Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પુગ્ગલપઞ્ઞત્તિપાળિ • Puggalapaññattipāḷi |
૫. પઞ્ચકઉદ્દેસો
5. Pañcakauddeso
૧૧. પઞ્ચ પુગ્ગલા –
11. Pañca puggalā –
(૧) અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો આરભતિ 1 ચ વિપ્પટિસારી ચ હોતિ, તઞ્ચ ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ, યત્થસ્સ તે ઉપ્પન્ના પાપકા અકુસલા ધમ્મા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ. અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો આરભતિ ન વિપ્પટિસારી ચ હોતિ, તઞ્ચ ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ, યત્થસ્સ તે ઉપ્પન્ના પાપકા અકુસલા ધમ્મા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ. અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો નારભતિ વિપ્પટિસારી ચ હોતિ, તઞ્ચ ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ, યત્થસ્સ તે ઉપ્પન્ના પાપકા અકુસલા ધમ્મા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ. અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો નારભતિ ન વિપ્પટિસારી હોતિ, તઞ્ચ ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ, યત્થસ્સ તે ઉપ્પન્ના પાપકા અકુસલા ધમ્મા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ. અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો નારભતિ ન વિપ્પટિસારી હોતિ, તઞ્ચ ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં યથાભૂતં પજાનાતિ, યત્થસ્સ તે ઉપ્પન્ના પાપકા અકુસલા ધમ્મા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ.
(1) Atthekacco puggalo ārabhati 2 ca vippaṭisārī ca hoti, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ nappajānāti, yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti. Atthekacco puggalo ārabhati na vippaṭisārī ca hoti, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ nappajānāti, yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti. Atthekacco puggalo nārabhati vippaṭisārī ca hoti, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ nappajānāti, yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti. Atthekacco puggalo nārabhati na vippaṭisārī hoti, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ nappajānāti, yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti. Atthekacco puggalo nārabhati na vippaṭisārī hoti, tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ yathābhūtaṃ pajānāti, yatthassa te uppannā pāpakā akusalā dhammā aparisesā nirujjhanti.
(૨) દત્વા અવજાનાતિ, સંવાસેન અવજાનાતિ, આધેય્યમુખો હોતિ, લોલો હોતિ, મન્દો મોમૂહો હોતિ.
(2) Datvā avajānāti, saṃvāsena avajānāti, ādheyyamukho hoti, lolo hoti, mando momūho hoti.
(૩) પઞ્ચ યોધાજીવૂપમા પુગ્ગલા.
(3) Pañca yodhājīvūpamā puggalā.
(૪) પઞ્ચ પિણ્ડપાતિકા.
(4) Pañca piṇḍapātikā.
(૫) પઞ્ચ ખલુપચ્છાભત્તિકા.
(5) Pañca khalupacchābhattikā.
(૬) પઞ્ચ એકાસનિકા.
(6) Pañca ekāsanikā.
(૭) પઞ્ચ પંસુકૂલિકા.
(7) Pañca paṃsukūlikā.
(૮) પઞ્ચ તેચીવરિકા.
(8) Pañca tecīvarikā.
(૯) પઞ્ચ આરઞ્ઞિકા.
(9) Pañca āraññikā.
(૧૦) પઞ્ચ રુક્ખમૂલિકા.
(10) Pañca rukkhamūlikā.
(૧૧) પઞ્ચ અબ્ભોકાસિકા.
(11) Pañca abbhokāsikā.
(૧૨) પઞ્ચ નેસજ્જિકા.
(12) Pañca nesajjikā.
(૧૩) પઞ્ચ યથાસન્થતિકા.
(13) Pañca yathāsanthatikā.
(૧૪) પઞ્ચ સોસાનિકા.
(14) Pañca sosānikā.
પઞ્ચકં.
Pañcakaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. માતિકાવણ્ણના • 1. Mātikāvaṇṇanā