Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. પઞ્ચદીપકત્થેરઅપદાનં

    7. Pañcadīpakattheraapadānaṃ

    ૫૦.

    50.

    ‘‘પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ, સબ્બભૂતાનુકમ્પિનો;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa, sabbabhūtānukampino;

    સદ્દહિત્વાન 1 સદ્ધમ્મે, ઉજુદિટ્ઠિ અહોસહં.

    Saddahitvāna 2 saddhamme, ujudiṭṭhi ahosahaṃ.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘પદીપદાનં પાદાસિં, પરિવારેત્વાન બોધિયં;

    ‘‘Padīpadānaṃ pādāsiṃ, parivāretvāna bodhiyaṃ;

    સદ્દહન્તો પદીપાનિ, અકરિં તાવદે અહં.

    Saddahanto padīpāni, akariṃ tāvade ahaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    આકાસે ઉક્કં ધારેન્તિ, દીપદાનસ્સિદં ફલં.

    Ākāse ukkaṃ dhārenti, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘તિરોકુટ્ટં તિરોસેલં, સમતિગ્ગય્હ પબ્બતં;

    ‘‘Tirokuṭṭaṃ tiroselaṃ, samatiggayha pabbataṃ;

    સમન્તા યોજનસતં, દસ્સનં અનુભોમહં.

    Samantā yojanasataṃ, dassanaṃ anubhomahaṃ.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘તેન કમ્માવસેસેન, પત્તોમ્હિ આસવક્ખયં;

    ‘‘Tena kammāvasesena, pattomhi āsavakkhayaṃ;

    ધારેમિ અન્તિમં દેહં, દ્વિપદિન્દસ્સ સાસને.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, dvipadindassa sāsane.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘ચતુત્તિંસે કપ્પસતે, સતચક્ખુસનામકા;

    ‘‘Catuttiṃse kappasate, satacakkhusanāmakā;

    રાજાહેસું મહાતેજા, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Rājāhesuṃ mahātejā, cakkavattī mahabbalā.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પઞ્ચદીપકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pañcadīpako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પઞ્ચદીપકત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Pañcadīpakattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. સુસણ્ઠહિત્વા (સી॰)
    2. susaṇṭhahitvā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૭. પઞ્ચદીપકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 7. Pañcadīpakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact