Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૫. પઞ્ચદીપદાયિકાથેરીઅપદાનં
5. Pañcadīpadāyikātherīapadānaṃ
૬૧.
61.
૬૨.
62.
‘‘કાળપક્ખમ્હિ દિવસે, અદ્દસં બોધિમુત્તમં;
‘‘Kāḷapakkhamhi divase, addasaṃ bodhimuttamaṃ;
તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, બોધિમૂલે નિસીદહં.
Tattha cittaṃ pasādetvā, bodhimūle nisīdahaṃ.
૬૩.
63.
‘‘ગરુચિત્તં ઉપટ્ઠેત્વા, સિરે કત્વાન અઞ્જલિં;
‘‘Garucittaṃ upaṭṭhetvā, sire katvāna añjaliṃ;
સોમનસ્સં પવેદેત્વા, એવં ચિન્તેસિ તાવદે.
Somanassaṃ pavedetvā, evaṃ cintesi tāvade.
૬૪.
64.
‘‘‘યદિ બુદ્ધો અમિતગુણો, અસમપ્પટિપુગ્ગલો;
‘‘‘Yadi buddho amitaguṇo, asamappaṭipuggalo;
દસ્સેતુ પાટિહીરં મે, બોધિ ઓભાસતુ અયં’.
Dassetu pāṭihīraṃ me, bodhi obhāsatu ayaṃ’.
૬૫.
65.
‘‘સહ આવજ્જિતે મય્હં, બોધિ પજ્જલિ તાવદે;
‘‘Saha āvajjite mayhaṃ, bodhi pajjali tāvade;
સબ્બસોણ્ણમયા આસિ, દિસા સબ્બા વિરોચતિ.
Sabbasoṇṇamayā āsi, disā sabbā virocati.
૬૬.
66.
‘‘સત્તરત્તિન્દિવં તત્થ, બોધિમૂલે નિસીદહં;
‘‘Sattarattindivaṃ tattha, bodhimūle nisīdahaṃ;
સત્તમે દિવસે પત્તે, દીપપૂજં અકાસહં.
Sattame divase patte, dīpapūjaṃ akāsahaṃ.
૬૭.
67.
‘‘આસનં પરિવારેત્વા, પઞ્ચ દીપાનિ પજ્જલું;
‘‘Āsanaṃ parivāretvā, pañca dīpāni pajjaluṃ;
યાવ ઉદેતિ સૂરિયો, દીપા મે પજ્જલું તદા.
Yāva udeti sūriyo, dīpā me pajjaluṃ tadā.
૬૮.
68.
‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
૬૯.
69.
‘‘તત્થ મે સુકતં બ્યમ્હં, પઞ્ચદીપાતિ વુચ્ચતિ;
‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, pañcadīpāti vuccati;
સટ્ઠિયોજનમુબ્બેધં, તિંસયોજનવિત્થતં.
Saṭṭhiyojanamubbedhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.
૭૦.
70.
‘‘અસઙ્ખિયાનિ દીપાનિ, પરિવારે જલિંસુ મે;
‘‘Asaṅkhiyāni dīpāni, parivāre jaliṃsu me;
યાવતા દેવભવનં, દીપાલોકેન જોતતિ.
Yāvatā devabhavanaṃ, dīpālokena jotati.
૭૧.
71.
ઉદ્ધં અધો ચ તિરિયં, સબ્બં પસ્સામિ ચક્ખુના.
Uddhaṃ adho ca tiriyaṃ, sabbaṃ passāmi cakkhunā.
૭૨.
72.
તત્થ આવરણં નત્થિ, રુક્ખેસુ પબ્બતેસુ વા.
Tattha āvaraṇaṃ natthi, rukkhesu pabbatesu vā.
૭૩.
73.
‘‘અસીતિ દેવરાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં;
‘‘Asīti devarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;
સતાનં ચક્કવત્તીનં, મહેસિત્તમકારયિં.
Satānaṃ cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.
૭૪.
74.
‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;
‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;
દીપસતસહસ્સાનિ, પરિવારે જલન્તિ મે.
Dīpasatasahassāni, parivāre jalanti me.
૭૫.
75.
‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, ઉપ્પજ્જિં માતુકુચ્છિયં;
‘‘Devalokā cavitvāna, uppajjiṃ mātukucchiyaṃ;
માતુકુચ્છિગતા સન્તી, અક્ખિ મે ન નિમીલતિ.
Mātukucchigatā santī, akkhi me na nimīlati.
૭૬.
76.
‘‘દીપસતસહસ્સાનિ, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિતા;
‘‘Dīpasatasahassāni, puññakammasamaṅgitā;
જલન્તિ સૂતિકાગેહે, પઞ્ચદીપાનિદં ફલં.
Jalanti sūtikāgehe, pañcadīpānidaṃ phalaṃ.
૭૭.
77.
‘‘પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, માનસં વિનિવત્તયિં;
‘‘Pacchime bhave sampatte, mānasaṃ vinivattayiṃ;
અજરામતં સીતિભાવં, નિબ્બાનં ફસ્સયિં અહં.
Ajarāmataṃ sītibhāvaṃ, nibbānaṃ phassayiṃ ahaṃ.
૭૮.
78.
‘‘જાતિયા સત્તવસ્સાહં, અરહત્તમપાપુણિં;
‘‘Jātiyā sattavassāhaṃ, arahattamapāpuṇiṃ;
ઉપસમ્પાદયી બુદ્ધો, ગુણમઞ્ઞાય ગોતમો.
Upasampādayī buddho, guṇamaññāya gotamo.
૭૯.
79.
‘‘મણ્ડપે રુક્ખમૂલે વા, સુઞ્ઞાગારે વસન્તિયા;
‘‘Maṇḍape rukkhamūle vā, suññāgāre vasantiyā;
સદા પજ્જલતે દીપં, પઞ્ચદીપાનિદં ફલં.
Sadā pajjalate dīpaṃ, pañcadīpānidaṃ phalaṃ.
૮૦.
80.
‘‘દિબ્બચક્ખુ વિસુદ્ધં મે, સમાધિકુસલા અહં;
‘‘Dibbacakkhu visuddhaṃ me, samādhikusalā ahaṃ;
અભિઞ્ઞાપારમિપ્પત્તા, પઞ્ચદીપાનિદં ફલં.
Abhiññāpāramippattā, pañcadīpānidaṃ phalaṃ.
૮૧.
81.
‘‘સબ્બવોસિતવોસાના, કતકિચ્ચા અનાસવા;
‘‘Sabbavositavosānā, katakiccā anāsavā;
પઞ્ચદીપા મહાવીર, પાદે વન્દામિ ચક્ખુમ.
Pañcadīpā mahāvīra, pāde vandāmi cakkhuma.
૮૨.
82.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં દીપમદદિં તદા;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dīpamadadiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પઞ્ચદીપાનિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, pañcadīpānidaṃ phalaṃ.
૮૩.
83.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.
૮૪.
84.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૮૫.
85.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં પઞ્ચદીપદાયિકા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ pañcadīpadāyikā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.
પઞ્ચદીપદાયિકાથેરિયાપદાનં પઞ્ચમં.
Pañcadīpadāyikātheriyāpadānaṃ pañcamaṃ.
Footnotes: