Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૬. પાણસુત્તં
6. Pāṇasuttaṃ
૧૧૦૬. ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, પુરિસો યં ઇમસ્મિં જમ્બુદીપે તિણકટ્ઠસાખાપલાસં તચ્છેત્વા એકજ્ઝં સંહરેય્ય; એકજ્ઝં સંહરિત્વા સૂલં કરેય્ય. સૂલં કરિત્વા યે મહાસમુદ્દે મહન્તકા પાણા તે મહન્તકેસુ સૂલેસુ આવુનેય્ય, યે મહાસમુદ્દે મજ્ઝિમકા પાણા તે મજ્ઝિમકેસુ સૂલેસુ આવુનેય્ય, યે મહાસમુદ્દે સુખુમકા પાણા તે સુખુમકેસુ સૂલેસુ આવુનેય્ય. અપરિયાદિન્ના ચ, ભિક્ખવે, મહાસમુદ્દે ઓળારિકા પાણા અસ્સુ.
1106. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, puriso yaṃ imasmiṃ jambudīpe tiṇakaṭṭhasākhāpalāsaṃ tacchetvā ekajjhaṃ saṃhareyya; ekajjhaṃ saṃharitvā sūlaṃ kareyya. Sūlaṃ karitvā ye mahāsamudde mahantakā pāṇā te mahantakesu sūlesu āvuneyya, ye mahāsamudde majjhimakā pāṇā te majjhimakesu sūlesu āvuneyya, ye mahāsamudde sukhumakā pāṇā te sukhumakesu sūlesu āvuneyya. Apariyādinnā ca, bhikkhave, mahāsamudde oḷārikā pāṇā assu.
‘‘અથ ઇમસ્મિં જમ્બુદીપે તિણકટ્ઠસાખાપલાસં પરિક્ખયં પરિયાદાનં ગચ્છેય્ય. ઇતો બહુતરા ખો, ભિક્ખવે, મહાસમુદ્દે સુખુમકા પાણા, યે ન સુકરા સૂલેસુ આવુનિતું. તં કિસ્સ હેતુ? સુખુમત્તા , ભિક્ખવે, અત્તભાવસ્સ. એવં મહા ખો, ભિક્ખવે, અપાયો. એવં મહન્તસ્મા ખો, ભિક્ખવે, અપાયસ્મા પરિમુત્તો દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ…પે॰… ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ.
‘‘Atha imasmiṃ jambudīpe tiṇakaṭṭhasākhāpalāsaṃ parikkhayaṃ pariyādānaṃ gaccheyya. Ito bahutarā kho, bhikkhave, mahāsamudde sukhumakā pāṇā, ye na sukarā sūlesu āvunituṃ. Taṃ kissa hetu? Sukhumattā , bhikkhave, attabhāvassa. Evaṃ mahā kho, bhikkhave, apāyo. Evaṃ mahantasmā kho, bhikkhave, apāyasmā parimutto diṭṭhisampanno puggalo ‘idaṃ dukkha’nti yathābhūtaṃ pajānāti…pe… ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yathābhūtaṃ pajānāti.
‘‘તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ યોગો કરણીયો…પે॰… ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ યોગો કરણીયો’’તિ. છટ્ઠં.
‘‘Tasmātiha, bhikkhave, ‘idaṃ dukkha’nti yogo karaṇīyo…pe… ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yogo karaṇīyo’’ti. Chaṭṭhaṃ.