Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. પઞ્ચાલચણ્ડસુત્તવણ્ણના

    7. Pañcālacaṇḍasuttavaṇṇanā

    ૮૮. સત્તમે સમ્બાધેતિ નીવરણસમ્બાધં કામગુણસમ્બાધન્તિ દ્વે સમ્બાધા. તેસુ ઇધ નીવરણસમ્બાધં અધિપ્પેતં. ઓકાસન્તિ ઝાનસ્સેતં નામં. પટિલીનનિસભોતિ પટિલીનસેટ્ઠો. પટિલીનો નામ પહીનમાનો વુચ્ચતિ. યથાહ – ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પટિલીનો હોતિ . ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો અસ્મિમાનો પહીનો હોતિ ઉચ્છિન્નમૂલો તાલાવત્થુકતો અનભાવંકતો આયતિં અનુપ્પાદધમ્મો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૪.૩૮; મહાનિ॰ ૮૭). પચ્ચલત્થંસૂતિ પટિલભિંસુ. સમ્મા તેતિ યે નિબ્બાનપત્તિયા સતિં પટિલભિંસુ, તે લોકુત્તરસમાધિનાપિ સુસમાહિતાતિ મિસ્સકજ્ઝાનં કથિતં. સત્તમં.

    88. Sattame sambādheti nīvaraṇasambādhaṃ kāmaguṇasambādhanti dve sambādhā. Tesu idha nīvaraṇasambādhaṃ adhippetaṃ. Okāsanti jhānassetaṃ nāmaṃ. Paṭilīnanisabhoti paṭilīnaseṭṭho. Paṭilīno nāma pahīnamāno vuccati. Yathāha – ‘‘kathañca, bhikkhave, bhikkhu paṭilīno hoti . Idha, bhikkhave, bhikkhuno asmimāno pahīno hoti ucchinnamūlo tālāvatthukato anabhāvaṃkato āyatiṃ anuppādadhammo’’ti (a. ni. 4.38; mahāni. 87). Paccalatthaṃsūti paṭilabhiṃsu. Sammā teti ye nibbānapattiyā satiṃ paṭilabhiṃsu, te lokuttarasamādhināpi susamāhitāti missakajjhānaṃ kathitaṃ. Sattamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. પઞ્ચાલચણ્ડસુત્તં • 7. Pañcālacaṇḍasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. પઞ્ચાલચણ્ડસુત્તવણ્ણના • 7. Pañcālacaṇḍasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact