Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    508. பஞ்சபண்டி³தஜாதகங் (12)

    508. Pañcapaṇḍitajātakaṃ (12)

    315.

    315.

    பஞ்ச பண்டி³தா ஸமாக³தாத்த², பஞ்ஹா மே படிபா⁴தி தங் ஸுணாத²;

    Pañca paṇḍitā samāgatāttha, pañhā me paṭibhāti taṃ suṇātha;

    நிந்தி³யமத்த²ங் பஸங்ஸியங் வா, கஸ்ஸேவாவிகரெய்ய 1 கு³ய்ஹமத்த²ங்.

    Nindiyamatthaṃ pasaṃsiyaṃ vā, kassevāvikareyya 2 guyhamatthaṃ.

    316.

    316.

    த்வங் ஆவிகரோஹி பூ⁴மிபால, ப⁴த்தா பா⁴ரஸஹோ துவங் வதே³ தங்;

    Tvaṃ āvikarohi bhūmipāla, bhattā bhārasaho tuvaṃ vade taṃ;

    தவ ச²ந்த³ருசீனி 3 ஸம்மஸித்வா, அத² வக்க²ந்தி ஜனிந்த³ பஞ்ச தீ⁴ரா.

    Tava chandarucīni 4 sammasitvā, atha vakkhanti janinda pañca dhīrā.

    317.

    317.

    யா ஸீலவதீ அனஞ்ஞதெ²ய்யா 5, ப⁴த்துச்ச²ந்த³வஸானுகா³ (பியா) 6 மனாபா;

    Yā sīlavatī anaññatheyyā 7, bhattucchandavasānugā (piyā) 8 manāpā;

    நிந்தி³யமத்த²ங் பஸங்ஸியங் வா, ப⁴ரியாயாவிகரெய்ய 9 கு³ய்ஹமத்த²ங்.

    Nindiyamatthaṃ pasaṃsiyaṃ vā, bhariyāyāvikareyya 10 guyhamatthaṃ.

    318.

    318.

    யோ கிச்ச²க³தஸ்ஸ ஆதுரஸ்ஸ, ஸரணங் ஹோதி க³தீ பராயனஞ்ச;

    Yo kicchagatassa āturassa, saraṇaṃ hoti gatī parāyanañca;

    நிந்தி³யமத்த²ங் பஸங்ஸியங் வா, ஸகி²னோ வாவிகரெய்ய கு³ய்ஹமத்த²ங்.

    Nindiyamatthaṃ pasaṃsiyaṃ vā, sakhino vāvikareyya guyhamatthaṃ.

    319.

    319.

    ஜெட்டோ² 11 அத² மஜ்ஜி²மோ கனிட்டோ², யோ 12 சே ஸீலஸமாஹிதோ டி²தத்தோ;

    Jeṭṭho 13 atha majjhimo kaniṭṭho, yo 14 ce sīlasamāhito ṭhitatto;

    நிந்தி³யமத்த²ங் பஸங்ஸியங் வா, பா⁴து வாவீகரெய்ய கு³ய்ஹமத்த²ங்.

    Nindiyamatthaṃ pasaṃsiyaṃ vā, bhātu vāvīkareyya guyhamatthaṃ.

    320.

    320.

    யோ வே பிதுஹத³யஸ்ஸ பத்³த⁴கூ³ 15, அனுஜாதோ பிதரங் அனோமபஞ்ஞோ;

    Yo ve pituhadayassa paddhagū 16, anujāto pitaraṃ anomapañño;

    நிந்தி³யமத்த²ங் பஸங்ஸியங் வா, புத்தஸ்ஸாவிகரெய்ய 17 கு³ய்ஹமத்த²ங்.

    Nindiyamatthaṃ pasaṃsiyaṃ vā, puttassāvikareyya 18 guyhamatthaṃ.

    321.

    321.

    மாதா த்³விபதா³ஜனிந்த³ஸெட்ட², யா நங் 19 போஸேதி ச²ந்த³ஸா பியேன;

    Mātā dvipadājanindaseṭṭha, yā naṃ 20 poseti chandasā piyena;

    நிந்தி³யமத்த²ங் பஸங்ஸியங் வா, மாதுயாவீகரெய்ய 21 கு³ய்ஹமத்த²ங்.

    Nindiyamatthaṃ pasaṃsiyaṃ vā, mātuyāvīkareyya 22 guyhamatthaṃ.

    322.

    322.

    கு³ய்ஹஸ்ஸ ஹி கு³ய்ஹமேவ ஸாது⁴, ந ஹி கு³ய்ஹஸ்ஸ பஸத்த²மாவிகம்மங்;

    Guyhassa hi guyhameva sādhu, na hi guyhassa pasatthamāvikammaṃ;

    அனிப்ப²ன்னதா 23 ஸஹெய்ய தீ⁴ரோ, நிப்ப²ன்னோவ 24 யதா²ஸுக²ங் ப⁴ணெய்ய.

    Anipphannatā 25 saheyya dhīro, nipphannova 26 yathāsukhaṃ bhaṇeyya.

    323.

    323.

    கிங் த்வங் விமனோஸி ராஜஸெட்ட², த்³விபத³ஜனிந்த³ 27 வசனங் ஸுணோம மேதங் 28;

    Kiṃ tvaṃ vimanosi rājaseṭṭha, dvipadajaninda 29 vacanaṃ suṇoma metaṃ 30;

    கிங் சிந்தயமானோ து³ம்மனோஸி, நூன தே³வ அபராதோ⁴ அத்தி² மய்ஹங்.

    Kiṃ cintayamāno dummanosi, nūna deva aparādho atthi mayhaṃ.

    324.

    324.

    ‘‘பண்ஹே 31 வஜ்ஜோ² மஹோஸதோ⁴’’தி, ஆணத்தோ மே வதா⁴ய பூ⁴ரிபஞ்ஞோ;

    ‘‘Paṇhe 32 vajjho mahosadho’’ti, āṇatto me vadhāya bhūripañño;

    தங் சிந்தயமானோ து³ம்மனொஸ்மி, ந ஹி தே³வீ அபராதோ⁴ அத்தி² துய்ஹங்.

    Taṃ cintayamāno dummanosmi, na hi devī aparādho atthi tuyhaṃ.

    325.

    325.

    அபி⁴தோ³ஸக³தோ தா³னி ஏஹிஸி, கிங் ஸுத்வா கிங் ஸங்கதே மனோ தே;

    Abhidosagato dāni ehisi, kiṃ sutvā kiṃ saṅkate mano te;

    கோ தே கிமவோச பூ⁴ரிபஞ்ஞ, இங்க⁴ வசனங் ஸுணோம ப்³ரூஹி மேதங்.

    Ko te kimavoca bhūripañña, iṅgha vacanaṃ suṇoma brūhi metaṃ.

    326.

    326.

    ‘‘பண்ஹே வஜ்ஜோ² மஹோஸதோ⁴’’தி, யதி³ தே மந்தயிதங் ஜனிந்த³ தோ³ஸங்;

    ‘‘Paṇhe vajjho mahosadho’’ti, yadi te mantayitaṃ janinda dosaṃ;

    ப⁴ரியாய ரஹோக³தோ அஸங்ஸி, கு³ய்ஹங் பாதுகதங் ஸுதங் மமேதங்.

    Bhariyāya rahogato asaṃsi, guyhaṃ pātukataṃ sutaṃ mametaṃ.

    327.

    327.

    யங் ஸாலவனஸ்மிங் ஸேனகோ, பாபகம்மங் அகாஸி அஸப்³பி⁴ரூபங்;

    Yaṃ sālavanasmiṃ senako, pāpakammaṃ akāsi asabbhirūpaṃ;

    ஸகி²னோவ ரஹோக³தோ அஸங்ஸி, கு³ய்ஹங் பாதுகதங் ஸுதங் மமேதங்.

    Sakhinova rahogato asaṃsi, guyhaṃ pātukataṃ sutaṃ mametaṃ.

    328.

    328.

    புக்குஸ 33 புரிஸஸ்ஸ தே ஜனிந்த³, உப்பன்னோ ரோகோ³ அராஜயுத்தோ;

    Pukkusa 34 purisassa te janinda, uppanno rogo arājayutto;

    பா⁴துஞ்ச 35 ரஹோக³தோ அஸங்ஸி, கு³ய்ஹங் பாதுகதங் ஸுதங் மமேதங்.

    Bhātuñca 36 rahogato asaṃsi, guyhaṃ pātukataṃ sutaṃ mametaṃ.

    329.

    329.

    ஆபா³தோ⁴யங் அஸப்³பி⁴ரூபோ, காமிந்தோ³ 37 நரதே³வேன பு²ட்டோ²;

    Ābādhoyaṃ asabbhirūpo, kāmindo 38 naradevena phuṭṭho;

    புத்தஸ்ஸ ரஹோக³தோ அஸங்ஸி, கு³ய்ஹங் பாதுகதங் ஸுதங் மமேதங்.

    Puttassa rahogato asaṃsi, guyhaṃ pātukataṃ sutaṃ mametaṃ.

    330.

    330.

    அட்ட²வங்கங் மணிரதனங் உளாரங், ஸக்கோ தே அத³தா³ பிதாமஹஸ்ஸ;

    Aṭṭhavaṅkaṃ maṇiratanaṃ uḷāraṃ, sakko te adadā pitāmahassa;

    தே³விந்த³ஸ்ஸ க³தங் தத³ஜ்ஜ ஹத்த²ங் 39, மாதுஞ்ச ரஹோக³தோ அஸங்ஸி;

    Devindassa gataṃ tadajja hatthaṃ 40, mātuñca rahogato asaṃsi;

    கு³ய்ஹங் பாதுகதங் ஸுதங் மமேதங்.

    Guyhaṃ pātukataṃ sutaṃ mametaṃ.

    331.

    331.

    கு³ய்ஹஸ்ஸ ஹி கு³ய்ஹமேவ ஸாது⁴, ந ஹி கு³ய்ஹஸ்ஸ பஸத்த²மாவிகம்மங்;

    Guyhassa hi guyhameva sādhu, na hi guyhassa pasatthamāvikammaṃ;

    அனிப்ப²ன்னதா ஸஹெய்ய தீ⁴ரோ, நிப்ப²ன்னோவ யதா²ஸுக²ங் ப⁴ணெய்ய.

    Anipphannatā saheyya dhīro, nipphannova yathāsukhaṃ bhaṇeyya.

    332.

    332.

    ந கு³ய்ஹமத்த²ங் விவரெய்ய, ரக்கெ²ய்ய நங் யதா² நிதி⁴ங்;

    Na guyhamatthaṃ vivareyya, rakkheyya naṃ yathā nidhiṃ;

    ந ஹி பாதுகதோ ஸாது⁴, கு³ய்ஹோ அத்தோ² பஜானதா.

    Na hi pātukato sādhu, guyho attho pajānatā.

    333.

    333.

    தி²யா கு³ய்ஹங் ந ஸங்ஸெய்ய, அமித்தஸ்ஸ ச பண்டி³தோ;

    Thiyā guyhaṃ na saṃseyya, amittassa ca paṇḍito;

    யோ சாமிஸேன ஸங்ஹீரோ, ஹத³யத்தே²னோ ச யோ நரோ.

    Yo cāmisena saṃhīro, hadayattheno ca yo naro.

    334.

    334.

    கு³ய்ஹமத்த²ங் அஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸம்போ³த⁴யதி யோ நரோ;

    Guyhamatthaṃ asambuddhaṃ, sambodhayati yo naro;

    மந்தபே⁴த³ப⁴யா தஸ்ஸ, தா³ஸபூ⁴தோ திதிக்க²தி.

    Mantabhedabhayā tassa, dāsabhūto titikkhati.

    335.

    335.

    யாவந்தோ புரிஸஸ்ஸத்த²ங், கு³ய்ஹங் ஜானந்தி மந்தினங்;

    Yāvanto purisassatthaṃ, guyhaṃ jānanti mantinaṃ;

    தாவந்தோ தஸ்ஸ உப்³பே³கா³, தஸ்மா கு³ய்ஹங் ந விஸ்ஸஜே.

    Tāvanto tassa ubbegā, tasmā guyhaṃ na vissaje.

    336.

    336.

    விவிச்ச பா⁴ஸெய்ய தி³வா ரஹஸ்ஸங், ரத்திங் கி³ரங் நாதிவேலங் பமுஞ்சே;

    Vivicca bhāseyya divā rahassaṃ, rattiṃ giraṃ nātivelaṃ pamuñce;

    உபஸ்ஸுதிகா ஹி ஸுணந்தி மந்தங், தஸ்மா மந்தோ கி²ப்பமுபேதி பே⁴த³ந்தி.

    Upassutikā hi suṇanti mantaṃ, tasmā manto khippamupeti bhedanti.

    பஞ்சபண்டி³தஜாதகங் த்³வாத³ஸமங்.

    Pañcapaṇḍitajātakaṃ dvādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. கஸ்ஸ வாவீகரெய்ய (க॰)
    2. kassa vāvīkareyya (ka.)
    3. ச²ந்த³ஞ்ச ருசிஞ்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    4. chandañca ruciñca (sī. pī.)
    5. அனஞ்ஞதெ⁴ய்யா (ஸீ॰ பீ॰)
    6. ( ) நத்தி² ஸீ॰ பீ॰ பொத்த²கேஸு
    7. anaññadheyyā (sī. pī.)
    8. ( ) natthi sī. pī. potthakesu
    9. ப⁴ரியாய வாவீகரெய்ய (க॰)
    10. bhariyāya vāvīkareyya (ka.)
    11. யோ ஜெட்டோ² (ஸ்யா॰)
    12. ஸோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    13. yo jeṭṭho (syā.)
    14. so (sī. syā. pī.)
    15. பத்த²கூ³ (ஸ்யா॰), பத்தகூ³ (க॰)
    16. patthagū (syā.), pattagū (ka.)
    17. புத்தஸ்ஸ வாவீகரெய்ய (க॰)
    18. puttassa vāvīkareyya (ka.)
    19. யோ தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    20. yo taṃ (sī. pī.)
    21. மாதுயா வாவீகரெய்ய (க॰)
    22. mātuyā vāvīkareyya (ka.)
    23. அனிப்பா²தா³ய (ஸீ॰ பீ॰), அனிப்ப²ன்னதாய (ஸ்யா॰), ஆ நிப்பா²தா³ (?)
    24. நிப்ப²ன்னத்தோ² (ஸீ॰ பீ॰), நிப்ப²ன்னத்தோ²வ (ஸ்யா॰)
    25. anipphādāya (sī. pī.), anipphannatāya (syā.), ā nipphādā (?)
    26. nipphannattho (sī. pī.), nipphannatthova (syā.)
    27. தி³பதி³ந்த³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    28. நேதங் (ஸீ॰ பீ॰), தேதங் (ஸ்யா॰)
    29. dipadinda (sī. syā. pī.)
    30. netaṃ (sī. pī.), tetaṃ (syā.)
    31. பஞ்ஞோ (ஸீ॰ பீ॰), பஞ்ஹே (ஸ்யா॰), பன்ஹே (க॰)
    32. pañño (sī. pī.), pañhe (syā.), panhe (ka.)
    33. பக்குஸ (க॰) ஜா॰ 1.7.41 பண்ணஜாதகே பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    34. pakkusa (ka.) jā. 1.7.41 paṇṇajātake passitabbaṃ
    35. பா⁴துச்ச (ஸீ॰ பீ॰), பா⁴துவ (ஸ்யா॰)
    36. bhātucca (sī. pī.), bhātuva (syā.)
    37. காவிந்தோ³ (ஸீ॰ பீ॰)
    38. kāvindo (sī. pī.)
    39. தே³விந்த³ஸ்ஸ தத³ஜ்ஜ ஹத்த²க³தங் (க॰)
    40. devindassa tadajja hatthagataṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [508] 12. பஞ்சபண்டி³தஜாதகவண்ணனா • [508] 12. Pañcapaṇḍitajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact