Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
પણામનાખમાપનાકથાવણ્ણના
Paṇāmanākhamāpanākathāvaṇṇanā
૮૦. યં પુબ્બે લક્ખણં વુત્તં, તેનેવ લક્ખણેન નિસ્સયન્તેવાસિકસ્સ આપત્તિ ન વેદિતબ્બાતિ સમ્બન્ધયોજના દટ્ઠબ્બા. પોત્થકેસુ પન ‘‘ન તેનેવ લક્ખણેના’’તિ એત્થ ન-કારં છડ્ડેત્વા ‘‘તેનેવ લક્ખણેન નિસ્સયન્તેવાસિકસ્સ આપત્તિ વેદિતબ્બા’’તિ લિખન્તિ, તં પમાદલિખિતં. તથા હિ તેનેવ લક્ખણેન આપત્તિભાવે ગય્હમાને નિસ્સયમુત્તકસ્સાપિ અમુત્તકસ્સાપિ આપત્તિ એવાતિ વુત્તલક્ખણેન આપત્તિં આપજ્જેય્ય. તથા ચ ‘‘નિસ્સયન્તેવાસિકેન હિ યાવ આચરિયં નિસ્સાય વસતિ, તાવ સબ્બં આચરિયવત્તં કાતબ્બ’’ન્તિ ઇમિના અનન્તરવચનેન વિરોધો સિયા. વિસુદ્ધિમગ્ગેપિ ચ –
80. Yaṃ pubbe lakkhaṇaṃ vuttaṃ, teneva lakkhaṇena nissayantevāsikassa āpatti na veditabbāti sambandhayojanā daṭṭhabbā. Potthakesu pana ‘‘na teneva lakkhaṇenā’’ti ettha na-kāraṃ chaḍḍetvā ‘‘teneva lakkhaṇena nissayantevāsikassa āpatti veditabbā’’ti likhanti, taṃ pamādalikhitaṃ. Tathā hi teneva lakkhaṇena āpattibhāve gayhamāne nissayamuttakassāpi amuttakassāpi āpatti evāti vuttalakkhaṇena āpattiṃ āpajjeyya. Tathā ca ‘‘nissayantevāsikena hi yāva ācariyaṃ nissāya vasati, tāva sabbaṃ ācariyavattaṃ kātabba’’nti iminā anantaravacanena virodho siyā. Visuddhimaggepi ca –
‘‘નિસ્સયાચરિય, ઉદ્દેસાચરિય, નિસ્સયન્તેવાસિક, ઉદ્દેસન્તેવાસિક, સમાનાચરિયકા પન યાવ નિસ્સયઉદ્દેસા અનુપચ્છિન્ના. તાવ પટિજગ્ગિતબ્બા’’તિ (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૪૧) –
‘‘Nissayācariya, uddesācariya, nissayantevāsika, uddesantevāsika, samānācariyakā pana yāva nissayauddesā anupacchinnā. Tāva paṭijaggitabbā’’ti (visuddhi. 1.41) –
વુત્તં . તસ્મા વુત્તનયેન ઇધ પરિગળિતં ન-કારં આનેત્વા તેનેવ સદ્ધિવિહારિકસ્સ વુત્તેનેવ લક્ખણેન નિસ્સયન્તેવાસિકસ્સ આપત્તિ ન વેદિતબ્બાતિ એવમત્થો ગહેતબ્બો.
Vuttaṃ . Tasmā vuttanayena idha parigaḷitaṃ na-kāraṃ ānetvā teneva saddhivihārikassa vutteneva lakkhaṇena nissayantevāsikassa āpatti na veditabbāti evamattho gahetabbo.
પણામનાખમાપનાકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṇāmanākhamāpanākathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૦. પણામના ખમાપના • 20. Paṇāmanā khamāpanā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પણામનાખમનાકથા • Paṇāmanākhamanākathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પણામનાખમાપનાકથાવણ્ણના • Paṇāmanākhamāpanākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૦. પણામનાખમાપનાકથા • 20. Paṇāmanākhamāpanākathā