Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૫. પઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના

    5. Pañcakaniddesavaṇṇanā

    ૧૯૧. યથા તેસુ પટિપજ્જિતબ્બન્તિ તેસુ પઞ્ચસુ પુગ્ગલેસુ યથારહં ઉપમેય્યોપમાદસ્સનમુખેન હિતૂપદેસપટિપત્તિયા યથા અઞ્ઞેહિ પટિપજ્જિતબ્બન્તિ અત્થો. કિરિયાવાચી આરમ્ભ-સદ્દો અધિપ્પેતો, ન ‘‘આરમ્ભકત્તુસ્સ કસાવપુચ્છા’’તિઆદીસુ વિય ધમ્મવાચીતિ આહ ‘‘આરમ્ભકિરિયાવાચકો સદ્દો’’તિ. ‘‘નિરુજ્ઝન્તી’’તિ વુત્તત્તા ‘‘મગ્ગકિચ્ચવસેના’’તિ વુત્તં.

    191. Yathā tesu paṭipajjitabbanti tesu pañcasu puggalesu yathārahaṃ upameyyopamādassanamukhena hitūpadesapaṭipattiyā yathā aññehi paṭipajjitabbanti attho. Kiriyāvācī ārambha-saddo adhippeto, na ‘‘ārambhakattussa kasāvapucchā’’tiādīsu viya dhammavācīti āha ‘‘ārambhakiriyāvācako saddo’’ti. ‘‘Nirujjhantī’’ti vuttattā ‘‘maggakiccavasenā’’ti vuttaṃ.

    ૧૯૨. ગહણં ‘‘એવમેત’’ન્તિ સમ્પટિચ્છનં.

    192. Gahaṇaṃ ‘‘evameta’’nti sampaṭicchanaṃ.

    ૧૯૯. ન એવં સમ્બન્ધો અસમાનજાતિકત્તા.

    199. Na evaṃ sambandho asamānajātikattā.

    પઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pañcakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પુગ્ગલપઞ્ઞત્તિપાળિ • Puggalapaññattipāḷi / ૫. પઞ્ચકપુગ્ગલપઞ્ઞત્તિ • 5. Pañcakapuggalapaññatti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૫. પઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના • 5. Pañcakaniddesavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૫. પઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના • 5. Pañcakaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact