Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. પઞ્ચઙ્ગુલિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    10. Pañcaṅguliyattheraapadānavaṇṇanā

    તિસ્સો નામાસિ ભગવાતિઆદિકં આયસ્મતો પઞ્ચઙ્ગુલિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારે તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો તિસ્સસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા વિભવસમ્પન્નો સદ્ધો પસન્નો વીથિતો વિહારં પટિપન્નં ભગવન્તં દિસ્વા જાતિસુમનાદિઅનેકાનિ સુગન્ધપુપ્ફાનિ ચન્દનાદીનિ ચ વિલેપનાનિ ગાહાપેત્વા વિહારં ગતો પુપ્ફેહિ ભગવન્તં પૂજેત્વા વિલેપનેહિ ભગવતો સરીરે પઞ્ચઙ્ગુલિકં કત્વા વન્દિત્વા પક્કામિ.

    Tissonāmāsi bhagavātiādikaṃ āyasmato pañcaṅguliyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāre tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto tissassa bhagavato kāle ekasmiṃ kule nibbatto vuddhimanvāya gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā vibhavasampanno saddho pasanno vīthito vihāraṃ paṭipannaṃ bhagavantaṃ disvā jātisumanādianekāni sugandhapupphāni candanādīni ca vilepanāni gāhāpetvā vihāraṃ gato pupphehi bhagavantaṃ pūjetvā vilepanehi bhagavato sarīre pañcaṅgulikaṃ katvā vanditvā pakkāmi.

    ૫૦. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તિત્વા વુદ્ધિમન્વાય સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા પસન્નમાનસો પબ્બજિત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા નચિરસ્સેવ અરહા હુત્વા પુબ્બકમ્મં સરન્તો પચ્ચક્ખતો ઞત્વા ‘‘ઇમં નામ કુસલકમ્મં કત્વા ઈદિસં લોકુત્તરસમ્પત્તિં પત્તોમ્હી’’તિ પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો તિસ્સો નામાસિ ભગવાતિઆદિમાહ. તં સબ્બં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    50. So tena puññena devamanussesu ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kule nibbattitvā vuddhimanvāya satthu dhammadesanaṃ sutvā pasannamānaso pabbajitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā nacirasseva arahā hutvā pubbakammaṃ saranto paccakkhato ñatvā ‘‘imaṃ nāma kusalakammaṃ katvā īdisaṃ lokuttarasampattiṃ pattomhī’’ti pubbacaritāpadānaṃ pakāsento tisso nāmāsi bhagavātiādimāha. Taṃ sabbaṃ uttānatthamevāti.

    પઞ્ચઙ્ગુલિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Pañcaṅguliyattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    સત્તરસમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Sattarasamavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧૦. પઞ્ચઙ્ગુલિયત્થેરઅપદાનં • 10. Pañcaṅguliyattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact