghāpenti, tasmā tassa tassa janapadassa pādova pādoti tadagghanakameva pādagghanakanti siddhaṃ, ‘‘so ca kho porāṇassa nīlakahāpaṇassa vasena, na itaresanti yattha pana nīlakahāpaṇā vaḷañjaṃ gacchanti, tatthevā’’ti keci vadanti, upaparikkhitvā gahetabbaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાળિમુત્તકવિનિચ્છયવણ્ણના • Pāḷimuttakavinicchayavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પાળિમુત્તકવિનિચ્છયવણ્ણના • Pāḷimuttakavinicchayavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact