Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    પાણકથાવણ્ણના

    Pāṇakathāvaṇṇanā

    ૧૧૪. પાણકથાયં આઠપિતોતિ માતાપિતૂહિ ઇણં ગણ્હન્તેહિ ‘‘યાવ ઇણદાના અયં તુમ્હાકં સન્તિકે હોતૂ’’તિ ઇણદાયકાનં નિય્યાતિતો. અવહારો નત્થીતિ માતાપિતૂહિ પુત્તસ્સ અપરિચ્ચત્તત્તા માતાપિતૂનઞ્ચ અસન્તકત્તા અવહારો નત્થિ. ધનં પન ગતટ્ઠાને વડ્ઢતીતિ ઇમિના આઠપેત્વા ગહિતધનં વડ્ઢિયા સહ આઠપિતપુત્તહારકસ્સ ગીવાતિ દસ્સિતન્તિ વદન્તિ. દાસસ્સ જાતોતિ ઉક્કટ્ઠલક્ખણં દસ્સેતું વુત્તં. દાસિકુચ્છિયં પન અદાસસ્સ જાતોપિ એત્થેવ સઙ્ગહિતો . પરદેસતો પહરિત્વાતિ પરદેસવિલુમ્પકેહિ રાજચોરાદીહિ પહરિત્વા. સુખં જીવાતિ વદતીતિ થેય્યચિત્તેન સામિકાનં સન્તિકતો પલાપેતુકામતાય વદતિ, તથા પન અચિન્તેત્વા કારુઞ્ઞેન ‘‘સુખં ગન્ત્વા જીવા’’તિ વદન્તસ્સ નત્થિ અવહારો, ગીવા પન હોતિ. દુતિયપદવારેતિ યદિ દુતિયપદં અવસ્સં ઉદ્ધરિસ્સતિ, ભિક્ખુસ્સ ‘‘પલાયિત્વા સુખં જીવા’’તિ વચનક્ખણેયેવ પારાજિકં. અનાપત્તિ પારાજિકસ્સાતિ તસ્સ વચનેન વેગવડ્ઢને અકતેપિ દુક્કટા ન મુચ્ચતીતિ દસ્સેતિ. ‘‘અદિન્નં થેય્યસઙ્ખાતં આદિયેય્યા’’તિ (પારા॰ ૮૯, ૯૧) આદાનસ્સેવ વુત્તત્તા વુત્તપરિયાયેન મુચ્ચતીતિ.

    114. Pāṇakathāyaṃ āṭhapitoti mātāpitūhi iṇaṃ gaṇhantehi ‘‘yāva iṇadānā ayaṃ tumhākaṃ santike hotū’’ti iṇadāyakānaṃ niyyātito. Avahāro natthīti mātāpitūhi puttassa apariccattattā mātāpitūnañca asantakattā avahāro natthi. Dhanaṃ pana gataṭṭhāne vaḍḍhatīti iminā āṭhapetvā gahitadhanaṃ vaḍḍhiyā saha āṭhapitaputtahārakassa gīvāti dassitanti vadanti. Dāsassa jātoti ukkaṭṭhalakkhaṇaṃ dassetuṃ vuttaṃ. Dāsikucchiyaṃ pana adāsassa jātopi ettheva saṅgahito . Paradesato paharitvāti paradesavilumpakehi rājacorādīhi paharitvā. Sukhaṃ jīvāti vadatīti theyyacittena sāmikānaṃ santikato palāpetukāmatāya vadati, tathā pana acintetvā kāruññena ‘‘sukhaṃ gantvā jīvā’’ti vadantassa natthi avahāro, gīvā pana hoti. Dutiyapadavāreti yadi dutiyapadaṃ avassaṃ uddharissati, bhikkhussa ‘‘palāyitvā sukhaṃ jīvā’’ti vacanakkhaṇeyeva pārājikaṃ. Anāpatti pārājikassāti tassa vacanena vegavaḍḍhane akatepi dukkaṭā na muccatīti dasseti. ‘‘Adinnaṃ theyyasaṅkhātaṃ ādiyeyyā’’ti (pārā. 89, 91) ādānasseva vuttattā vuttapariyāyena muccatīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાણકથાવણ્ણના • Pāṇakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાદિવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact