Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. પાનધિદાયકત્થેરઅપદાનં

    9. Pānadhidāyakattheraapadānaṃ

    ૭૧.

    71.

    ‘‘અનોમદસ્સી ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    દિવાવિહારા નિક્ખમ્મ, પથમારુહિ 1 ચક્ખુમા.

    Divāvihārā nikkhamma, pathamāruhi 2 cakkhumā.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘પાનધિં સુકતં ગય્હ, અદ્ધાનં પટિપજ્જહં;

    ‘‘Pānadhiṃ sukataṃ gayha, addhānaṃ paṭipajjahaṃ;

    તત્થદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, પત્તિકં ચારુદસ્સનં.

    Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, pattikaṃ cārudassanaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, નીહરિત્વાન પાનધિં;

    ‘‘Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, nīharitvāna pānadhiṃ;

    પાદમૂલે ઠપેત્વાન, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Pādamūle ṭhapetvāna, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘‘અભિરૂહ મહાવીર, સુગતિન્દ વિનાયક;

    ‘‘‘Abhirūha mahāvīra, sugatinda vināyaka;

    ઇતો ફલં લભિસ્સામિ, સો મે અત્થો સમિજ્ઝતુ’.

    Ito phalaṃ labhissāmi, so me attho samijjhatu’.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘અનોમદસ્સી ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    પાનધિં અભિરૂહિત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Pānadhiṃ abhirūhitvā, idaṃ vacanamabravi.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘‘યો પાનધિં મે અદાસિ, પસન્નો સેહિ પાણિભિ;

    ‘‘‘Yo pānadhiṃ me adāsi, pasanno sehi pāṇibhi;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો’.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato’.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘બુદ્ધસ્સ ગિરમઞ્ઞાય, સબ્બે દેવા સમાગતા;

    ‘‘Buddhassa giramaññāya, sabbe devā samāgatā;

    ઉદગ્ગચિત્તા સુમના, વેદજાતા કતઞ્જલી.

    Udaggacittā sumanā, vedajātā katañjalī.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘પાનધીનં પદાનેન, સુખિતોયં ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Pānadhīnaṃ padānena, sukhitoyaṃ bhavissati;

    પઞ્ચપઞ્ઞાસક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ.

    Pañcapaññāsakkhattuñca, devarajjaṃ karissati.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘સહસ્સક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન 3, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena 4, satthā loke bhavissati.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘દેવલોકે મનુસ્સે વા, નિબ્બત્તિસ્સતિ પુઞ્ઞવા;

    ‘‘Devaloke manusse vā, nibbattissati puññavā;

    દેવયાનપટિભાગં, યાનં પટિલભિસ્સતિ.

    Devayānapaṭibhāgaṃ, yānaṃ paṭilabhissati.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘પાસાદા સિવિકા વય્હં, હત્થિનો સમલઙ્કતા;

    ‘‘Pāsādā sivikā vayhaṃ, hatthino samalaṅkatā;

    રથા વાજઞ્ઞસંયુત્તા, સદા પાતુભવન્તિ મે.

    Rathā vājaññasaṃyuttā, sadā pātubhavanti me.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘અગારા નિક્ખમન્તોપિ, રથેન નિક્ખમિં અહં;

    ‘‘Agārā nikkhamantopi, rathena nikkhamiṃ ahaṃ;

    કેસેસુ છિજ્જમાનેસુ, અરહત્તમપાપુણિં.

    Kesesu chijjamānesu, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘લાભા મય્હં સુલદ્ધં મે, વાણિજ્જં સુપ્પયોજિતં;

    ‘‘Lābhā mayhaṃ suladdhaṃ me, vāṇijjaṃ suppayojitaṃ;

    દત્વાન પાનધિં એકં, પત્તોમ્હિ અચલં પદં.

    Datvāna pānadhiṃ ekaṃ, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, યં પાનધિમદાસહં;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, yaṃ pānadhimadāsahaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પાનધિસ્સ ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pānadhissa idaṃ phalaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પાનધિદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pānadhidāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    પાનધિદાયકત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Pānadhidāyakattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. પીતિમારુય્હિ (સ્યા॰)
    2. pītimāruyhi (syā.)
    3. નામેન (સબ્બત્થ)
    4. nāmena (sabbattha)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact