Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. પઞ્ચસીલસમાદાનિયત્થેરઅપદાનં

    4. Pañcasīlasamādāniyattheraapadānaṃ

    ૧૩૪.

    134.

    ‘‘નગરે ચન્દવતિયા, ભતકો આસહં તદા;

    ‘‘Nagare candavatiyā, bhatako āsahaṃ tadā;

    પરકમ્માયને યુત્તો, પબ્બજ્જં ન લભામહં.

    Parakammāyane yutto, pabbajjaṃ na labhāmahaṃ.

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘મહન્ધકારપિહિતા , તિવિધગ્ગીહિ ડય્હરે;

    ‘‘Mahandhakārapihitā , tividhaggīhi ḍayhare;

    કેન નુ ખો ઉપાયેન, વિસંયુત્તો ભવે અહં.

    Kena nu kho upāyena, visaṃyutto bhave ahaṃ.

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘દેય્યધમ્મો ચ મે નત્થિ, વરાકો ભતકો અહં;

    ‘‘Deyyadhammo ca me natthi, varāko bhatako ahaṃ;

    યંનૂનાહં પઞ્ચસીલં, રક્ખેય્યં પરિપૂરયં.

    Yaṃnūnāhaṃ pañcasīlaṃ, rakkheyyaṃ paripūrayaṃ.

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘અનોમદસ્સિસ્સ મુનિનો, નિસભો નામ સાવકો;

    ‘‘Anomadassissa munino, nisabho nāma sāvako;

    તમહં ઉપસઙ્કમ્મ, પઞ્ચસિક્ખાપદગ્ગહિં.

    Tamahaṃ upasaṅkamma, pañcasikkhāpadaggahiṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘વસ્સસતસહસ્સાનિ, આયુ વિજ્જતિ તાવદે;

    ‘‘Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    તાવતા પઞ્ચસીલાનિ, પરિપુણ્ણાનિ ગોપયિં.

    Tāvatā pañcasīlāni, paripuṇṇāni gopayiṃ.

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘મચ્ચુકાલે ચ સમ્પત્તે, દેવા અસ્સાસયન્તિ મં;

    ‘‘Maccukāle ca sampatte, devā assāsayanti maṃ;

    ‘રથો સહસ્સયુત્તો તે, મારિસાયં 1 ઉપટ્ઠિતો’.

    ‘Ratho sahassayutto te, mārisāyaṃ 2 upaṭṭhito’.

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘વત્તન્તે ચરિમે ચિત્તે, મમ સીલં અનુસ્સરિં;

    ‘‘Vattante carime citte, mama sīlaṃ anussariṃ;

    તેન કમ્મેન સુકતેન, તાવતિંસં અગચ્છહં.

    Tena kammena sukatena, tāvatiṃsaṃ agacchahaṃ.

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘તિંસક્ખત્તુઞ્ચ દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં;

    ‘‘Tiṃsakkhattuñca devindo, devarajjamakārayiṃ;

    દિબ્બસુખં 3 અનુભવિં, અચ્છરાહિ પુરક્ખતો.

    Dibbasukhaṃ 4 anubhaviṃ, accharāhi purakkhato.

    ૧૪૨.

    142.

    ‘‘પઞ્ચસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Pañcasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, sukkamūlena codito;

    પુરે વેસાલિયં જાતો, મહાસાલે સુઅડ્ઢકે.

    Pure vesāliyaṃ jāto, mahāsāle suaḍḍhake.

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘વસ્સૂપનાયિકે કાલે, દિપ્પન્તે 5 જિનસાસને;

    ‘‘Vassūpanāyike kāle, dippante 6 jinasāsane;

    માતા ચ મે પિતા ચેવ, પઞ્ચસિક્ખાપદગ્ગહું.

    Mātā ca me pitā ceva, pañcasikkhāpadaggahuṃ.

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘સહ સુત્વાનહં સીલં, મમ સીલં અનુસ્સરિં;

    ‘‘Saha sutvānahaṃ sīlaṃ, mama sīlaṃ anussariṃ;

    એકાસને નિસીદિત્વા, અરહત્તમપાપુણિં.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘જાતિયા પઞ્ચવસ્સેન, અરહત્તમપાપુણિં;

    ‘‘Jātiyā pañcavassena, arahattamapāpuṇiṃ;

    ઉપસમ્પાદયિ બુદ્ધો, ગુણમઞ્ઞાય ચક્ખુમા.

    Upasampādayi buddho, guṇamaññāya cakkhumā.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘પરિપુણ્ણાનિ ગોપેત્વા, પઞ્ચસિક્ખાપદાનહં;

    ‘‘Paripuṇṇāni gopetvā, pañcasikkhāpadānahaṃ;

    અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, વિનિપાતં ન ગચ્છહં.

    Aparimeyye ito kappe, vinipātaṃ na gacchahaṃ.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘સ્વાહં યસમનુભવિં, તેસં સીલાન વાહસા;

    ‘‘Svāhaṃ yasamanubhaviṃ, tesaṃ sīlāna vāhasā;

    કપ્પકોટિમ્પિ કિત્તેન્તો, કિત્તયે એકદેસકં.

    Kappakoṭimpi kittento, kittaye ekadesakaṃ.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘પઞ્ચસીલાનિ ગોપેત્વા, તયો હેતૂ લભામહં;

    ‘‘Pañcasīlāni gopetvā, tayo hetū labhāmahaṃ;

    દીઘાયુકો મહાભોગો, તિક્ખપઞ્ઞો ભવામહં.

    Dīghāyuko mahābhogo, tikkhapañño bhavāmahaṃ.

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘સંકિત્તેન્તો ચ 7 સબ્બેસં, અભિમત્તઞ્ચ પોરિસં;

    ‘‘Saṃkittento ca 8 sabbesaṃ, abhimattañca porisaṃ;

    ભવાભવે સંસરિત્વા, એતે ઠાને લભામહં.

    Bhavābhave saṃsaritvā, ete ṭhāne labhāmahaṃ.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘અપરિમેય્યસીલેસુ, વત્તન્તા જિનસાવકા;

    ‘‘Aparimeyyasīlesu, vattantā jinasāvakā;

    ભવેસુ યદિ રજ્જેય્યું, વિપાકો કીદિસો ભવે.

    Bhavesu yadi rajjeyyuṃ, vipāko kīdiso bhave.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘સુચિણ્ણં મે પઞ્ચસીલં, ભતકેન તપસ્સિના 9;

    ‘‘Suciṇṇaṃ me pañcasīlaṃ, bhatakena tapassinā 10;

    તેન સીલેનહં અજ્જ, મોચયિં સબ્બબન્ધના.

    Tena sīlenahaṃ ajja, mocayiṃ sabbabandhanā.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, પઞ્ચસીલાનિ ગોપયિં;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, pañcasīlāni gopayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પઞ્ચસીલાનિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pañcasīlānidaṃ phalaṃ.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પઞ્ચસીલસમાદાનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pañcasīlasamādāniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પઞ્ચસીલસમાદાનિયત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Pañcasīlasamādāniyattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. મારિસસ્સ (ક॰)
    2. mārisassa (ka.)
    3. દિબ્બં સુખં (સી॰)
    4. dibbaṃ sukhaṃ (sī.)
    5. દિબ્બન્તિ (ક॰)
    6. dibbanti (ka.)
    7. પકિત્તેન્તોવ (સી॰), પકિત્તેન્તે ચ (સ્યા॰)
    8. pakittentova (sī.), pakittente ca (syā.)
    9. વિપસ્સિના (સી॰)
    10. vipassinā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૪. પઞ્ચસીલસમાદાનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 4. Pañcasīlasamādāniyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact