Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેટકોપદેસપાળિ • Peṭakopadesapāḷi |
૫. પઞ્ચમભૂમિ
5. Pañcamabhūmi
૪૩. તત્થ કતમો હારવિભઙ્ગો? યત્થ સોળસ હારા અક્ખરસો ભેદં ગચ્છન્તિ. તત્થ આદિમ્હિ દેસનાહારો. તત્થ અયં ગાથા કુસલા વા અકુસલા વા સચ્ચાનિ વા સચ્ચેકદેસો વા. કિં દેસિતન્તિ? સુત્તે વીમંસા દેસનાહારો. યથા અરિયસચ્ચાનિ નિક્ખેપો ચત્તારિ સચ્ચાનિ સાધારણાનિ અસાધારણાનિ ચ. યાનિ ચ અટ્ઠારસ પદાનિ દુક્ખતો સત્ત પદાનિ સઙ્ખેપેન કાયિકેન ચેતસિકેન દુક્ખેન, અપ્પિયસમ્પયોગેન પિયવિપ્પયોગેન ચ તીહિ ચ સઙ્ખતાહિ. તત્થ તીણિ સઙ્ખતલક્ખણાનિ તિસ્સો દુક્ખતા ઉપ્પાદો સઙ્ખતલક્ખણં, સઙ્ખારદુક્ખતાય દુક્ખતા ચ સઙ્ખતલક્ખણં, વિપરિણામદુક્ખતાય દુક્ખતાતિ અઞ્ઞથત્થં ચ સઙ્ખતલક્ખણં, દુક્ખદુક્ખતાય ચ દુક્ખતા, ઇમેસં તિણ્ણં સઙ્ખતલક્ખણાનં તીસુ વેદનાભૂમીસુ અદુક્ખમસુખા વેદના ઉપ્પાદો સઙ્ખતલક્ખણં, સઙ્ખારદુક્ખતાય ચ દુક્ખતા તયો સઙ્ખતલક્ખણં, સુખા વેદનાય ચ વિપરિણામદુક્ખતાય ચ દુક્ખતાતિ અઞ્ઞથત્તં સઙ્ખતલક્ખણં, દુક્ખાવેદના દુક્ખદુક્ખતા ચ દુક્ખતા ઇમમ્હિ ઇમેસુ નવપદેસુ પઠમકેસુ સત્તસુ પદેસુ સોળસસુ પદેસુ દુક્ખા પરિયેસિતબ્બા, એકાદસ દુક્ખતાય ચ લક્ખણં નિદ્દેસે નિદ્દિટ્ઠં. પાતુભાવલક્ખણા જાતિયા ચ પાતુભાવચુતિલક્ખણો ચુતોતિ વિત્થારેન પન્નરસપદાનિ કત્તબ્બાનિ, એવં સાધારણાનિ અસાધારણાનિ ચ સત્તસુ દસસુ પદેસુ સઞ્ઞાસ તિવિધે ચ સાસનપ્પટ્ઠાને અટ્ઠારસવિધેસુ ચ સુત્તાધિટ્ઠાનેસુ દસવિધેસુ ચ સુત્તવિધેય્યેસુ સોળસવિધેસુ ચ હારેસુ એકવીસતિવિધાય ચ પવિચયવીમંસાયાતિ ઇદં દેસિતં. યથાભૂતઞ્ચ દેસિતન્તિ, અયં વુચ્ચતિ દેસનાહારો.
43. Tattha katamo hāravibhaṅgo? Yattha soḷasa hārā akkharaso bhedaṃ gacchanti. Tattha ādimhi desanāhāro. Tattha ayaṃ gāthā kusalā vā akusalā vā saccāni vā saccekadeso vā. Kiṃ desitanti? Sutte vīmaṃsā desanāhāro. Yathā ariyasaccāni nikkhepo cattāri saccāni sādhāraṇāni asādhāraṇāni ca. Yāni ca aṭṭhārasa padāni dukkhato satta padāni saṅkhepena kāyikena cetasikena dukkhena, appiyasampayogena piyavippayogena ca tīhi ca saṅkhatāhi. Tattha tīṇi saṅkhatalakkhaṇāni tisso dukkhatā uppādo saṅkhatalakkhaṇaṃ, saṅkhāradukkhatāya dukkhatā ca saṅkhatalakkhaṇaṃ, vipariṇāmadukkhatāya dukkhatāti aññathatthaṃ ca saṅkhatalakkhaṇaṃ, dukkhadukkhatāya ca dukkhatā, imesaṃ tiṇṇaṃ saṅkhatalakkhaṇānaṃ tīsu vedanābhūmīsu adukkhamasukhā vedanā uppādo saṅkhatalakkhaṇaṃ, saṅkhāradukkhatāya ca dukkhatā tayo saṅkhatalakkhaṇaṃ, sukhā vedanāya ca vipariṇāmadukkhatāya ca dukkhatāti aññathattaṃ saṅkhatalakkhaṇaṃ, dukkhāvedanā dukkhadukkhatā ca dukkhatā imamhi imesu navapadesu paṭhamakesu sattasu padesu soḷasasu padesu dukkhā pariyesitabbā, ekādasa dukkhatāya ca lakkhaṇaṃ niddese niddiṭṭhaṃ. Pātubhāvalakkhaṇā jātiyā ca pātubhāvacutilakkhaṇo cutoti vitthārena pannarasapadāni kattabbāni, evaṃ sādhāraṇāni asādhāraṇāni ca sattasu dasasu padesu saññāsa tividhe ca sāsanappaṭṭhāne aṭṭhārasavidhesu ca suttādhiṭṭhānesu dasavidhesu ca suttavidheyyesu soḷasavidhesu ca hāresu ekavīsatividhāya ca pavicayavīmaṃsāyāti idaṃ desitaṃ. Yathābhūtañca desitanti, ayaṃ vuccati desanāhāro.
૪૪. તત્થ કતમો વિચયો હારો?
44. Tattha katamo vicayo hāro?
પદં પઞ્હા ચ પુચ્છા ચ, કિં પુબ્બં કિઞ્ચ પચ્છિમં;
Padaṃ pañhā ca pucchā ca, kiṃ pubbaṃ kiñca pacchimaṃ;
અનુગીતિ સા ચ વિચયો, હારો વિચયોતિ નિદ્દિટ્ઠો.
Anugīti sā ca vicayo, hāro vicayoti niddiṭṭho.
પદન્તિ પઠમં પદં. તસ્સ કો અત્થો? યં ભગવા પુટ્ઠો આયસ્મતા અજિતેન તં ગહેતબ્બં, કતિપદાનિ પુટ્ઠાનિ યથાકિં કેનસ્સુ નિવુતો લોકોતિ ગાથા, ઇમાનિ કતિપદાનિ ચત્તારિ ઇતિ વિસજ્જનાય પુચ્છા. યત્તકેહિ પદેહિ ભગવતા વિસજ્જિતાનિ પદાનિ ઇતિ પુચ્છાય ચ યા પદાનં સઙ્કાસના, ઇદં વુચ્ચતિ પદન્તિ.
Padanti paṭhamaṃ padaṃ. Tassa ko attho? Yaṃ bhagavā puṭṭho āyasmatā ajitena taṃ gahetabbaṃ, katipadāni puṭṭhāni yathākiṃ kenassu nivuto lokoti gāthā, imāni katipadāni cattāri iti visajjanāya pucchā. Yattakehi padehi bhagavatā visajjitāni padāni iti pucchāya ca yā padānaṃ saṅkāsanā, idaṃ vuccati padanti.
પઞ્હાતિ ઇમાનિ ચત્તારિ પદાનિ. કતિ પઞ્હા? એકો વા દ્વે વા તદુત્તરિ વા ઇમાનિ ચત્તારિ પદાનિ એકો પઞ્હો, અત્થાનુપરિવત્તિ બ્યઞ્જનં હોતિ, સમ્બહુલાનિપિ પદાનિ એકમેવત્થં પુચ્છતિ. ઇમાનિ ચત્તારિ પદાનિ અનુપરિવત્તીનિ તં બ્યઞ્જનેન એકો પઞ્હોવ હોતિ. કેનસ્સુ નિવુતો લોકોતિ લોકં સન્ધાય પુચ્છતિ, કેનસ્સુ નપ્પકાસતિ કિસ્સાભિલેપનં બ્રૂસીતિ તંયેવ પુચ્છતિ. કિંસુ તસ્સ મહબ્ભયન્તિ તંયેવ પુચ્છતિ. એવં અત્થાનુપરિવત્તિ બ્યઞ્જનં એકો પઞ્હો હોતિ, સો પઞ્હો ચતુબ્બિધો એકંસબ્યાકરણીયો વિભજ્જબ્યાકરણીયો પટિપુચ્છાબ્યાકરણીયો ઠપનિયોતિ. તત્થ ચક્ખુ અનિચ્ચન્તિ એકંસબ્યાકરણીયો, યં અનિચ્ચં તં દુક્ખન્તિ વિભજ્જબ્યાકરણીયો, સિયા અનિચ્ચં ન ચક્ખુ, યાનિપિ આયતનાનિ ચ ન ચક્ખુ, તાનિપિ અનિચ્ચન્તિ ન ચક્ખુયેવ, અયં વિભજ્જબ્યાકરણીયો, યં ચક્ખુ તં ચક્ખુન્દ્રિયં નેતિ પટિપુચ્છાબ્યાકરણીયો, તં ચક્ખુ તથાગતોતિ ઠપનિયો. અઞ્ઞત્ર ચક્ખુનાતિ ઠપનિયો પઞ્હો. ઇદં પઞ્હં ભગવા કિં પુચ્છિતો, લોકસ્સ સંકિલેસો પુચ્છિતો. કિં કારણં? તિવિધો હિ સંકિલેસો તણ્હાસંકિલેસો ચ દિટ્ઠિસંકિલેસો ચ દુચ્ચરિતસંકિલેસો ચ. તત્થ અવિજ્જાય નિવુતોતિ અવિજ્જં દસ્સેતિ, જપ્પાતિ તણ્હં દસ્સેતિ, મહબ્ભયન્તિ અકુસલસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકં દસ્સેતિ, સોતં નામ સુખવેદનીયસ્સ કમ્મસ્સ દુક્ખવેદનીયો વિપાકો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતીતિ ભગવા વિસજ્જેતિ, ચતૂહિ યો પદેહિ અવિજ્જાય નિવુતો લોકોતિ…પે॰… એવં વુચ્ચતિ.
Pañhāti imāni cattāri padāni. Kati pañhā? Eko vā dve vā taduttari vā imāni cattāri padāni eko pañho, atthānuparivatti byañjanaṃ hoti, sambahulānipi padāni ekamevatthaṃ pucchati. Imāni cattāri padāni anuparivattīni taṃ byañjanena eko pañhova hoti. Kenassu nivuto lokoti lokaṃ sandhāya pucchati, kenassu nappakāsati kissābhilepanaṃ brūsīti taṃyeva pucchati. Kiṃsu tassa mahabbhayanti taṃyeva pucchati. Evaṃ atthānuparivatti byañjanaṃ eko pañho hoti, so pañho catubbidho ekaṃsabyākaraṇīyo vibhajjabyākaraṇīyo paṭipucchābyākaraṇīyo ṭhapaniyoti. Tattha cakkhu aniccanti ekaṃsabyākaraṇīyo, yaṃ aniccaṃ taṃ dukkhanti vibhajjabyākaraṇīyo, siyā aniccaṃ na cakkhu, yānipi āyatanāni ca na cakkhu, tānipi aniccanti na cakkhuyeva, ayaṃ vibhajjabyākaraṇīyo, yaṃ cakkhu taṃ cakkhundriyaṃ neti paṭipucchābyākaraṇīyo, taṃ cakkhu tathāgatoti ṭhapaniyo. Aññatra cakkhunāti ṭhapaniyo pañho. Idaṃ pañhaṃ bhagavā kiṃ pucchito, lokassa saṃkileso pucchito. Kiṃ kāraṇaṃ? Tividho hi saṃkileso taṇhāsaṃkileso ca diṭṭhisaṃkileso ca duccaritasaṃkileso ca. Tattha avijjāya nivutoti avijjaṃ dasseti, jappāti taṇhaṃ dasseti, mahabbhayanti akusalassa kammassa vipākaṃ dasseti, sotaṃ nāma sukhavedanīyassa kammassa dukkhavedanīyo vipāko bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjatīti bhagavā visajjeti, catūhi yo padehi avijjāya nivuto lokoti…pe… evaṃ vuccati.
૪૫. તદુત્તરિ પટિપુચ્છતિ, સવન્તિ સબ્બધિ સોતાતિ ગાથા, ચત્તારિ પદાનિ પુચ્છતિ તં ભગવા દ્વીહિ પદેહિ વિસજ્જેતિ.
45. Taduttari paṭipucchati, savanti sabbadhi sotāti gāthā, cattāri padāni pucchati taṃ bhagavā dvīhi padehi visajjeti.
યાનિ સોતાનિ લોકસ્મિં, સતિ તેસં નિવારણં;
Yāni sotāni lokasmiṃ, sati tesaṃ nivāraṇaṃ;
સોતાનં સંવરં બ્રૂમિ, પઞ્ઞાયેતે પિધીયરે.
Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi, paññāyete pidhīyare.
ઇમાનિ ચત્તારિ પદાનિ દ્વીહિ પદેહિ વિસજ્જેતિ. ઇદં પદન્તિ પુચ્છિતો, તસ્સ સંકિલિટ્ઠસ્સ લોકસ્સ વોદાનં પુચ્છિતો, સોતાનિ છ તણ્હાકાયા બહુલાધિવચનેન નિદ્દિટ્ઠા ભવન્તિ સબ્બેહિ આયતનેહિ. તાનિ સોતાનિ કેન નિવારિયન્તીતિ પરિયુટ્ઠાનપહાનં પુચ્છતિ, કેન સોતા પિધીયરેતિ અનુસયસમુગ્ઘાતં પુચ્છતિ. તત્થ ભગવા છસુ દ્વારેસુ સતિયા દેસેતિ, યો હિ સમ્પજાનો વિહરતિ સતિદોવારિકે ચ તસ્સ ઇન્દ્રિયાનિ ગુત્તાનિ સમ્ભવન્તિ. તત્થ ગુત્તેસુ ઇન્દ્રિયેસુ યા યા વિપસ્સના, સા સા તેસં તેસં સોતાનં તસ્સા ચ અવિજ્જાય યો લોકો નિવુતો અચ્ચન્તપહાનાય સંવત્તતિ. એવં સોતાનિ પિહિતાનિપિ ભવન્તિ તતો ઉત્તરિ પુચ્છતિ.
Imāni cattāri padāni dvīhi padehi visajjeti. Idaṃ padanti pucchito, tassa saṃkiliṭṭhassa lokassa vodānaṃ pucchito, sotāni cha taṇhākāyā bahulādhivacanena niddiṭṭhā bhavanti sabbehi āyatanehi. Tāni sotāni kena nivāriyantīti pariyuṭṭhānapahānaṃ pucchati, kena sotā pidhīyareti anusayasamugghātaṃ pucchati. Tattha bhagavā chasu dvāresu satiyā deseti, yo hi sampajāno viharati satidovārike ca tassa indriyāni guttāni sambhavanti. Tattha guttesu indriyesu yā yā vipassanā, sā sā tesaṃ tesaṃ sotānaṃ tassā ca avijjāya yo loko nivuto accantapahānāya saṃvattati. Evaṃ sotāni pihitānipi bhavanti tato uttari pucchati.
પઞ્ઞા ચ સતિ ચ નામરૂપસ્સ ખો તસ્સ ભગવન્તં પુટ્ઠુમાગમ્મ કત્થેતં ઉપસમ્મતિ ઇમાનિ ચત્તારિ પદાનિ ભગવા એકેન પદેન વિસજ્જેતિ.
Paññā ca sati ca nāmarūpassa kho tassa bhagavantaṃ puṭṭhumāgamma katthetaṃ upasammati imāni cattāri padāni bhagavā ekena padena visajjeti.
વિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેન, એત્થેતં ઉપસમ્મતિ.
Viññāṇassa nirodhena, etthetaṃ upasammati.
ઇમિના પઞ્હેન કિં પુચ્છતિ? અનુપાદિસેસનિબ્બાનધાતું પુચ્છતિ, તં ભગવા અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયા વિસજ્જેતિ. તત્થ પઠમેન પઞ્હેન સંકિલેસં પુચ્છતિ. દુતિયેન પઞ્હેન વોદાનં પુચ્છતિ. તતિયેન પઞ્હેન સોપાદિસેસનિબ્બાનધાતું પુચ્છતિ. ચતુત્થેન પઞ્હેન અનુપાદિસેસનિબ્બાનધાતું પટિપુચ્છતિ તતો ઉત્તરિ પટિપુચ્છતિ.
Iminā pañhena kiṃ pucchati? Anupādisesanibbānadhātuṃ pucchati, taṃ bhagavā anupādisesāya nibbānadhātuyā visajjeti. Tattha paṭhamena pañhena saṃkilesaṃ pucchati. Dutiyena pañhena vodānaṃ pucchati. Tatiyena pañhena sopādisesanibbānadhātuṃ pucchati. Catutthena pañhena anupādisesanibbānadhātuṃ paṭipucchati tato uttari paṭipucchati.
તેસં મે નિપકો ઇરિયં, પુટ્ઠો પબ્રૂહિ મારિસ.
Tesaṃ me nipako iriyaṃ, puṭṭho pabrūhi mārisa.
ઇમાનિ ચત્તારિ પદાનિ પુચ્છતિ. કતિ ચ પન તે પઞ્હે સઙ્ખાતધમ્મા ચ અરહન્તા સેક્ખા ચ? કિં પુબ્બં કિઞ્ચ પચ્છિમન્તિ અયમત્થો. તત્થ કતરં પઠમં પુચ્છતિ, કતરં પચ્છા? અરહન્તં પઠમં પુચ્છતિ. સેક્ખધમ્મે તત્થ કેન પદેન સઙ્ખાતધમ્માતિ અરહન્તો ગહિતા, પુથૂતિ સેક્ખા ગહિતા. તેસં મે નિપકોતિ સાધારણં પદં ભગવન્તં પુચ્છતિ. તસ્સ સાધારણાનિ ચ અસાધારણાનિ ચ પઞ્હેસુ પુચ્છિતબ્બાનિ. તં ભગવા વિસજ્જેતિ. ન તથા પુટ્ઠં, પઠમં પુટ્ઠં, તં પચ્છા વિસજ્જેતિ. યં પચ્છા પુચ્છિતં પઠમં વિસજ્જેતિ. કિઞ્ચ ઇદં પુચ્છિતં વિસુદ્ધાનં વિસુજ્ઝન્તાનઞ્ચ કા ઇરિયાતિ ઇદં પુચ્છિ, તં કામેસુ નાભિગિજ્ઝેય્ય. મનસાનાવિલો સિયાતિ પરિયુટ્ઠાનાનિ વિતક્કેન ચ ભગવા નિવારેતિ, દ્વે પન વિતક્કઅનાવિલતાય પરિયુટ્ઠાનં, યથા નીવરણેસુ નિદ્દિટ્ઠં. કુસલા સબ્બધમ્મેસૂતિ અરહન્તં વિસજ્જેતિ.
Imāni cattāri padāni pucchati. Kati ca pana te pañhe saṅkhātadhammā ca arahantā sekkhā ca? Kiṃ pubbaṃ kiñca pacchimanti ayamattho. Tattha kataraṃ paṭhamaṃ pucchati, kataraṃ pacchā? Arahantaṃ paṭhamaṃ pucchati. Sekkhadhamme tattha kena padena saṅkhātadhammāti arahanto gahitā, puthūti sekkhā gahitā. Tesaṃ me nipakoti sādhāraṇaṃ padaṃ bhagavantaṃ pucchati. Tassa sādhāraṇāni ca asādhāraṇāni ca pañhesu pucchitabbāni. Taṃ bhagavā visajjeti. Na tathā puṭṭhaṃ, paṭhamaṃ puṭṭhaṃ, taṃ pacchā visajjeti. Yaṃ pacchā pucchitaṃ paṭhamaṃ visajjeti. Kiñca idaṃ pucchitaṃ visuddhānaṃ visujjhantānañca kā iriyāti idaṃ pucchi, taṃ kāmesu nābhigijjheyya. Manasānāvilo siyāti pariyuṭṭhānāni vitakkena ca bhagavā nivāreti, dve pana vitakkaanāvilatāya pariyuṭṭhānaṃ, yathā nīvaraṇesu niddiṭṭhaṃ. Kusalā sabbadhammesūti arahantaṃ visajjeti.
કેનસ્સુ તરતિ ઓઘન્તિ ગાથા, ઇમાનિ ચત્તારિ પદાનિ. ચત્તારોયેવ પઞ્હા. કિં કારણં, ન હિ એત્થ અત્થાનુપરિવત્તિ બ્યઞ્જનં 5 યથા પઠમં અજિતપઞ્હેસુ, તસ્સ ન એકંસેન બહૂનિ વિસજ્જનાનિ, બહુકા પઞ્હા, એકોવ ન ચાપિ, સબ્બે પુચ્છતિ, પુબ્બે વિસજ્જિતો, યથા ચતુત્થો અજિતોપઞ્હે, યં એત્થ યથાભૂતં પરિયેસનાપદબન્ધેન વિસજ્જનાયો એવં યથાભૂતં પરિયેસતિ. યો પુન એત્થ યં એવં પુચ્છતિ તત્થ અયમાકારો પુચ્છનાયં અન્તોજટા બહિજટાતિ ગાથા 6 પુચ્છિતવિસજ્જનાય મગ્ગિતબ્બા. કથં વિસજ્જિતાતિ ભગવાતિ વિસજ્જેતિ? સીલે પતિટ્ઠાય નરો સપઞ્ઞોતિ ગાથા. તત્થ ચિત્તભાવનાય સમથા, પઞ્ઞાભાવનાય વિપસ્સના. તત્થ એવં અનુમીયતિ, યે ધમ્મા સમથેન ચ વિપસ્સનાય ચ પહીયન્તિ, તે ઇમે અન્તોજટા બહિજટા. તત્થ વિસજ્જનં સમથેન રાગો પહીયતિ, વિપસ્સનાય અવિજ્જા. અજ્ઝત્તવત્થુકો રાગો અન્તોજટા, બાહિરવત્થુકો રાગો બહિજટા. અજ્ઝત્તવત્થુકા સક્કાયદિટ્ઠિ, અયં અન્તોજટા. એકસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ ચ બાહિરવત્થુકાનિ બહિજટા, યા હિ અજ્ઝત્તવત્થુકા યા દિટ્ઠિભાગિયેન ભવિસ્સતિ, અયં જટા. તથા સંખિત્તેન યા કાચિ અજ્ઝત્તવત્થુકા તણ્હા ચ દિટ્ઠિ ચ, અયં અન્તોજટા. યા કાચિ બાહિરવત્થુકા તણ્હા ચ દિટ્ઠિ ચ, અયં બહિજટા.
Kenassu tarati oghanti gāthā, imāni cattāri padāni. Cattāroyeva pañhā. Kiṃ kāraṇaṃ, na hi ettha atthānuparivatti byañjanaṃ 7 yathā paṭhamaṃ ajitapañhesu, tassa na ekaṃsena bahūni visajjanāni, bahukā pañhā, ekova na cāpi, sabbe pucchati, pubbe visajjito, yathā catuttho ajitopañhe, yaṃ ettha yathābhūtaṃ pariyesanāpadabandhena visajjanāyo evaṃ yathābhūtaṃ pariyesati. Yo puna ettha yaṃ evaṃ pucchati tattha ayamākāro pucchanāyaṃ antojaṭā bahijaṭāti gāthā 8 pucchitavisajjanāya maggitabbā. Kathaṃ visajjitāti bhagavāti visajjeti? Sīle patiṭṭhāya naro sapaññoti gāthā. Tattha cittabhāvanāya samathā, paññābhāvanāya vipassanā. Tattha evaṃ anumīyati, ye dhammā samathena ca vipassanāya ca pahīyanti, te ime antojaṭā bahijaṭā. Tattha visajjanaṃ samathena rāgo pahīyati, vipassanāya avijjā. Ajjhattavatthuko rāgo antojaṭā, bāhiravatthuko rāgo bahijaṭā. Ajjhattavatthukā sakkāyadiṭṭhi, ayaṃ antojaṭā. Ekasaṭṭhi diṭṭhigatāni ca bāhiravatthukāni bahijaṭā, yā hi ajjhattavatthukā yā diṭṭhibhāgiyena bhavissati, ayaṃ jaṭā. Tathā saṃkhittena yā kāci ajjhattavatthukā taṇhā ca diṭṭhi ca, ayaṃ antojaṭā. Yā kāci bāhiravatthukā taṇhā ca diṭṭhi ca, ayaṃ bahijaṭā.
યથા દેવતા ભગવન્તં પુચ્છતિ ‘‘ચતુચક્કં નવદ્વાર’’ન્તિ ગાથા 9. તત્થ ભગવા વિસજ્જેતિ ‘‘છેત્વા નદ્ધિં વરત્તં ચા’’તિ ગાથા, ઇદં ભગવા દુક્ખનિરોધગામિનિં પટિપદં વિસજ્જેતિ. ઇમાય વિસજ્જનાય ભગવા અનુમીયતિ કિલેસે એત્થ પુરિમાય ગાથાય નિદ્દિસિતબ્બેન. તં હિ ચતુચક્કન્તિ ચત્તારો વા હત્થપાદા. નવદ્વારન્તિ નવ વણમુખાનિ. યથા ચતુચક્કન્તિ ચત્તારો ઉપાદાના, ઉપાદાનપ્પચ્ચયા ભવો, ઉપાદાનનિરોધા ભવનિરોધો. નવદ્વારન્તિ નવ માનવિધા, માનજાતિકાય હિ દુક્ખં સેય્યેનમ્હિ પરસો તીણિ તિકાનિ પુણ્ણં. તિકેન સંયુત્તં હિ પઞ્ચકામગુણિકો રાગો. તત્થ નદ્ધીતિ તણ્હા વિસજ્જીયતિ. વરત્તન્તિ માનં વિસજ્જેતિ, ઇચ્છા લોભો ચ પાપકોતિ પઞ્ચકામગુણિકો રાગો. તત્થ વિસમલોભો પાપકોતિ નિદ્દિસિયતિ સમૂલતણ્હન્તિ. અઞ્ઞાણમૂલકા તણ્હાતિ અઞ્ઞાણમૂલકા તણ્હા, તણ્હાય ચ દિટ્ઠિયા ચ પહાનં. યે ચ પુન અઞ્ઞેપિ કેચિ ચતુચક્કયોગેન તેનેવ કારણેન ચ યુજ્જન્તિ, સંસારગામિનો ધમ્મા સબ્બે નિદ્દિસિતબ્બા. તત્થાયં ગાથા વિસજ્જના પુચ્છાય ચ વિસજ્જનાય સમેતિ 10. યં યદિ સન્દેન અથ સહ બ્યાકરણેન અનુગીતિયં ચ સો વિચયોતિ ભગવા યત્તકાનિ પદાનિ નિક્ખિપતિ, તત્તકેહિ અનુગાયતિ.
Yathā devatā bhagavantaṃ pucchati ‘‘catucakkaṃ navadvāra’’nti gāthā 11. Tattha bhagavā visajjeti ‘‘chetvā naddhiṃ varattaṃ cā’’ti gāthā, idaṃ bhagavā dukkhanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ visajjeti. Imāya visajjanāya bhagavā anumīyati kilese ettha purimāya gāthāya niddisitabbena. Taṃ hi catucakkanti cattāro vā hatthapādā. Navadvāranti nava vaṇamukhāni. Yathā catucakkanti cattāro upādānā, upādānappaccayā bhavo, upādānanirodhā bhavanirodho. Navadvāranti nava mānavidhā, mānajātikāya hi dukkhaṃ seyyenamhi paraso tīṇi tikāni puṇṇaṃ. Tikena saṃyuttaṃ hi pañcakāmaguṇiko rāgo. Tattha naddhīti taṇhā visajjīyati. Varattanti mānaṃ visajjeti, icchā lobho ca pāpakoti pañcakāmaguṇiko rāgo. Tattha visamalobho pāpakoti niddisiyati samūlataṇhanti. Aññāṇamūlakā taṇhāti aññāṇamūlakā taṇhā, taṇhāya ca diṭṭhiyā ca pahānaṃ. Ye ca puna aññepi keci catucakkayogena teneva kāraṇena ca yujjanti, saṃsāragāmino dhammā sabbe niddisitabbā. Tatthāyaṃ gāthā visajjanā pucchāya ca visajjanāya sameti 12. Yaṃ yadi sandena atha saha byākaraṇena anugītiyaṃ ca so vicayoti bhagavā yattakāni padāni nikkhipati, tattakehi anugāyati.
૪૬. અટ્ઠહિ , ભિક્ખવે, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ દૂતેય્યં ગન્તુમરહતિ 13. ઇમાનિ અટ્ઠ પદાનિ નિક્ખિત્તાનિ. છહિ પદેહિ ભગવા અનુગાયતિ.
46. Aṭṭhahi , bhikkhave, aṅgehi samannāgato bhikkhu dūteyyaṃ gantumarahati 14. Imāni aṭṭha padāni nikkhittāni. Chahi padehi bhagavā anugāyati.
ન ચ હાપેતિ વચનં, ન ચ છાદેતિ સાસનં.
Na ca hāpeti vacanaṃ, na ca chādeti sāsanaṃ.
‘‘અસન્દિદ્ધિં ચ ભણતિ, પુચ્છિતો ન ચ કુપ્પતિ;
‘‘Asandiddhiṃ ca bhaṇati, pucchito na ca kuppati;
સ વે તાદિસકો ભિક્ખુ, દૂતેય્યં ગન્તુમરહતી’’તિ.
Sa ve tādisako bhikkhu, dūteyyaṃ gantumarahatī’’ti.
તત્થ પન ભગવા યત્તકાનિ પદાનિ નિક્ખિપતિ, તત્તકેહિ અનુગાયતિ. સત્તહિ, ભિક્ખવે, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો કલ્યાણમિત્તો પિયો ગરુભાવનીયોતિ વિત્થારેન, ઇદં ભગવા સત્તહિ પદેહિ અનુગાયતિ. ઇતિ બહુસ્સુતવા અનુગાયતિ, અપ્પતરકથં પદં વા નિક્ખેપો, બહુસ્સુતવા નવ પદાનિ નિક્ખેપો, અપ્પતરિકા અનુગીતિયા બહુતરિકા અનુગાયતિ. અયં વુચ્ચતિ તે અનુગીતિ ચ વિચયો, અયં વિચયો નામ હારો.
Tattha pana bhagavā yattakāni padāni nikkhipati, tattakehi anugāyati. Sattahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgato kalyāṇamitto piyo garubhāvanīyoti vitthārena, idaṃ bhagavā sattahi padehi anugāyati. Iti bahussutavā anugāyati, appatarakathaṃ padaṃ vā nikkhepo, bahussutavā nava padāni nikkhepo, appatarikā anugītiyā bahutarikā anugāyati. Ayaṃ vuccati te anugīti ca vicayo, ayaṃ vicayo nāma hāro.
તત્થ કતમો યુત્તિહારો?
Tattha katamo yuttihāro?
સબ્બેસં હારાનં, યા ભૂમી યો ચ ગોચરો તેસં;
Sabbesaṃ hārānaṃ, yā bhūmī yo ca gocaro tesaṃ;
યુત્તાયુત્તિ પરિક્ખા, હારો યુત્તીતિ નિદ્દિટ્ઠો.
Yuttāyutti parikkhā, hāro yuttīti niddiṭṭho.
હારાનં સોળસન્નં યથા દેસના યથા વિચયો યો ચ નિદ્દિસિયતિ, અયં નિદ્દેસો. અયં પુચ્છા સુત્તેસુ ન યુજ્જતીતિ યા તત્થ વીમંસા, અયં યુત્તિ.
Hārānaṃ soḷasannaṃ yathā desanā yathā vicayo yo ca niddisiyati, ayaṃ niddeso. Ayaṃ pucchā suttesu na yujjatīti yā tattha vīmaṃsā, ayaṃ yutti.
યથા હિ સહેતૂ સપ્પચ્ચયા સત્તા સંકિલિસ્સન્તિ, અત્થિ હેતુ અત્થિ પચ્ચયો સત્તાનં સંકિલેસાય, સહેતૂ સપ્પચ્ચયા સત્તા વિસુજ્ઝન્તિ, અત્થિ હેતુ અત્થિ પચ્ચયો સત્તાનં વિસુદ્ધિયા. સીલવતા, આનન્દ, પુગ્ગલેન ન વેય્યાકરણિયા કિન્તિ મે વિપ્પટિસારો ઉપ્પાદેય્ય…પે॰… અબ્યાકરણં કત્તબ્બં, અયં વિસુદ્ધિયા મગ્ગો. તસ્સ હેતુ કો પચ્ચયો, સીલક્ખન્ધસ્સ ચત્તારિ ચત્તારિ હેતુ ચ પચ્ચયો ચ. સપ્પુરિસસંસેવો યો ચ પતિરૂપદેસવાસો ચ, અયં ઉપાદાપચ્ચયતા સપ્પચ્ચયો. યં પોરાણકમ્મં અસ્સ વિપાકો પચ્ચયો, તાય પચ્ચયાય અત્તસમ્માપણિધિ, અયં હેતુ. ઇતિ સીલક્ખન્ધો સહેતુ સપ્પચ્ચયોતિ ઇદં લોકિકં સીલં.
Yathā hi sahetū sappaccayā sattā saṃkilissanti, atthi hetu atthi paccayo sattānaṃ saṃkilesāya, sahetū sappaccayā sattā visujjhanti, atthi hetu atthi paccayo sattānaṃ visuddhiyā. Sīlavatā, ānanda, puggalena na veyyākaraṇiyā kinti me vippaṭisāro uppādeyya…pe… abyākaraṇaṃ kattabbaṃ, ayaṃ visuddhiyā maggo. Tassa hetu ko paccayo, sīlakkhandhassa cattāri cattāri hetu ca paccayo ca. Sappurisasaṃsevo yo ca patirūpadesavāso ca, ayaṃ upādāpaccayatā sappaccayo. Yaṃ porāṇakammaṃ assa vipāko paccayo, tāya paccayāya attasammāpaṇidhi, ayaṃ hetu. Iti sīlakkhandho sahetu sappaccayoti idaṃ lokikaṃ sīlaṃ.
યં પન લોકુત્તરં સીલં, તસ્સ તીણિ ઇન્દ્રિયાનિ પચ્ચયો – સદ્ધિન્દ્રિયં વીરિયિન્દ્રિયં સમાધિન્દ્રિયં – અયં પચ્ચયો. સતિન્દ્રિયઞ્ચ પઞ્ઞિન્દ્રિયઞ્ચ હેતુ. પઞ્ઞાય નિબ્બેધગામિનિયા, યં સીલં જાયતિ. સોતાપન્નસ્સ ચ સીલં તેનાયં હેતુ અયં પચ્ચયો. યં પુન સમાધિનો પસ્સદ્ધિ ચ પીતિ ચ પામોજ્જં પચ્ચયો. યં સુખં હેતુ તેન સમાધિક્ખન્ધો સહેતુ સપ્પચ્ચયો. યં સમાહિતો યથાભૂતં પજાનાતિ, અયં પઞ્ઞા. તસ્સ પરતોઘોસો અજ્ઝત્તં ચ યોનિસો મનસિકારો હેતુ ચ પચ્ચયો ચ, ઇતિ ઇમે તયો ખન્ધા સહેતૂ સપ્પચ્ચયા એવં સત્ત પઞ્ઞા. સત્તબ્યાકરણીસુ ચ સુત્તેસુ ન યુજ્જતિ. અયં યુત્તિહારો. સો ચતૂસુ મહાપદેસેસુ દટ્ઠબ્બો.
Yaṃ pana lokuttaraṃ sīlaṃ, tassa tīṇi indriyāni paccayo – saddhindriyaṃ vīriyindriyaṃ samādhindriyaṃ – ayaṃ paccayo. Satindriyañca paññindriyañca hetu. Paññāya nibbedhagāminiyā, yaṃ sīlaṃ jāyati. Sotāpannassa ca sīlaṃ tenāyaṃ hetu ayaṃ paccayo. Yaṃ puna samādhino passaddhi ca pīti ca pāmojjaṃ paccayo. Yaṃ sukhaṃ hetu tena samādhikkhandho sahetu sappaccayo. Yaṃ samāhito yathābhūtaṃ pajānāti, ayaṃ paññā. Tassa paratoghoso ajjhattaṃ ca yoniso manasikāro hetu ca paccayo ca, iti ime tayo khandhā sahetū sappaccayā evaṃ satta paññā. Sattabyākaraṇīsu ca suttesu na yujjati. Ayaṃ yuttihāro. So catūsu mahāpadesesu daṭṭhabbo.
૪૭. તત્થ કતમં પદટ્ઠાનં?
47. Tattha katamaṃ padaṭṭhānaṃ?
ધમ્મં દેસેતિ જિનો, તસ્સ ચ ધમ્મસ્સ યં પદટ્ઠાનં;
Dhammaṃ deseti jino, tassa ca dhammassa yaṃ padaṭṭhānaṃ;
ઇતિ યાવ સબ્બધમ્મા, એસો હારો પદટ્ઠાનો.
Iti yāva sabbadhammā, eso hāro padaṭṭhāno.
તત્થ પઞ્ચકામગુણા કામરાગસ્સ પદટ્ઠાનં. યેસં કેસઞ્ચિ કામરાગો ઉપ્પજ્જતિ ઉપ્પન્નો વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા, એતેસુ યેપિ પઞ્ચસુ રૂપેસુ આયતનેસુ નાઞ્ઞત્ર એતેહિ કામરાગસ્સ પદટ્ઠાનન્તિ. વુચ્ચતે, તેન પઞ્ચ કામગુણા કામરાગસ્સ પદટ્ઠાનં. પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ રૂપરાગસ્સ પદટ્ઠાનં. મનિન્દ્રિયં ભવરાગસ્સ પદટ્ઠાનં. પઞ્ચક્ખન્ધા સક્કાયદિટ્ઠિયા પદટ્ઠાનં. એકસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ દિટ્ઠિરાગસ્સ પદટ્ઠાનં. કામધાતુ કામરાગસ્સ પદટ્ઠાનં. અરૂપધાતુ અરૂપરાગસ્સ પદટ્ઠાનં. સુખસઞ્ઞા કામરાગસ્સ પદટ્ઠાનં. બ્યાપાદસઞ્ઞા બ્યાપાદસ્સ પદટ્ઠાનં. અસમ્પજઞ્ઞતા સમ્મોહસ્સ પદટ્ઠાનં. નવ આઘાતવત્થૂનિ બ્યાપાદસ્સ પદટ્ઠાનં. નવવિધં માનં 17 માનસ્સ પદટ્ઠાનં. સુખા વેદના રાગાનુસયસ્સ પદટ્ઠાનં. દુક્ખા વેદના પટિઘાનુસયસ્સ પદટ્ઠાનં. અદુક્ખમસુખા વેદના અવિજ્જાનુસયસ્સ પદટ્ઠાનં. અત્તવાદુપાદાનઞ્ચ મુસાવાદો ચ લોભસ્સ પદટ્ઠાનં. પાણાતિપાતો ચ પિસુણવાચા ચ ફરુસવાચા ચ બ્યાપાદસ્સ પદટ્ઠાનં. મિચ્છત્તઞ્ચ સમ્ફપ્પલાપો ચ મોહસ્સ પદટ્ઠાનં. ભવં ભોગઞ્ચ વોકારો અહંકારસ્સ પદટ્ઠાનં. બાહિરાનં પરિગ્ગહો મમંકારસ્સ પદટ્ઠાનં. કાયસ્સ સઙ્ગં 18 દિટ્ઠિયા પદટ્ઠાનં. કાયિકદોસો દોસસ્સ પદટ્ઠાનં. કાયિકકાસાવો લોભસ્સ પદટ્ઠાનં. યો યો વા પન ધમ્મો યેન યેન આરમ્મણેન ઉપ્પજ્જતિ સચ્ચાધિટ્ઠાનેન વા ધમ્માધિટ્ઠાનેન વા અનુસયનેન વા, સો ધમ્મો તસ્સ પદટ્ઠાનં. તેન સારમ્મણેન સો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ.
Tattha pañcakāmaguṇā kāmarāgassa padaṭṭhānaṃ. Yesaṃ kesañci kāmarāgo uppajjati uppanno vā uppajjissati vā, etesu yepi pañcasu rūpesu āyatanesu nāññatra etehi kāmarāgassa padaṭṭhānanti. Vuccate, tena pañca kāmaguṇā kāmarāgassa padaṭṭhānaṃ. Pañcindriyāni rūparāgassa padaṭṭhānaṃ. Manindriyaṃ bhavarāgassa padaṭṭhānaṃ. Pañcakkhandhā sakkāyadiṭṭhiyā padaṭṭhānaṃ. Ekasaṭṭhi diṭṭhigatāni diṭṭhirāgassa padaṭṭhānaṃ. Kāmadhātu kāmarāgassa padaṭṭhānaṃ. Arūpadhātu arūparāgassa padaṭṭhānaṃ. Sukhasaññā kāmarāgassa padaṭṭhānaṃ. Byāpādasaññā byāpādassa padaṭṭhānaṃ. Asampajaññatā sammohassa padaṭṭhānaṃ. Nava āghātavatthūni byāpādassa padaṭṭhānaṃ. Navavidhaṃ mānaṃ 19 mānassa padaṭṭhānaṃ. Sukhā vedanā rāgānusayassa padaṭṭhānaṃ. Dukkhā vedanā paṭighānusayassa padaṭṭhānaṃ. Adukkhamasukhā vedanā avijjānusayassa padaṭṭhānaṃ. Attavādupādānañca musāvādo ca lobhassa padaṭṭhānaṃ. Pāṇātipāto ca pisuṇavācā ca pharusavācā ca byāpādassa padaṭṭhānaṃ. Micchattañca samphappalāpo ca mohassa padaṭṭhānaṃ. Bhavaṃ bhogañca vokāro ahaṃkārassa padaṭṭhānaṃ. Bāhirānaṃ pariggaho mamaṃkārassa padaṭṭhānaṃ. Kāyassa saṅgaṃ 20 diṭṭhiyā padaṭṭhānaṃ. Kāyikadoso dosassa padaṭṭhānaṃ. Kāyikakāsāvo lobhassa padaṭṭhānaṃ. Yo yo vā pana dhammo yena yena ārammaṇena uppajjati saccādhiṭṭhānena vā dhammādhiṭṭhānena vā anusayanena vā, so dhammo tassa padaṭṭhānaṃ. Tena sārammaṇena so dhammo uppajjati.
યથા મનુસ્સો પુરિમસ્સ પદસ્સ પદટ્ઠાનં અલભન્તો દુતિયં પદં ઉદ્ધરતિ, સો પચ્છાનુપદં સંહરતિ. યદિ પન યો ન દુતિયપદસ્સ પદટ્ઠાનં લભતિ, અપરં પદં ઉદ્ધરતિ. તસ્સ યો ચેસો પચ્ચયો ભવતિ. એવં ધમ્મો કુસલો વા અકુસલો વા અબ્યાકતો વા પદટ્ઠાનં અલભન્તો ન પવત્તતિ. યથા પયુત્તસ્સ ધમ્મસ્સ યોનિલાભો 21, અયં વુચ્ચતિ પદટ્ઠાનો હારો.
Yathā manusso purimassa padassa padaṭṭhānaṃ alabhanto dutiyaṃ padaṃ uddharati, so pacchānupadaṃ saṃharati. Yadi pana yo na dutiyapadassa padaṭṭhānaṃ labhati, aparaṃ padaṃ uddharati. Tassa yo ceso paccayo bhavati. Evaṃ dhammo kusalo vā akusalo vā abyākato vā padaṭṭhānaṃ alabhanto na pavattati. Yathā payuttassa dhammassa yonilābho 22, ayaṃ vuccati padaṭṭhāno hāro.
૪૮. તત્થ કતમો લક્ખણો હારો?
48. Tattha katamo lakkhaṇo hāro?
વુત્તમ્હિ એકધમ્મે, યે ધમ્મા એકલક્ખણા તેન;
Vuttamhi ekadhamme, ye dhammā ekalakkhaṇā tena;
સબ્બે ભવન્તિ વુત્તા, સો હારો લક્ખણો નામ.
Sabbe bhavanti vuttā, so hāro lakkhaṇo nāma.
યેસઞ્ચ સુસમારદ્ધા, નિચ્ચં કાયગતાસતીતિ ગાથાય વુત્તાય કાયગતાસતિયા વુત્તા વેદનાગતા ચિત્તગતા ધમ્મગતા ચ સતિ ચતુન્નં સતિપટ્ઠાનાનં એકેન સતિપટ્ઠાનેન. ન હિ ચિત્તં એકસ્મિં વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયા પવત્તતિ, નાનાસુ ગતીસુ પવત્તતિ, કાયગતાસતિયા વુત્તાય વુત્તા વેદનાગતા ચિત્તધમ્મગતા ચ. ન હિ કાયગતાસતિયા ભાવિતાય સતિપટ્ઠાના ચત્તારો ભાવનાપારિપૂરિં ન ગચ્છન્તિ. એવં તસ્સદિસેસુ ધમ્મેસુ વુત્તેસુ સબ્બધમ્મા વુત્તા ચ ભવન્તિ.
Yesañca susamāraddhā, niccaṃ kāyagatāsatīti gāthāya vuttāya kāyagatāsatiyā vuttā vedanāgatā cittagatā dhammagatā ca sati catunnaṃ satipaṭṭhānānaṃ ekena satipaṭṭhānena. Na hi cittaṃ ekasmiṃ viññāṇaṭṭhitiyā pavattati, nānāsu gatīsu pavattati, kāyagatāsatiyā vuttāya vuttā vedanāgatā cittadhammagatā ca. Na hi kāyagatāsatiyā bhāvitāya satipaṭṭhānā cattāro bhāvanāpāripūriṃ na gacchanti. Evaṃ tassadisesu dhammesu vuttesu sabbadhammā vuttā ca bhavanti.
સચિત્તપરિયોદાપનં, એતં બુદ્ધાન સાસનન્તિ ગાથા ચેતસિકા ધમ્મા વુત્તા, ચિત્તે રૂપં વુત્તં. ઇદં નામરૂપં દુક્ખં અરિયસચ્ચં. તતો સચિત્તપરિયોદાપના યં યં ઓદપેતિ, તં દુક્ખં. યેન ઓદપેતિ, સો મગ્ગો. યતો ઓદપના, સો નિરોધો. ચક્ખું ચ પટિચ્ચ રૂપે ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણં, તત્થ સહજાતા વેદના સઞ્ઞા ચેતના ફસ્સો મનસિકારો એતે તે ધમ્મા એકલક્ખણા ઉપ્પાદલક્ખણેન. યો ચ રૂપે નિબ્બિન્દતિ, વેદનાય સો નિબ્બિન્દતિ, સઞ્ઞાસઙ્ખારવિઞ્ઞાણેસુપિ સો નિબ્બિન્દતિ. ઇતિ યે એકલક્ખણા ધમ્મા, તેસં એકમ્હિ ધમ્મે નિદ્દિટ્ઠે સબ્બે ધમ્મા નિદ્દિટ્ઠા હોન્તિ, અયં વુચ્ચતિ લક્ખણો હારો.
Sacittapariyodāpanaṃ, etaṃ buddhāna sāsananti gāthā cetasikā dhammā vuttā, citte rūpaṃ vuttaṃ. Idaṃ nāmarūpaṃ dukkhaṃ ariyasaccaṃ. Tato sacittapariyodāpanā yaṃ yaṃ odapeti, taṃ dukkhaṃ. Yena odapeti, so maggo. Yato odapanā, so nirodho. Cakkhuṃ ca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇaṃ, tattha sahajātā vedanā saññā cetanā phasso manasikāro ete te dhammā ekalakkhaṇā uppādalakkhaṇena. Yo ca rūpe nibbindati, vedanāya so nibbindati, saññāsaṅkhāraviññāṇesupi so nibbindati. Iti ye ekalakkhaṇā dhammā, tesaṃ ekamhi dhamme niddiṭṭhe sabbe dhammā niddiṭṭhā honti, ayaṃ vuccati lakkhaṇo hāro.
તત્થ કતમો ચતુબ્યૂહો હારો?
Tattha katamo catubyūho hāro?
નિરુત્તિ અધિપ્પાયો ચ, બ્યઞ્જના દેસનાય ચ;
Nirutti adhippāyo ca, byañjanā desanāya ca;
સુત્તત્થો પુબ્બાપરસન્ધિ, એસો હારો ચતુબ્યૂહો.
Suttattho pubbāparasandhi, eso hāro catubyūho.
તત્થ કતમા નિરુત્તિ, સા કથં પરિયેસિતબ્બા 23? યથા વુત્તં ભગવતા એકાદસહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ ખિપ્પં ધમ્મેસુ મહત્તં પાપુણાતિ, અત્થકુસલો ચ હોતિ, ધમ્મકુસલો ચ હોતિ, નિરુત્તિકુસલો ચ હોતિ, ઇત્થાધિવચનકુસલો ચ હોતિ, પુરિસાધિવચનકુસલો ચ, વિપુરિસાધિવચનકુસલો ચ, અતીતાધિવચનકુસલો ચ, અનાગતાધિવચનકુસલો ચ, પચ્ચુપ્પન્નાધિવચનકુસલો ચ. એકાધિપ્પાયેન કુસલો નાનાધિપ્પાયેન કુસલો. કિમ્હિ દેસિતં, અતીતાનાગતપચ્ચુપ્પન્નં. ઇત્થાધિવચનેન પુરિસાધિવચનેન વિપુરિસાધિવચનેન સબ્બં યથાસુત્તં નિદ્દિટ્ઠં. તં બ્યઞ્જનતો નિરુત્તિકોસલ્લતો યો યં સુત્તસ્સ સુનિરુત્તિદુન્નિરુત્તિતં અવેક્ખતિ, ઇદં એવં નિરોપયિતબ્બં. ઇદમ્પિ ન નિરોપયિતબ્બં. ઇદં વુચ્ચતે નિરુત્તિકોસલ્લં.
Tattha katamā nirutti, sā kathaṃ pariyesitabbā 24? Yathā vuttaṃ bhagavatā ekādasahi aṅgehi samannāgato bhikkhu khippaṃ dhammesu mahattaṃ pāpuṇāti, atthakusalo ca hoti, dhammakusalo ca hoti, niruttikusalo ca hoti, itthādhivacanakusalo ca hoti, purisādhivacanakusalo ca, vipurisādhivacanakusalo ca, atītādhivacanakusalo ca, anāgatādhivacanakusalo ca, paccuppannādhivacanakusalo ca. Ekādhippāyena kusalo nānādhippāyena kusalo. Kimhi desitaṃ, atītānāgatapaccuppannaṃ. Itthādhivacanena purisādhivacanena vipurisādhivacanena sabbaṃ yathāsuttaṃ niddiṭṭhaṃ. Taṃ byañjanato niruttikosallato yo yaṃ suttassa suniruttidunniruttitaṃ avekkhati, idaṃ evaṃ niropayitabbaṃ. Idampi na niropayitabbaṃ. Idaṃ vuccate niruttikosallaṃ.
૪૯. તત્થ કતમં અધિપ્પાયકોસલ્લં? યથાદેસિતસ્સ સુત્તસ્સ સબ્બસ્સ વારં ગચ્છતિ ઇમેન ભગવતા દેસિતબ્બન્તિ. યથા કિં અપ્પમાદો અમતં પદં, પમાદો મચ્ચુનો પદન્તિ ગાથા. એત્થ ભગવતો કો અધિપ્પાયો? યે અસીતિમેવ આકઙ્ખન્તિ તે અપ્પમત્તા વિહરિસ્સન્તિ, અયં અધિપ્પાયો.
49. Tattha katamaṃ adhippāyakosallaṃ? Yathādesitassa suttassa sabbassa vāraṃ gacchati imena bhagavatā desitabbanti. Yathā kiṃ appamādo amataṃ padaṃ, pamādo maccuno padanti gāthā. Ettha bhagavato ko adhippāyo? Ye asītimeva ākaṅkhanti te appamattā viharissanti, ayaṃ adhippāyo.
યોગસ્સ કાલં ન નિવત્તતિ યા ચ, સો ન તત્થ પાપિન્તવે ભવન્તિ;
Yogassa kālaṃ na nivattati yā ca, so na tattha pāpintave bhavanti;
વેદનામગ્ગઇસિના 25 પવેદિતં, ધુતરજાસવા દુક્ખા પમોક્ખાતા.
Vedanāmaggaisinā 26 paveditaṃ, dhutarajāsavā dukkhā pamokkhātā.
એત્થ ભગવતો કો અધિપ્પાયો? યે દુક્ખે નાસ્સાદકા 27, તે વીરિયમારભિસ્સન્તિ દુક્ખક્ખયાયાતિ. અયં તત્થ ભગવતો અધિપ્પાયો. ઇતિ ગાથાય વા બ્યાકરણેન વા દેસિતે ઇમિના સુત્તેન સાધકા, યો એવં ધમ્માનુધમ્મં પટિપજ્જતીતિ સો અધિપ્પાયો, અયં વુચ્ચતિ દેસનાધિપ્પાયો.
Ettha bhagavato ko adhippāyo? Ye dukkhe nāssādakā 28, te vīriyamārabhissanti dukkhakkhayāyāti. Ayaṃ tattha bhagavato adhippāyo. Iti gāthāya vā byākaraṇena vā desite iminā suttena sādhakā, yo evaṃ dhammānudhammaṃ paṭipajjatīti so adhippāyo, ayaṃ vuccati desanādhippāyo.
તત્થ કતમો પુબ્બાપરસન્ધિ? યં ગાથાયં વા સુત્તેસુ વા પદાનિ અસીતિ તાનિ ભવન્તિ એવં વા એવમેતિ તસ્સા ગાથાય સુત્તસ્સ વા યાનિ પુરિમાનિ પદાનિ યાનિ ચ પચ્છિમકાનિ , તાનિ સમોસારેતબ્બાનિ. એવં સો પુબ્બાપરેન સન્ધિ ઞાયતિ. યા એકા સમારદ્ધા ગાથા દ્વે તીણિ વા તસ્સ મેકદેસે ભાસિતાનં અભાસિતાહિ ગાથાહિ અનિદ્દિટ્ઠો અત્થો ભવતિ તદુપધારિતબ્બં. યંવ સબ્બા 29 ઇતિસ્સ પરિયેસમાનસ્સ પરિયેસના કઙ્ખા, તસ્સ વા પુગ્ગલસ્સ પઞ્ઞત્તીનં અપરે પરિયેસિતબ્બં. ઇદં વુચ્ચતે પુબ્બાપરેન સન્ધિ. કોસલ્લન્તિ વત્થુતો નિદાનકોસલ્લં. બ્યઞ્જનતો નિરુત્તિકોસલ્લં. દેસનાધિપ્પાયકોસલ્લં. પુબ્બાપરેન સન્ધિકોસલ્લં. તત્થ તસ્સ ગાથા પરિયેસિતા નિદાનં વા. ઉપલબ્ભિતું ન અત્થો નિદ્દિસિતબ્બો વત્થુતો નિદાનકોસલ્લં અત્થકોસલ્લં ઇમેહિ ચતૂહિ પદેહિ અત્થો પરિયેસિયન્તો યથાભૂતં પરિયિટ્ઠો હોતિ. અથ ચ સબ્બો વત્થુતો વા નિદાનેન વા યો અધિપ્પાયો બ્યઞ્જનો નિરુત્તિ સન્ધિ ચ અનુત્તરો એસો પુબ્બાપરેન એવં સુત્તત્થેન દેસિતબ્બં. અયં ચતુબ્યૂહો હારો.
Tattha katamo pubbāparasandhi? Yaṃ gāthāyaṃ vā suttesu vā padāni asīti tāni bhavanti evaṃ vā evameti tassā gāthāya suttassa vā yāni purimāni padāni yāni ca pacchimakāni , tāni samosāretabbāni. Evaṃ so pubbāparena sandhi ñāyati. Yā ekā samāraddhā gāthā dve tīṇi vā tassa mekadese bhāsitānaṃ abhāsitāhi gāthāhi aniddiṭṭho attho bhavati tadupadhāritabbaṃ. Yaṃva sabbā 30 itissa pariyesamānassa pariyesanā kaṅkhā, tassa vā puggalassa paññattīnaṃ apare pariyesitabbaṃ. Idaṃ vuccate pubbāparena sandhi. Kosallanti vatthuto nidānakosallaṃ. Byañjanato niruttikosallaṃ. Desanādhippāyakosallaṃ. Pubbāparena sandhikosallaṃ. Tattha tassa gāthā pariyesitā nidānaṃ vā. Upalabbhituṃ na attho niddisitabbo vatthuto nidānakosallaṃ atthakosallaṃ imehi catūhi padehi attho pariyesiyanto yathābhūtaṃ pariyiṭṭho hoti. Atha ca sabbo vatthuto vā nidānena vā yo adhippāyo byañjano nirutti sandhi ca anuttaro eso pubbāparena evaṃ suttatthena desitabbaṃ. Ayaṃ catubyūho hāro.
૫૦. તત્થ કતમો આવટ્ટો હારો?
50. Tattha katamo āvaṭṭo hāro?
એકમ્હિ પદટ્ઠાને, પરિયેસતિ સેસકં પદટ્ઠાનં;
Ekamhi padaṭṭhāne, pariyesati sesakaṃ padaṭṭhānaṃ;
આવટ્ટતિ પટિપક્ખે, આવટ્ટો નામ સો હારો.
Āvaṭṭati paṭipakkhe, āvaṭṭo nāma so hāro.
યથા કિં ઉન્નળાનં પમત્તાનન્તિ ગાથાયો. યં પમાદો, ઇદં કિસ્સ પદટ્ઠાનં? કુસલાનં ધમ્માનં ઓસગ્ગસ્સ. કુસલધમ્મોસગ્ગો પન કિસ્સ પદટ્ઠાનં ? અકુસલધમ્મપટિસેવનાય. કિસ્સ પદટ્ઠાનં, કુસલધમ્મપટિસેવનાય? કિસ્સ પદટ્ઠાનં, કિલેસવત્થુપટિસેવનાય? ઇતિ પમાદેન મોહપક્ખિયા દિટ્ઠિ અવિજ્જા છન્દરાગપક્ખિયા. તત્થ તણ્હા ચ દિટ્ઠિ ચત્તારો આસવા તણ્હા કામાસવો ચ ભવાસવો ચ દિટ્ઠાસવો ચ અવિજ્જાસવો ચ. તત્થ ચિત્તે અત્થીતિ દિટ્ઠિ ચેતસિકેસુ નિચ્ચન્તિ પઞ્ચસુ કામગુણેસુ અજ્ઝાવહનેન કામાસવો, ઉપપત્તીસુ આસત્તિ ભવાસવો. તત્થ રૂપકાયો કામાસવસ્સ ભવાસવસ્સ ચ પદટ્ઠાનં. નામકાયો દિટ્ઠાસવસ્સ અવિજ્જાસવસ્સ ચ પદટ્ઠાનં.